Monday, April 30, 2012

Majlis Kahwin Zuraimi Kluang Johor

Sebelum tu aku ingin mengucapkan selamat pengantin baru kepada sahabat dan rakan sekerja Zuraimi Mohd Radzi atau nama gleam dia Amy atau nama mukabuku dia Abe Sayur.. semoga Abe Sayur berbahagia ke akhir hayat dan diberkati oleh Allah swt hingga ke anak cucu.. entry ni ditujukan khas kepada beliau sebagai tanda sahabat.. lagipun jauh kitaorang datang daripada KL pegi Kluang menghadiri majlis.. buat entry sekali tepek gambar sebagai kenang kenangan kan lagi bagus hehehe..

Sebenarnya aku tak seberapa nak suka buat entry pasal kahwin kahwin ni.. tahu tak sebab apa? nanti ada latu yang komen "Kau bila lagi Abu? bla bla bla... bikin panas siot hahaha.. jodoh tak sampai lagi wahai abang adek kakak makcik pakcik semua.. nanti kalau ada, akan diberitahu kemudian.. benda baik takkan disorokkan.. wah gitu, macam retis buat statement hahaha...

Tanpa membuang masa marilah kita melayan gambar ya kawan kawan.. malas la nak taip panjang panjang, tangan aku sakit..(alasan).. hahaha.. gambar biasa biasa aje, maklum la tukang gambar amatur... selama lamanya amatur..

peeewit pasangan pengantin.. tahniah kawan..

ada persembahan pencak silat lagi depan pasangan raja sehari.. sabah jarang ada macam ni orang main silat silat..

wanita melayu memang suka main laga laga pipi...hehehe.. 

wah seronok sangat Zuraimi.. ye la kan dah tak satu geng, dah masuk geng suami suami taaat la katakan... 

tengok tu gelak macam nak loncat daripada plamin hahaha...

heew heeew.. en padir bila pulak.. 

aku pun merenjis jugak ok.. pestime ni, tak pernah buat.. sebab kat sabah suku kaum bugis kitaorang tak de  pulak main renjis renjis..

kumpulan kompang masyarakat tempatan...tak tahu kumpulan apa, bagus budak budak ni... baikla ikut kumpulan macam ni banding buat aktiviti tak berfaedah..

staff MAFC yang hadir, En Abu, En. Fadir, En Syaril, En. Bob dan orang rumah dan En Armi dan orang rumah dengan anak anak 

Sekarang ni banyak betul jemputan kahwin.. weekend ni kat Cheras, pastu kat Kampung Kuala Jempol Bahau pulak, pastu Tanjong Karang, pastu Kampung Titingan Tawau, pastu Kampung Tanjung Kapur Kudat oh my oh my dan dan aku nak balik ke sabah jauh hahaha.. tak pe la, ini la peluang aku nak bejalan jalan kat semenanjung, nanti balik Sabah tak dapat dah nak round round satu malaysia..

Masa kat Kluang kitaorang duduk kat Ailan Hotel.. hotel murah kat Kluang, Rm 35 ringgit je, selesa pulak tu.. not bad la... sebenarnya kitaorang lambat sampai kat Johor, sebab singgah kat bandar Melaka lagi berjimba jimba hahaha... next time aku cerita ok.. hug and kiss xoxo.. bagi pelempang!!

Saturday, April 28, 2012

Review The Avengers

Korang suka tak tengok movie superhero? suka kan... Korang dah tengok tak The Avengers? mestila dah kan.. errr.. kejadah aku soal dan aku jawab sendiri ni haha.. oh kalau korang tak tengok baik la korang pegi tengok weekend ni.. pegi la dengan aweks yang ada awek tu.. kalau tak de pegi je la dengan geng geng jantan atau kawan kawan sejantina korang.. mari berhibur di hujung minggu.. jangan duduk depan laptop je, nanti kepala jadi teppu..

Aku dengan member dah awal awal pegi tengok The Avengers 3D kat Summit USJ hari tu, first day 26 haribulan, cuma macam biasalah, aku bukannya rajin sangat nak review movie.. tahun ni dah beberapa kali tengok wayang tapi tak de pun nak review review.. jangan cakap review, nak buat entry biasa pun mode dah so so..


Ok sedikit pasal The Avengers.. yang paling orang nak tahu best ke tak best, mestila aku cakap best kan, imdb.com pun bagi rating 8.9/10.. bukan macam filem tempatan, 10 yang keluar mungkin 3 je yang best.. sorry to say, aku jarang sangat tengok wayang cerita melayu, last sekali cerita Hijab.. barapa bulan dah..huhuhu.. sebab rasa rugi je duit kalau beli tiket tapi cerita macam hampe..

