Saturday, June 25, 2011

Tips, Cara, Petua Ingin Menjadi Gemuk

Sapa nak jadi gemok? hahaha...Sebelum korang teruskan memebaca ada baiknya korang tengok enrty aku yang ini dahulu..hensem kan hahaha.. ade ke orang nak jadi 'gemuk'? selalu orang nak jadi kurus jak kan.. jawapanya ialah ada.. aku pernah berada di situasi itu.. maksud gemuk disini ialah berisi tak keding macam yang pernah aku alami.. gemuk sikit sikit jak la..hahahaha..

Tapi aku rasa cara aku ni bukanlah mengikut fakta sains semata mata.. macam auta pun ada jugak, kalau nak terangkan secara saintifik mungkin cara aku ni tak seberapa nak betul.. tapi kalau orang tanya macam mana aku boleh jadi berisi aka 'gemuk'.. inilah jawapan aku..hek keh keh.. sebelum tu mari tengok gambar aku masa 2006 dahulu..

ini adalah gambar aku dan kawan aku bersama sekelompok gadis gadis hehe

Tengok la gambar kat atas tu kurus kan.. tapi kalau korang tengok yang kat sini lagi scary.. dulu aku nak sangat jadi gemuk berisi.. at least, tak de la keding sangat.. ni nampak macam tengkorak hidup jak bejalan kesana kemari hahaha.. aku start mengalami kegemukan masak aku satdy kat Shah Alam, final year..

Tahu apa yang aku buat? macam ni.. korang pernah tak dengar orang cakap kalau kita dermah darah berat badan kita boleh naik, sama ada betul atau tidak aku tak tahu sangat.. tapi itula target aku, nak sangat buat dermah darah supaya berat badan aku boleh naik.. sebab masa aku keding aku tak boleh nak dermah, berat badan aku tak lepas.. tahu tak berat aku masa tu berapa.. cuma 42 kg you.. berat model tu..hahahaha.. 

Syarat dermah darah kena 45kg ke atas.. tapi hasil usaha gigih masa hujung tahun 2007 berat badan aku naik ke 44kg, awal pagi tu memang aku makan banyak pun hahaha.. aku ingat lagi pegawai kesihatan tu (kat PKNS) cakap tak boleh, sebab berat tak lepas.. tapi aku nak jugak plez plez plez.. aku okay.. ha sampai macam tu sekali hahaha.. darah memang lambat kuar, tak silap aku satu bag pun tak penuh macam bag darah orang lain yang aku tengok..

Dan selapas tu aku, aku mula mengamalkan pengambilan supplement, aku makan Multivitamin Appeton dan vitamin C.. kadang kadang tu aku mintak malti kat klink UiTM.. docter kat situ bagi jak.. kawan aku selalu cakap kat aku..'ko ni kurang vitamin, sebab tu ko kurus tahu..!!'  ok fine, dan dengan tu aku pun makanla vitamin banyak banyak..hahaha..


Selain tu aku aku mengamalkan pengambilan minuman berkultur.. aku tak tahu logik ke tak tapi aku rasa minuman tu sangat bagus.. kan minuman ni mempunyai banyak bakteria baik.. sila maca kat sini untuk info lanjut.. bagi aku bakteria ni kena dimasukkan dalam perut aku biar dia makan bakteria jahat dan memperbaiki sistem penyerapan dalam usus aku.. betul ke apa yang aku cakap ni? ahahaha.. dulu aku rasa usus aku ni tersumbat, aku makan banyak pun berat badan tak naik.. aku beranggapan ini disebabkan kebanyakan vitamin ke apa apa keperluan dalam badan aku tidak di serap sepenuhnya oleh usus.. so aku minum la Vitagen/ Yakult ni...

