Friday, June 8, 2012

Sedapnya Kue Kue Kampung

Aku suka kue kue kampung.. sebab aku datang daripada kampung pesen, dresing gaya semua macam orang kampung.. jadi makanan pun minat yang kampung kampung jugak la.. aku tak biasa sangat dengan makanan Big Apple, J. Co, Dunkin Donuts, Auntie Anne's dan Baskin-Robbins (tetiba eskrim) semua tu..

Ada banyak kue kue kampung yang selalu menjadi pebret aku.. aku suka kue pelita, cekodok, cempiang, karipap, kue gelang, kue bom dan banyak lagi.. yaaaa dah dekat nak puasa, mesti banyak kue kue kampung nanti kan jual kat bazar..

Perkedel jangung pun sedap gak.. kalau balik kampung aku selalu mintak mak aku buatkan, sedap.. kalau buat daripada jagung manis paling sedap.. aku suka makan dengan nasi, tapi sambil sambil mak aku goreng yang kuar daripada kuali tu aku ambik buat makan makan sambil tengok tibi hehehe..

Kue cakwe memang terbaik.. celup celup dengan kuah kaya emmmm sedapnya.. apa lagi yang panas panas, minum petang dengan kopi o mesti best kan.. kalau kat kampung aku Lahad Datu aku selalu main beli je kat Tenda Biru (pasar petang)..


Jenis jenis kue yang selalu jual kat kampung kampung, ni sikit je ni, ada banyak jenis lagi kan.. ni semua gambar tangkap kat kampung area area Batu Gajah.. baru goreng, panas panas lagi.. hari tu singgah sini minum minum petang warung tepi jalan..

Ops tangkap curi curi.. seorang gadis sedang menggoreng pisang goreng..

Korang macam mana pulak, suka kue kue kampung jugak ke? ke suka gadis gadis kampung jep hehehehe.. di bandar bandar besar ni selalu terbeli kue yang tak seberapa nak sedap.. sebab terlebih tepung kot, mahal lagi tu.. emmm.. bestnya duduk kat kampung..
ps: and now im craving for big apple..

Tag: makanan tradisional kampung, hidup di kampung, kue tradisional, jalan jalan cari makan di batu gajah perak, orang kampung

17 comments:

O CIKTEDDY said...

cik suka tepung pelita! ihiks

tu kat teregganu org pnggil tepung pelita la..xtau negeri lain pnggil lain kot.hehe

onie said...

saya suka lelaki kampung,haha

Chic Na said...

suka semua kuih2 kampung & orang2 kampung. :)

ABU said...

kita semua orng kampung, satu pesen semuanya hahahaha

anamizu kaito said...

yesss ! sbb tu aku rasa bersyukur sgt2 sbb aku dpt kerje dlm kampong felda terchenta aku ni je..


kueh murah.
makanan sedap2.
org2 nye tak sombong.
takde traffic jem.



owhh aku syg felda ku =P






luv,
cik ana

Acik said...

nak makan ketupat sotong ... huhuhuuuu!

KhaiRin : anies said...

cuba la buat..ni asik beli je hehehee

HeNRieTTa JoSe said...

rietta suka kueh buah melaka...dh lamer nak buat...tapi asik lpa bli kelapa parut...

Sayidah Nafisah Ruslan said...

cempiang tu kueh ape?
cakwe tu cakoi la ek? ehehe..

saya suka kueh pulut panggang dengan lopes.. em.. sedap betul :)

ABU said...

cempiang tu kue yang bulat tu ada itam2 berpusar lingkaran macam ubat nyamuk..hahahahaha

cakwe tu cakoi la..

tu la biasanya kue sama tapi lain tempat lain nama dia..

tak silap aku cakoi tu kat negeri lain sebut bukan cakoi.. ape tah nama dia pelik pelik...hahaha

MawardiYunus said...

sedap umph

Masha Meisters said...

cakue memg sedap ok....terbaik! heee

syakey said...

kuih cak cak cakwe tu sini panggil pak tongkoii (pak tongkol) fuhhh sedap ni dapat makan ni dah la petang2 cenggini pulak tu.

adan said...

ndak lama lagi puasa.. ko rasa orang sini tau ka kue gelang tu ar? ko ni main taip jak.. =="

ui ko dah beli tiket balik ka?

hani said...

aku menci kalau bace entri psl makanan time lapar ni. cis betul. kalau dpt cekodok udang dgn kopi panas time ni mau gemuk terus aku.huuiii sedapnye!!!!

syafiqakarim said...

abu
nak kirim

Afzainizam said...

oohhh teringin kuih kampung kuih denderam.... oohhhh kat tempat aku dah tak ada lahhh jual

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy spray paint caliper brake disk kereta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!