Oh berbalik kepada The Avengers, untuk peminat komik Marvel, movie ni adalah sesautu yang sangat mereka nantikan, superhero mereka berkumpul dan melawan kuasa kejahatan yang diketuai oleh Loki sedara angkat si Thor demigod daripada kingdom Asgard.. awal cerita banyak berkisar pasal bagaimana semua superhero ni berkumpul dan usaha si Loki untuk membuka portal menghubungkan bumi dan dunia lain..

Black Widow dan Hawkeye

Memandangkan aku tak pernah baca komik marvel, so aku tak familiar dengan watak Black Widow dan teammate dia Hawkeye.. tapi kedua duanya nampak superb.. yang lain tu dah familiar kecuali Nick Fury agent of SHELD.. beberapa watak agak nampak lain apabila diorang digabungkan daripada dunia dan zaman yang berlainan.. terutamnya Steve Rogers Captain America struggle menyesuaikan diri dengan abad ke-21 canggih manggih hightach seperti yang ditunjukkan oleh Tony Stark, Iron Man.. tapi sifat leadership dan semangat petriot dia still sama macam dulu.. 

Penampilan Bruce Banner, Hulk yang wataknya kini dimainkan oleh orang lain pulak (Mark Ruffalo) memang menarik, SHELD memerlukan kepakarannya tentang radiasi gama exactly sama dengan yang akan dipancarkan oleh Tesseract.. seronoknya movie ni, terdapat banyak unsur humor yang diselitkan.. beberapa dialog dan scenes yang boleh membuatkan korang gelak ketika berada di dalam panggung.. 

Wah nak jugak tangkap gambar hahaha.. oh ya dapatkan free key-chain The Avengers di GSC dengan pembelian  GSC Combo 2 atau Regular Signature Combo1.. hohoho.. aku dapat Hulk.. 

Kalau nak aku cerita semua memang la aku tak mampu.. apa kata korang pegi tengok sendiri, seronok untuk mengisi masa hujung minggu korang.. untung aku terbaca dalam twitter.. kalau movie ni habis korang jangan terus keluar daripada panggung.. sebab, selepasa beberapa kredit ditunjukkan pengarah pelakon pelakon tu semua, ada dua tiga scene lagi akan kuar.. bagi tahu bagaimana movie ni akan bersambung...

ps: jap lagi nak gerak gi Johor.. jalan jalan, balik nanti aku terjah terjah korang ok!.. hug and kiss xoxo...^^

Monday, April 23, 2012

Tutorial Cara Nak Block Games Dan Applications Dalam Facebook

Ramai yang menganggap applications, games, calendar bagai dalam facebook tu tersangat sangat sangat sangat lah annoying.. aku tak faham apesal orang suka sangat send request sampah sampah ni kat orang lain, pelik binti ajaib betol lah.. tak pandai nak insaf..

Even ada beberapa applications yang useful dan menggembirakan derrr!!, sila berhati hati sebab ada sesetengah applications ni boleh mengakses informations daripada profile korang.. tapi yang terang benderang, sparkling, nyata lagi bersuluh status update dan notifications korang akan tercemar dengan sampah sampah ni semua..

Disebabkan ramai orang yang tongong tak pandai nak paham paham, yang kita ni tak suka kena tag natang tu semua, apa kata kita pulak yang block application tu.. kalau block orang kemain ghairah, nak block applications takkan  tak reti pulak kan.. 

Benda benda simple macam ni orang tak kesah sangat.. tapi selalu pulak komplen tak suka kena tag kan.. so, berikut adalah tutorial cara nak block application bodoh dalam facebook..

First, masuk muka buku korang tu pastu pegi search macam yang aku buat kat atas.. then klik games..

Pastu akan keluar page macam kat atas.. ada tulis "apps and games"..  di bawah "invites from friends" ada beberapa games/ applications yang friends which is not so friend kat korang tu send .. so, klik pada pangkah ..

Lepas tu dia akan jadi kuning kuning macam kat atas.. nampak tak perkataan "Block" tu.. klik kat situ (bulatan merah)...

Then akan ada pop-up "Block App?".. klik je "okay".. 

Tapi cara ini sebenarnya tidak menyelesaikan masalah ini seratus peratus.. sebab kadang mungkin orang yang sama atau orang lain akan send request game/ apps yang lain pulak.. nampak tak ketongongannya di situ..

So, cara yang paling berkesan ialah block atau remove je orang yang suka send benda benda macam tu.. fair enough!! baru padan muka dia hahaha.. jahat tak aku jahat tak!? peduli hape aku..

