Friday, January 25, 2013

Tempat Makan Yang Dekat Dekat

Aku ada beberapa kali terfikir nak cari rumah sewa yang lain.. konon konon nak cari rumah sewa yang lagi murah dan selesa macam rumah yang aku duduk sekarang ni.. tapi sofar aku peratikan kebanyakan rumah sewa yang ada kat area area sini Puchong Permai Puchong Perdana pun rate dia lebih kurang je.. tu pun tak de ape dalam rumah tu.. kosong kosong kosong~... lagi mahal ada lah..

Satu lagi yang aku suka kat area tempat tinggal aku ni, selain ada 7E, KK mart, klinik dll.. di sini ada terdapat banyak tempat makan.. merata rata, ada banyak pilihan..dekat je, kiri kanan atas bawah.. tak payah pegi jauh jauh.. memang sesuai lah dengan orang macam aku ni yang pesen makan kat luar aje..

So mari kita melakukan rondaan sebahagian makanan makanan yang sering menjadi pilihan aku di sekitar ini..ayoh kawan kawan ayoh..ahaha..

Kedai Mug Mug.. mug mug ni sekang kang kera je dengan tempat tinggal aku..jerit pun rasanya boleh dengar sampai kat Mug Mug haha.. aku tipu.. mug mug ni cuma salah satu warung di satu kawasan yang terdapat deretan kedai makan.. banyak kedai sebenarnya tapi aku dan member member suka lepak kat sini.. makanan biasa la, melayu punya style, goreng goreng bagai.. dan betul betul depan kedai mug mug ada orang jual sate..

Ipoh Station Puchong Utama.. yang ni restoran dia agak unik sedikit.. agak klasik, dan dalam kedai dia terdapat banyak barang barang antik, atau barang barang koleksi menjadi bahan hiasan dalam kedai... menu lebih kepada style ala ala daripada perak gitewww.. dah nama dia pun Ipoh Station kan..

Nasi Kukus Malaya Best.. yang ni tempat paling kerap aku lepak dengan member member aku, paling dekat dengan rumah sewa aku ni dan sempoi.. orang kat sini dah kenal dah kitaorang.. sori gambar tak de nasi dia, sebab malam aku tak makan nasi hahaha.. menu dia satu jenis aje, nasi kukus dengan ayam dara goreng berempah.. malam selalu ramai orang makan kat sini.. sebab utama dia ialah sedap lah..

Kalau habis daripada kerja terus lepak kat sini kata member aku macam kat Korea.. tambah tambah lagi time gerimis, pheeew.. kedai makan kat tepi jalan je, depan McD, dan banyak kereta/ motor lalu lalang.. bising dan suasana agak sebok.. so kitaorang gelar tempat makan ni Korea, contoh ayat.. "weii jom makan kat Korea petang ni" hahaha.. waktu beroperasi 12pm sampai 12am..

Char Kuey Teow Tepi Longkang..ni warung tak de nama, so aku bagi nama dia char kuew teow tepi longkang.. jastifikasinya ialah makanan paling famous kat sini ialah char kuey teow dan warung ni terletak betul betul kat tepi longkang yang besar haha.. depan OTK Puchong Prima dan berada di tepi jalan..rama orang makan memalam kat sini.. dulu masa memula lepak makan kat sini aku selalu order char kuey teow lah.. tapi sekarang dah jarang jarang dan aku lately suka makan mee goreng udang dia.. waktu beroperasi kul 7 kot sampai larut malam..

Ani Sup Utara mungkin tidak asing lagi bagi mereka yang duduk kat Shah Alam dan beberapa tempat kat Selangor.. dulu mula makan kat Ani Sup Utara masa study kat UiTM Shah Alam, ada kat seksen dua.. masa tu kedai dia masih yang lama lagi.. sekarang Ani Sup Utara dah rebranding jadi restoran franchise yang nampak lebih klas.. so yang ada dekat Puchong Perdana ni menu dia sama macam kat mana mana restoran Ani Sup Utara yang lain.. dan rasa dia pun lebih kurang sama aje.. sup daging macam biasa, mejadi kegemaran aku dan bubur daging dia pun boleh tahan jugak..

Antara makanan fast food yang paling dekat dengan tempat tinggal aku ialah McD la.. jalan kaki lima minit pun tak sampai.. dekat station minyak shell bersebelahan dengan kedia CD dan 7E.. kalau boring tak de apa nak buat kat rumah biasa aku lepak kat sini.. weekend pepagi breakfast baling best, sebab kopi O dia aku suka..

