Saturday, November 12, 2011

Perihal Rumah Sewa, Keselesaan dan Keselamatan (Pemerkosaan)

Apehal pemerkosaan dalam kurungan..kah kah..
Bagi pelajar University, orang bujang atau pasangan yang baru berkahwin masih fresh lagi, perihal rumah sewa adalah sesuatu yang sangat sinonim bagi mereka.. contoh orang bujang macam aku la...hehehe.. aspek keselamatan dan keselesaan akan menjadi keutamaan selain daripada jarak ke tempat belejar atau tempat kerja..

Bagaimanakah ciri ciri rumah sewa yang selamat? selalunya orang akan melihat kawasan, tengok area kat mana kurang penjahat.. kawasan yang kurang berlaku kecurian/ pecah rumah, kawasan polis selalu buat rondaan dan dll.. kalau rumah flat elakkan memilih rumah tingkat paling atas atau paling bawah sekali, sebab kalau paling atas kadang pencuri boleh masuk daripada siling rumah, kalau tingkat bawah pulak kadang penjahat boleh ngintai rakam pastu upload dalam youtube, lain.. penjahat jugak boleh buka tingkap tuk pecah masuk dalam rumah melakukan pemerkosaan dan sebagainya.. kalau rumah teres cari kawasan yang berpagar, ada pak guard/ mak guard.. banyak lagi aspek aspek lain, harap reader boleh bagi pendapat sikit.. malas la teeeuw!! haha..

Contoh rumah sewa yang selesa, dengan tv yang tidak berfungsi, tak de peti ais dan dapur.. selesa la kot bagi orang bujang sebab banyak aktiviti dilakukan di luar rumah.. bilik dia tak bagi gambar, berselarak macam sarang tikus katanya..(gambar diambil sejurus tuan rumah membuat lawatan mengejut, harus dia dah kemas kemas semua)
  
Rumah yang selesa pulak macam mana? mestila ada sofa ye dak! boleh goyang goyang kaki.. fully furnished paling best, tapi selalunya harga sewa mahal la, semi pun ok jugak tapi tengok la apa yang dia bagi.. kadang kadang semi furnished pun katil degan kipas meja je.. yang hado!! haha.. basically, kalau nak yang selesa harga sewa lebih mahal.. kalau yang berkereta pulak, keselamatan dan kewujudan parking lot adalah sesuatu perkara yang amat di ambil kira..

Macam mana nak cari rumah sewa? kalau kat internet ni orang selalu tengok kat Mudah.com la, cepat dan jimat masa, memang mudah.. kalau kat Shah Alam sebab kat situ ada UiTM, Unisel dan kolej kolej berhampiran, selalu adalah iklan iklan kat station bus, kat kedai kedai dinding bangunan.. 7 E jugak adalah salah satu tempat nak check iklan rumah sewa.. dalam kedai tu ada softboard, selalu ada je iklan kat situ..

ps: yang duduk kat rumah parents/ sendiri.. diam diam sudah :P

41 comments:

anamizu said...

aku dok dgn parents.ok aku diam.Kbai.






luv,
cik ana

hara said...

umah ko ke ni abu? ngalahkn umh pmpuan, kmas smacam je ;p

KhaiRin said...

biar x byk brg.sbb pencuri xkira ms..x tgk mangsa

schaze zainn said...

ok aku diam =="

xP

tp dulu aku dok bilik sewa je. hihi

tp kakak tu kasi aku pinjam mesin basuh, peti ais, dapur,..hihi xP

even kadang2 aku pinjam kakak tu punye beras. erk? haha

tp skrg aku dok ngan parents.

JIMAT!

delarocha said...

klu boleh tido dgn nyenyak... maka selesa la umah tu... ahakss

blog-tips-kurus said...

saya sediakan kemudahan asas terbaik untuk penyewa saya, dengan harapan tolonglah jaga rumah itu..

YOUsoF said...

AKu sekarang duduk dengan ibu bapa tapi dulu pernah duduk bujang. Jadi aku layak komen la kan. ;D




Alangkah indahnya kalau rewah sewa aku sebersih dan sekemas rumah atas tu...

lieynanilaz said...

kalau ini umah ko abu..perghh kemas sungguh..ke rumah ini sebagai persinggahan jerk..hehe.

Azham Vosovic said...

saya dok kolej kediaman...murah...hehehehehhe

ShahzCudin said...

area umah sewa aku ni top dgn kes curi tp nak wat cmne area ni je yg rumah die student mmpu nak sewa..

ABU said...

argghhhh!! korang ni baru nak main chak chak bom!!

ok fine.. tu la rumah sewa aku.. selalunya tak kemas macam tu, tapi tuan rumah datang.. dia kemas semua.. kecuali bilik aku yang mcm sarang kikus..hahaha

Bro Ahmad said...

kemas abu, biasa rumah bujang ni selerak takyah cakap la hehee.

