Thursday, August 30, 2012

Dapat Kad Raya Dan Coklat Daripada Jepun: Ucapan Hari Merdeka

Hi rakan rakan semua.. salam satu Malaysia, salam merdekaraya dan salam janji diketupati.. malam ni adalah malam merdeka, sepatutnya orang post entry entry merdeka ye dak, baru la patriotik orang cakap.. tapi lantak la, aku nak post pasal makanan peduli hape aku hahaha.. 

Korang sambut merdeka kat mana malam ni.. kat bilik jerrr.. ewwww online je kerr.. tak remaja langsung.. orang pegi la berjimba jimba, bergesel gesel kat tempat sesak sana baru la hebat.. baru la betul betul merdeka!!

Bulan ni memang bulan paling malas nak berblog setakat ni.. lapan entry je ok, kau mampu?!.. bulan bulan hadapan tak tahu lagi, ntah ntah tak de entry terus hahaha.. 

Apa pun aku nak ucapkan terima kasih kepada Cik Ten10 sebab bagi kad raya berserta coklat KitKat daripada jepun.. duit raya jepun pun ada sekali dia bagi.. terharu betul dapat present yang datang daripada Land of The Rising Sun.. 


Sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 55 ni.. mari lah kita sama sama terus berdoa yerr.. agar Malaysia kita ini terus maju aman makmur serta senantiasa menjadi tempat yang selamat bagi kita dan anak cucu cicit generasi akan datang.. We Love Malaysia, I Love Malaysia.. Merdeka Merdeka Merdeka...ewah!!

Thursday, August 23, 2012

Gambar Gambar Di Hari Raya

Hari ni baru dapat upload gambar Hari Raya dalam facebook.. alang alang upload kat sana baik aku tepek sekali terus dalam blog aku yang agak terbiar beberapa hari ni.. boleh la menjadi tatapan korang yang suka stalk stalk gambar kan hahaha..

Ya serius, time raya laju je orang upload gambar raya dalam facebook, meriah sungguh.. belom pegi solat hari raya lagi daaah.. upload baju raya hahaha.. biasala, senang je kan camwhoring guna telepon/ tab canggih.. yang pasti aku baru je upload Album Raya Aidilfitri 2012.. kalau tak malu without friend request pegi la stalk dalam facebook 'Abu Bagi' hahaha..








Ini adalah sebahagian gambar yang sama aku upload dalam facebook.. ada lagi beberapa gambar yang aku tak tepek kat sini, malas eh.. banyak gila..

Sekarang ni aku masih lagi bercuti raya kat kampung.. Isnin ni baru nak balik KL, huhuhu.. kejap je masa berlalu kan, tak sedar pun dah nak masuk hari Jumaat.. cuti pun masih tak puas lagi..

Friday, August 17, 2012

Ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri Daripada Saya

Masjid Diraja Sultan Alaeddin Kampung Bandar Kuala Langat Selangor (Masjid Bandar)

Kepada rakan rakan blogger yang ohsem cantik lawa tampan kacak bergaya semua, dikesempantan ini saya ingin memohan seribu kemaafan sepanjang perkenalan kita di alam maya ini. Semoga jalinan persahabatan kita akan lebih akrab dan diberkati. Teruskan mengupdate entry entry yang menarik bagi memeriahkan lagi industry blog tanah air. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Dan Batin.

Regards,
Abu Bagi
ashgive.com

Thursday, August 16, 2012

Berbuka Puasa (Iftar): Makan Di Restoran Ayam Penyet Ria Summit USJ

Sebelum bulan Ramadhan ni habis baik la kiranya aku habiskan entry pasal berbuka puasa kat luar.. ni last sebab esok aku dah tak buka kat mana mana dah..kot.. buka kat rumah je nanti, kat kampung.. ni pun acara minggu minggu lepas, cuma tak update je dalam blog.. so ini la dia majlis iftar bersama pencinta haiwan hoho..

Sebut pasal iftar.. makin famous pulak perkataan ni kan.. ni mesti kata pinjaman daripada bahasa arab.. kat radio/ mediamassa pun dah banyak digunakan.. perkataan iftar ni dah diserap dalam bahas melayu piawai ke?.. ke aku je yang baru tahu.. emmm mana mana la..