Korang mungkin pernah terasa dalam satu ketika tu korang nak makan ayam kepsi kan.. so kalau perasaan tu datang kat aku time berada kat rumah.. ha kepsi berhampiran pasaraya OTK je la jawabnya..

Poyo je aku rasa dalam entry ni..larikk!!



Tag: gambar nsi ayam berempah, gambar kat puchong permai, area tempat makan kat puchong permai dan puchong perdana, makanan sedap kat puchong, gambar sup ani sup utara, gambar orang lapar, stesen LRT kat puchong permai, puchong prima..

Thursday, January 24, 2013

Treasure Hunt Di Taman Wetland Putrajaya

Ok baru nak update aktiviti KRK MAFC Group, Treasure Hunt kat Taman Wetland Putrajaya.. ekceli event ni adalah pada hari Ahad baru baru ni, tapi macam biasalah tak dapat nak update laju laju dalam blog.. kalau dapat duit lebih daripada iklan nuffnang tak pe la jugak.. nescaya akan aku post entry entry dengan kadar kelajuan yang paling maksima..

Tak payah intro panjang panjang.. layan gambar dengan captions je la yah..

Ini lah dia ahli satu kumpulan dengan aku..dari kiri..Markido, Mak Jemah, Markumi, Abu Bagi Duit, Azrool AKA Ustat Don... dan kami kumpulan Ceko Ceko Ahh!! nama diberi.. paling bergaya sekali peeewww.. baju seragam yah sila maklum, Typo Graph di situ beli kat FOS IOI Mall.. RM15 ringgit satu.. err! details aku bagi..

Sebelum memulakan acara mencari harta karun, harus sarapan dulu.. takut pengsan kat wetland, bihun pun boleh.. ringan ringan jerr... ada si Alia Markoni suka menyelit dalam group kitaorang.. pengh!! satu, terus mulut mereng macam dalam gambar haha..

Bergambar dengan para pesaing yang annoying.. bajet je si En. Idham ni, tau la korang menang.. gaya jengan nak freedom sangat (ayat orang jealous) haha..

Sesi taklimat oleh En. Komeng, dia cakap komeng tu maksud dia kelapa laut, kelapa laut yang comel.. eeewww.. comel aku lagi hahahaha.. di sini En. Komeng memberikan taklimat tentang peraturan peraturan permainan.. lepas tu kitaorang membuat senaman ringan dan berciki dance begedik gedik..

Bergambar beramai ramai bersama En. Ariffin.. semua muka kompiden nak menang.. nampak tak aku kat sana nampak tak hehehe....

Kena gambar, so buatla konon konon gigih baca instructions yang si En. Komeng tu bagi.. kertas tu memberikan semua maklumat arahan tugasan dan misi yang perlu diselesaikan dalam game treasure hunt ini..

Main tipu pakai google hahahaha.. tapi itu pun setengah mampus nak cari pokok yang dimaksudkan.. sebenarnya kumpulan kitaorang banyak gelak je, banyak main.. di awal permainan memang tak serius sangat, ada orang tu aku tak rasa dia berfikir untuk mendapatkan jawapan.. pegi belengang je kat tepi tasik tengok flamingo.. selepas pukul 11 lebih baru nak bersungguh sungguh, thinking out of the box la sangat.. sampai ntah pegi mana mana je sesat terkeluar daripada peta cari jawapan.. bengong laaa...

 Is annoying betul la kumpulan ni.. annoying annoying annoying hahahaha..

Ini game bola ping pong.. kena ambil bola ping pong dalam lumpur semudian isikan air menggunakan corong ke dalam botol air sampai penuh.. emm tak de motiff, cuma memerlukan ketangkasan je, dan ikut nasib kalau dapat bola yang kena isi botol yang tinggi lambat sikit lah penuh.. kalau dapat botol yang rendah cepat lah penuh.. macam tu je.. btw, kat belakang baju biru berdiri tegak tu nama dia Kak Ana, kemain lagi macam penyelia asrama perati bebudak bersukaneka hahaha..

Sebelum aktiviti basah basahkan diri dalam tasik Wetland Putrajaya, kena pakai life jacket dulu.. takut ada yang lemas.. malang kat Mak Jemah life jacket dia ada defect, tidak berfungsi dengan sempurna.. hampir lemas muka biru.. nasib baik lah dia reti berenang dan ditolong oleh si Ustat Don.. berjaya lah jugak sampai ke seberang dan dapatkan bendera kumpulan..

