Saturday, July 13, 2013

Ole ole Sabah: Kue Cincin Sabah

Aku kalau balik Sabah selalu pening pasal ole ole apa nak bawak balik sini..haha pening la sangat kan..ye la balik kampung kat Lahad Datu selalu orang tanya apa yang best kat LD boleh dibuat ole ole..selalu aku tergamam seketika..emmmm apa ya..hahaha..

Tak de apa yang best kat LD boleh dibawa balik sebagai ole ole..barang kraf, freezer magnet dan apa jadah memang tak de..sebab Lahad Datu bukanlah tempat tumpuan pelancong asing atau pelancong dari semenanjung..balik balik orang sebut tu ha Lembah Danum..hutan tertua mengalahkan hutan amazon, yang pernah dikunjungi oleh Putra William dan Isteri dia..tu je yang ada, tu pun orang putih je selalu datang sana buat research study..kerajaan tak majukan industri pelancongan kat Lahad Datu..sedih..

So secara automatik barangan istimewa yang boleh dijadikan ole ole memang mendukacitakan..haha.. orang tanya apa yg istimewa di LD? Aku cakap la orang sulu..ko nak orang sulu?..ha tu Wawa Zainal..ambik lah hahaha..gurau..

Tapi yang pasti kalau aku balik kampung ramai sangat orang nak kue cincin..aku pos kat fb "sila nyatakan ole ole apa yang korang nak?" Ramai yang sebut kue cincin..

Tahu tak korang acener bentuk kue cincin tu..ha tengok gambar kat bawah..macam tu la..tak de rupa macam cincin pun..tapi dia ada lubang lubang lah..boleh masukkan jari haha.. aku tak tahu dibuat daripada apa, ce google "cara cara buat kue cincin"..


Dari segi rasa..pada aku memang sedap lah..kue tradisional..rasa dia manis dan rangup..keras keras sedikit..crunchy la kot orang putih cakap haha..tapi tak de la rangup macam kerepek ubi haha..manis manis gula melaka..tak manis sangat ala ala belemak sedikit..eh..apa yang aku describe ni haha..lebih kurang macam tu la..mungkin korang boleh bayangkan..

Kalau balik KL aku selalu singgah kat Kunak masa otw pagi airport Tawau, sebab kat LD susah nak dapat..kat Kunak tepi jalan besar memang ada jual makanan yang sesuai dijadikan ole ole..untuk kue cincin ni tak silap aku ada dua jenis packaging..yang rm5 dan yang rm10..ole ole kengkawan aku selalu beli yang rm5 je..beli banyak banyak senang nak bagi bagi..kalau beli kat airport harga dia sangat mahal..so beli ole ole kue cincin dan keropok amplang kat Kunak je lah..

Aku akan balik Sabah bercuti raya kat kampung aku Lahad Datu pada 5 haribulan lapan sampai 14 haribulan..hehe seronoknya..jangan nak pesan ole ole pulak..tak larat dah aku..hahaha..


tag: hadiah dari sabah, ole-ole dari sabah, ole ole yang sesuai di bawak dari sabah, makanan tradisional sabah, budaya sabah, beli bole oleh di sabah, keropok amplang, melancog di pantai timur sabah, jalan jalan di lahad datu, jalan jalan di kunak, jalan jalan di tawau, kedai kerepak di kunak, gambar ole ole dari sabah, gambar kue cincin, gambar sabah.

6 comments:

adda syuhada said...

sedapnya..nk ckit..

Khai♥Rin : anies said...

sy g sabah nnt nk borong 1 kontena kueh ni hehehe

Mashitah Rosli's said...

slmt pergi n balik mr.abu..nk kirim...kirim slm org kampung..hihi=)

Zuan said...

tak pernah rasa, post sini sikit..hehehe

KY Atie said...

alaa...ole-ole untuk akk mana

Syazana Zainn said...

nak sepekett

nak rasaaa


:p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!