Beberapa hari yang lepas kitaorang buat demonstrasi aman penyerahan memorendom bantahan terhadap MMU Cyberjaya ekoran rakyat afrika students MMU yang campak anjing dalam lubang, ada tersebar dalam youtube.. news paper pun ada tulis pasal benda ni.. kitaorang sebagai aktivis haiwan membantah kekejamah terhadap haiwan.. kitaorang juga telah bertemu Pengarah di Jabatan Perkhidmatan Veterinar Putrajaya Dato' Aziz bersama pegawai pegawainya yang lain Dato' Dato' bagai.. dan kemukakan beberapa tuntutan.. sila rujuk facebook Papa Hero di Fan Club Kakimotong..

Selesai je semua tu kitaorang terus singgah kat Restoran Ayam Penyet Ria Summit USJ, enam orang je, yang lain berbuka kat mana mana.. nanti aku cerita sikit pasal demo tu yerr.. sekarang ni kita cerita pasal ayam penyet je dulu ok..

Hidangan berbuka puasa, watermelons, sup soto ayam, ayam penyet, daging penyet, air dll.. dan macam biasala kurma sorang sebijik pun ada..

Ayam penyet ni selain ayam dia yang sedap, ulam, kangkung dan sambal dia pun tidak kurang hebatnya.. kau kau punya pedas, sampai berpeluh makan..

Nasib orang tukang gambar, kalau mintak gambar dengan orang lain payah betul nak dapat shoot yang best, angle tak betul la, kabur la,shaking la.. sabo je la hahaha..

Terima kasih kepada En. Sharul (yang pakai baju putih tu) sebab payung kitaorang makan kat Ayam Penyet Ria ni.. semoga rezki En. Sharul makin bertambah tambah selepas ini aminn..

Alhamdulillah selesai sudah ibadah zaka untuk tahun ini.. untuk tahun yang kesekian kalinya selepas berkerja.. dah pandai cari duit sendiri so zakat pun pandai pandai lah tunaikn sendiri ya, tak payah dan nak mengharap mak ayah..

Malam tadi juga adalah tarawih aku yang terakhir untuk tahun ini kat Selangor.. esok sambung kat Sabah pulak.. inshallah, semoga semunya dipermudahkan.. sebab memang berazam untuk penuhkan tarawih tahun ni..

Apa apa pun, doakan perjalan aku selamat sampai ke kampung halaman kat Lahad Datu Sabah.. bermula esok selama 12 hari aku akan bercuti di kampung, cuti sakan hehe.. untungla...

Saturday, August 11, 2012

Bayar Fidyah Puasa Dan Cara Mengira Fidyah: Maksud Fidyah Dan Jenis Golongan Yang Membayar Fidyah

Ketika bulan Ramadah tidak semua Muslim mampu berpuasa, ada yang puasa separuh separu dan ada yang langsung tak mampu berpuasa dalam tempoh sebulan.. for those yang tak mampu berpuas tu, Islam membenarkan untuk membayar Fidyah

Maksud Fidyah 

Fidyah adalah satu cupak makanan asasi tempatan yang disedekahkan kepada fakir miskin mewakili satu hari yang tertinggal puasa Ramadan padanya.

Makanan asasi masyarakat Malaysia adalah beras, maka wajib menyedekahkan secupak beras kepada fakir miskin bagi mewakili sehari puasa. Ukuran secupak beras secara lebih kurang sebanyak 670 gram.Contohnya si polan telah meninggalkan puasanya sebanyak lima hari, maka dia wajib membayar fidyahnya sebanyak lima cupak beras kepada fakir miskin.

Firman Allah SWT yang bermaksud: (Puasa yang diwajibkan itu adalah beberapa hari tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit, atau dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang Yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari Yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (Walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui. (al-Baqarah: 184)

Fidyah adalah bayaran denda yang dikenakan terhadap individu Islam yang tidak dapat menggantikan puasanya di bulan Ramadan pada suatu tahun sehingga tiba Ramadan tahun berikutnya.


Sumber Bicara Agama Utusan Online

Fidyah boleh dibahagikan kepada dua golongan:

1. Membayar fidyah sahaja
a. Uzur, sama ada orang tua yang tidak mampu berpuasa atau sakit yang tiada harapan untuk sembuh
b. Orang yang telah meninggal dunia (hendaklah desempurnakan oleh waris si mati)

Kaedah pengiraan: 1 cupak  x jumlah hari yang ditinggalkan puasa

2. Membayar fidyah dan Qada' Puasa
b. Perempuan hamil yang dikhuatiri menjejaskan kandungannya
b. Perempuan yang menyusukan anak, yang dikhuatiri kering air susunya

Kaedah pengiraan: 1 cupak x jumlah hari yang ditinggalkan puasa + menggantikan bilangan puasa yang di tinggalkan

c. Melambatkan qada' puasa hingga melangkan ke bulan Ramadhan tahun berikutnya.

