Saturday, June 16, 2012

Etika Ketika Blogging

Apabila berblogging kita harus mengetahui prinsip utama seorang blogger, kerana blogger yang baik bertanggungjawab memberikan maklumat yang benar, tak emo emo, cool, bijak mengawal persaan dan bijak berblogwalking.. so untuk itu mari kita mengenal sedikit tentang etika yang perlu dimiliki oleh seorang blogger..


Ketidaksabaran
Jika kita membaca sesuatu artikel dan kita tidak bersetuju dengannya, sangat penting untuk kita mengawal perasaan.. even kadang kadang kita rasa geram je dengan artikel tu dan owner blog tapi.. sabar sabar sabar.. jangan panas, padamkan api ketidaksabaran.. itu cuma pandangan peribadinya dan respect apa yang dia cuba sampaikan.. jangan pulak komen.. "your entry is simply crap!!"

Di atas landasan yang betul
Jangan sesekali memberi komen yang resist.. kalau nak komen bentuk debate, berikan hujah hujah yang bernas, benar dan bukan auta.. nilai komen kita sebelum post samaada ia mewakili rasa marah atau tak.. kalau dah rasa macam bahasa yang digunkan tu over, nampak sangat tak puas hati dan annoying, baik edit komen tu supaya ia nampak lebih bijak dan cool dan awesome..

Replay
Sebenarnya seorang blogger yang baik tidak akan mengignore komen komen yang masuk ke dalam blog mereka.. mereka mengambil masa untuk membaca entry kita kot, ia sangat polite dengan membaca dan memberi respon sewajarnya dangan komen yang ditinggalkan.. dalam hal ini ramai blogger memegang prinsip pada  "membuat kunjugan balas"..

Terima kasih
Jangan terlalu mengharapkan ucapan terima kasih dan pujian dengan apa yang kita berikan kepada blogger lain.. ini termasuklah back link atau blog post daripada blogger tersebut.. dan jangan sentap jika mereka tidak melakukan itu.. buat lek sudah.. walaupun sangat okay dan rasa dihargai dengan apa yang kita telah lakukan tapi itu bukanlah suatu perinsip yang perlu dipegang.. don't hit the roof..

Sumber: Diolah daripada Molecule Air Mineral Semula Jadi

Tag: etika berblogging, blogger yang baik, cara cara menjadi blogger yang baik, prinsip seorang blogger..

36 comments:

syafiqakarim said...

suka entry ni bu!
ada betul.

beblogging lah dgn bijak.hewhew ^^

ABU said...

Suka jugak komen s-karim..:P

Afzainizam said...

orang yang bijak berblog memberi manfaat kepada semua...kita kena mempunyai etika. Nak copy paste pun kena ada etika, apatah lagi nak bercerita pasal keaiban orang tambah pulak dengan fitnah yang boleh menjatuhkan seseorang. Kita sememangnya bebas berblog, bebas berkarya, bebas bercerita apa sahaja. Namun pastikan anda tidak sesekali menjadi blogger penfitnah demi mencari publisiti atau mungkin trafik nak naik cepat..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy spray cover plastic kereta

ABU said...

Komen tarbaik bulan ini.. :P

Yumida said...

yup...sokong afzainizam...
sokong abu jugak... :)

Edy Fee said...

wah byk pgalaman ni.hahahaha
hurmmm yup kene kontrol kmarahan pd post org lain..kne jd professional

Syakilla kebebeh said...

take note fengan entry ni...nice..:)

Elysa Sofia said...

yang penting kena kawal emosi,nanti tak pasal2 termarah penulis blog tu kalau tak setuju dgn entri dia. ade tu kadang2 komen takde kena mengena dengan entri. sobs :00

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

nunggu jugak bila ko nak mari blog akak hihi..

eh takdela abu akak memain jer..akak x kisah pon org nk buat kunjung balas ke x...kalau akak suka blog dia akak still dtg blog dia baca..

