Monday, April 23, 2012

Tutorial Cara Nak Block Games Dan Applications Dalam Facebook

Ramai yang menganggap applications, games, calendar bagai dalam facebook tu tersangat sangat sangat sangat lah annoying.. aku tak faham apesal orang suka sangat send request sampah sampah ni kat orang lain, pelik binti ajaib betol lah.. tak pandai nak insaf..

Even ada beberapa applications yang useful dan menggembirakan derrr!!, sila berhati hati sebab ada sesetengah applications ni boleh mengakses informations daripada profile korang.. tapi yang terang benderang, sparkling, nyata lagi bersuluh status update dan notifications korang akan tercemar dengan sampah sampah ni semua..

Disebabkan ramai orang yang tongong tak pandai nak paham paham, yang kita ni tak suka kena tag natang tu semua, apa kata kita pulak yang block application tu.. kalau block orang kemain ghairah, nak block applications takkan  tak reti pulak kan.. 

Benda benda simple macam ni orang tak kesah sangat.. tapi selalu pulak komplen tak suka kena tag kan.. so, berikut adalah tutorial cara nak block application bodoh dalam facebook..

First, masuk muka buku korang tu pastu pegi search macam yang aku buat kat atas.. then klik games..

Pastu akan keluar page macam kat atas.. ada tulis "apps and games"..  di bawah "invites from friends" ada beberapa games/ applications yang friends which is not so friend kat korang tu send .. so, klik pada pangkah ..

Lepas tu dia akan jadi kuning kuning macam kat atas.. nampak tak perkataan "Block" tu.. klik kat situ (bulatan merah)...

Then akan ada pop-up "Block App?".. klik je "okay".. 

Tapi cara ini sebenarnya tidak menyelesaikan masalah ini seratus peratus.. sebab kadang mungkin orang yang sama atau orang lain akan send request game/ apps yang lain pulak.. nampak tak ketongongannya di situ..

So, cara yang paling berkesan ialah block atau remove je orang yang suka send benda benda macam tu.. fair enough!! baru padan muka dia hahaha.. jahat tak aku jahat tak!? peduli hape aku..

31 comments:

Ninaaa said...

Arh! Ini sgt useful!

syafiqakarim said...

entah la bu.tp betul.
aku sendiri tak suka kalau mana2
invited itu ini itu ini.pfttt.

ok bu.sayam lbh ni.

adan said...

thanks bro.. keranamu hidup dgn fb lebih aman dan sentosa..

adan said...

btw aku baru habis baca entri sejarah bugis kau tu n komen sekali.. salam padaidi bro..

Teenager Housemaid said...

ooo..macam ni caranya rupanya...er...fb pun saya jarang buka...selalunya ignore je seua tu..kekeke

syakey said...

mmg kalau boleyy block habis semuaaa.

amboih, glemer nampak coverphoto muka sendirik :P

ABU said...

Syakira bengong!!!! Hahahahaha...

Cik Yatt said...

trime kasen atas tuto ini..

Yumida said...

agreed! sy pnh blog...bkn member la..juz kenalan...olwes nk post psl loan...last2 unfriend then block

APAN said...

mende yg sama telah dilakukan oleh diri ini. sebijik mcm tutuorial ni. tpi kalau invite mende baru, kena block lagi mcm ko bitau tu la...xpe la...lama2 nanti sedar la tu. mcm mula tau tag gambo dulu la...sikit2 nak tag. padahal gambo menda pe sngt...tpi lps aku bersuara melalui status aku, senyap sudah mende gitu :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

huhu annoying giler ngan apps kat fb ni

[sutera kasih] said...

lepas ni mau add fb ko bu, boleh? hua3

leya said...

rse aku pnah buat dlu tau smpai pinau mata tp hampeh still msuk lgi request tu..:(

-SUPERGIRL- said...

nice tuto . hehe

srabut je yg invite2 !

iema ackles said...

xjadi..
still masuk gak request game 2

Awie Omar said...

aku dari awieomar.blogspot baru follow sini :D keep bloging.

ABU said...

Iema.. Still masuk lagi ke?!... Ke game yg lain...

Ezad Skytech said...

aq pun tension dgn org yg invite2 game kat fb ni..mmg annoying la..haha~

Woofer Storm said...

nampak kejam tpi klau itu saja plihan nak buat mcm mna kan bro?hehee

c'axoera ヅ said...

tak maen fb tak mean games kat fn jugak...aman dan tenterammmm :D

Hanif said...

Kau memang jahat ...hehehehhee
Tapi memang ketonggongan( ayat mana kau amik ni)..orang ini memang susah nak cakap...
Aku nak cuba malam ni..
Ambil Kesempatan Vote Me as Blogger Of The Year

ishiko said...

mmg jelas ketongongannye tu.. hak3
nice info, thaxs ~

Afzainizam said...

eeemmm mmg menjadi masalah kat aku bila ada sampah game ni kat face book entah lahhh... walau pon aku tegar poker...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
sport rim rs watanabe

Awie Omar said...

Salam. Terima kasih sebab sudi follow blog aku. Dengan senang hati juga telah
follow blog anda. Sebenarnya nak pelawa anda sertai NEXT TOP BLOGGER untuk
musim ke 2. Musim 1 dah habis. Boleh tengok kat blog dalam segmen NEXT TOP
BLOGGER. Harap sudilah turut serta. Kalau sudi nak jadi peserta - maklumkan
saja di ruang komen entri anda di sini (aku akan tengok balik) atau komen saja
di blog. Jika kurang berminat dan tidak mahu menyertainya pun tidak mengapa.
Maklumkan saja macam tadi jugak ATAU jika mesej ini tidak dibalas oleh anda
sebelum 29/4/12 maka aku anggap anda tidak mahu menyertainya. Apapun terima
kasih kerana sudi habiskan baca mesej ini.http://awieomar.blogspot.com/

Umie Artoqiemie said...

25 pelempang.

sha my heart said...

aku dah remove org yg tak faham bahas tu, dah tegur tapi tak jugak faham2. padan muka kena remove. nak pula dia add balik. lama dah, baru semalam aku approve. kalau xdgr bhsa jugak, block terus.
apa2 pun tutrial ni aku cari.

p/s: Sorry lama tak singgah sini. Aku on9 pakai hp je. Aku dah cuba masuk dan komen kat entri ko hari tu tapi macam tak boleh je. Ko ada buat blog mesra mobile tak? blog aku mesra mobile. Ko pergi set kat setting, k.

Ni aku on9 pakai lappy la. hehe~

Lelaki mengalah, tak salah, OK

Berkahwin kerana apa?

tirahzairi said...

hahaha...bnyk application...sbb tue lmbt loading.....tengs 4 da info...

Lea Isnawi said...

hahahaha nasib baik x ramai yg suka invite games2 ni
tp memang annoying kannn

Liyana Zahim said...

tq for da tutorial tau.. aku dah puas try tp tak dpt2.. blhla aku terai blok pahni.. org yg sent request game itu ibarat meletakkan kite dlm situasi dilemma sama ade hendak mbuang komputer sendiri atau memaki mrk dgn cara beretika.. Hahahahaha...

O CIKTEDDY said...

wallah bagus! tension gak bile bnyk request..ngee.hehe

Puteri Iqa Izyan said...

dulu suke sgt2 main game. tp skang dah bosan ya amat. mmg dah block sume dh. muahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!