Friday, May 18, 2012

Jenis Jenis Strawberry Yang Terdapat Di Cameron Highland

Mari mengenal jenis jenis strawberry yang terdapat di Cameron Highland hehehe..  masa naik cameron highland hari tu aku ada tangkap beberapa gambar strawberry, kat Kea Farm, dan kat Strawberry Farm Kampung Taman Sedia..

Daripada pengamatan aku, aku dapat bezakan beberapa jenis strawberry yang terdapat kat sana , perbezaan yang sangat jelas.. dengan gambar aku jelaskan satu persatu ok..

Strawberry Sedia Dimakan.. ini adalah jenis strawberry yang sudah dibayar dan sedia untuk di mam mam.. kebanyakan strawberry ini adalah segar, kelihatan cantik dan sangat sweet.. sebab pembeli dah pilih mana yang bagus untuk dijadikan santapan.

Strawberry Terbuka.. estoberi jenis ini adalah jenis estoberi yang dijual didalam clamshell dengan keadaan penutup clamchell yang terbuka.. kebiasaanya estoberi ini di display selepasa baru sahaja ditimbang..

Strawberry Jual Murah.. jenis ni sangat banyak kat cameron higland, terutamnya time musim banjir strawberry atau musim cuti sekolah ataupun stock clearance.. strawberry dijual dengan harga RM10 untuk 3 clamshell/ paket.. murah kan... 

 Strawberry Tingkat Tingkat.. jenis strawberry di display dalam keadaan bertingkat tingkat..

Strawberry Belum Masak.. strawberry jenis ni hanya terdapat kat ladang sahaja, tidak dijual dan tak sedia tuk dimakan lagi.. kalau nak makan pasti rasanya masam..

Amacam dapat tak ingat perbezaan jenis jenis strawberry yang aku terangkan kat atas.. kalau tak ingat tak tahu la nak cakap apa hahahaha...

36 comments:

faridah nazurah said...

walaupun aku rasa strawberry ni mcm sama je. tp aku tetap terliur tengok!

Teenager Housemaid said...

arha petik strawberry sangat menterujakan..xD

cimöt said...

aku ade family angkat kat kg tmn sedia tu..hihihi..best kan strawberry situ? aku dh puas ritu...

cimöt said...

http://akupunyepasalaaa.blogspot.com/2012/02/cameron-highland-program-anak-angkat.html

same kan!

Puteri Iqa Izyan said...

haritu beli kat farm sendiri. sedapppp. fresh je ^_^ paling best kat sana, jagung. fuhhh. :D

Rain said...

hahaha! apasal aku tak berhenti gelak ek baca entri ni.

nak je lempang, baru ada beza kot.. (nada gelak2 gurau)

Noraim said...

yg penting ttp straiberi. hee kalau mkn mmg sedap. kiki.

syafiqakarim said...

hari tu kan bu aku beli stoberi kt
masjid india.murah.kaler lawa.tp..

masam



last last aku putus nipis2,letak kt
dalam air teh.perghhhhh


terangkat.

M Fizan said...

wahaha. merapu punya ABU. aku ingat apa benda daaa jenis-jenis strawberi. tengok-tengok jenis begitu . aduss.. :D

syakey said...

haiii abuuu.

tahu lah tengah ber-mc sekarang. entri ponnn bukan main, memang sungguh kelihatan kurang kerja di situ :P

millerJ said...

waaa @___@ sedap warna tu strawberiiii. hahaha... deliver pi sabah dlu 2 pek.. rm 10 ja kan.haha :D

Lea Isnawi said...

mohon belanja strawberi celop cokelat

anamizu kaito said...

mana stoberi celop cokelat?mana?mana?mana???? rawrrrr~






luv,
cik ana

delarocha said...

strawberry sunggu enak dimakan cecah coklat

Cik Yatt said...

sukenye tngok merah2 ni..ak tak minat sngt kot strawbrry ni

onie said...

gila kau abu,terliur aku tgk stoberi kat entri kau,dah la merah2,ayooooo.... nokkkkk stoberi wei

etuza said...

asalamualaikum..wah sedap nya tu. Anak bongsu saya paling suka makan ni strewbery..tq follow blog pesona

Akue Achik said...

fuh........pnh mkn strawberry kwn bwak ja..btul2 pg sna blum lg..huhu

ABU said...

Stroberi ni masam.. Tpi makn dgn coklat sedap..

sis92 said...

arrgg wa telan air liur je nengok -,-

Iffah Afeefah said...

Stoberi lom msk mmgla ade kat ladang n xley makan grrr

saje je en abu ni kan

HeNRieTTa JoSe said...

terliur tgk straberi...

APAN said...

siot...padahal strawberi sama je nih...mcm2. STRAwBERI PERCUMA xde ke? haha...kerap betul ko naik cameron...

i am S!L4H.. said...

apesal stoberi ni nampak terliur sentiase ha??


=.='

Aien Alien said...

amboi. terbaiklah jenis-jenis strawberi versi abu ni. :D

kay_are said...

aku ingat ko nak bagi name saintifik strawberry.. rupe nye.. sabar je r bro.. -_-

[sutera kasih] said...

merah menyala wooo..terseliur bah aku trus :(

YOUsoF said...

Penerangan yang sangat jelas dan mudah difahami.. Apalah salahnya belanja aku stoberi tu.. Tak dapat setingakt, dua tingkat pun aku ok...


;D

hani said...

apekan daya aku tetiba telah mengenepikan maklumat ilmu bantu yg telah jenuh kau taip. kerana gambar2 tersebut begitu mendalam kesannya! ngigau mkn stoberi la aku mlm niii..

eyqa amin said...

sedap sangat nampak gambo2 nie~~~~~~
merah...beso...huh! meliuq naa.....

c'axoera ヅ said...

the very berrryy kann

Eera Shera said...

x suka stoberi sgt sbb asik dpt yg masam je..jap2..stoberi ni masam ke manis sebenanye? tgk gmbr ni rasa nk mkn plak. cicah coklat sdp ni

Lin said...

aduhai kecuq nya..................

Afzainizam said...

amboiiii merah menyala buah strawbery tu.... perghhhh gilerr lahhh mmg telan air liur aku ni

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy repair door trim kereta

sha my heart said...

wah, murah jgk ya.

ada lg strawberi dlm fridge ciller. Hahaha.
Strawberi xtahan panas kan.

Farha IbuCergas said...

ya ampun..gigih ku baca..
hampeh betul.
padahal sejenis jek stoberi. ciss

:3

Pencuci Muka Organik di IbuCergas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!