Masha Meisters said...

blog adalah untuk totonan umum...agak2 nak emo segala buat buku diari sudeyyyy~

Fakhrul Haiyin said...

hoho. nasihat dr blogger retiss. XD

semutsengal said...

ada pengalaman pahit ke ni ?


hihihihih

ena meina said...

good tips : )

Hanif Idrus said...

Wah!! yang betul-betul berilmu dari ABU!!!
Thanks..
So aku puji kau giler-giler punya..entri memang tip top..
so tak der apa-apa ker...hehehhehe

cik najihah said...

etika dlm berblog sgt2 penting.. :)

Cik TeN10 said...

Macam2 ragam org ni.. Ada sesetengah xleh terima pandangan/kritikan org lain pastu emo2.. Ada yg cool and rilex.. Xkisah la org lain mcm mna pn.. Yg penting diri kita.. Kena professional.. Jgn kita pn jadi mcm org yg xberapa cerdik..

delarocha said...

tips yg bagus

Syazana Zainn said...

aku setuju dengan ko ;p

kadang2 tu siap ade org komen kat shoutbox suruh komen entry die balik. pftt

ignore sudeh ;p

Mizz ErMa said...

itu ler pasal..berblogging nih best kalo kena dgn caranya kan? hihi

HeNRieTTa JoSe said...

thanks for the share...

Shawn Razaleigh said...

baguih hang buat entry ni.

yg penting enjoy apa yg kita buat, bukan nak puji2.

geng2 kipas otai lagi sedih gua nengok

adan said...

aku sokong semua yg ko tulis ni.. boleh jadi wakil rakyat sudah.. hahaha... sori gurau2 anggota..

kay_are said...

setuju! sejak aku hilang mood pasang cbox.. memang kat tukang komen r aku blogwalking dulu.. baru r same2 rase menghargai dan dihargai..

[sutera kasih] said...

kirim salam tag mu tu hehe ada suda tag nya bah..bgs2 :P


iyaa..lebih krg mcm etika kewartawanan la ba jgk tu..em, kurang suda aku BW skrg wooo, xda ms sgt huhu krg suda pembaca d blog :(

chemay said...

lagi 1.
kalau dah masuk blog orang tu.
baca la entry dia sampai habis.
jangan nak komen berdasarkan tajuk atau gmbar yang dia letak je.
sakit hati tuan blogger tu kalau orang komen benda yang tak berkaitan tauuu.
:)

inche hlovate said...

perlu diamalkan ni :)

hani said...

lagi satu, aku rase klu org buat typo ke ape.. abaikan sajelah selagi kita faham maksud yg dia nk smpaikn. klu mmg kau org tak faham ape pekataan yg dia cuba type or maksud ayat tu dah jadik lain, barulah bahankan/tegur beliau.

(mangsa gejala virus typo)kahkah!

aku tension bc entri sndirik yg banyak typo.malu gwe!

Azham Vosovic said...

Banyak benar Buffered Earning kat sini (or bukan?) sebab mmg byk iklan berbeza hehe....rezeki tu bro hahaha!

Yeap, I suka membuat kunjungan balas kepada blogger yg dah komen kt blog sy...cuma agak mengambil masa...

Gen2Merah said...

ya, bila kita beretika, kawan2 pun senang hati utk berkunjung mesra kan..

Global Products & Services Review said...

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

ishiko said...

betul betul..
wat lek jee ^,^

anif abdullah| AA said...

marilah sama2 kita beretika..huhu :)

Yatie Awang said...

Alhamdulillah..akak tak macam tu kan? hehee

syakey said...

yeahhh stuju dengan kau abu.

aku memang pegang prinsip kunjung balas. susah2 diorg drop comment apasalahnya p la mlawat diorg masa free dak. moral support sikit. (moral la sgttt. haha)

APAN said...

kdg2 tu aku x tinggal komen atau cancel utk post komen sebab nanti tukang tulis pikir lain atau x phm pe yg aku komen. kdg2 tu diam lagi baik. betul la tu...

tp kalau diam memanjang, tu maknanya x baca blog la tu. haha...

Sayidah Nafisah Ruslan said...

im agree! *sambil angkat jari ke atas*
;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!