Sampai dengan jayanya..muka menten happy.. ala tak de apa pun, sebab ada tali boleh pegang masa masuk kat dalam tasik.. 

 Selepas terjon dalam tasik.. aktivit last sebelum penyampaian hadiah adalan sesi BBQ.. makanan lunch semua disediakan.. ayam sedap, cuma takdan nak tunggu sebab lapar sangat..

Eyyy.. tak boleh bela do.. poyo je diorang ni semua.. paling poyo si Asraf Latif ni ngutuk kumpulan kitaorang.. ok tak pe ada lori ada bus, lain kali boleh terbabas..

Wah kemain naik trem.. kat selekoh jerit kegembiraan, suka.. 

Aku malas nak bagi tahu kitaorang dapat tempat keberapa.. yang pasti dapat voucher Jusco RM10 je.. beli seluar dalam cap1Malaysia pun tak lepas hahahaha


Tag: mencari harta karun di Wetland Putrajaya, aktiviti di wetland putrajaya, bayaran masuk wetland putrajaya, package permianan di wetland putrajaya, flamingo di wetland putrajaya, aktiviti treasure hunt di wetland putrajaya. gambar wetland putrajaya, gambar orang bersukaneka di wetland putrajaya 

Friday, January 18, 2013

Restoran Alicafe Tiga Rasa USJ Sedap Boleh Tahan


Dulu blog ini banyak berkongsi pasal makan makan.. tapi sekarang dah jarang sangat.. bukanya tak de bahan, cuma macam dah malas sikit nak kongsi story tempat makan.. seiring dengan kemalasan mood nak blogging..

Memandangkan malam ni angin ada baik sikit..so ini dia aku nak story satu tempat makan yang sedap kat  USJ Subang.. kat Subang ada banyak tempat makan yang best sebenarnya..

Retoran ni di namakan Restoran Alicafe Tiga Rasa.. ha! jagan hengat Alicafe 3 in 1 je yang ada.. restoran pun ada jugak ok..

Menu masakan adalah berasaskan masakan melayu.. sedap boleh tahan jugak rasa dia.. 

Asam laksa, bihun susu ikan, bihun tom yam dan banyak lagi boleh menjadi pilihan korang.. masa ni aku order bihun tomyam..

Restoran Alicafe 3 Rasa.. kat area Subang.. tempat makan selesa dan bersih, boleh makan kat dalam kawasan beraircond atau kat luar bagi yang smoking..

Nasi Goreng Kampung dia pun meriah..

Bihun tom yam aku.. ada beberapa ekor udang berenang renang.. pedas kemain..


Ada muka Haniz Zalikha tampal kat dinding kedai makan dia.. boleh menaikkan nafsu makan korang supaya makan banyak banyak dan datang lagi next time hahaha..

Sapa nak cari restoran ni, nah alamat.. masukkan dalam google map/ GPS korang..
Alicafe TigaRasa Restaurant 
No.8 Jalan USJ 10/1H,
Subang Business Centre,
47620 Selangor.
Tel: 03-80119412


Tag: tempat makan yag best kat selangor, tempat makan yang best kat subang, jalan jalan cari makan di subang, masakan melayu di lembah klang, bihun sedap, gambar masakan melayu, gambar haniz zalikha kat dinding..


Wednesday, January 16, 2013

WW: Tiket Free Pegi Sabah


Hehehe aku pun dapat tiket free pegi Kota Kinabalu.. antara orang yang dapat 10 000 seat free between Semenanjung to/from Sabah or Sarawak under 1Malaysia yang di lancarkan baru baru ni.. laju je tiket habis,  refresh sekali terus sold out.. nasib baik aku gigih.. dapat la satu, One Way je.. balik sini semua beli sendiri hahaha..



Tag: tiket murah pegi sabah, tiket percuma pegi sabah, cara booking tiket airasia, cara dapatkan tiket free, airport kota kinabalu, tiket promosi airasia, airasia booking tiket, maklumat penerbangan..

Monday, January 14, 2013

Blogger Mood Turun Ke Laut Naik Kedarat Dan Turun Kelaut Semula Tak Naik Naik

Lama beno rasanya tak post entry.. walaupun pesen blog suka tepek gambar tu pun boleh jadi malas..ape la haha.. ntah la, memang ikut mood,  nak post entry lebih daripada 10 pun punya nak mampus, payah beno..nak BW lagi..wallaweh tuhan je la yang tahu.. sorry kengkawan blogger, bukannya kekwat tapi paham paham je la..