Saturday, April 21, 2012

Zoo Taiping : I Like To Move It Move It!!

Mari menjinakkan binatang binatang yang merbahaya/berbahaya di Madagascar.. seperti yang kitaorang telah lakukan terhadap beberapa ekor binatang jahat yang duduk di depan pintu masuk zoo..

kawan aku hampir kena makan oleh badak bluehippo.. kasihan delouuuu...

badak yang gemok tu aku dah jinakkan.. tapi mulut dia aku tak reti nak tutup, asyik menganga je kerja dia... 

 lagak ngeri, don't try this at home okay.. ini lah dia si sang bedal, saja letak kaki kat celah gigi dia.. dia tak gigit pung.. maklumlah orang berani la katakan...

tak takut kena cakar, kawan aku pula berjaya menjinakan singa daripada afrika yang hitam legam.. mentang mentang daripada afrika nak hitam jugak kan singa dia.. serius ini singa ke harimau, aku kompius.. 

usai menjinakkan singa si raja rimba.. dia lantas pergi memerah susu sang sempok.. btw, itu susu kah apakah haha... macam biji kontol dia jak...

sambil tu aku pulak baring baring di atas ribaan seekor orang utan betina.. muka tak menahan hahaha.. 

dan gaya chimpanzee yang cuba dilakukan oleh kawan aku.. yoh yoh wassap!!

 gaya apa ni en fadir?! ha gaya apa ni... stylo mylo...

Selamat Datang Ke Zoo Taiping & Night Safari...errr taip balik je, abu pemalas...

Hahaha aku gurau aje.. ini entry merapu, tak de motif selain nak bagi tahu korang yang aku dah sampai kat pintu masuk Zoo Taiping Perak.. binatang pegun ni semua berlegar legar kat luar zoo.. tapi sila maklum yang kitaorang bertiga bukan binatang hahaha.. I like to move it move it.. ya like it.. move it!!

Wednesday, April 18, 2012

Wordless Wednesday: Otromen Lawan Raksasa

Laksa paling sesuai dimakan pada waktu bila?
a.  Pagi baru habis berus gigi
b.  Tengah hari lunch hour time kelaparan
c.  Petang sambil lepak lepak depan tv
d.  Malam sebelum tidur 

Sunday, April 15, 2012

Perlu Ke Nak Hapuskan PTPTN

Siapa yang tak suka kalau dibagi duit free.. duit halal boleh pakai beli baju, beli buku, beli kasut, beli laptop, henpon dan beli macam macam benda termasuk boleh pakai sara hidup dan kos pembelajaran selama tiga empat tahun.. siapa yang tak nak? aku pun nak dowh..

Mungkin itu la yang diperjuangkan oleh team Adam Adli semalam kat KL.. berarak daripada masjid jamik menuju ke sogo ke hape.. aku pun tak tahu sangat, sebab aku just baca apa blog dan facebook yang user kongsikan.. aku faham, mungkin mereka bermaksud hapuskan PTPTN tu dan tukar kepada bentuk yang lain seperti biasiswa, pendek kata bukan sebagai pinjaman, bagi free free je duit tu kat student termasuk yuran pengajian free kat IPT.. wah bagus la kalau macam tu, aku sokong..

Ok fine, aku hanya akan sokong jika aku ni bersikap selfish.. tapi sebelum korang judge aku sila letak ke tepih dahulu fahaman politik korang.. sebab aku tak suka berpolitik, kalau undi aku undi, mana yang aku tengok bagus itu yang aku pilih di kawasan aku, aku sangat tidak bersetuju dengan sikap sesetengah kedua dua belah pihak ahli politik yang suka memfitnah, mencaci tah pape.. pengikut pulak taksub sangat, macam tak de kerja lain sehingga sanggup berpecah belah sesama bangsa sendiri disebabkan politik..jelek!! sumber info pun banyak tipu tipu.. sampai kita sendiri pun tak tahu mana lagi nak dapatkan sumber yang boleh dipercayaai.. aku/ kitaorang sebagai anak muda yang katanya sebagai pewaris bangsa pun sangat kecewa dengan apa yang belaku.. ehhh!! macam da lari tajuk pulak dah entry ni..

Menggikut pandangan kuno aku, secara logik la kan.. apa yang akan berlaku kalau PTPTN tu free. semua orang tak perlu bayar balik, cuba bayangkan berapa ramai students kat Malaysia ni.. setiap tahun calon students SPM berapa, plus STPM plus lagi matrikulasi, sekali masuk IPT dan kena tanggung selama tiga empat tahun, cuba bayangkan.. mampu ke kerajaan nak tanggung semua tu, katakan 15-30 ribu sorang, memang la duit kerajaan banyak infect aku pun berpendapat begitu tapi kalau dah tiap tahun bertambah ramai students, cam mana nak tanggung semua..