Selapas dermah darah, mengamalkan pengmbilan malti dan minum vitagen selera makan aku bertambah.. aku jadi kuat makan dan kuat tidur sekali hahaha... lebih kuat daripada sebelumnya, nafsu semakin menjadi jadi.. then aku follow jak nafsu aku tu, aku tak kesah dah, dan yang paling penting aku tak biarkan perut aku kosong atau berasa lapar.. dan hasilnya.. taraaaaa.....

ini gambar aku dan kawan kawan kat Putrajaya

Gambar ni masa tahun 2008 final semester.. see nampak lain kan dengan gambar aku yang first.. itu la aku.. paling kurang pun tak la kurus sangat macam dulu.. nak terbang jak kalau ditiup angin..hahaha.. sebab tu aku cakap aku dah bosan dengan soalan kawan kawan lama yang selalu bertanyakan pasal kegemukan aku ni.. sekarang ni aku mempunyai potensi untuk menjadi lebih gemuk daripada ni kalau tak kotrol nafsu aku..

So, korang yang nak naikkan berat badan jangan takut nak dermah darah, selain membatu orang lain, korang jugak akan mendapat faedah daripadanya.. kebaikan mendermah darah kepada kesihatan kita ada banyak okay.. selain tu amalkan pemakan yang sihat, makan supplement dan bersihkan perut korang dengan minuman kesihatan.. ceh ceh!! hahaha..

opocohott!! hahaha.. ini masa kat ulu kenas perak last 3 months, gambar aku yang terbaru ada kat sini..


65 comments:

cik najihah said...

mak oi ...gile lain dari dulu

Miscellaneous Smiles said...

terbukti..byk betul perbezaan nohh..~

Abu Huzaifah said...

hoho... mmng lain dulu nye... errr.. aku nak gemuk.. tp tkleh... bg tips nak gemuk bleh?? hoho :)

adwafarahin said...

berisi ok sket la abu dr kurus dlu :)

Addin said...

memang lain :)

suka vitagen purple. haha

nawal addina said...

erk ? biar btol ? 0.o haha

vitagen best ! XD

cucu umie said...

bro, megikut apa yang ayie bljokan..kalo nak maintain beratr badan.. better BMI dlm 20.. sebb itu baru sesuai nak bena otot disamping senag juga nak dptkan bntuk bdan yg cantik..hoh

Syuxer said...

bro memang dah berubah..kira dah berisi dah..:)..

vitagen sedap diminum begitu sahaja..

mulianya hati bro nak derma darah..:)..memang pun kalau berat kurang 45 x boleh derma takut kita pula diderma darah hahaahaha..

apapun pasni jaga kesihatan, takut jadi kegemukan tahap melampau..

nfdeeda_zubir said...

izinkan aku gelak tengok gambar kau old skul dedulu. HAHAHA !

vampire's lovex said...

berjaya !! dermalah darah,jangan derma dara...


hahahha..kurus betol ehh kau dulu2...

MIMIE AIZA said...

waaa.. berbezaaaa

tia @ Ini Kisah Tia said...

aku gelak2 jak sini weh ABU baca entri kau ni . adalah tengorak hidup berjalan . hahahaa . uish , tapi lagi hensem kalau yang sudah berisi lahhhh .. jagnlah kau kurus lagii . nda payah diet2 ..

Khairil said...

takpa..lalu makan tu...laki gemuk ensem hahah..

alif haris said...

hhhaha okey r tu :)
pasni xde la yg ckp tengkorak jalan2 kesana kemari ye .. hehehe :D

::contengan hati::)) said...

laki gemok tak pe jangan pompan gemok haha boleh bagi tips kurus bosan a gemok nie ahah ;)

chemay said...

lainnye dari duluu.
sekarang berat abu berapa?
:0

yatie Awang said...

betullah...nanti kena kawal makan, ooo..kalau dah naik betul2 payah nak turun, menyesal pulak nanti...

kakak pun macam tu, bilalah nak gemuk sikit, orang cakap bila dah kawin, boleh gemuk, tapi kakak dah ada 2 anak, masih tak gemuk2....

tapi kan, kelebihan orang yang payah gemuk satu je, makanlah apa saja dia nak kan3 haha...

Anne Nurain said...

nampak owh perbezaan ny..
skrg lbih ensem owhh..hehehe..

aku pn mo kasi tmbah isi jgk bha..
kena tiup angin mcm mo trbang jak rasa.. malu ehh... hehehe..
nnt mo ikut la cara2 ko tu..
hihihi...

