Thursday, October 20, 2011

Apa Yang Berlaku Kalau Kita Tukar Domain?

Since ada orang tanya apa yang berlaku kalau kita tukar domain, biarla aku jawab dalam entry ni.. mungkin ramai yang nak tukar domain.. tapi mungkin ramai jugak yang tak nak.. 'buat apa nak tuar domain kan, blog bukanya ada apa pun.. saja saja nak berblog tempat nak lepak malam/ masa free.. daripada tengok website yang bukan bukan, lepak dalam blog boleh dapat banyak info.. (aku dah cakap, jangan tiru ayat aku atau buat ayat yang lebihkurang sama maksudnya hahahaha..)

Kenapa nak tukar domain?
Tak de alasan lain bagi aku, cuma nak nampak cool je dengan domain tu.. ramai gila je blogger yang taraf retis tak tukar domain, contoh.. nak bagi jugak ka? tak payah la kan..

Apa yang berlaku kalau kita tukar domain?
Ada beberapa perkara yang berlaku.. first, rangking alexa dan Page Rank (PR) korang akan jatuh gila babi, so terpaksa la korang merangkak semula.. siapa nak tukar domain tukar la sekarang, kalau dah rangking top top macam ujang tu baik tak payah la.. dah telanjur..

Lagi apa yang berlaku?
Iklan cam nuffnang korang akan ada interruption, tapi kejap jak.. tak silap korang masukkan balik kod kod iklan tu semula, then semua akan kembali seperti biasa..

Lagi apa?
Tempat ping ping atau send entry korang terpaksa register semula, contoh macam Apesal.com dan lain lain.. ping ping tu aku suggest buat semula lah, buat koding macam biasa tuk tepak dalam blog.. link link url korang pulak akan terganggu beberapa hari, aku perasan hari tu, kalau aku post new entry link aku kat bloglist korang lambat nak update.. but then lama lama dia ok balik..

Lagi?
Yang kat atas tu je yang aku perasan berlaku kat aku.. yang lain korang carila sendiri untuk info, yang ada pengalaman sudi sudi la berkongsi kat ruangan komen, kan sharing is caring hahaha.. follower, entry semua tak de apa yang hilang, perkataan 'blogspot' tu je yang hilang.. lain tak de apa.. aku tukar domain kat NetKL, RM 34.60 jak.. klik kalau nak, LiveChat dulu tanya apa yang patut sebelum korang beli domain tu.. ok good luck..

gambar tak de kaitan

37 comments:

Lieyly ︱ Alia said...

bnyak yg dia kcau kan..baik xpyh tukaq..aaaahhaha !

anamizu said...

owhh cmtu eh? baik aku hold je dlu selagi blogspot ni free =P




luv,
cik ana

cik najihah said...

teringin jugak nak tuka tapi bia dulu la..
hahah

blog-tips-kurus said...

ooooooooooooooooooooo...macam itu ek?? hehe!

*stay up ke bro?? >.<

Bro ahmad said...

Dot COM lebih mesra SEO berbanding blogspot, nampak lebih cool macam website pro, sesuai unuk tarik syarikat pengiklanan,rank juga stabil, trafik organik juga stabil, nama domain lebih kuat,nampak lebih serius berbanding yang guna blogspot sebab berbayar.

serius berblog atau sekadar hobi masa lapang...keduanya berbeza.

Yumida said...

yg penting hati mesti mau gumbira bila berblog...x kisah la nk tuka or x domain 2...

dill said...

maybe one day :)

thanks for the info, abu :)

dill.

Kancil 8349 said...

lebih suka yang sekarang nie

Aki said...

kalau si Aki,hantam ja ba.. tapi memang best la kalau dot com.. sebab nampak lebih pro.. ha ha ha..

