Tuesday, November 22, 2011

Kejayaan Malaysia Dan Pengajaran Setelah Apa Yang Mereka Telah Lakukan


First of all aku pun nak ucap tahniah kepada team Malaysia Harimau Muda kerana berjaya merangkul emas perlawanan bola sepak sukan SEA 26 malam tadi.. memang syok la, even kemenangan ditentukan dengan sepakan penalti tapi kejayaan ini sangat bermakna kerana ia berlaku di depan ribuan penyokong Indonesia itu sendiri selaku tuan rumah..

Tidak perlula aku nak mengulas tentang game semalam sebab merata rata sumber korang boleh dapat.. newspapers hari ne je pun semua kat tajuk utama, internet blog pun sama, twitter dan facebook apatah lagi.. banyak komen komen positif dan sokongan yang kita boleh baca.. well done, saybas.. aku bangga jadi anak Malaysia..

Mungkin inila yang harus dibayar oleh rakyat Indonesia setelah apa yang mereka lakukan terhadap kita.. walaupun bukan mewakili keseluruhan tindakan daripada rakyat Indo tapi apa yang mereka telah lakukan itu benar benar menguris hati kita..

Doa orang yang teraniya pasti dimakbulkan Allah.. itula hakikat perlu kita sedari.. tergamak mereka mempersendakan lagu Negaraku, membakar Jalur Gemilang, cacian di media massa dan internet serta ancaman keselamatan terhadap pasukan negara sehingga perlu dilindungi menggunakan kereta perisai barracuda..

Banyak pengajaran yang kita boleh perolehi daripada apa yang berlaku.. sebagai negara serumpun kita seharusnya hidup bersatu padu, tidak lagi primitif dikongkong dengan isu isu lama yang hampir memecahbelahkan dua negara yang mempunyai banyak persamaan darisegi bahasa, budaya, kepercayaan dan peradaban..

Dididik dengan sifat hormat menghormati/ menghormati tetamu sudah pasti telah menjadi resepi ketamadunan antara rakyat dua negara serumpun.. sifat ini sinonim dengan negara Indonesia-Malaysia sehingga ia dikenali umum daripada segenap pelusuk dunia..

Di masa yang mendatang, di harap kita semua lebih sensitif menolak perihal yang boleh merosakkan hubungan baik di antara dua negara yang sedia terjalin.. lebih banyak perkara penting yang boleh dilakukan bersama untuk memajukan negara.. bukan sahaja sukan, tapi ekonomi, kemanusiaan, keselamatan serantau dan isu isu global..

Ingat sahabatku, Israel laknatullah dan sekutunya akan sentiasa melihat peluang yang ada untuk menghancurkan sesiapa yang mereka anggap sebagai musuh.. lihatlah apa yang berlaku di asia barat.. jangan kita pula menjadi mangsa seterusnya.. fikir fikirkanla..  salam ukhwah..

35 comments:

sergeant keroro said...

betul, propaganda semata-mata. kita tak ada buat pape, diorang diprovokasi oleh seseorang ni.

Eera Shera said...

sangat2 setuju..

nyway.. syabas malaysia.

bangge jd anak malaysia ^^

KhaiRin said...

pendek kata, indon kena belajar cara menyokong yg lbh bertamadun

Finaz Jaafar said...

kesian gila indon yang berpikiran macam dalam gambar tu..tak sedar diri mungkin,,

siapa yang tanah miskin tak mampu?Malaysia atau Indonesia..


macam2..apa2 pun tahniah Malaysia !

Lieyly ︱ Alia said...

kan bgus kalau depa hormat negara kita sma..

apa2 pon congrats malaysia..

Cik TeN10 said...

tahniah Harimau Malaya.. setiap yg berlaku tu pasti ada hikmahnya.. nah kemenangan berpiha pada kita.. i`m also proud to be Malaysian ! :) aku tgk game semalam terasa macam naik rollercoaster !! haha

betul2.. org kafir skrg ni tengah mencari dan menanti lubang2 kelemahan kita je.. harapnya kita semua sedar akan betapa pentingnya satu padu tu..

ciK LyndaWawa said...

aummmm

dill said...

budi bahasa budaya kita.

Tahniah Malaysia!

dill.

Saiazuan said...

aku sntiasa brsabar je ngan apa yg diorng buat.. menurut pengetahuan aku la kan, minoriti je rakyat indonesia yg bencikn malaysia ni.. mostly ok je.. :)

syakey said...

-____- tak profesional la macam ni nak tak puas hati buat macam ni pulak kannn

Rtp Farra Arisha said...

i know well of indonesia people cause i'm half indonesian too. probably hanya segolongan rakyat saja yang bertindak sekejam2 itu. gara2 ketidakpuasan, this could be happening dalam sekelip mata. for me, nothing to be fought melainkan meraikan kejayaan yang negara malaysia perolehi sekarang! hehe.

