Sunday, June 30, 2013

Piala FA 2013: Kami Pegi Berniaga Secara Gamble Di Stadium Bukit Jalil

First of all aku nak ucapkan tahniah kepada pasukan Kelantan kerana menjadi juara perlawanan akhir bolah sepak malam tadi menentang Johor Darul Takzim (JDT)..perlawanan yang sangat menarik dengan berkesudahan 1- 0..ok tu je yang aku boleh cakap, sebab aku ni tak rati nak mengulas sukan..tambah tambah lagi nak mengkeritik, apa jenis sukan pun aku tak reti main.. sungguh aku tak layak nak cakap apa apa hahaha..


Ni first time aku pegi Stadium Bukit Jalil time ada game..aku pegi dengan kapasiti sebagai penyokong pasukan Johor dan yang paling utama sebab aku nak pegi meniaga hahaha..kelakar pulak aku nak sebut..
Tau tak korang kalau ada event yang besar macam ni especially game final Piala Malaysia kita boleh pegi mencari duit lebih dengan meniaga secara eligal..haha..tu yang kita orang buat gamble je pegi kat tepi stadium jual air mineral dan jajan..


Tolak tolak trolley "air air air masuk air masuk air"... "koci koci koci kropok kropok kropok"..haha.. sebenarnya pegi beseronok seronk je, modal pun bukannyaa banyak, jual yang simpel simpel je..suka suka first experience konon konon macam mana nak beniaga gamble kat tempat crowded macam tu haha.. penat jangan cakap la, sesuai untuk orang orang yang malas nak bersenam...


Siapa yang datang stadium malam tadi atau pena pegi stadium time crowd macam tu ha korang tahu la keadaan dia kan..ramai peniaga peniaga illegal kat tepi tepi jalan..apa ingat diorang tu sewa tapak ke? Semua tu gamble macam kita orang malam tadi..haha..kitaorang siab borak borak bersenda gurau bersama peniaga peniaga lain..


Sebenarnya susah nak dapat tapak beniaga kat stadium..kebanyakannya kroni kroni..member member diorang je yang dapat, ada contect..sebab tu balik balik muka muka diorang je yang beniaga kat situ..harapan lah nak dapat tapak..

Kebanyakan peniaga gamble kat situ adalah orang orang yang memang biasa beniaga dan student student university...kes nak cari duit lebih, biasalah lah bang..ni diorang jenis otak business punya..perasan tak korang, kat university ada je geng geng budak yang otak business kan..


Kitaorang beniaga kat area penyokong Johor...kat area penyokong Kelantan susah sikit nak push sebab korang tahu je la kan orang Kelantan, diorang bab bab business ni memang terer..ni yang aku salut dengan diorang..

Apa apa pun ini adalah pengalaman yang seronok..buat aku rasa macam nak pegi lagi next time..hahaha.. Chelsea nak datang Malaysia kan, dengar dalam radio tadi tiket dah start kena jual hehehe..
Gambar kat bawah ni adalah gambar kitaorang selapas berniaga dan beberapa gambar lain sebelum dan semasa perlawanan berlangsung..semua gambar kat luar stadium.. tak de captions sebab update guna Note 2.. ceh! perlu ke nak sebut jenis hp hahaha..

Sekarang aku kat uptown shah alam..mari la sini kita lepak lepak.. k bye..


Tag: game final FA Malaysia 2013, suasana stadium BUkit Jalil ketika perlawanan akhir bola, ramai orang di stadium bukit jalil, bilangan penonton di bukit jalil, gambar stadium bukit jalil, peniaga di bukit jalil, membeli belah di bulit jalil, ada show di bukit jalil, jalan ke bukit jalil, parking kereta dan motor di stadium bukit jalil, keadaan di bukit jalil, penonton, skrin tv di bukit jalil

Saturday, June 29, 2013

Membuat Perbandingan Harga Tiket Kapal Balik Kampung

Ya mari kita membuat perbandingan harga tiket kapal terbang balik raya..diantara syarikat penerbangan Air Asia, Malindoair dan MAS..

