Sunday, May 20, 2012

Belajar Tentang Tumbuhan Dan Haiwan

Mari belajar tentang tumbuhan dan haiwan..

Ok mari belajar la sangat.. aku nak ajar apa?.. sedangkan nama tumbuhan ni pun aku tak tahu hahaha.. korang tahu tak nama bunga ni?.. daun dia color gelap gelap, bawah daun macam color ungu gelap.. bunga kecik kecik dan hidup subur dengan baja taik ayam hehehehe...

Ini ialah sejenis lettuce.. nama dia Salad Butterhead.. makan sebagai salad la kot.. campur dengan pepper, mayonnaise dan thousand island.. emmmm sedapnya.. orang melayu makan cicah dengan sambal belacan ataupun budu hahahaha

Ulat bulu dah naik daun.. ulat bulu adalah salah satu daripada fasa perubahan bagi rama rama atau kupu kupu dalam proses metamorfosis.. bukan simbiosis ya kawan kawan hahaha..  ulat bulu ni berbisa, kalau terkena kulit pasti terasa gatal.. petua cara nak hilangkan gatal gatal bisa ulat bulu.. ambek bawang merah dan bawang puith seulas, tumbuk dan campur dengan minyak masak... sapu kat tempat yang gatal, insyaallah boleh sembuh...

Ini pun aku tak tahu nama dia bunga apa.. yang ni ke bunga kemboja orang sebut sebut tu.. eh!! sembarangan hahahaha.. tanam kat pasu daun dia tak banyak.. cantek.. macam bunya loceng kuning...

Ini aku ingat buah delima.. tapi aku search, pokok delima bukan macam ni.. daun dia lain.. ini adalah sejenis tumbuhan menjalar, so ada tak siapa siapa yang tahu kat sini?...

Semua gambar gambar ni daripada CH.. ok thanks singgah menimba ilmu hehehe..

Tag: Tumbuh Tumbuhan Cameron Highland, Jenis Jenis Bunga Cameron Highland, Tips Rawat Gatal Ulat Bulu, Buah Pelik.

46 comments:

sis92 said...

hehe jd student ptanian jap :)

sis92 said...

oh ye kanda, sila letak shoutbox sng dinda nk tggal jejak :P

~Sweet Honesty~ said...

cntik2 foto tuh..pndai org tu cari angle..(^_^)

millerJ said...

Pic yg last sekali tuh... bukan buah markisa ka tu... hahahaha :D

Cik TeN10 said...

yg first tu nmpak mcm lavender tp bukan.. hehehh tak payah dok thousand island sgt la.. sambal belacan jugak yg terbaik wehh.. kah3

p/s : cik abu silakan ke blog s.. sy dah terRAJIN mengupadate pg td.. celik2 mata terbakar jap bce komen cik abu..trus update blog.. keh3 :D

syakey said...

hahaha abu abu.

aku taktau la makin lama cuti makin merapu. :P

kura said...

ulat bulu tu paling bahaya bila pg hiking. peh!

Iffah Afeefah said...

Rase berilmiqh msuk blog ni hehe

wunny said...

aikk~ kita pun pergi CH jugak aritu. xD

simbiosisi tu hape yee? hehe

ABU said...

Macam Lagu ela tu :P

HeNRieTTa JoSe said...

salam perkenalan....nice shoot....dah lamer xlaypark cameron...

Cik TeN10 said...

daging halal mmg xleh dpt la kt supermarket.. ada on9 shop yg jual daging/ayam halal serta rempah2 dr mesia,indonesia,singapore.. so kitorang dptkn bekalan daging halal kicap segala kat situ la.. selebihnya mcm keropok ikan tu kitorang angkut banyak2 setiap kali balik mesia.. ngee :p

a`ah.. sepanjang jalan kat tepi tu dipenuhi bunga sakura .. subanallah sgt cantik dan menenangkan :)

best2.. kat akita ni students malaysia ada lebih kurang 45 orang.. boleh kata setiap minggu ada je aktiviti nk buat..

pau tu actually resepi dari blog je.. resepi dr org mesia jugak.. :) kat sini nak makan kena pandai la kl tak kebulur la jawabnye.. kih3

Mizz ErMa said...

wah, walaupun xsume bunga2 yg ada nih sy tau, tp gmbar2 dia sume cantik2 lah..ohsem~

chemay said...

abuuu.
abu pakai dslr model apa dengan lens apa ya?
gambar and bokeh cantikk sangatt!
:)

chemay said...

wahhh camera basic pon gambar still awesome tauuu.
warna dia cantik sangat.
nnti ambik gmbar potrait pulakk.
teringin nak tengokkk
:')

Masha Meisters said...

boleh makan ke buah 2?