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

baik maintain..takyah nak ssh2..haha

adwafarahin said...

huhu pengalaman org baru tuka domain wee~

Yatie Awang said...

ooo...macam tu, akak memang tak tahu langsung benda2 macam ni

harrazdani said...

menarik gak ni..huhuhuhh

Cik TeN10 said...

aku malas nk tukar2 ni.. len la kl ade org yg rajin nk tlg managekn blog aku tu.. yg aku rajin merepek meraban kt blog.. pastu terjah sana terjah sini.. kl dh borink tukar background.. tu je.. heeeeee

apik pehe said...

huhu..betol2 tu...

onie said...

sayang blogspot,hahaha....tahniah wei dah berdomain :D

wunny said...

janji blog ni still ada. haha ade cmtu? xP

Ahmad Uzair said...

bagi aku kan..tukar domain menguntungkan jugak..kalau iklan nuffang tu..just tukar address je..jgn pegi delete blog tu kt setting nuffnang..then aku tanya admin apesal.post lama kt apesal tu mcm mne..dia kata kalau kau setting abc.blogspot.com redirect to abc.com..secara automatik dia terus ke blog kita.memang kena register baru,tapi ratio akan 0% kan?jadi korang boleh post byk lg kt apesal.. :)

Fathiah Hamim said...

sebab tuh fa pk 2000kali nak tukar domain ke tak. hehe

Rtp Farra Arisha said...

arisha tidak tahu menahu tentang domain ini..ckckckck. tapi banyak kebaikan guna domain ni, kan?

YOUsoF said...

Kau paham² jak kan dalam kepala aku ada persoalan ini. Persoalan ini ada lama dah dalam kepala aku. Kau tahu pulak ek? (Ok tak ayat aku?



Memang cool pun, nampak lebih stylo. Tapi masalahnya sekarang aku tak serajin itu!

sha my heart said...

Oo, tak la susah sangat kan? fit dan setting balik jer.

Erm, ingat nak tukar juga la tapi kan.. blog aku dah tak naik kat sesetengah blog dan kalau orang nak add kat bloglist.. Sedih wei.

Aku risau kalau tukar kang, lagi teruk jadinya. any suggestion?

ABU said...

kalau mcm tu tak payah tukar pun tak pe... tengok macam cik epal tu.. lek je dgn blogspot kan kan..

Yousof.. ko mmg cenggitu..

cucu umie said...

wah dh bertukar domain gitu..hehe ayie lama xupdte and berkire2 untuk tukardomain juga.. incya-Allah..hehe

amna said...

oh, tukar domain kena bayar ke.. hehe

Aimi Rosli said...

woah, tak pernah tahu pun sebelum ni.

siap kena bayar pula tu.

Lea Isnawi said...

aku lagi suke benda free je..


hehehe

Addin said...

oh, baru tau .

Aien Not Alien said...

sekarang selesa begini..akan datang tak tahu..hehe..

ok baru tahu pasal kelebihan & kekurangan domain.. T.Q

APAN said...

belom terpikir lagi nak tukar... :)

Abu Huzaifah said...

kalau aku tukar domain... mesti jadi... www.thisisguitarburok.com(contoh).. pergghhh ...hahaha

YOUsoF said...

Tapi nasib baik aku masih rajin nak ber-blogging... ;D

aiEz said...

ak mmg nak tkr domain,tp bila fikir2 balik xjd sudah...ada jer kn,blogger yg top2 masih lagi guna blogspot ni...tp klu tkr nmpk hnsem la plak,hehe

sha my heart said...

“7 cara mudah untuk membuat index yahoo”

Dah update and upgrade..
7 cara mudah utk membuat index yahoo.
penting tau, menjana trafik juga. Cara google dan yahoo mengindeks adalah berbeza. Jadi, meh la belajar tutorial bergambar ni =)

muhamad hanif said...

tak fofular lagi lah.

NZ Diaz said...

thanks kongsi info. dah lama rasa nak tukar, tapi kurang yakin. haha

Syaffroni Affandy Safar said...

info menarik ... dulu ada org cakap kalau tukar follower akan susah nak jumpa update blog kita ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!