Ok rasanya boleh kot.. tapi mungkin kadar tax akan dinaikkan la, segala jenis tax termasuk makan kat KFC dan McD bagai akan dinaikkan.. korang rasa adil tak macam tu?.. tentu pastu lagi ramai yang bising.. lain lagi mungkin syarat syarat untuk mendapatkan 'duit free' tu akan diketatkan.. dan makin ramai la lagi orang yang kempunan nak masuk IPT..

Rasanya aku sendiri dan ramai lagi termasuk students yang masih merenggek nak dapatkan degree kat universiti tu hanya akan bersetuju dengan Adam Adli tu kalau diorang boleh yakinkan kitaorang yang pendapatan negara tidak akan terjejas kalau PTPTN tu dihapuskan.. buat proposal, mana nak dapat duit dengan tidak membebankan orang lain.. dan tunjuk kat semua orang.. barulah ramai yang yakin dan menyokong tindakan diorang ni..

Sebenarnya aku adalah antara graduan yang berjaya mendapatkan diploma dan degree.. kalau aku tak dapat PTPTN rasanya aku duduk kat ladang mengait buat sawit.. tak pun aku sekarang duduk kat kampung bertani tanam jagung.. sib baik ada ptptn dapat la jugak aku habiskan study walaupun dengan pointer yang tak seberapa.. but now aku berjaya mendapat kerja yang dikira ok laaa.. mampu beli keta sendiri, beli rumah sendiri, ada motor errr.. tapi kahwin je lagi belom hahaha.. so, perlu lah aku mengucapkan terima kasih kepada ptptn..

Memang pun ptptn ni menolong,  tapi korang akan rasa sendiri betapa diorang ni cekik darah kalau korang dah mula bayar dan tengok statement akaun korang.. korang akan rasa macam tak boleh bla bila korang  tengok interest yang diorang kenakan.. mana diorang dapatkan dana tuk masukkan dalam ptptn dan bagi kat students, bukankah itu duit daripada rakyat, betulkan aku kalau aku silap.. nape nak cekik rakyat..

Rasanya ini lah yang sepatutnya Adam Adli tu boleh perjuangkan.. mintak ptptn kurangkan interest pinjaman, bukan hapuskan ptptn.. ade ke patut tiap bulan interest rm32, sebagai cas perkhidmatan katanya.. tu satu pinjaman, cuba banyangkan aku ni yang ada dua pinjaman, diploma dan degree dah rm64 sebulan.. cuba bayangkan kalau 100 orang, dah rm6400.. cuba bayangkan ada 20000 orang dah rm1280000.. berapa ramai staff PTPTN? cuba bahagi rm2000.. dah 640 orang staff degree diorang boleh gajikan... tu baru 20000 orang.. agak agak berapa ramai peminjam ptptn ni kat Malaysia daripada tahun yang dulu dulu sampai sekarang.. huhuhu..

Tu aku agak agak je la secara logik.. tapi kita yang manganggap ptptn tu duit rakyat dan mereka cuma menguruskannya merasa itu sangat sangatlah tidak patut.. gaji kitaorang berapa je beb, contoh kalau bersih rm1800, cuba tolak kos sara hidup korang sekarang, makan, rumah, keta, tuk makayah, saving, insurance dan lain lain.. tak cukup beb, serius.. yang masih belajar korang tahu la nanti kalau dah kerja..

Setelah aku survey survey tanya kawan kat opis, kawan lama masa kat universiti, tanya sepupu sepupu aku, berapa diorang bayar ptptn tiap bulan.. diorang jawab bayar ikut yang mampu.. kadang 100 kadang 50.. tak pernah lagi aku dengar yang bayar 200.. see, rupanya bukan aku sorang je yang macam tu.. ada ramai lagi kat luar sana, yang merasa terbeban dangan ptptn.. tanya lagi korang isi Ujrah tak?.. diorang jawab Tak.. sebab Ujrah akan ikat dengan kadar tertentu yang korang kena bayar tetiap bulan.. memang beban, sebab tu aku bayar pun takat tak nak nama kena blacklist je.. fikir fikir kalau orang macam aku ni takat bayar 100 je sebulan setalah ditolak interest yang dikatakan cas perkhidmatan tu rm64 maksudnya aku cuma bayar rm36 sebulan je la kan huhuhu..