Cik TeN10 said...

ohh thanks !! aku pun nk try gak la.. aku nafsu mkn mmg kuat tp berat bdn tak jugak naik2.. sgla yg aku mkn tu pi tang mna pn tak tau.. haha.. aku pn alami mslh yg sma ngn ko.. nk derma darah takleh sbb berat bdn xckup..

deeya said...

gemok tu ensem tahu ... huhuhu ~ tapi aku selalu jer minum vitagen ngn solivite .. apsal aku kecik haaa ?? T__T

lilypelangi said...

hakhakhak !
dulu lain sekarang lain . nice :D

nurfatiha blacky said...

mak aishh. orang laen ke tu. HAHA. laen kot.

Miecyber said...

Zaman dah berubah huhuhuhuh

Pemerdagangan Orang

Shawn Razaleigh said...

serius gua pun perlu gemukk. arghhhhhh



oh jemput intai entry baru gua

adan said...

tahniah bro.. aku salute dengan usaha ko nak menggemukkan diri.. sampai g derma darah.. boleh pulak merayu.rayu.. hahaha..

syrupmasin said...

perghhh..perubahan yg ketare :D

HonEyBuNNy said...

ish2....

sangat2 ketara perubahannya....huwawwa

najihah sahami said...

hahaha..gigih dia nak gemuk. adik sy pun dulu kurus kering. lepas tu dia amalkan makan nasik 5 kali sehari sebelum asar. mesti 5 kali tau. naseb la dia tu jenis kuat makan. finally. berat dia naik jugak sikit. ade la hasil. hehe

lelaki mmg xhensem kalau kurus sgt..^^

fikri FAUZI said...

kau ke tu bro??? HHAAHA

czueka zulaikha said...

aii lain nye huhu.. minum susu gain weight eh? haha :P

GaRy™ said...

wah3!! kena catat ni... aq pun tengah pening kepala nak gemok... hahaha~

Scya Lollita said...

derr , lu hensem . wa nk ngorat . haha

APAN said...

aku x pasti ngan badan aku skang ni.xde la kurus sngat mcm gmbo ko kat atas sekali tu kot...
berat aku ada la dlm 55 kg..tpi x penah naik2 pun.takat tu je la...

bila jumpe membe2 lama.ramai yg cakap aku makin kurus.aku pun x berapa pasan yg tu.tpi kerisauan ada gak...
huhu...

YOUsoF said...

Gambar dulu ko tu memang kurussssss (gaya makcik² cakap)

sekarang dah kira mantap la tu. Mudah menarik perhatian wanita.. ;D

Aku pun kalau boleh nak berisi sikit Bu, ok jugak ek idea balun vitagen tu..

Aisyah Aina said...

tengkorak hidup...hahaha XD

Rtp Farra Arisha said...

muka anda berubah dari tahun ke tahunn. haha.

ps: vitagen itu pebrettt arisha juga! :))

Bella Bell said...

2 in 1... dapat pahala.. dapat tambahkan berat badan :)



hensem la dia.. hehehhe~!!~



^^

Dyana Zubairi said...

suke minum vitagen..sedap..lg2 kalau perisa susu dgn oren..hee ;p

apik pehe said...

haha..ko dah lain la abu

mrs.asrafovic said...

haha..laen nyerr~~
plastic sugery ke ape??
hehe...ok2..btw..yg brisi 2 lg okeh..
kurus2 nmpk cm x sehat..
:) biar gemok asal bhgia..
leh gne x trde mark cmni~~~
ngeee~~

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
generasi kawasaki ninja dan kips

uihhhhh bagusnya minum vitagen tu.... boleh kurus nampaknya....

gemuk itu tanda senang hati... tapi kalau terlampau tu penyakit tuuu...

mmg ko luar biasa....

qamarguyz said...

salam ziarah..
wahH..tahniah ar b0h ;)
ak pun ada gak member yang nak gemuk ni..duk selalu tibai burger ngan s0ya jew..hahaAa!

aleen aiden said...

ah,xpe.hemsem juga...keh3 :P

Fyqa said...

dh beso yerr. tu len. err

;P

anis aneesa said...

sy pown pnah derma drah..tp dh lme dh x derma sbb ade msalah ckit..tp mmg btowl,derma darah mmg sbbkn selera kite brtambah..dlu lpas derma darah,sy bleh hbiskn 2 pggan nasik!heee..bagus tips2 nie..i like..^^

ayie said...