محمد رازيق said...

owh. aku kena diam.. sebab duduk umah parents.. haha.. btw, dtg lawat blog aku bro.. ada entrii CLEAN & CLEAR!!!!

zie_ira said...

owkeh,, tak pernah merasa dok rumah sewa ,, sentiasa kene duduk kolej sahaja ,hehe

org muo said...

zaman muda2 org muo dulu nak cari rumah sewa pun susah...nak beli rumah masa tu pun sgt susah..kene ada banyak duit..skg ni org2 muda baru keje dah blh beli rumah dgn mudah, banyak kemudahan disediakan x banyak kerenah syratnya..zaman dah berubah :)

cik sakdi said...

rumah sewa aku dulu kosong,, kitorang anggkuuuttt barang sendiri.. ada tv icebox mini hahah karpet atau alas lantai pon penting okeh. hahaha alamak taun depan kene cari umah sewa

schaze zainn said...

erk tak leh bukak gmabar pakcik jahat tu eh? takpe, nnt tgu line tenet ABU laju ye... xP

dill said...

duk umah sewa. ala kadar jek

dill.

Umie Artoqiemie said...

wahh kemasnya rumah..

sergeant keroro said...

aku duk kolej ;p

misTeaRed said...

duk kolej....heeeeee

budakampung said...

oke gua diam sudahh~ =="

konde said...

terpenting kenyamanan dan keselamatan tuh nomor satu :)

sha my heart said...

mantap wei. suka. bila la aku boleh nak buat entri macam ni.

jom main teka teki.

jom main teka teki, ada berani?

Anak Wak Mail said...

selalu kalau cari rumah sewa cari yang paling dekat je dengan tempat kerja..tempat belajar,,yang lain2 xfikir langsung!haha

Ezad Skytech said...

asal boleh berteduh dari hujan panas da kira OK la...kalau student...rumah sewa biasa2 je...kalau nak mahal2..sewa pun mahal....haha~

adwafarahin said...

perhhh kemas gila rumah! huhu

erleena said...

aha dok kt hostel ja :D

Lieyly ︱ Alia said...

xdk pengalaman lg..huahuaaa !

stalker hebat ! said...

oke. mmg ang pandai kemas umah even baru lepas kena serbu punya pasai.





**gud job bebyh.len kali bole aku offer keje kms umah kat kau.



ekekee^^

lilypelangi said...

pergh . kemas nye rumah sewa kau abu . bilik aku pon tak sekemas tu ;p


aku tak pernah duk uma sewa la abu , no komen ;D hhehe

syakey said...

tkde merasa la duduk rumah sewa. usm blambak bilik kosong yg slesa sgt. XD

tp slalu ahh doludolu g rumah sewa abg aku. sabar je la, rumah mcm tongkang pecah, aku rasa gamba ni pun palsu je la kan dh tuan rumah nk dtg kannn. haha

Addin said...

sekarang ni bahaya, tingkap pintu segala lubang semua kena tutup,

huhu

syafiqakarim said...

umah sewa area kl mahal sentap lah weh.kan kan.
rumah aku kt sh.alam.kau nak sewa?
hahah.

ok.kolej aku sedia kan hostel.bahagia
so,diam lah ni.

APAN said...

gambo umah sewa ko ke tu bro?cam orang kawen lak gayanya tu.haha...

tempat yg aku tido mlm2 ni aku jumpa dlm mudah.my la...naseb baik...nak selesa kena la bayar mhl.jngan sewa mhl pastu menggelabah nak merungut dah le.tpi cam aku skang ni, payah gak xde mesin basuh.tiap2 minggu dobi je...siap ada nama kat seluar small aku ma.tukang dobi la tu tulis.haha...

ABU said...

pic tu mmg kat rumah sewa aku.. tak kacau sgt barang2 kat ruang tamu..tuan dia sesekali dtng kemas rumah..

bilik aku, mmg beselerak la..hahaha
aku tak pernh lgi antr dobi, semua aku basuh guna mesin basuh kat rumhn tu.. kalakar dobi tulis2 nama kecik kat kain hahaha..

sha my heart said...

Abu, minta maaf, entri entri serius atau santai tak kata kat sape-sape pun.

Itu untuk pertimbangan aku je bila tengok kawan-kawan dah mula mengorak langkah tulis dengan mantap.

Ko salah sorangnya dan aku suka entri ni. Boleh jadi inspirasi untuk aku. Thumb up. =)

YOUsoF said...

Bilik yang macam sarang kikus la paling molek untuk dikongsi gambarnya!!

Syuxer said...

fuh kemas kemain rumah sewa ko heheh..

aspek yang ko cakap tuh memang betul..aku kalau setiap kali nak masuk rumah sewa baru..aku tengok kat tingkap pintu belakang rumah dan keadaan siling atas hehe..

Afzainizam said...

pergghhh mmg best kan kalau ada teman serumah yang leh kemas sebersihnya macam kat rumah ko ni...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy hydro fuel system kereta

Miz Rinie Yunus said...

Puas hati kalau dpt rumah sewa yg lengkap mcm ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!