Mesti ada yang cakap "dulu pinjam kemain lagi tak hingat, sekarang nak bayar kemain lagi liat".. kitaorang bayar ok, bukan tak bayar langsung, cuma sakit hati apabila diorang kenakan interest yang macam tu.. sakit ko tau.. dah macam bank dah nak kaut keuntungan sangat, tak pun macam along berlesen.. nampak figure sakit hati sangat sampai ada yang dah tak nak bayar, biarla kena blacklist tak boleh pegi oversea, peduli hape katanya haha..

So, secara kesimpulannya aku tak bersetuju kalau ptptn ni dimansuhkan, tahu adik adik anak cucu cicit yang lain pun nak pakai jugak duit tu.. tapi tolongla kurangkan interest tu.. sampai ke tua bangka pun tak boleh nak habis bayar..

ps: jika blog ini ( http://paparanku.blogspot.com/2012/04/kita-mampu-hapuskan-ptptn.html ) menyebut fakta dan angka yang betul tentang sebenarnya kerajaan mampu nak hapuskan ptptn.. aku lagi suka hahahaha..

Friday, April 13, 2012

Farewell Big Boss: Sri Ayutthaya Authentically Thai USJ 11

Petang semalam ada makan makan, farewell untuk ketua division kitaorang dan kak farah, big boss, En Pahmi nak benti daripada tempat keja, beliau dah nak habis contract.. En Pahmi adalah antara orang kuat company MAFC ni, beliau merupakan antara staff terawal bersama yang lain membangunkan Malaysian Agrifood Corporation Berhad.. even menghadapi banyak cabaran tapi beliau tetap gigih..

Ok enough, lets talk about foods and restaurant hahaha.. yang pertama sekali nak cakap, disebabkan bos belanja, so I would like to say thank you for the very ohsem thai foods.. very simple farewell party tapi semuanya berjalan dengan sempurna.. oh! aku suka hehehe

Memang tak lengkap la entry aku ni kalau tak de gambar kan? harus ada gambar uollss, nanti mak jemah marah tak bagi tunjuk muka dia dalam blog.. maklum la, mak jemah gila glamour uollsss haha.. aku tak bawak kamera canon cap ayam aku tu.. so aku pau gambar daripada HOD kitaorang si Mr. John.. setelah di edit edit tukar warna bagai dalam google+, nampak la ok sikit.. so jom layan...

En Pahmi tu yang duduk kat depan ada janggut tu.. beliau ni sangat cool dan sempoi orangnnya, tapi sekali bagi ucapan semua staff akan bagi tumpuan.. always nice talk dan motivator.. sebelah dia tu En. Zainurin bos finance and admin, dan sebelah En. Zai tu ialah mantan bos kitaorang Quality Department Dr. Fuzi.. mak ayam besar kitaorang daripada dulu sampai sekarang.. yang kat belakang tu kak Farah Diza yang diva dan gojes.. dan sebelah dia Mr. John HOD kitaorang sekarang dan En. Mat Sabtu ketua bahagian Technical Service.. yang ambek gambar guna BB tu Dr. Baha.. hahaha..

Oh ya nama restoran ni ialah Sri Ayutthaya.. come discover the true flavours of Thailand.. serius ohsem, restoran ni terletak dekat dengan residential USJ 11 dekat dekat dengan Taipan.. sila google ya, harap maklum hehe.. macam dalam gambar kat atas, begitulah suasana di dalam restoran ni.. royal and feeling feeling  prosperous The Kingdom of Ayutthaya Thailand.. deko dan musik dalam restoran membawa kitaorang terbang ke Hat Yai kejap haha..

Wah mak jemah tudung merah kemain lagi.. bab makan nombor satu, badan je kecik.. sementara menunggu makanan sampai, bergambar gambar dulu.. tahu la excited sebab kena belanja haha.. kitaorng pun just bawak body jak dengan perut yang kosong.. kak Farah dah uruskan semua, tinggal order minuman je belom..

Aku order dragon fruit juice jerr.. yang lain tu order Nam Linci Prak Som Nam Mapraw Oan, Luk Theng Num Tha Wan Ron dan lagi air Om Bak hahaha.. tak de lah gurau je.. yang parak parak som nam dan luk theng luk theng wan ron tu aku pun tak tahu jadah apa.. sebut je pineapple, banana atau air kelapa lagi senang keh keh keh..

Serius sedap makan kat sini.. dia punya deep fried fish and prawn super like like.. tom yam dia pun.. semua, flavour dia tu memang Thailand la, sedap.. sampai balik opis pun aku tak larat dah nak buat kerja hahaha..

