Saturday, March 24, 2012

Jalan Jalan Di Floating Semporna Sabah

First of all, kalau korang rasa nak termuntah tengok gambar aku kat bawah ni silakan silakan.. agak show off di situ hahaha.. ni gambar masa kat sabah hari tu.. sori agak lewat di kongsa kongsikan..

Kalau dah datang ke pantai timur tapi tak singgah kat Semporna sah sah la lawatan korang tu tak sempurna keh keh.. kepada sesiapa yang pernah pegi jalan jalan kat sana mungkin korang agak familiar dengan tempat ni, ini la dia pusat Peranginan Floating Semporna Sabah..

Lokasi terletak di persisiran laut Pekan Semporna.. nice view, ada deretan Resort Dragon Inn, kedai kedai souvenirs, restoran atas air, feeding fish dan masyarakat Bajau Semporna yang berada lepak lepak di situ..

Sebenarnya aku tak tahu apa tempat ni dan apa yang ada kat sana, sebab ia berpagar.. yang pasti ia adalah sambungan daripada area Floating ni.. agak panjang macam Thor's Alter Teleporter nak jump to Frost Giant's Homeworld..

Kalau kacak tu memang kacak jugak la!!.. muntah muntah haha.. gurau aje.. ini kat Souvenir Shop, ada tulis kat atas kan,  ada beberapa kedai kat sini.. datang daripada jauh harusla korang beli.. mutiara bagai semua ada kat sini.. bukan mutiara celup tau.. original punya..

Permandangan pekan Semporna daripada Floating.. nampak wet market dan masjid.. nice kan, daripada area Floating ni sebenarnya korang boleh nampak banyak bot bot kecil yang lalau lalang..

Macam ni, bot ini digunakan sebagai penggankutan awam untuk ke pulau pulau yang berdekatan, antaranya ialah Pulau Bum-Bum.. jangan tak tahu kat pulau tu ada kereta tau.. even tak de jambatan menghubungkannya..

Welcome to Pulau Penyu Semporna.. pulau ni pulau paling kecik aku pernah jumpa.. kecik je dekat tepi area tempat feeding fish tu.. aku tak tunjuk pulak gambar dia kan.. sori la korang hehe.. maklum la bajet retis, posing paling diutamakan haha.. oh ya sini ada banyak ikan yang besar besar..

Anak buah aku pun kuat posing sebenarnya kah kah.. untungla diorang ada gambar masuk dalam internet, nanti dah besar boleh tengok tengok balik.. cari aje abubagi.com..

Ah!! malas nak letak caption..

Ini pulak ialah Floating Restaurant, Pearl City Restaurant Semporna.. makanan laut menu yang paling istimewa.. murah tak murah datang sendiri baru tahu.. tapi macam biasa la kalau korang membuat percutian bajet bagus korang survey dulu..    


Kitaorang tibai goreng goreng aje.. ni aku order nasi goreng isi ketam.. emmm isi ketam dia memang terasa, sedap, ni ketam segar tau.. bukan ketam yang bentuk macam sausage tu..

Tengok tu, sampai tempat basuh tangan pun aku nak gambar hehe.. cantek la dia buat dengan kulit kerang yang gedabak ni.. keretip..

Korang nak ke Pulau Mabul dan Pulau Sipadan atau mana mana pulau perairan Semporna disinilah korang akan naik.. naik bot macam kat atas tu.. best, aku dah pernah pegi sekali kat Mabul dan Sipadan suatu ketika dulu.. nak cerita memang tak dan dalam entry ni..

 Dragon Inn Floating Resort.. macam rumah panjang kat atas air, affordable, selesa tak selesa cantik tak catik korang tengok sediri dalam website diorang... dragoninnfloating.com.my, buat reservation terus..

Apa apa pun, nak merasai pengalaman yang ohsem datang la sendiri ke Semporna.. perjalanan lebih kurang 40 minit daripada airport Tawau.. nak ke Pulau Sipadan yang famous amos tu di sini la tempatnya..

39 comments:

KhaiRin : anies said...

WANNA B THEREEEEEEEEEEEEEEEEE

syakey said...

jeles aku dengan kau abu, asyik berjalan aje. boleh ambik2 gamba.

naik penat dah ambik gamba dalam USM ni T___T

semporna ayaq jernih kann? ramai pro2 ambik gamba mesti g sana.