Chic Na said...

oh hari ni blaja flora & fauna. hehe.. tak kenal pun tumbuhan2 tu kecuali bunga kemboja. tu pun sbb mak tanam kat rumah. :)

Zakaria's daughter said...

ngeee,
i hate to study about plantsssssssss as well as animals.
ehh tetibee bio -____-

syafiqakarim said...

aku pernah sekali je bu makan dilema
hahah

i am S!L4H.. said...

tme kasih cikgu..



*lahsangathaha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jerit kuat2
tgk ulat bulu tue
geliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Kancil 8349 said...

cantik semua gambar...ulat bulu ke tu...

Aien Alien said...

abu itu buah markisa la...kalau tak silap la, tapi macam betul dah...HAHA

YOUsoF said...

Gambar ulat bulu (baik punya gambar) tu sekali tengok ingatkan bunga dekat daun tu, cantik!

Sekali baca baru aku teringat macam mana rasanya gatal bila kena bulu dia..

Aku tak pasti apa nama buah tu yang penting masam² sedap, dapat satu nak lagi 2.. ;D

*Aku yakin kau pasti gembira dan bangga dapat pujian para gadis sebab gambar² kau cantik.. heheh

kay_are said...

aku pun tak kenal name tumbuh tumbuhan yang ko mention tu bro.. aku kenal ulat bulu je =P

[sutera kasih] said...

honestly, aku suka tgk gmbr2 dlm blog ko lately ni..siapa yg ambik?? cantik bahh..

Cik Yatt said...

pergh jadi pakar psal tumbuhan dan haiwan pulak..haha

si robot comel said...

ulat bulu tu comel sungguh! hehe

Gen2Merah said...

Subhanallah.. indahnya ciptaan yang Maha Esa

M Fizan said...

cantik-cantik gambar tu. sejak bila dah jadi blog flora dan fauna nie? hehe

Liyana Zahim said...

Gambar salad butterhead tu kan buat aku rase nk gigit2 laptop ni.. Hahaha..

Puteri Iqa Izyan said...

waaaaa.... thanks bagi tunjuk ajar. kdg2 lupe jugak name sume ni. muehehehehe

hani said...

bunga yg macam bunga loceng kuning tu ade kt rumah nenek aku. tapi tak penah pulak aku menanya itu pokok bunga ape. haha.
mgu dpn aku balik kampung aku tanya

Woofer Storm said...

cantik shoot..belajar ngan bro boleh??

eyqa amin said...

ilmu itu ada di mana-mana ^.^

pic cmue cantik! siryesly!!

Fakhrul Haiyin said...

jomm belajar. haha. tp aku plg x suka kalau study internal tumbuhan. grrr. haha.

c'axoera ヅ said...

sedang try camera ke apa ni sebenarnyer hehhe

BENA said...

selalu pernah tengok buah delima warna oren kemerahan. ni hijau . peliks !

Eera Shera said...

cantiknya gmbr2 tu..buah yg last tu mcm penah tgk tp lupa la nama dia haha

Hasrina said...

gambar dalam blog awak cantik2 lah.

O CIKTEDDY said...

subhanallah..cantik n unik!

Noraim said...

kikiki saya lagi la tak tahu apa ke jenis smeua tu. hihi.

cimöt said...

hmmmmmm.. mekasih cikgu kerna ajarin saya.. hihihi..

tak pasai2 dapat kelas pertanian percuma..

Afzainizam said...

nampak buah tu macam spesis buah markisa.... agaknyerr lerrr ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy repair door trim kereta

sha my heart said...

1st pic, bkn pokok misai kucing ka?
Yg last tu buah markisa.

Btw, xpnh cuba petua tu. Biasa lumur pd rambut je tmpt gatal tu.

Ezad Skytech said...

belajar benda baru...ada yg tak pernah tengok ni...hee~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!