Kaedah pengiraan: 1 cupak x jumlah hari yang ditinggalkan puasa (jumlah fidyah adalah berganda mengikut tahun yang ditiggalkan + menggantikan bilangan puasa yang ditinggalkan.

Sumber: izakat.com

Cara mengira fidyah

Sila klik link ini----> Kalkultor Fidyah Lembaga Zakat Selangor



Kadar fidyah dikira berdasarkan kadar harga beras (makanan asasi penduduk) semasa iaitu sebanyak secupak. Kadar tersebut berubah mengikut harga yang ditetapkan memerintah di sesuatu tempat. Beras tersebut hendaklah diberi makan kepada fakir dan miskin dan bukan berbentuk wang tunai wang ringgit, pakaian dan sebagainya.

Sumber Lembaga Zakat Selangor

Ok itu je ilmu yang di cedok daripada beberapa sumber.. sekadar untuk berkongsi dan extendkan ilmu yang ada di alam maya ni.. selamat beribadah..

Wednesday, August 8, 2012

Kad Raya 2012: Mari Hidupkan Kembali Hantar Hantar Kad Raya

Ada orang cakap kad raya ni da tak relevan dah.. dulu dulu je hantar kad raya.. la ni tak perlu dah, pakai fb dan twitter je.. emmm untungla korang budak aluminium..eh millenium, semua pakai e-card aje hehehe..

Tapi sebagai blogger yang tidak kurang kacaknya.. badan bertindak pencinta kad raya.. aku ingin menghidupkan kembali budaya menghantar kad raya ini.. kasihan orang yang jual kad raya, tak de business nanti.. semua dok pakat hantar e-card yang ada lagu bergerak gerak dan bergoyang goyang tu..
   
Dengan itu aku nak release kad raya kepada pembaca yang budiman, cantik, tampan dan bergaya semua.. ni tak de sponsor, so main release je, tak de tag tag bagai.. siapa nak PM/ DM je alamat korang kat twitter aku kat @AshGive dan facebook kat Abu Bagi..ataupun send email kat ashgive@gmail.com.. siapa cepat dia dapat.. dalam minggu ni je tau, sebab takut lewat sangat, lagi pun minggu depan aku dah nak balik Sabah..

Sebelum tu aku nak ucapkan terima kasih kepada Onie @TheRabun dan Miss Nurul @nurnadiahmamat.. dapat dah kad raya korang, Onie siap bagi duit raya lagi kan, tak cukup sejuta kalau tak de seposen weyy hahahaha.. miss nurul, jauh datang kad raya dia daripada Terengganu tu, ingatkan ada lekat sekali cenkerang penyu haha.. thanks buddy..

Sunday, August 5, 2012

Berbuka Puasa Makan Steamboat Di Brinchang Cameron Highlands

Baru baru ni aku naik CH lagi.. sebab ada external auditor datang, boss soh ikut sekali tuk assist auditor tu.. time puasa ni sebenarnya tak suka sangat nak out station, tapi dah kena suruh so terpaksa je la pegi kan.. siapa la kita ni.. "aku urang kampung tiada apa apa, kuli kuli sahaja...bulih bah kalau kau!!"

Nginap kat hotel Titiwangsa Brinchang Cameron Highland.. bagusnya duduk hotel ni sebab dia provide tuk buka puasa dan sahur sekali.. ye la ni termasuk package dia, kalau orang yang tak puasa pun dia provide breakfast dengan diner la kot.. yang bestnya sahur dia hatar pegi bilik..

Audit dua hari.. first day tu dia lambat siap, so kitaorang pun pegi check in agak lewat.. nasib baik la weekdays, boleh walk in terus.. check in bukanya nak pegi bilik dulu, tapi terus pegi kat restoran dia kat bawah, masih dengan pakaian kerja.. dan ini la dia kitaorang berbuka dengan steamboat.. tak de nasik ok..

Hani muka orang lapar nasik!! tak boleh nak tukar menu sebab set tu je yang dia bagi dalam package, kalau nak nasi goreng goreng bagai bayar lain.. tapi aku lek je.. even tiap kali pun iftar selalu terus makan nasi, tapi yang ni pun kira okay hehehe..