Rtp Farra Arisha said...

haha klo di indonesia abu sesuai sangat jadi ahli pariwisata!! :D waaa, the views are so so nice!! :) abu harus jadi tour guide arisha when i be there someday soon hiks.

syafiqakarim said...

ni yang buat aku rasa nak ke sabah skng juga ni.hahaha

onie said...

memang show off!mencik aku abu...grr...bila la nak sampai sana tatau

Wadi AR said...

ouhh, gitu. bagos la tak ajak aku

adan said...

abu gambar 1st tua berpagar kan.. dulu aku penah g ploting gak.. dorang cakap klu nak masuk kawasan berpagar tu kena bayar dulu.. konon dalam tu ada ikan besar..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

lu buat gua jeles la..hehe dah la lama mengidam nak ke sana..

Zakaria's daughter said...

err err.
hajat wa tak kesampaian nak ke seberang sana.
belomm jejak lagikkk sabah sarawak.
len kalii ajak wa wehh.
sponser tiket skali.
mekaseh mekaseh.

Cik Yatt said...

fine2...berjalan jekan..huhu

yad'z said...

ehh.. muka bongkak tuhhh.. rasa nak punch2.. hahahaha....

ehh, tak sabar lak nak pi sabah .. lama tul rasa ujung tahun nieh. ><

dill said...

bila nak bawak gua jalan2 sabah ni?

dill.

chemay said...

abuu.
gambar2 yang abu snap kann.
cantikk.
dari entry dulu2 dah perasan tauu.
:)

delarocha said...

cuti cuti malaysia ye

say to easy=) said...

Nice pic.pic yang xde ko la:phahaha.gurau je la.btw ase taun nie cuti nak plan g sabah la pulak tgk entry nie

Aien Not Alien said...

akan jejak sana honeymoon nanti.. insya-Allah :)

ABU said...

Wah bagus bagus.. Makin ramai yang nak pegi sabah.. Silakan, sabah sentiasa mengalu alukan kedatangan kalian..

Ramai kawan yang dah pergi.. Semua cakap, Sabah Bagus Bah!! Hehe..

fathiahRAIHANA said...

Wuwuu taktau dah nak komen apa
sebab tektiap entry abu kami mai pun asyik letak ayat yg sama

CANTIKNYA GAMBAQQQ *__*


tapi tu la yg sejujurnya, hihihi.

APAN said...

dikongsa kongsikan ek.haha...kalaulah sungai kat kuantan ni ada air mcm dalam gambo2 ni kan best...mesti meriah :)

amna said...

untungnya dapat bercuti dgn family :) takpernah sampai sabah n sarawak lagi :(

aimie amalina said...

huwaaaaaaaa
ayah slalu p sini sbb keje
anak die je x penah pi
jeles2!

ABU said...

wah rugila.. mintak la ayah awak bak sekli satu keluarga.. jenjalan..

Ezad Skytech said...

serius...aq da bertahun rancang nak g sabah ni..sampai sekarang belum dpt pergi lagi..bila tgk gambar2 ni lagi la jeles..haha~

Miz Novexx said...

bilalah aku boleh pegi Sabah, belanjalah Abu!!! =='

~SaL IjOu~ said...

kwn2 aku ramai kat sana..aku harus dtg!~ =p

hebak ah tempat di atas tu en.Abu yg kacak~ hee * puji dgn harapan Abu akan bwk jalan2 pusing sabah..whahaha

adwafarahin said...

gambar abu tu mcm nk tumbang ja! haha

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

bestnya abu..akak lum penah smpi sabah..


nasik goreng ketam dgn isi ketam sebenar tu yg payah nk jumpa

Clumsy Boy said...

best la bro dapat gi jenjalan..

Ini Kisah Tia said...

makin hebat kamera mu ni .. ahaha .. merasa juak aku p semporna tempohari .. punya siyuk .. adadaiii :)

Mohd Norafzal said...

sabah??ai ntah bila la aku leh sampai sini.aku plan nak honeymoon kat sabah..tapi aku takut check in hotel je nanti..sampai ke sudah aku tak kua bilik kahkahkah

Juliet_iRa~" said...

sgt jeleshh..waa..

nk g sabah sekarang jga..heee

:)

cantik sgt2 semua pic!

emy zulaiha said...

bestnye jalan2 kat sane! emy tak pernah pegi lagi :)

Afzainizam said...

jauh gak tu hampir sejam 40 minit dari tawau...

janji puas hati bila sampai sini...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
masalah alternator kereta

c'axoera ヅ said...

mana my fridge magnet :(

sha my heart said...

nice place..
boleh jdai duta pelancongan sabah dah ko ni.. cuba2 risik tengok, kot2 la ada rezeki. hehe~

amny said...

cantiklaa gambar ,, guna kemera ape ni :D

hani said...

hadush... sampai penat aku nak jeles dgn kau ni abubagi.....

[sutera kasih] said...

smartlah abu..jeles T______T

newbornfashion said...

salam..bmana ke smprna fr tawau..ambik kenderaan apa n brapa Rm yek..am planning to go myself

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!