Wednesday, November 21, 2012

WW: Keropok Tasen, Keropok Perisa Ikan Popular Di Sabah

Tahu kah anda di Sabah terdapat satu jenis keropok yang sangat popular seantero sabah.. keropok Tasen nama diberi, fish crackers.. ia menjadi pujaan ramai oleh orang orang yang menggemari keropok perisan ikan ini..

Dijual dalam dua jenis iaitu packet besar market price RM2.00 dan packet kecil RM0.30 (dulu jual 20sen, naik harga sudah).. walaupun paket je besar isi dia kat dalam seciput tapi ia tetap laku di pasaran.. sebab apa? sebab rasa dia sangat sedap dan lazat..yam yam yam..

Kilang pemprosesan dia terletak di Sandakan Sabah.. dan terdapat banyak dijual di Lahad Datu, Tawau, Semporna, Beluran dan lain lain kawasan.. KK jarang pulak aku jumpa.. Ekceli keropok ni susah nak dapat, sebab cepat laku.. jangan risau ada cop halal..

Aku pernah bawak datang sini Puchong.. daripada kampung aku Lahad Datu aku masukkan dalam kotak bungkus elok elok, bak sini jadi stock makanan, naik kapal ada beberapak paket yang pecah..hahaha..

Ok itu je aku nak cakap.. oh please, I hate wordless Wednesday.


Tag: keropok ikan sabah, keropok kegemaranku, makanan popular di sabah, jajan yang sedap, keropok sabah, hobi makan keropok hoho..

12 comments:

cimöt said...

aku suka kalo pergi pasar filipino tu, beli kopok yg mcm bunga2 tu..kaler coklat keras2...

Syazana Zainn said...

same goes to me. i hate WW too :D


weh kopok tu takde jual kat semenjung ke? -_-

nampak mcm best je

the malay male said...

Sgt rare snek itu

anif abdullah| AA said...


nak sikitt.


hahaha

[sutera kasih] said...

abu, WW xpyh cakap apa2, post gmbr jak haha

uinaa kropok tasen tu plg femes d sabah ya..ohh tasen !!

Miz Rinie Yunus said...

paket kecik utk budak kicik..paket yg rm2 hinggit tu untk bapak n mak budak..heheh...keropok ni mmg sedap...kalau bleh nak jilat dgn paket2 tu skali kan abu...hahaha....

ciK LyndaWawa said...

mahalnya.. 2 ringgit.. hehe

APAN said...

bukak bisness kat semenanjung la bro...jd pengedar tunggal. hehe...

lom penah jumpa lg...nma pun da pelik

Abu Huzaifah said...

mcm best je... hehe

syaizzalkiz said...

Tak jual online ke? hihi..cam menarik je..

Hanif Idrus said...

Best nampak

PRINCESS FARISHA said...

singgah sini nak jemput join segmen : http://diarisedetiklebihfarisha.blogspot.com/2012/11/pencarian-bloglist-musim-1-diari-farisha.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!