Kalau datang mana mana restoran Ayutthaya ni pastikan korang order Kung Phat Kropchaw Chiang Rai (prawn whatever).. Luk Kai Saw Ob Beb Chaw Thai (chicken with Thai spices and herbs and whatever), Hor Mork Neng (otak otak with dry chilli with whatever), Somtam Makak Khoa (kerabu wif whatever), Thub Thim Grop dan Mak Muang Sa Khoo.. tapi yang ni mesti kotang tahu.. Tom Yam Thalay (tom yam la apa lagi.. a must try dish for Thai food lover).. amacam boleh ingat tak nama nama dia..

Ni je antara staff yang datang.. En. Pahmi panggil anak anak buah dia dan yang previously bekerja di bawah dia.. ada ramai lagi sebenarnya, tapi mungkin sebab nak buat simple dan ringkas so ini je la yang sempat hadir..

So, apa apa pun thanks to En Fahmi dan kak Farah.. semoga rezeki bertambah murah dan sukses di mana mana jua tempat baru selepas ini..

Thursday, April 12, 2012

Real Vintage Aku Kat Menggatal Sabah


Ini kes layan gambar gambar lama punya pasal.. aku dah tak de kerja boring, tetiba aku belek belek folders gambar gambar lama dalam lappy aku.. so, kesudahannya aku terjumpa gambar epik ni hahaha.. gambar masa aku baru masuk study diploma kat UiTM Menggatal Sabah.. jom main teka teka.. mana aku kat dalam gambar tu hehehe.. Tahu tak aku tergelak tengok gambar ni.. wuahahahaha...

Junior Diploma Plantation Management UiTM-KK 2003 kena buli hahahaha  


Tuesday, April 10, 2012

Baju Tradisional Pasangan Pengantin Suku Kaum Bugis

Kredit kepada Adan kerana berkongsi satu puisi Bugis di ruangan komen di dalam entry aku yang ini.. mungkin lebih elok kalau saya kongsikan kepada anda semua puisi ini.. hasil karya Asmiaty Amat yang bertajuk Manusia Bugis..

Manusia Bugis

Manusia Bugis dilahirkan begitu
Roh perwira tinggalan moyang
Tidak mungkin digalang ganti
Biar beribu tahun berganti

Manusia ini dijadikan begitu
Agama dijunjung,adat dikendong
Bersatu sebati menjadi darah
Menjadi nadi hingga ke tanah

Manusia Bugis begitu sifatnya
Kental juang rajin usaha
Mawatang makkareso tak kira di mana
Keras hati bersemangat waja
Tinggi peribadi baik pekertinya
Besar ego mulia hatinya
Panjang akal luas langkahnya

Manusia Bugis istimewanya begitu
Dicabar jangan
Dihinapun jangan
Ulu pedang jadi taruhan

Rela mati pertahan maruah
Siri' dijaga pesse dipelihara
Derita saudara ditanggung sama
Pada idi pada elo
Sippatottong sippatuo
Menjadi pegangan setiap perjalanan

Keringat yang mengalir dari tubuhnya
Umpama air sakti tinggalan pendeta
Penerus kehidupan zaman berzaman
Tenaga yang dikerah dari jernih perihnya
Umpama titisan embun suci
Menjadi azimat penerus warisan

Hasil Karya: Asmiaty Amat

Dr. Asmiaty Amat
Senior Lecturer Universiti Malaysia Sabah
PUSAT PENATARAN ILMU DAN BAHASA
BA.,MA. (UKM), Ph.D (UM) Kepakaran : Persuratan Melayu Jawatan : 1) Pengerusi JK Penerbitan 2) Ketua Editor MANU


Ok serius lari tajuk.. sebenarnya aku nak berkongsi dengan korang, gambar gambar pasangan pengantin memakai baju tradisional daripada suku kaum bugis.. korang memang dah tahu kan, kat Sabah terdapat banyak jenis suku kaum.. kebanyakan mereka menjadikan pakaian tradisional adalah antara salah satu persalinan yang perlu dipakai semasa hari persandingan, macam kat semenanjung gak la pakaian Melayu, siap degan tengkolok samping bagai..

baju suku kaum bugis pasangan pengantin lelaki dan pengantin perempuan.. sumber 

baju pengantin perempuan, baju bodo.. sumber

baju pengantin dan pengapit lelaki dan perempuan daripada suku kaum bugis.. sumber

Tag: baju pengantin bugis, baju bodo, persalinan tradisional suku kaum bugis,  baju pengantin bugis

Sunday, April 8, 2012

Ladang Strawberry, Kea Farm dan Tempat Makan Brinchang Cameron Highland

Lama tak update kan.. biasalah bukanya aku sorang je kan.. korang pun sama jugak kan kan kan, mode berblogging tu turun naik.. kadang ke laut kadang kedarat, kekadang ke bukit, kadang ke lurah dendam hehe.. aku sendiri pun tak tahu masa depan blog aku ni cerah ke tak cerah errr..

