Tuesday, March 27, 2012

Tutorial Cara nak Check-In Tiket AirAsia, (Mobile Online Check-in)

Ingat nak tido dah, guling guling atas tilam.. eik mata tak le pejam.. esok dah la nak gerak awal gi Cameron Highland.. ops!! jangan jeles hahahaha..

Malam ni kerajinan sedikit melanda.. aku akan buat tutorial pulak.. cara nak check-in Air Asia guna telephone..  kan sekarang talipon dah canggih manggih.. apa la guna teknologi tu kalau tak di gunakan sepenuhnya ye dak..

Kebaikan guna online atau mobile check-in, kalau kat airport tak yah dan nak kengkabut nak baris, kalau tak de barang nak drop kat bagasi terus je belenggang kangkung ke boarding.. tak yah susah susah..

Lagipun AA kalau korang check in kat kaunter extra charge akan dikenakan, kalau tak silap aku RM10.. korang kena check in gak kat kios dia sejam awal.. so paling selamat, buatla online or mobile check in ok..

Pictures dah ada, tangkap guna Screen Mucher beberapa jam sebelum flight aku hari tu.. so, kalau rasa rasa nak belajar follow la steps kat bawah ni..yang penting korang dah beli tiket dan penerbangan telah disahkan.. kalau tak beli cam mana nak check-in kan..

 Pastikan korang ada aplikasi mobile Air Asia dulu.. downland la, free aje.. apple, android, apple atau blackberry semua boleh.. klik, masukkan booking number and departing airport.. pastu klik Find Flight 

Then dia akan kuar macam kat tas tu,  semak betul betul.. kang salah.. pastu tick pada passenger kemudian continue.. 

Pastu macam ni..  follow je instruction dia.. senang kan?! macam makan kacang..

 Pastu kompomkan yang korang ni tidak membawa barang barang berbahaya cam gunting, pisau, senjata api , M16, bom, bahan radio aktif dan lain lain macam yang dia cakap kat atas tu..

Ni sangat penting, abis je korang sahkan tak de barang berbahaya then dia keluar macam kat atas ni.. details siap dah bagi seat dah pun.. tu seat random dia bagi sebab aku tak beli seat.. jimat RM6 hehehe yang penting duduk dan sampai.. QR code tu pulak penting tuk karang dapatkan boarding pass kat kiosk airport nanti, kalau tak sempat nak print kat rumah.. ada gak dia hantar kat email dan sms..

Then siap dah.. boleh la view boarding pas korang.. tapi takkan nak bawak dalam talipon dalam betuk soft copy kan.. so dapatkan boarding pas kat airport..

 Datang je kat airport belenggang terus pegi scan QR code tu kat kios AA.. pastu boarding pas dia prinkan dan kuar macam dalam gambar kat bawah ni...

So kalau tak de barang nak drop kat bagasi, korang tinggal masuk kat boarding area je la kalau dia dah call.. ok senang je kan.. techno bang techno gunakan..hahahaha.. fyi, QR code yang aku guna adalah QR code aku Screen Muncher-kan je, yang kat atas tu (pic ke 5), tak buka email bagai.. senang kan ada screen muncher ni hehehe..

Membantu tak tuto aku ni.. kalau orang dah biasa memang la dia cakap tak, kan kan.. tapi serius cakap, ade je key-words masuk dalam blog aku ni guna perkataan "cara nak check-in tiket Air Asia" and yang sewaktu dengannya.. harap harap ini boleh membantu.. ok!! hot regards Abu Bagi hahahhaha..  

30 comments:

faridah nazurah said...

hengpong aku tak canggih mcm kau punye. bakk sini bagi aku! :P

yad'z said...

henpon cikai.. ><

Eera Shera said...

aku tak pernah naik kpl terbang seumur hidup..sadis kan haha :D

Eera Shera said...

ps: pi cameron jgn lupa bwk balik ole2 stoberi

adan said...

tunggu aku tukar ke smartpon la baru tgk balik tuto ko ni.. hehe.. tepon aku hitam putih beb..

syakey said...

henpon cikaiii tak dapat aku nak scan2 cengitu T__T

Cikgu Ma said...

hp aku cap ayam..hoh...online cek in jerr..kdg2 pakai kiosk..

syafiqakarim said...

oh..err,aku nak g mana eh
buat mcm ni?haha.

Edy Fee said...

terbaik la..haha tapi klau aku ni duk jalan2 dekat2 tak berb aloi pon naik flight.huhuhuhu

M Fizan said...

hewhue..thanks for sharing.. nak balik nanti tempah tiket plane lar kita....

Cik Yatt said...

maap xde fon la..huhu

Zakaria's daughter said...

mmg le sng n pantas.
tp kalau line cm siputt tak gune jgk,
grr

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

rasa outdated plak sbb takde phone cm tu..haha

Afzainizam said...

eeemmmm kadang tu ada kes salah bubuh destinasi...

deprt dan arival tengok dan isi bebetul karang terbalik pulak... lagi parahhhh nanti...

nak gi bording salahhh pulak...

nanti airasia akan cakap salah awak yang isi... sapa suruh tak check bebetul... kan dah rugi...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
masalah alternator kereta

c'axoera ヅ said...

android eyh....dislike hahaha

TiraPengemis said...

ingtkan blog je adetuto, AA pon ade...hebat kau abu...hehee

sha my heart said...

oo, rasanya membantu. tapi aku tak fly ke mana pun. nanti kalau ada sesape nak order ticket v hp, aku roger k, insya-ALLAH.

apa yang orang suka itu kita buat

semutsengal said...

enset 3310 bole buat tempahan ?


kahkahkahkah !

chemay said...

chemay pakai henpon nokia torchlight,
macam mana nak buat ni?
T____T

~SaL IjOu~ said...

baru sekali naik flite..tu pun tersalah tempat menunggu..blurr nye pasal..(--")

hani said...

waaa... baca entri ni pun dah rasa rendah diri, nengok enpon dia, aku lagi rasa kerdil. ceh..

ABU said...

bengong hahahaha..

amny said...

naik flight pon tak pernah , apetah lagi nak beli tiket -.-" huhu

RazFiRa said...

alahhh senanngnye x payah nak beratur.. rugi x guna hari tu :(

Anonymous said...

salam. kalau sampai 9 passengers..9 qr code ke ada?

ABU said...

anon.. beli seklai atas satu nama ke?
kalau ya rasanya satu qr kode kot..

kalau beli asing.. flight number asing2 sure qr kode pun asing jugak..

apa apa pun try life chart dgn AA.. good luck :)

Anonymous said...

I am often to running a blog and i actually appreciate your content. The article has really peaks my interest. I'm going to bookmark your site and preserve checking for brand spanking new information.

Anonymous said...

please email aku jap nk tnya sikit pasal tuto nie
silentY_92@yahoo.com...
klau sudi tolong laaa..huhuhu

HeNRieTTa JoSe said...

thanks for the tuto....mmg sgt perlukan....

Anonymous said...

tumpang tanya. klo dh dpt QR code tu. kat lcct nnt kne print kat sne ke boarding pass? kne charge tak? tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!