ala biar la kurus.. sebab dah kawin nanti kompem gomok punyee..huhu semangek nak gemok..hehe.. meh tukar badan kurus sat..hehe

amna said...

gmbr terbaru is better :)
hihihi.. gemuk xpe jnji sihat..

amna said...

gmbr terbaru is better :)
hihihi.. gemuk xpe jnji sihat..

bunga said...

hahhaa...xpe2.janji rock kan..ahaha

catwoman said...

tips yg bernas nieh....nak gemok jugak..tapi gemok ckit je..ehehe...

ain revival said...

ak nak gemuk jugak..sebab member aku cakap kalau ak naik moto nampak baju jer dup terbang~adess

ecah mashuri said...

org nak kurus ko sibuk2 nak gemukkk.ahhaha..tp hensem dah skrg.:P

lame xdtg.ak demam:(

salwaismail said...

salwa tengah jalan2 cari blogger yg nk letak link diaorang dekat blog salwa. kalau nak boleh klik kt link exchange okay?
http://salwaismail.blogspot.com

Cik Miza said...

da besar da sekarang.

Mawar Berduri said...

tahniah! anda kini menjadi duta 'mengemukan' badan.


orang kata, berisi itu tanda bahagia. :)

Ain Nadiah said...

takut lah derma darah. tak penah lagi derma.

tp lain benor dulu dengan skarang :')

cikmemy said...

xpe abu..kurus2 x ensem taw

Liyana Yusof said...

encik abu :: apekene dengan gambar bawah sekalik tuh.. hahaha....

Fathiah Hamim said...

berbeza sungguh. dulu fa kat sekolah sampai tengah foundation sedeh je tak leh derma darah. dah la tak cukup berat, tak cukup umur pulak tuhh

NuSaNa NoSa 91 said...

keen nak gemuk!! ^_^

amir aizat said...

suka tgk org kurus yg sudah berisi,hehe okay lattew! hehe

Azham Vosovic said...

baguslah dah gemuk...sy nak kurus balik heheehe

blog-tips-kurus said...

hanya boleh bayangkan je. gambarnya tak keluar.. :(

syed al-aydrus said...

Salam 1 malaysia…disebabkan terdapat terlalu ramai yang bertanyakan tentang dimanakah hendak membeli
Produk gemuk Ban Kah Chai Ginseng Plus Zheng Fei Capsule jadi saya terdetik untuk membantu kamu semua membeli produk ini dengan cara saya membeli di kedai ubat cina berhampiran rumah saya dan poskan kepada kamu semua (jika masih ada yang tidak tahu nak beli kat mana).Bayaran pos ditanggung kamu Cuma upah sahaja saya rm3 (minyak motor+masa+nak ke pejabat pos+ nak membalut)

Rujuk link dibawah,untuk rates penghantaran dan track & trace penghantaran pos laju

www.pos.com.my/pos/appl/fast_mail_rate.asp
www.pos.com.my/pos/appl/service/sub_poslaju.asp

1 kotak (50 biji) saya beli hari tu di kedai ubat cina RM 21.90 (tak termasuk kos penghantaran)
Contoh: beli 1 kotak-penghantaran semenanjung Malaysia ( RM 21.90+RM 4.50 (penghantaran)+RM3 (upah)= RM 29.40)

nanti mesejkan nama + alamat +jumlah order ke 019-9551296 (syed)- (nanti saya reply nombor bank untuk bayaran)
produk halal.insyaallah…rezeki dari allah

Ya & Ess said...

salam admin, huhu tumpang kongsi pengalaman/iklan jap..sy sejak azali sampai la baru2 ni berat 41kg je, tinggi 156..kn ke kurus kering tu..huhu.macam2 sy try slama ni tp xberhasil pn (apeton, susu muscle, protein soya, gaineight, gain5, pil ginseng,pil herba cina dll)byk wuuu habess $$$ hehe..lastly try vitamin b complex- berhasil..skarang da 47 kg lebih..target nk 50kg..hehe.ia wt sy makan dgn byk n kerap..huhu
so sesape y nk naik berat n dapat badan idaman boleh sms sy ek..insyaAllah berkesan. 013 4257476- Rm50 je sebotol

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!