Saturday, June 30, 2012

Kerja Part Time Jual Mangga

Dua hari ni aku akan berada di Carrefour Mid Valley jadi promoter pulak, rajin kan aku.. cakap la rajin cakap la aku rajin.. beberapa minggu lepas asyik bejalan je kerja kan, so weekend ni mahu mencari uwang lebih kok.. dompetnya udah tipis hahaha..

Ekceli bukanla promoter sangat pun, dalam email email kat opis diorang sebut sampling mango, since kat C4 dia bagi tag 'promoter' so jadi promoter mangga la gamaknya hahaha.. ada beberpa orang telah mengofferkan diri, ada kat Carrefour Tropicana, Carrefour Subang, Carrefour Putrajaya, Carrefour Shah Alam dan banyak lagi la.. tugas kitaorang ialah bagi orang tray sample mango dan introduce kat prospect tentang mango ni.. sekali advice diorang tuk beli.. see promoter la kan...    

Company tempat aku kerja ni tengah melancarkan satu jenis mango yang didatangkan daripada Myanmar, Burmese Mango.. Sien Ta Lone diberi nama.. mango ni adalah mango yang terbaik ada di Malaysia, mengalahkan Indan Mango.. bacaan brix (tahap kemanisan) jauh lebih tinggi berbanding mangga mangga yang lain, wangi pun wangi, kaya dengan vitamin C dan yang paling penting ialah bebas daripada penggunaan racun makhluk perosak.. sila lah beli Puan.. ek!! tetiba jual mangga dalam blog.. motiff!!..   


Ini dalah pengalaman aku yang pertama buat kerja part-time cang gini.. ok la kan, selain dibayar gaji dapat la jugak tolong tolong company kan.. ada la jugak pengalaman sikit cam ne keadaan produce kitaorang kat retail..

Sejak dulu dulu habis SPM atau zaman kat university tak pernah pulak aku kerja part time macam ni.. so, now tahu la aku macam ni rupanya kat belakang tabir, cam mana nak approach orang tuk beli barang yang kita jual, karenah orang bagai..

Terus terang, satu hari je aku kat C4 Mid Valley tadi macam macam customers aku jumpa.. ada yang tray mango macam nak makan sampai kenyang, ada yang tray sekali pastu pusing one round datang tray lagi.. ada yang kerja dia pegi tray semua tester, ada yang bawak tooth stick sendiri dalam poket, ada yang bawak satu family tray sample hahahaha.. macam macam.. belum lagi karenah staff C4MV dengan pekel masing masing..

Habis kerja tadi aku dengan member aku, Amin dan Azrul terus lepak kejap kat Burger King.. dan kejadian paling terok tadi ialah kunci motor aku hilang damn.. kitaorang kat parking lot baru aku perasan kunci aku dah takde, mau tak menggelabah segugus kunci hilang.. semua jenis kunci ada kat situ, termasuk kunci hati.. cek cek naik balik kat atas pegi locker kat C4 semua tak jumpa..

Nasib baik member aku tanya kat pondok jaga kat parking lot.. rupanya kunci aku tertinggal kat motor pagi tadi.. ada sorang awek bagi kat diorang, oh syukur la, kalau tak aku tak tahu nak buat apa.. kepada awek tersebut "terima kasih awak sebab selamatkan saya, sungguh murni hati awak, kita jumpa kat C4 esok ya.. saya belanja awak mangga"..

40 comments:

Hanif Idrus said...

Bagus awek tu

blog-tips-kurus said...

Belilah barangan tempatan!! (>.<)

ABU said...

Ah beli yg myanmar la best..:P

Chic Na said...

mintak sampel mangga sebijik. huhu..
rajinnya abu ye. ;)

::FAIZ:: said...

bkn pengemar manga

Anonymous said...

excited sgt nk wt sampling,kunci pn lupe nk ambik..nseb baik mimi x hilang.. :p

teacher a.k.a grammar nazi

ABU said...

Motif umi dtng komen hahaha..

delarocha said...

ceh..blanje awek makan mango tester ke?

huhu

Afzainizam said...

oohhhh awek tu mmg aku puji sikap dia.... respek masih ada awek yang sejujur itu dan sangat prihatin....

Beb mangga tu besorrr betul.... spesis sien ta Lone rupanyerr... aku rasa mmg ianya setanding dengan mangga spesis Mangifera indica...

eemmm promote mangga kat blog tak leh rasa buah tuuu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy pemasangan lampu daylight

Syakir Rahman said...

oh...boleh la melawat ko kt sana...ahahaha

cimOt said...

abang nak mangga sekilo!

lieynanilaz said...

jadi promoter..masyukkk tuh!!

kalau keje sebegini banyak pengalaman yg akan diperoleh lagi berkaitan dengan karenah manusia..:)

khairul akmal bin azman said...

janji kje halal

n de inc0me kan.