Sebab blogging pun tak de motif yang jelas.. sekadar suka berkongsi cerita, tampat yang aku dah pegi kongsi gambar gambar yang show off.. haha.. tak de la show off apa, sebab kalau nak taip entry panjang bejelah ni aku tak reti sangat.. so biarlah gambar yang bercerita.. tambah sikit sikit captions kira jadi la..

Ok, one fine day.. jeng jeng jeng...

Aku di Cameron Highland bersama rakan sekerja.. mana lagi nak nampak pokok strawberry kat Malaysia ni kalau bukan di CH, walaupun kat Kundasang Sabah pun ada Strawberry jugak tapi agak agak la aku kat sini tetiba ada kat Kundasang pulak hahaha.. Amacam nampak sedap je estoberi ni kan.. 

Malam kat Cameron Highland kalau bukan musim cuti sekolah atau weekend tak de apa sangat.. boring kat hotel Tanah Rata kitaorang cari tempat makan.. cari sampai kat Brinchang, ni tempat makan first time aku pegi.. restoran ape tah aku lupa dah nama dia.. selalunya kitaorang makan kat Restoran Pak Nik Ikan Bakar dan Tomyam yang popular kat Brinchang, tapi kali ni cuba tempat lain pulak.. btw, memperkenalkan two of my lovely friends, umi dan kido.. hehehe macam je pestime gambar diorang muncul dalam blog ni..
 
Masa order makanan, aku tanya apa makanan yang sedap kat situ.. emmm dia jawab "semua sedap" errr?!!.. so aku tanya lagi apa yang dia recommend.. dia cakap "cuba try nasi goreng Cameron Highland".. nasi goreang dengan banyak sayur, sebijik telur mata dan sebijik buah estoberi yang di belah dua.. rasanya kalau tak de estoberi tu, tak dapat la nak bagi nama nasi goreng cameron highland haha.. kesedapan, daripada 5 aku boleh bagi 3 je...

Salah satu tempat yang korang perlu lawat kalau pegi kat cameron highland ialah ladang contoh Ladang Strawberry KHM Strawberries & Jam.. kitaorang pun dah beberapa kali pegi sini, sebab kat sini boleh makan ice-cream strawberry yang sedap.. ice-cream homemade daripada strawberry dan dicampur dengan jam estoberi, jam tu dia letak kalau korang dah nak beli, rm 2 satu cup.. serius sedap.. kat sini jugak korang boleh beli jam yang diorang buat tu, pelbagai jenis dan grade.. sedap tau jam ni, selalu je orang mintak kirim kalau ada orang yang gi CH.. 

Dia sediakan tables tuk orang rehat sambil sambil makan ice.. haven tak haven, sejuk di ladang estoberi, berbumbungkan pokok anggur hijau yang menjalar sambil menikmati ice-cream strawberry hahaha.. tempat rehat ni tak luas mana pun, tapi memang nice la.. rugi kalau tak singgah, kat Kampung Taman Sedia Cameron Highland.. dalam kampung ni jugak ada banyak homesaty..   


Abang kerajaan dan abang kawasan keh keh.. pas ni tak best dah outstation, sebab kawan aku Pokli yang pakai spek tu dah nak benti kerja, di dapat keja kerajaan.. jadi Encek Pegawai Pertanian..

Untuk korang yang tak pernah gi Cameron Highland, Kea Farm adalah salah satu tempat yang wajib korang pegi.. kalau nak shopping di sini la tempatnya.. selain bunga yang pernah aku ceritakan dalam entry ni, di sini jugak korang boleh beli pelbagai jenis buah buahan seperti jambu apple, jagung, strawberry, limau dan banyak lagi.. pelbagai jenis dan perisa teh, souvenirs dan sayur sayuran tanah tinggi.. datang sendiri baru tahu.. pasti korang rambang mata, yang perempuan lagi la, pasti korang akan diracun oleh nafsu sendiri tuk membeli pelbagai jenis bunga bunga yang segar hahaha..

Posing beraksi seperti model di Kea Farm.. ah!! lupakan, sebab kawan kawan aku semua macam ni, suka sangat bergambar, cakap orang padahal dua kali lima haha.. macam ni keadaan di Kea Farm, cuma deretan gerai gerai yang menanti pelanggan untuk membeli, tak sesak sebab hari biasa..

Ok fine, korang mesti cakap Abu ni asyik bejalan aje kerjanya.. real show off, tunjuk gambar bagai.. well  macam ni la identiti blog aku.. berkongsi tempat tempat yang aku dah pegi kepada pembaca.. dengan harapan dapat memberi sedikit info, sebab kalau nak buat entry enrty yang berilmiah ni aku tak reti sangat hehehe..

