Thursday, July 26, 2012

Marilah Kita Pop-up kan Ruangan Komen

Di sini ada pesanan untuk rakan blogger.. lately aku banyak terjumpa blog yang ruangan komennya tidak di pop-up kan.. tak tahu la pulak aku sama ada korang sengaja ataupun tak, cuma aku tak nampak mana resionalnya kenapa ia tidak di pop-up kan.. mungkin korang boleh respon dan bagi tahu aku sebabnya kat ruangan komen nih..bossy tak ayat aku ni hahahaha.. tak boleh bla..

Selalunya issue pop-up or words verification bagai macam ni timbul kepada blogger baru.. tapi setahu aku circle friends aku dalam blog ni kebanyakannya adalah blogger lama, dah kira senior.. kira otai pun ada, eh! agak perasan la jugak aku kawan dengan blogger otai kan hahaha.. tapi yang pasti ada diantara kalian sudah boleh diangkat sebagai abang kawasan.. 

Perlu kah aku nak jelaskan kenapa perlu pop-up kan ruangan komen.. diulang suara, perlu kah.. tak perlu kan, tapi aku peduli hape, aku nak jelaskan jugak..

Korang bandingkan mana lagi mudah, buka tetingkap kecik atau buka page baru?.. just kelik Comment pop! tetingkap kecik dibuka, lebih ringan, senang nak hayun.. tak perlu load semula page.. sedap je komen..

Walaupun sudah ramai yang mengunakan internet berkelajuan tinggi, tapi mungkin perlu jugak dipertimbangkan mereka mereka seperti saya yang menunggang berok cap celcom di dahi.. kasihan la kat kitorang..

Pic ke satu 
Pic ke dua

Nampak tak gambar kat atas.. kalau benda ni kuar aku terpaksa komen guna Anonymous, tapi paling kerap aku buat ialah dengan masukan nama dan URL blog.. tak tahu pulak aku kenapa dia tak boleh set terus guna akaun google aku.. aku tray try tapi tak dapat jugak.. 

So setiap kali nak komen entry korang aku ulang ulang benda yang sama.. dan yang paling terok ialah rupanya selama ini komen aku tu tak keluar pun, maksudnya selama ni yang aku komen komen tu tak de apa apa, sia sia.. ni aku tahu selepas double check comments yang aku tinggalkan kat entry rakan blogger yang ruangan komen dia macam kat atas, ada ke tak.. ke korang memang tak approve komen aku tu, jahat gila hahahaha.. setahu aku, setakat ni aku tak pernah lagi komen blog orang guna perkataan perkataan lucah.. gila ka apa aku ni nak buat macam tu..haha..

Jika ini berlaku, mungkin korang beranggapan aku ni seorang yang sombong.. ataupun paling mengarut mungkin korang cakap aku ni bajet retis.. tak pernah singgah blog korang dan tinggalkan jejak.. oh mana mana la.. kalau retis pun ok jugak kot hahaha..

Adakah masalah ni berlaku dengan aku sahaja.. untuk pengetahuan korang aku menggunakan browser Google Chrome.. ada tak apa apa setting yang aku perlu ubah..

Tapi apa apa pun paling bagus kalau korang pop-up kan ruangan komen korang, serius itu sangat mesra pengguna.. mudah nak komen dan sangat simple, macam mana nak pop-up kan ruangan komen? sila lah google, aku yakin ada banyak tutorial di dalam internet ni.. 

Sebagai pesanan terakhir, selain meng K-pop kan blog korang.. MARILAH POP-UP KAN RUANGAN KOMEN.. 

29 comments:

Chic Na said...

ye setuju. pop up lg mudah. takde nak loading 2,3 kali. :)

Sayidah Nafisah Ruslan said...

dulu saya pakai pop up ni. tapi sekarang ni saya tuka lain sebab saya suka yang boleh reply punye ni.. ehhehe..

sory kalau awak tak suka.. huhu

ABU said...

Sayidah Nafisah Ruslan..oh aku dah terjah blog awk.. rupanya korang set kat yang blh 'reply' tu la kot sb rungn komen korang jadi macam tu..

aku komen kat blog korang yg macam tu tapi tak de kuar pun komen aku..

bukannya tak suka tapi rasa geram bila nak komen tapi tak boleh nak komen.. komen pun tapi tak appear..

ke masalah ni brlaku dgn aku sorng je..

lilypelangi said...

setuju weyh,, pop-up komen lagi senang . takde lah nak ilangkan mood nak komen2 .. hoho

blog-tips-kurus said...

En Abu mmg sombong sekarang.. dulu pon!!

hahahahahaha! (>.<)

HeNRieTTa JoSe said...

Rietta pown pkai popup....tp yg best utk xpopup....dia nye reply bleh letak btl btl bawah setiap komen....

KhaiRin : anies said...

pop up tanpa WV laaaaaaaagggiiiiii bgs!

kay_are said...

setuju.. pop up window ni lagi senang rase nye.. takyah nak klik2 2,3 kali.. orang nak komen pun lagi semangat

Liyana Zahim said...