Sama macam kita kalau nak shopping lah..kita kena buat perbandingan harga..kalau balik kempung aku tak kesah sangat pasal service kat atas kapal..aku yang penting sampai dan harga murah..bab makan kat dalam kapal tu, tak makan pun tak pe..

Masalah sekarang aku ni..aku kira dah lewat beli tiket, sekarang dah berapa haribulan..beberapa hari lagi kita nak puasa..pastu nak raya..kalau beli lagi lewat mesti harga lagi mahal..

Aku tak discus dengan bos aku lagi bila aku boleh balik raya..tapi yang pasti aku kena balik Sabah 5 hb sebab tiket from KL to KK aku dah beli, tinggal lagi beli tuk KK to LD dan balik sini TWU to KL..
So aku kena discuss dengan boss aku berapa lama aku boleh balik cuti raya? dan berapa haribulan aku kena balik sini?, by next week kena dapat confirmation..so itu yang search harga tiket tu..

Kat bawan ni gambar yang aku snapshot..perbandingan harga tiket kapal terbang di antara 3 syarikat penerbangan, flight daripada Tawau to Kuala Lumpur..nampaknya AA nama je sayrikat tambang murah..tapi tak de lah semurah mana pun..lain lagi kes kes tertinggal kapal bagai macam aku dulu hahaha..sejak dua tiga menjak ni pun dah banyak isu AA.. dah kena kritik oleh media massa dan ahli politik, padan muka grrr...

Friday, June 28, 2013

Update Blog Menggunakan Telefon Atau Tab

Sejak ada henpong canggih ni aku update blog dah tak menggunakan laptop dah..belagak sikit, semua nak update pakai henpon sekarang..cewah dah moden, kalau boleh henpon ni buat berus gigi aku pun berus gigi jugak guna henpon ni..haha..
Tambah tambah lagi mood blogging tak menentu kan..pakai henpon ni mudah sikit, ada pro and kontra dia la..terpulang ikut keselesaan..tapi pesen macam aku ni, sesimpel yang boleh itu yang aku buat..pesen mahu yang senang dan mudah je..dengan aplikasi atau apps yang aku download dari Play Store, aku akan cakap sedikit kebaikan/ kelebihan dan kekurangan mengupdate blog menggunakan telefon/ headphone atau tab (android)..
Kebaikan? Dah namanya mobile, means kita boleh update blog kat mana mana..even tengah berak pun boleh update jugak tau.. mudah dan cepat, tak payah nak pikir pikir banyak, sebab entry berbentuk quick update..apa yang ada dalam pala hotak pop-out terus masuk tulis dalam entry..materials macam pictures bagai tak banyak nak guna.. lagi satu, tak serabut dengan widget widget yang ntah pape ada dalam blog sendiri..
Kekurangan? Kalau blog nak tulis panjang bejela tak sesuai sangat..sebab nak cek spelling lagi, nak check alignment lagi bagai, nak tempek pictures lagi..mungkin kurang sesuai lah..picture pun susah nak arrange, sebab tak boleh nak letak captions, tak boleh nak drag kat tengah tengah di antara perenggan..pendek kata leceh lah.. so, picture semua boleh letak kat bawah kat hujung entry je..kalau ada 2 3 4 picture? besusun kat bawah je la..nampak entry dan susunan tak menarik..kelemahan yang ni tak tahu la pulak, maybe developer akan update apps dia..tunggu je la..
Kalau korang perasan, entry aku lately upload 1 picture je kan..entry pun pendek pendek macam quick update je..tu semua update guna hp lah..berbeza dengan entry entry awal tahun dan tahun tahun sebelum ini..dunia dah berubah sekarang hahaha..