Belek belek entry lama, betapah gigihnya aku dulu hahaha..selalunya blogger baru memang semangatnya berkobar kobar.. macam aku dulu, post entry ntah pape.. sekarang baca macam nak delete pun ada, tapi sayang la pulak kan, biar la..

Tapi dalam banyak banyak entry merapu tu ada jugak la yang terselit boleh jadi bacaan berguna kepada readers yang tersinggah kat blog ni.. sebab tu kadang kadang dapat random comments atau PM dalam facebook bertanyakan sesuatu.. dan kadang kadang komen dan mesej macam ni yang boleh membuatkan kita terus menulis.. antara sebahagiannya..


"salam abu..mo tanya, ko tau ka cara2 mo contact or apa2 la trip ke sipadan? ada bdk terengganu tanya kt page, blur aku terus sbb xpernah pegi..dlm otak ku, muka mu jak sbb ko kan suka melancong haha"
................................................................................

"Thnkz 4 these info... skrng nih mmng nk crik kdai utk bli brg2 hantaran kt kl..tq ya ^_^"
................................................................................

"saya sedang di hospital ampang menanti wisdom tooth surgery besok..berdebar rasanya, tapi post ni berjaya membuat saya ketawa kahkahkah! semoga Allah membalas jasa abu.. kikiewriters.blogspot.com"
...............................................................................

"salam bro..ak ada terbaca ko pnya blog...pasal time ko krus dlu..kisah ko nga ak nk sama..bezanyer skrng ko da gemuk n mantop...ak still agi cekeding...wawawa...tlong bgi tip lebih clear x cam ne ko tranform ko pnya bntuk bdan....seyes..ak berminat nk tahu dan ak memang nk tau..help me bro....k2..t lau ko free jgn lupo IM ak..24 our ak on9....time tidor nga berak je ak stop..hehehehe..oh ye tq cz app...be friend k????hahahaa..k peace"
...............................................................................

"hai... sy ade bace entri anda psal cabut gg d SDMC... mintak nk taw la experienced anda... die cbut gg bg bius smpai pengsan x???cos.. sy nk cri rwatan yg biuss full truss...mintak pndangan..."
.................................................................................

"assalamualaikum cik abu. thanks apprve me . sy tau mengenai cik abu melalui blog . sy ada baca blog cik abu . sgt2 menarik . especially tntg pengalaman cik abu ke ladang anggur . hometown sy 2 sik, kedah . sy dpt tau gak cik abu dulu amik agriculture . sy pun stdent agriculuture . mgkin lps ni cik abu blh jd 'senior' sy memendangkan cik abu dah bnyak experiance dlm bidang ni"
.................................................................................

"emmm sy ada bca blog awk tntg gigi hehe so nak tnya skit haha"
..................................................................................

"slm...tgk blog anda yg p teratak hjng kg,jnda baik tu...sy add la fb sbb sy nk tnya cmne nk p sane...ada no fon kontek ke pape ke...maaf sshkn k.thanks."
...................................................................................

"salam... nk tumpang tanya...tau tak camne nk cari baju pengantin bugis...di sabah?"
...................................................................................

"Assalam Abu. Harini baru aku sempat baca pengalaman pencabutan, pembelahan gigi kau tu.. Pengalaman yang 'unik'. yang paling best sebab kau cuma kena bayar untuk envelope je.. hahah..weh aku nak mintak pendapat kau sikit pasal blacberry..explain aku ringkas² pasal fon tu bolehkah? aku nak cari yang sedang² je dan bukan touch screen sebab tangan aku jenis mudah peluh.. ;D"


Aku tak banyak pembaca tetap, sebab blog tak best sangat... daripada kata carian dalam dashboard dan nuffnang dan juga entry apa yang selalu dibaca, aku yakin kebanyakannya adalah silent reader, readers yang betul betul nak cari info atau sedikit maklumat daripada google/ browser lain..

Bukannya belogger tahap retis, tapi sekurang kurangnnya ada jugak la sedikit sumbangan kepada indastri blog tanah air wah gituuuu hahaha..

Gambar hiasan yang tak de kaitan dengan entry dan tak de motifff: origami belalang daripada daun kelapa muda di Taman Pertanian Bukit Cahaya Shah Alam @ Bukit Cerakah

Wednesday, January 2, 2013

WW: Gambar Orang Kait Rambutan


 Gambar Rambutan Budak Sekolah dan Rambutan Gading

Gambar orang gigih kait rambutan 

 Gambar orang pungut buah rambutan  

 Gambar ayam turki menyebok

ps: super ww lol..entry blogger pemalas..