Aku layankan aje bloger yg tak pop up.. Smbil tgu loading aku boleh makan mkn nasik dulu- Tp ni bulan pose ia sedikit menguji kesabaran la rase- Ihh..

khairul akmal bin azman said...

haha. pop up nak ringan kan..

guna embed for replied pun ok...

masing2 de citarasa sendiri..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak punya pop up kan? tp bc komen kat atas akak cam dah konpius pulak..mrk kata kalau guna pop up x boleh reply betul-betul bawah komen org tu..tp akak boleh je? ke akak nyer x pop-up selama ni


oh ya..mcm kes ko tu akak ok je boleh je komen sbg nama akak kalau keluar choose identity tu..x yah pilih name/url atau anonymus..akak pakai chrome gak

Edy Fee said...

yeah aku dah buat.senang org nak komen

Azham Vsvc said...

Yes, dulu sy dpt teguran juga utk pop up kan komen box...senang nak browse entry2 lain dlm blog hehehehe

dilladoodledat said...

alaaa , nk kene google mcm mne nk pop up pulak . ayoiii
hehe tq !!

anamizu kaito said...

ehem ~ marah benor nampak gayenye ABU ni.. sabor ABU =P


guwa penah gune POP-UP komen sblm ni.. tp tu la, bile gune pop up ni, guwa reply komen, die x jd duduk betol2 bwh komen org tu.. tu yg tukar jd embedded tu..

tp bile ABU mrh2 macam gini jadi x syok plak.. and kesian jgk kat kgkwn blogger lain yg kdg2 tenet slow nk load 1 page jenuh..

segala kesulitan amat dikesali..
now i'm back with K-pop !
eh silap.. POP-UP =P




slm ramadhan,
cik ana

hassy chan said...

stuju wei.. ak ni pki beruk cap maxis.. time da smpi quota dia, mmg lembappppp.. pop up lgi sng nk komen time intrnt tgh lmbap..

APAN said...

yeah...mcm blog aku, guna intense debate, mmg setting pop up window tu x berkesan dlm blog, cuma blh buka di new tab je setakat ni...tp aku x rasa bersalah sebab most of my entri ada READ MORE. nak x nak, mmg org kena masuk entri tu dulu. kalau tiba2 nak komen, mmg komen murahan la tu. baca x abis pastu komen blog org. haha...

aku sokong sahutan ko ni...ada yg x tahu lg rasanya. yg OTAI tu, xtau la nape dorang x set mcm tu...

sy pling benci word verification dan lagu dlm blog. hehe...

ABU said...

apan.. setuju word verification is unacceptable.. :)


sebenarnya pop-up kan atau tak nak pop-up adalah optional.. depend nak buat ke tak nka buat, tu kan hak masing masing, macam yg ko cakap la kan.. tak perlu rasa bersalah..

setuju dengan Khairul Akmal.. ikut cite rasa masing masing..reason sb dia nak butang reply tu..ok acceptable..:)

cuma nak high light pasal double load tu je la.. berkongsi pendapat apa sebenarnya kitaorng rasa..

tapi hujung hujung pun back to hak masing masing, sbb itu blog kalian, suka hati la nak buat apa kan hahahaha

cuma mungkin aku perlu take note tang komen Kak Rina.. sbb dia tak de masalah pasal yang pic shown kat atas tu.. dia tak perlu pun isi nama dan url..

dan buat anamizu..thanks, skrng dapat dah komen..

apa apa pun thanks pendapat korang.. :)

Hanif said...

Aku memang setuju semua kata-kat akau..
Aku guna pop up dan tak ada word verification...aku hanya perlu approvekan ajer..
Dan masalah komen kau..aku pun macam tu tak der masalah pun...

adan said...

masalah komen ndak keluar ni selalunya pasal words verification la.. hampeh..

Juliet_iRa~" said...

ira mmg pop up!:)

tirahzairi said...

sokong!!! sokong!!! sokong!!!

Anak Wak Mail said...

pop up senang nk komen bila tak ingat apa cite dia senang nk refer balik..hihi..eh..aku pop up kan??

tak sempat la sekarang nk berlegar-legar..haha..

Eera Shera said...

tau takpe..menyusahkan kalo kena bukak new page.tenet dah mcm siput..kalo buat pop up senang nk komen lebih dr 1 entri kan. kalo bkk new page latest entri je la baca. yg lain bye2 la.

lg 1 aku x suka kalo yg pki read more. nyusahkan je

hani said...

aku baca entri ni dgn penuh perasaan kaseh sayang sebab aku pn pengguna berukband celcom tu hahhhh.. dan pesanan manja dari saya, iye, silalh pop up kn ruangan komen kpd sesiapa yg belum.

sekian memaklumkan

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

aku tak buat popup sebab lebih senang nak reply komen, dan lebih tersusun :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

aku tak buat popup sebab lebih senang nak reply komen, dan lebih tersusun :)

inche hlovate said...

stuju..susah kalo tak de komen pop up terus..leceh

Azriff Aziz said...

aku setuju. mem pop up kan komen..senang.. kahkahkahkah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!