Gambar yang di snapshot daripada hp


Tag: cara update blog menggunakan tab, cara update blog menggunakan henfon, post entry menggunakan tab, post entry menggunakan hand phone, tutorial update blog guna telephone/ tab, tab handphone yang boleh post blog, 

Thursday, June 27, 2013

Musim Jerebu: Keadaan Makin Ok

Selama beberapa hari negara kita yang tercenta ini dilanda masalah jerebu..sekarang ada kurang kurang sikit sudah kan..ye, sebab hujan dah turun sejak semalam dan semalam semalam..hujan boleh mengurangkan jerebu..

Masa hari hujan tu kat facefook dan twitter time line sangat mengsyukuri air hujan..masa dulu time musim hujan kemain lagi nyanyi lagu "rain rain go away, come to the another day"...tu la manusia, kadang kadang HANYA melahirkan kesyukuran apabila mendapat sesuatu yang diinginkan..terdesak..kalau dah kerap sangat hujan nanti mulah lah mengeluh..

Jerebu yang ada sekarang ni belum redah 100% lagi..masih nampak lagi, tapi tidak seterok 3 4 hari lepas..sakit tekak, pening pening..yang ada asma paling senang terganggu kesihatannya..

Kat Johor dua daerah telah diistihar darurat..kat Selangor dan KL sekolah ditutup..tapi sehingga entry ini di tulis aku tak pasti sama ada diistihar sudah oke atau tak..tapi yang aku tahu tempat tinggal aku ni tengah hari siang tadi bebudak bising macam cilaka..maksudnya diorang tak sekolah lagi la tu..choiii...

Dikhabarkan punca jerebu ni datang daripada Indonesia..well kalau ada jerebu yang terok macam ni ia selalu dikaitkan dengan negara jiran kita tu.. antara nilai yang harus dibayar oleh mereka untuk mengekalkan status pengeluar utama minyak sawit dunia..padahal banyak syarikat perladangan yang ada kat Indonesia tu pun datang daripada Malaysia. .so dua kali lima lah..

Deforestation sedang berlaku kat sana..penebangan hutan, penanaman semula sawit dan pembakaran secara terbuka..selain  masalah pencemaran udara..kemusnahan hutan dan habitat hidupan liar juga sedang berlaku..kasihan kat mana lah orang utan dan monyet monyet tu nanti nak tinggal..rumah diorang kena bakar sob sob..

Yang penting kita kat sini ni..jaga kesihatan..jangan nak begedik sangat main kat luar dengan jerebu, minum air bebanyak..pakai topeng muka..biar nampak osem macam mask riders haha..

Gambar kat bawah menunjukkan keadaan jerebu pada 23 June kat area Puchong..

Tuesday, June 25, 2013

Kalau Ada Soalan Sila PM kat Facebook ^^

Hi kawan kawan..lama bebenor tak mengupdate blog..aku pun dah tak tahu apa dah jadi dengan diri aku ni..tak de jati diri sorang blogger langsung haha.. but merrical happen sometime..tetiba pulak nak mengupdate..

Tu pun sebab aku tengok beberapa komen kat dashboard bertanyakan sesuatu tentang apa apa yang berkaitan dengan entry dalam blog ni..kasihan gak aku tengok, sebab kebanyakan soalan soalan beberapa minggu yang lepas..aku tak reply pun..sorry aku memang jarang bukak blog sekarang, lagi lagi nak check komen...nanti aku try jejak korang kalau ada masa lebih sikit..tapi yang bertanya dengan menggunakan nama anonymous memang tak mampu la aku nak jejak korang yerr..

Kepada korang korang yang datang kat blog terbengkalai ni, jika ada soalan baik korang PM je aku terus kat fb, send email atau mansion aku kat twitter atau instagram... sebab aku lebih aktif kat situ..boleh lah aku jawab soalan korang dengan kadar yang paling laju.. tapi sofar kebanyakan users PM aku kat facebook..dun worry I ni sangat friendly orangnya haha...

Aku appreciate sangat korang yang sudi datang kat blog aku ni..thanks so much.. pecah kaca pecah gelas, habis baca tak de apa apa lah..grrrr...

Btw, meet me at instagram: @ashgive
Email, facebook twitter bagai sila tengok kat contact me.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!