Edy Fee said...

wah wah wah..my fav..nak sikit

Azham Vosovic said...

Ala...I da cuti sem kt umah dah...kalau tak boleh "spy" Abu kat MV hehehehe

Fakhrul Haiyin said...

kau kasi antar luk sama aku sini d kudat. mcm sedap ohh mangga tu. haha. XD

onie said...

mangga 10kg please,hehe...abu,lenkali ko jangan careless tau,nasib awek tu baik hati

syafiqakarim said...

abu,nak manggaaaaaaaaaaaaaaa

HeNRieTTa JoSe said...

rietta pown xpenah jd promote....tp zaman skulah selalu wt part time...cr duet saku...

Itu la, rietta dulu pown suka ltak kunci segugus...tp skng dh asg kn, spaya klu tertinggal, msih bleh diuruskan...

Oloh...banje mangga...sweeet....

anamizu kaito said...

keje yg kena approach org ceni yg plg aku takmo. mcm2 perangai org kite jumpe.. selagi nama dia MANUSIA, mmg jenuh nak entertain, kan abu?? dan aku dah nawaitu awal2, kalo dah kawen, aku taknak keje. aku nak fulltime housewife aje.kehkehkeh




perhh sipbekla AWEK tu berhati suci murni tlg bg kat guard tu.. syukurrnye.. mmg ko kene buat enouncemen gune mikrofon kat dlm C4 tu kpd sesape gadis yg terjumpe kunci mtor & tlg bg pd guard, anda diminta menuntut hadiah saguhati di kaunter lapan. pastu ko tggu la siap2 plus senyum kambing. pastu baru belanje die =P





Luv,
cik ana

Woofer Storm said...

jumpa aku nanti bagi free boleh?kenyang sampai lebam k.haha

Eera Shera said...

akhirnye abu jumpe jodoh ketika menjual mangga. boleh la ni nk kawin kakaka..

tgk abu jual rasanya rmi nak beli ni ;)

Ezad Skytech said...

kalau aq baca entri ni lebih awal mesti aq da terjah Mid Valley cari kau masa weekend...haha...

> nasib baik la awek tu jumpa kunci tu balik kan...huhu~

Elysa Sofia said...

bagus lah kerja part time,isi masa lapang...rasa lapar tengok mangga, bagi la free..haha

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hehehe lama gua x keje..

semutsengal said...

besar gila jugak mngga mangga nih. bak 6-7 kilos.


hihihi

Wadi AR said...

banyak juga buah buahan kau

syakey said...

promosi habisss. aku rasa konfem ramai pelanggan kau abu. hahaha

adan said...

mangga ni tanam belakang rumah aku mesti subur ni..

inche hlovate said...

ala dah lepas..baru nk rase buah mgga free haha

Syazana Zainn said...

abam. nak manga dua bijik :D

anif abdullah| AA said...

okay what.. dapat pengalaman.tp aku kalau kerja dengan makanan, memang masuk mulut jelaa. haha

kay_are said...

nape aku tengok mangga tu tak macam mangga? pelik beno rupenye bro.. waahh.. suci murni hati si awek tu.. ntah2 jodoh tak? =P

xila riston said...

esok nk beli kt pasa mlm ;p

Rain said...

kat mid eh? jejaga.. wekand ni aku pi sana. promo baik punya tau sampai aku tergoda nak beli hahhaa..

selamat bkerja :D

APAN said...

bes jugak dpt merasa keje mcm ni...selain dpt mkn buah mangga, mata kita boleh lihat mcm2 karenah orang...tp kalau lama2 sngt...pyh gak nak tahan kot...aku la...

penah gak tetinggal kunci moto...mati2 ingat hilang...masa tu g sembhyg jumaat. bila da hbis, aku tunggu je semua org balik sambil berpikir...ada nmpk sorang brader lepak seblh aku...idea dtg...aku nak pinjm kunci moto dia...

dia pun tanya, moto aku ke tu. terus dia bg kunci moto kat aku. ingt dia buat pe la kat situ...hero aku utk hari tersebut...

Cik TeN10 said...

wehh !! aku antra tester terbagus kat japaun ko tahu ?? terasa kot ko ckp cmtu.. keh3.. disebabkan mango and tembikai kat jepun ni mahal, so aku mmg suka la test buah banyak2 smpai kenyang.. keh3 :P

hara said...

waah..sdapnye mangga! nak tester sekilo!

Yousof said...

Untunglah dapat buat part time sambil dapat merasa mangga, sambil dapat bantuan awek tolong simpankan kunci. heheh


Aku pernah jugak tertinggal kunci dekat moto, nasib baik pakgad yang jumpa.. Kalau pakpencuri, melopong aku dah la masa atu moto kawan..

O CIKTEDDY said...

comel jek jd promoter.haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!