Friday, June 28, 2013

Update Blog Menggunakan Telefon Atau Tab

Sejak ada henpong canggih ni aku update blog dah tak menggunakan laptop dah..belagak sikit, semua nak update pakai henpon sekarang..cewah dah moden, kalau boleh henpon ni buat berus gigi aku pun berus gigi jugak guna henpon ni..haha..
Tambah tambah lagi mood blogging tak menentu kan..pakai henpon ni mudah sikit, ada pro and kontra dia la..terpulang ikut keselesaan..tapi pesen macam aku ni, sesimpel yang boleh itu yang aku buat..pesen mahu yang senang dan mudah je..dengan aplikasi atau apps yang aku download dari Play Store, aku akan cakap sedikit kebaikan/ kelebihan dan kekurangan mengupdate blog menggunakan telefon/ headphone atau tab (android)..
Kebaikan? Dah namanya mobile, means kita boleh update blog kat mana mana..even tengah berak pun boleh update jugak tau.. mudah dan cepat, tak payah nak pikir pikir banyak, sebab entry berbentuk quick update..apa yang ada dalam pala hotak pop-out terus masuk tulis dalam entry..materials macam pictures bagai tak banyak nak guna.. lagi satu, tak serabut dengan widget widget yang ntah pape ada dalam blog sendiri..
Kekurangan? Kalau blog nak tulis panjang bejela tak sesuai sangat..sebab nak cek spelling lagi, nak check alignment lagi bagai, nak tempek pictures lagi..mungkin kurang sesuai lah..picture pun susah nak arrange, sebab tak boleh nak letak captions, tak boleh nak drag kat tengah tengah di antara perenggan..pendek kata leceh lah.. so, picture semua boleh letak kat bawah kat hujung entry je..kalau ada 2 3 4 picture? besusun kat bawah je la..nampak entry dan susunan tak menarik..kelemahan yang ni tak tahu la pulak, maybe developer akan update apps dia..tunggu je la..
Kalau korang perasan, entry aku lately upload 1 picture je kan..entry pun pendek pendek macam quick update je..tu semua update guna hp lah..berbeza dengan entry entry awal tahun dan tahun tahun sebelum ini..dunia dah berubah sekarang hahaha..

Gambar yang di snapshot daripada hp


Tag: cara update blog menggunakan tab, cara update blog menggunakan henfon, post entry menggunakan tab, post entry menggunakan hand phone, tutorial update blog guna telephone/ tab, tab handphone yang boleh post blog, 

5 comments:

Khai♥Rin : anies said...

sy prefer update kt pc sbb skrin bsr (mac) heheheheh

Ann Ishak said...

saya tak suka update dekat tab, keyword dekat tab kecik sangat...jari dah la gedabak besarnya, asyik typo je manjang

[sutera kasih] said...

tu la kan..aku pun kdg2 ikut mood, kalau malas, aku update d fon jak tp tu la mesti bidak..tu yg bkin malas hihi mau lawa2, malas pulak bukak laptop..

Zuan said...

gua belum pernah lagi update pakai phone.. mayb sebab saiz tak besar, n kurang selesa untuk type entry paanjang2 :D

Syazana Zainn said...

aku dah pernah try update pakai fon, tp hampeh

lain aku nak publish, lain kuar bwahaha

so pakai pc jek. besar puas ati

:D


p/s: hamboi! 3 entry baru sekali gus! hebakkkk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!