Monday, April 2, 2012

Fan Page Celebration GiveAway by Eqbal Zack

Jangan pelik tetiba aku join GA pula hari ni haha.. ni kali kedua aku join GA by En. Eq, siapa tak nak wey tengok la hadiah dia huhuhu.. aku memang gila kalau bab bab perfume ni.. harap harap boleh la dapat, sesuai betol dengan baby Boss Bottled Night aku yang dah nak habis tu..

For Men: CK One, Chrome Azzaro and Mont Blance

For women: DKNY

Kalau nak join sila la klik kat SINI, aku harap jugak korang tak join la, nanti kebarangkalian aku nak dapat susah, gila jahat aku kah kah kah.. sebab 7 pemenang akan dipilih menggunakan RANDOM.ORG... tarikh tutup 7 April 2012 dan pemenang akan diumumkan pada 9 April 2012..


Macam mana nak join..
Klik "LIKE" Fan-Page En Eq kat blog dia.. klik kat sini (done)
Buat entry pasal GA ni dan tinggalkan URL entry korang tu kat blog En. Eq (done)
Dan jangan lupa klik LIKE another new Eqbal Zack page.. klik kat sini (done)
...........................................................
Semalam masa buat entry ni blogger yang join 12 orang je.. sekarang dah 85 huhuhu.. En. Eq kalau buat GA mesti ramai yang join.. Wish me luck guys.. :P

Sunday, April 1, 2012

Aktiviti Berbasikal Di Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam, Shah Alam

Satu lagi aktiviti rakan seopis telah diadakan.. saja saja buat, kali ini aktiviti berbasikal di Bukit Ceraka atau nama penuh dia Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam, Shah Alam Selangor.. walaupun bermula dengan gerimis mengundang tapi aktiviti tetap berjalan dengan lancar..

Untuk pengetahuan kepada sesiapa yang tak pernah pegi Bukit Ceraka ni, bayaran masuk ialah RM 3 seorang.. banyak kativiti yang boleh dilakukan kat dalam termasuklah berbasikal, basikal boleh sewa, RM5 ringgit sejam dan RM1 untuk setiap jam berikutnya.. tapi rasanya lagi syok kalau bawak basikal sendiri..

Kat dalam jugak ada Rumah Empat Musim, Rumah Rakyat, Taman Haiwan, Tapak Perkemahan, kolam renang dan banyak lagi la.. masuk sendiri baru tahu..

Macam biasalah, sebelum bermula mari kita bergambar beramai ramai dulu ya hehe.. nasib baik la baru habis gerimis, cuaca masih mendung, sejuk sikit, kalau tak mesti panas.. yang hitam bertambah hitam..

Ha adik adik macam ni la orang kalau kurang stamina.. naik basikal pun nak pengsan haha.. padahal semua pun semput, pancit, sakit kaki, nak muntah bagai, tak larat dowh huhuhu.. lama betol dah tak main basikal rasa macam nak terbongkar je lutut ni..

Tengok tu, ni bukannya aktiviti berbasikal.. ini aktiviti tolak basikal.. sembilu sangat uolllss, mak jemah pun turut sama tolak basikal haha.. asal naik bukit yang tinggi sikit mesti tak larat, aku paling suka kalau turun bukit huhu.. lajuuu...

Ada macam dekat oversea tak? Dublin ke Korea ke Manhattan ke ada tak hehe.. bajet.. tak dapat pegi oversea, bayar RM 3 masuk rumah empat musim pun cukup la ya, tak yah nak lebih lebih haha.. sekarang ni tengah musim bunga..

Tengok happy tak kitaorang happy tak? seronok aktiviti macam ni.. lupakan pasal kerja kat MAFC tu, buat serabut.. pegi macam ni berhuha huha sambil beriadah memang syok .. kerja kita kerja outing kita outing, wah gitu hahaha..  


Lebih kurang pukul duabelas tengah hari kitaorang bla dari Bukit Ceraka.. tak larat sakit bontot main basikal.. lepas membakar lemak kitaorang terus pegi menternak lemak pulak.. makan nasi arab, bantai daging kambing kat seksyen 7.. lokasi D Arab Cafe, belakang Unisel Shah Alam..

Tengok la orang yang dah kenyang, macam ular sawa yang dah telan sekor kambing, tak larat dah nak bergerak haha

So, tu la dia kativiti kitaorang rakan sekerja untuk kali ni.. plan nak buat apa pulak pas ni tak tahu lagi..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!