Thursday, May 17, 2012

Cara Menguji Kelajuan Internet Broadband Dengan Celcom Speedometer (Pengguna Celcom)

Ini adalah tutorial untuk pengguna internet celcom.. tahu banyak yang komplen pasal kelajuan internet yang diorang sediakan.. ye la kan sekarang dah banyak guna tab tab bagai..

Tapi apa kata kalau korang mengetahui dahulu berapa kelajuan download dan upload internet korang sebelum korang complen kat diorang.. sama ke tak atau hampir sama ke tak dengan kelajuan yang korang langgan/ subscribe..



Masuk ke dalam  website www.celcom.com.my.. lepas tu pegi ke celcom b. band (bulatan merah gambar kat atas)



Lepas tu pegi kat SUPPORT dan lihat kat sebelah kanan.. ada celcom B.BAND SPEEDOMETER.. (bulatan merah dalam gambar atas).. klik kat butang tu.. paling senang korang  pegi je terus kat sini....http://speedosht.celcom.net.my/

Pas tu gambar macam kat atas ni akan keluar.. klik Begin Test untuk mula mengetahui kelajuan data deterima/ download speed dan kelajuan data dimuatnaik/ upload speed.. 


Lepas tu Mbps meter akan bergerak gerak.. satu bebola biru akan bergerak ke arah gambar manusia berdiri tu dan kemudian patah balik ke gambar bumi.. hehehe.. sedang menguji kelajuan katanya... pastu dah siap, bacaan akan ditunjukkan dalam kotak Download Speed dan kotak Upload Speed..


Itu adalah tahap kelajuan download dan upload broadband celcom korang sekarang.. buat dua tiga kali.. kalau korang rasa rasa something wrong, kelajuan sangat jauh beza dengan yang korang langgan better kotang call celcom.. biasanya bantuan teknikal akan diorang berikan.. via call...

Tapi perlu diingat, kelajuan internet jugak bergantung kepada kedudukan korang kat mana, coverage bagai.. kalau yang duduk kat ulu ulu.. atau kawasan yang internet slow.. maka memang slow la internet korang.. ok good luck..

Tag: Ketahui Kelajuan Internet, Uji Kelajuan Broadband, Kelajuan Broadband Celcom

14 comments:

Noraim said...

saya guna maxis. masa beli kata lain tp bila guna lain jadinya. mcm apa je. huhu.

syafiqakarim said...

dulu pakai celcom.
skng tak lagi.ah.
pape pun nice tips abuuuu

haha

Noraim said...

pstt, nak follow balik tp tak jumpa tempat follow. kikiki. (line slow sebanarnya. hihi.)

chemay said...

chemay pakai p1.
senang sikit nak test speed dia.
terus keluar dekat home jak rasanya.
:)

kura said...

ohhh.ilmu baru!

KhaiRin : anies said...

sy pakai dg bb ok tp pc hampeh...

Aien Alien said...

guna maxis...masalah dihadapi lebih kurang sama je, lembap sikit-sikit kadang..

YOUsoF said...

Dulu pakai celcom.
sekarang pun celcom.
satu adik akup punya.
satu lagi abang aku punya.
aku belum pernah beli sendiri punya lagi..


Oh ye lagi best dulu dapat line 3G tapi sekarang GPRS je.. Dia punya laju macam nak gigit² mouse, mujur la rahang aku tak kuat lagi.. hehe

Lea Isnawi said...

HOHO..nak try buat jugak la

sis92 said...

klu kat rumah pakai P1..
kat kolej pakai digi
ada kena mengena tak komen ni ? :P

iema ackles said...

saye guna strymix
hihi

ABU said...

strymix mmg laju.. tapi kadng pun buat ragam gak kan..:)

Afzainizam said...

yuppp aku takpakai lagi celcom ni.... dah tukar line cyber cafe jerr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy repair door trim kereta

mmz said...

dolu pakai maxis berukbeng....ribu2 komplen tp macam hampeh jugak.....upgrade streamyx tak sakit ati lagi dah....sekarang nah amik kau dah upgrade lagi guna unifi..memang berbaloi-baloi 20 mbps lagi.....eekekekekee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!