Sunday, June 3, 2012

Jalan Jalan Ke Kampong Kuala Jempol Bahau Negeri Sembilan

Entry ke Negeri Sembilan pulak kali ni.. jalan jalan daripada Melaka ke Johor.. pastu ke Perak pulak, pastu ke Cameron Highland Pahang,, fuh!! ok aku admit lately aku memang asyik bejalan je kerja.. tapi semuanya ada tujuan ok.. banyak banyak negeri, tinggal Sarawak dan Perlis je lagi aku tak sampai, Kelantan kira dah sampai la ya, kat Lojing keh keh keh.. emmm oh Labuan lagi.. soon I will..

Entry pun aku tak boleh post sekali harung, ada banyak tempat makan, tempat tempat menarik yang aku nak story.. aku post satu satu, ikut tahap kerajinan aku..

Sebelum tu aku ingin mengucapkan selamat pengantin baru kepada rakan sekerja Wafa dan pasangannya Sufian.. semoga berbahagia hingga ke anak cucu..aminnn... aku pegi Negeri Sembilan ni pun sebab majlis kawin Wafa la, kat Kampung Kuala Jempol, Bahau..

Singgah kat Masjid Kariah Kampong Kuala Jempol solat Zohor.. lewat sampai kat majlis sebab jem gila dekat nak masuk Pusat Rekreasi Air Terjun Ulu Bendul.. sepenjang panjang daripada jembatan kedua tertinggi di Malaysia tu jem..

Orang nogori memang suka makan itik eh.. banyak itik panggang jual kat tepi jalan aku tengok.. mengiurkan sungguh begantung gantung.. aku baru sekali dua makan daging itik.. sedap tak sedap bergantung cara masak la kan, ye dak..

Aku suka tengok rumah rumah kampung kat Negeri Sembilan.. rumah minang, yang atap melengkung tu, rumah comel comel color merun boleh nampak sepanjang jalan.. asyik perati rumah rumah tetiba ternampak keta inovasi kat tepi jalan..snep!!

Wafa dan Sufian, color ungu you all... cantek.. pengantin kena paksa naik pelamin, nak bergambar.. majlis dah dekat dekat nak habis.. tengok tu kasut pengantin dah tak de, bunga besepah dah hahahaha..

Ada dua pasang pengantin sebenarnya, satu tu adik Wafa pengantin lelaki dia.. pelamin besar panjang dan luas.. 

Wafa, Umi dan Kak Busrah..

Si Abu dan Wafa.. Wafa ni sebenarnya reti dan fasih bercakap Sabah, dia lama duduk Sabah.. jumpa kat tempat kerja kitaorang memang bantai cakap Sabah..  tapi kadang kadang tersasul gak la cakap semenanjung, tapi aku suka cakap Sabah lagi.. "aku anak kampung tiada pelajaran".. ewah ewah!! Jummy Palikat jap hehehe..

Sebelum balik, macam biasa la ada goodies bag.. Wafa bagi sorang dua kat kitaorang, penghargaan datang daripada jauh dan sanggup menempuh jem katanya hahaha.. thanks Kak Wafa..

Tag: Jalan jalan cari makan di negeri sembilan, unik rumah kampung di negeri sembilan, gambar di negeri sembilan.

22 comments:

onie said...

mak aiiii,ayam tu mabeles ! lojing pon boleh,hihihi..... kelate best :D

ABU said...

itu bukan ayam la sayang.. itu adalah itik gembo gembo..:P

Sayidah Nafisah Ruslan said...

hai, saya orang negeri sembilan.. hehee

selamat pengantin baru di ucapkan kepada pengantin :)

APAN said...

belum pernah dan terliur utk mkn itik.haha...

ABU said...

Sedap ooo.. Pernaah makan, dging dia liat sedikit..

Rain said...

macam jalan-jalan cari kenduri dah ni!
rancangan baru challenge jalan-jalan cari gempak. haha .

sure gempak wei kalu ko pengacara.

Rain said...

eh typo!

**

rancangan baru challenge jalan-jalan cari MAKAN.

HeNRieTTa JoSe said...

alahai....tingin la plak daging salai...,nak ayam salai...huhuhu....

pena rozie said...

semoga kekal hingga akhir hayat...

Adylia Qarissa said...

itik lagi sedap dari ayam :)

tahniah buat pengantin semoga kekal bahagia hingg akhir hayat :)

Aien Alien said...

sepanjang nak ke ulu bendul, kuala pilah memang banyak ler itik panggang..sana sini ada...hehe

KhaiRin : anies said...

amboiiii berjalan jauh nmpk??

daging itik mmg sedap tp tgk la cara dia msk cm ne

Cik TeN10 said...

Patutnya ko kena dok lelama sket atas pelamin tu wehh..amik berkat..mna tau nest turn ko plak naik pelamin kan.. :D

Hanif Idrus said...

tersandar pengantin kat pelamin ..hehhe Penat ler tu.. Siapa kat ajadi pengantin tak penat...
Kejap2 kena snap gambar...hehehehe

semutsengal said...

itik ke ayam tuu ? ngeri aku tengok beb. mohon sensored !


LAALALALALALLALAA

Azham Vosovic said...

itik....itik...

haha....seronok la byk kenduri sejak kebelakangan ni...tp xpe....lepas ni turn Abu plak buat kenduri kahwin hahahaha

Azham Vosovic said...

itik....itik...

haha....seronok la byk kenduri sejak kebelakangan ni...tp xpe....lepas ni turn Abu plak buat kenduri kahwin hahahaha

ABU said...

aminn...:)

syakey said...

fuhh kawen secara berjemaah ni. hihi.

gambar kau bright la abu. aku suka. :D

ABU said...

ya la kau suka pic pic ko lgi smrt kottttt...:)

Afzainizam said...

oohhh dua pengantin sekali sanding.... tahniah pada mereka berdua tu...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy spray paint caliper brake disk kereta

ketikketok said...

Jom cuti-cuti unik Terapi Spa & Keluarga Mini Agro-Forestry Aromatherapy Village Cameron Highlands.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!