Dia bagi tuk set tiga orang.. agak banyak jugak la, memang tak boleh masuk sekali harung dalam periuk ape tah nama dia tuh, kena buat dua tiga trip.. aku tak tahu apa, aku tuang je udang, ayam, ikan, sotong, taufu sayur semua hahaha.. aku dah lapar, tak tahan.. minum chines tea tak de rasa apa..

En. Zahrin pilot kitaorang tolong sekali.. dia ni pun jenis yang suka iftar dengan nasi kot.. tengok banyak lauk dan ada behun boleh sumbat sekali dalam steamboat, so dia pun okay je la.. lagi pun takdan nak mintak goreng goreng, dah lapar sangat hahaha..

Ha memang makanan tuk kesihatan la time ni, sayur sayur mushroom semua segar lagi.. ye la kan kawasan tanah tinggi, tempat orang tanam tanam sayur..

Tapi yang tak boleh bla tudung dia ni..dah nak tercabut da aku tengok.. pesen apekah itu, tak pernah lagi aku tengok gaya macam tu.. tu la banyak becakap, lapar sangat mengkali, pok pek pok pek.. pesen hana tajima la sangat hahahahaha...

Berasap, makan time panas panas.. kena makan cepat, sebab takut over cooked, boleh slow kan api tapi nak masuk second trip lagi.. cicah dengan sambal memang syok..

Ok malas la nak cakap lebih lebih.. bulan puasa hahaha

So, sesiapa yang nak mencari tempat berbuka puasa kat Brinchang Cameron Highlands, kat hotel Titiwangsa ada menyediaknnya, menu steamboat.. hidangan untuk kesihatan hahaha..

Time bukan bulan Ramadhan pun buleh.. menginap kat sini, dan makan disediakan.. mencari hotel kat Brinchang? nah alamat dia:
Hotel Titiwangsa,
Lot, 187 &188 Jalan Besar,
#9100 Brinchang Cameron Highlands,
Pahang Darul Makmur.
Tel: 605-4901188/ 4901189


Tag: Penghinapan di Brinchang Cameron Highlands, Hotel Cameron Highlands, Tempat makan sedap di cameron highlands, tempat makan steamboat di cameron highlands, masakan sayur segar

Thursday, August 2, 2012

Tempat Berbuka Puasa Yang Sedap

Bulan puasa ni aku perati carian untuk tempat makan yang sedap, melantak dan berbuka puasa dalam blog ini naik.. wah wah korang.. mesti time petang petang tiga empat jam sebelum berbuka puasa korang dok syok mengoogle tempat tempat berbuka puasa di sekitar kawasan korang kan hehehe..

Aku bukannya apa, sebab aku dan kawan aku sendiri pun kat opis buat macam tu sebelum balik daripada kerja.. konon konon nak cari tempat berbuka puasa yang sedap hahaha.. ada pulak tu rakan seopis google restoran kat bandar putri puchong, tetiba jumpa blog ni.. terus call aku tanya mana restoran tu haha.. 

Nasi Ganja Ipoh Perak, ada nampak ganja tak dalam pinggan tu hahaha 

Sebenarnya aku nak tepek banyak banyak gambar makanan, tapi tak sampai hati pulak, cukup la satu sebagai penghias entry.. sebab mungkin ada yang baca entry ni time siang.. tengah lapar lapar, kasihan kat korang haha.. aku dapat bayangkan perasaan itu..  

Apa apa pun selamat menjalankan ibadah puasa kepada korang semua, di sini ada beberapa link entry dalam blog.. kot kot sedang cari tempat berbuka puasa yang best kan.. 

Berbuka Puasa Makan Steamboat Di Brinchang Cameron Highlands
Tanjung Harapan Tempat Makan Yang Best
Berbuka Puasa di TGI Friday's Alamanda 
Sesi Berbuka Puasa Dikala Orang Belanja
Restoran Ayam Penyet
Melantak Di Restoran Baser Nasi Ayam Dan Nasi Beriani Kota Tinggi
Melantak Di Seaside Restaurant, Tanjung Kapal Beach
Makanan Laut Di Floating Semporna Sabah
Makanan Nasi Arab Di Shah Alam
Makanan Thai, Sri Ayutthaya Authentically

Btw, sori lama tak berlegar legar dalam blog.. ni pun kena tidur awal sikit (awal la sangat) sebab esok nak naik Cameron lagi, sebab ada Audit..uh.. sangat tak best  nak out station time puasa macam ni..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!