WW: BR1M 2.0 Dah Tutup, Rebat RM 200 Pembelian Telefon Pintar Dah Buka

Gambar aku gigih nak isi online borang BR1M 2.0.. tapi tak layak hahaha.. dah tutup pun.. sekarang Rebat RM200 tuk bujang berpendapatan bulanan kasar RM3000 kebawah dah buka, kena suruh beli smartphone katenyerr.. pasni boleh la semua ber FB, twitter bagai di mana mana.. apa lagi sambar la hahahaha.. pegi kat www.skmm.gov.my tuk isi borang online dan ketahui maklumat lanjut.. ok good luck..

Ps: sila ignore boxer dan baju baju dalam bilik rumah sewa aku ni haha..


Tag: ribet rm200 untuk beli telefon pintar, cara nak dapatkan rebat rm200, borang online ribet rm 200, online application, dan rebat rm200, bantuan rakyat, syarat untuk dapatkan rebat rm200

Tuesday, January 1, 2013

Ambang 2013 Putrajaya: Countdown New Year 2013 (14 Gambar)

Selamat Tahun Baru 2013 saya ucapkan kepada korang korang.. semoga tahu ini akan lebih baik daripada tahun lepas.. yerrr tu je la yang aku mampu cakap, tak payah lah nak tanyer azam orang lain.. tanam dalam hati azam masing masing, insha'Allah ia akan dimakbulkan olehNya.. tapi jangan azam je, ia perlu disulami dengan kesungguhan ok..

Beberapa tempat di Lembah Klang malam tadi telah menjadi tumpuan utama orang ramai untuk menyambut kedatangan tahun baru, Shah Alam, I-City, Menara Berkembar Petronas, Dataran Merdekan, Putrajaya dan ada lagi lah kot kat mane mane..

Memandangkan tempat paling dekat aku dan member nak pegi ialah Putrajaya.. so kat Dataran Putrajaya lah kitaorang ber countdown new year.. sedikit gambar seperti yang ada kat bawah ni, banyak lagi gambar dalam fb..be my friend kalau nak tengok hehehe.. retisenough..

Persembahan bunga api selama beberapa minit.. 

Aku, Faathir, Hamdan dan En. Fadir.. sorang tu tak kenal, tetiba enter-frame hahaha.. 

Persembahan bunga api kiri kanan dataran.. semua dok rakam dan tangkap gambar guna henpon bagai..

 Ramai pengunjung membanjiri Dataran Putrajaya.. menunggu detik 2013 duduk sambil menonton screen besar di hadapan..

Kemain aku.. hahaha 

 Persembahan oleh Abang Jamal.. errr sejak bila Jamal Abdillah jadi abang aku ni hahaha

Persembahan oleh Papa Rock Ramli Sarip

 Canon delighting you always..

Errr tetiba je aku random bergambar dengan budak mane tah malam tadi hahaha 

Persembahan nyanyian oleh artis artis tempatan.. 

Time kumpulan Wings nyanyi paling best.. ramai yang meminati lagu lagu Wings termasuk aku sendiri..

Hamboi Pasukan RELA yang menjaga keselamatn, posing kena snep hehehe 

Crew yang menjaga lighting di hadapan stage dengan baby dia.. aku banyak tangkap gambar random sebenarnya, best semua sporting.. love Malaysian.. 

Balik rumah pukul 2am lebih.. habis konsert baru blah..hohoho..

Ambang 2013 Putrajaya ni ditaja oleh AmBank dan Majlis Perbandaran Putrajaya.. last time new year aku kat Putrajaya jugak, tapi tak de event besar.. malam tadi memang ramai gila..bersiaran terus ke TV7..

Bapa kepada Mizz Nina iaitu Tan Sri Dato' Azman Hashim Executive Chairman AmBank turut memberikan persembahan malam tadi.. lagu Tinggi Tinggi Gunung Kinabalu..waaaahh suka sangat lagu tu, lama tak dengar.. 

Apa apa pun Selamat Tahun Baru 2013 kepada korang semua..have a good days ahead..


Tag: Tahun baru di Dataran Putrajaya, gambar countdown di dataran Putrajaya, gambar detik tahun baru di putrajaya, sambutan tahun baru di putrajaya, event terbaru di putrajaya, jalan jalan di putrajaya, putrajaya cantik, pertunjukan bunga api di putrajaya 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!