Daddylicious said...

yg datang dari gunung2 dan hutan2 jer peel begitu...hehe

sleeping_maniac90 said...

alhamdulilah kita menang.. puas hti hahaha

sha my heart said...

aku bengang juga dengan perangai tak matang orang Indon tu. Isu yang lepas2 tu, dah-dah la.. nak ingat semula buat apa, kan.

Aku bengang semula tengok pic dalam entri ni. Berasap je rasa.

Apa-apa pun, aku cukup berbangga dengan kejayaan Malaysia. Padan muka Indonesia, belagak sangat.

perlawanan mendebarkan, yes menang

berita pasal Malaysia selepas Indonesia kalah

APAN said...

gaya penulisan ko sedikt mcm ustaz utk entri ni...mungkin sebab ada ayat last tu kot.haha...

papepun, betullah apa yg dibicarakan tu...walaupun bukan semua berperangai buruk, tpi memberi imej negatig rakyat malaysia kpd dorang yg ada kat malaysia skang ni...
orang kita ni pun x duduk diam gak.orang sana menjual, di sini membeli...
kena ada tolak ansur baru boleh setel...

SoLy SoLicious said...

proud to be malaysian!

delarocha said...

caya lah malaysia... memulangkan paku buah keras

Khairil said...

dirgahayu malaysiaku....

sha my heart said...

Bersemangat ko, wei =)

Saja aku tempekkan petikan akhbar tu. Boleh pula, tanya OKS adakah kemenangan Msia tu adalah kerana bernasib baik. OKS bidas balik, pemain ada mental yang kuat.

si ngokngek said...

pemikiran yg tak profesional..
mmg banyak sgt yg tak adil..


and the last Allah maha kuasa kan..Syukur
btw Congrats malaysia..

Liyana Zahim said...

indon rmai barbarians lah. walopon golongan cendiakawan dorg lg rmai.. tp golongan ngokngek pon lg2 rmai..

Aki said...

Tahniah Malaysia!! I Love Malaysia.. ^_^.v..

ciK LyndaWawa said...

malaysia menang..sokong untuk hari ni pulak....

Aien Not Alien said...

mereka "bertamadun" begitulah jadinya...

serumpun tapi tak sama...

YOUsoF said...

Seguni tahniah untuk team Harimau Muda kita!! Kauorang memang boleh! Bertambah bangga aku menjadi anak Malaysia.. ;)


Siapa tak sedih bila negara sendiri dihina, dicaci kan. Tapi kita semua masih waras, kita tengok sampai bila 'si bijak' nak memalukan negara diaorang sendiri.

ekabukanmakcikkau. said...

Hish kau jgn puji byk sangat , dah lapanbelas inci dah tahap kekembangan lubang hidungku ini -..- hikhik

Anak Wak Mail said...

Tu la padahnya buat tak baik kat orang..kesian jugak tengok diorang kalah,,tp kalau diorang menang mesti berlagak tak habis je..;)

ena meina said...

setujuuuuuuuuuuuuu..:)

Yumida said...

yup.....kita as malaysian mesti olwes berpegang pd prinsip bersopan santun..

syafiqakarim said...

dorang tu over kan.tak sedar diri

Afzainizam said...

Sesat dihutan tiada ikhtiar
Seorang diri dibelenggu kesunyian
Bangga sungguh Baddrol Bakhtiar
Menyumbat Gol Tanda kemenangan

Lawan Musuh Sentiasa Waspada
Kekuatan diri janganlah lupa
Tahniah pada Harimau Muda
Menunduk Lawan Garuda Muda

burung punguk diatas para
mengurat pasangan sama baya
Ong Kim Swee jurulatih Negara
Panjang akalnya banyak helahnya

Anak kera Pokok dipanjat
Naik atas sipokok manggis
Ada tergamam ada terperanjat
Ada bergembira ada menangis

Bapak ayam tiada Paruh
Dipelihara oleh Wak Dol
Jantung bagai nak luruh
Melihat bola masuk gol

Yupppp... kadang kala kalau kita anggap diri kita bagus orang lain tak bagus... suka merendah2 lawan... hina sana sini...

maka satu hari nanti akan terpalit gak

provokasi diorang dah melampau

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
teknik penyaduran chrome electro

rozeeta rashid said...

yeeha! malaysia menang! masa penalti tu dup dap dup dap. haha. tapi hari ni kalah dengan syria daa. mungkin penat kot.

Juliet_iRa~" said...

tahniah malaysia..

tp dah kalah dgn syiria smlm..

xpe2..:d

Abg Stalker said...

sama2 melayu,tp masih nk bergaduh.indon tu bangsat ilmu cetek sbb tu diorg x berfikir sblm bertindak.yahudi ketawa kot kita sama2 melayu bergaduh.

amna said...

saja nak bagi kita melenting~
so, jangan bagi reaksi sgt~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!