Tuesday, March 27, 2012

Tutorial Cara nak Check-In Tiket AirAsia, (Mobile Online Check-in)

Ingat nak tido dah, guling guling atas tilam.. eik mata tak le pejam.. esok dah la nak gerak awal gi Cameron Highland.. ops!! jangan jeles hahahaha..

Malam ni kerajinan sedikit melanda.. aku akan buat tutorial pulak.. cara nak check-in Air Asia guna telephone..  kan sekarang talipon dah canggih manggih.. apa la guna teknologi tu kalau tak di gunakan sepenuhnya ye dak..

Kebaikan guna online atau mobile check-in, kalau kat airport tak yah dan nak kengkabut nak baris, kalau tak de barang nak drop kat bagasi terus je belenggang kangkung ke boarding.. tak yah susah susah..

Lagipun AA kalau korang check in kat kaunter extra charge akan dikenakan, kalau tak silap aku RM10.. korang kena check in gak kat kios dia sejam awal.. so paling selamat, buatla online or mobile check in ok..

Pictures dah ada, tangkap guna Screen Mucher beberapa jam sebelum flight aku hari tu.. so, kalau rasa rasa nak belajar follow la steps kat bawah ni..yang penting korang dah beli tiket dan penerbangan telah disahkan.. kalau tak beli cam mana nak check-in kan..

 Pastikan korang ada aplikasi mobile Air Asia dulu.. downland la, free aje.. apple, android, apple atau blackberry semua boleh.. klik, masukkan booking number and departing airport.. pastu klik Find Flight 

Then dia akan kuar macam kat tas tu,  semak betul betul.. kang salah.. pastu tick pada passenger kemudian continue.. 

Pastu macam ni..  follow je instruction dia.. senang kan?! macam makan kacang..

 Pastu kompomkan yang korang ni tidak membawa barang barang berbahaya cam gunting, pisau, senjata api , M16, bom, bahan radio aktif dan lain lain macam yang dia cakap kat atas tu..

Ni sangat penting, abis je korang sahkan tak de barang berbahaya then dia keluar macam kat atas ni.. details siap dah bagi seat dah pun.. tu seat random dia bagi sebab aku tak beli seat.. jimat RM6 hehehe yang penting duduk dan sampai.. QR code tu pulak penting tuk karang dapatkan boarding pass kat kiosk airport nanti, kalau tak sempat nak print kat rumah.. ada gak dia hantar kat email dan sms..

Then siap dah.. boleh la view boarding pas korang.. tapi takkan nak bawak dalam talipon dalam betuk soft copy kan.. so dapatkan boarding pas kat airport..

 Datang je kat airport belenggang terus pegi scan QR code tu kat kios AA.. pastu boarding pas dia prinkan dan kuar macam dalam gambar kat bawah ni...

So kalau tak de barang nak drop kat bagasi, korang tinggal masuk kat boarding area je la kalau dia dah call.. ok senang je kan.. techno bang techno gunakan..hahahaha.. fyi, QR code yang aku guna adalah QR code aku Screen Muncher-kan je, yang kat atas tu (pic ke 5), tak buka email bagai.. senang kan ada screen muncher ni hehehe..

Membantu tak tuto aku ni.. kalau orang dah biasa memang la dia cakap tak, kan kan.. tapi serius cakap, ade je key-words masuk dalam blog aku ni guna perkataan "cara nak check-in tiket Air Asia" and yang sewaktu dengannya.. harap harap ini boleh membantu.. ok!! hot regards Abu Bagi hahahhaha..  

Saturday, March 24, 2012

Jalan Jalan Di Floating Semporna Sabah

First of all, kalau korang rasa nak termuntah tengok gambar aku kat bawah ni silakan silakan.. agak show off di situ hahaha.. ni gambar masa kat sabah hari tu.. sori agak lewat di kongsa kongsikan..

Kalau dah datang ke pantai timur tapi tak singgah kat Semporna sah sah la lawatan korang tu tak sempurna keh keh.. kepada sesiapa yang pernah pegi jalan jalan kat sana mungkin korang agak familiar dengan tempat ni, ini la dia pusat Peranginan Floating Semporna Sabah..

Lokasi terletak di persisiran laut Pekan Semporna.. nice view, ada deretan Resort Dragon Inn, kedai kedai souvenirs, restoran atas air, feeding fish dan masyarakat Bajau Semporna yang berada lepak lepak di situ..

Sebenarnya aku tak tahu apa tempat ni dan apa yang ada kat sana, sebab ia berpagar.. yang pasti ia adalah sambungan daripada area Floating ni.. agak panjang macam Thor's Alter Teleporter nak jump to Frost Giant's Homeworld..

Kalau kacak tu memang kacak jugak la!!.. muntah muntah haha.. gurau aje.. ini kat Souvenir Shop, ada tulis kat atas kan,  ada beberapa kedai kat sini.. datang daripada jauh harusla korang beli.. mutiara bagai semua ada kat sini.. bukan mutiara celup tau.. original punya..

Permandangan pekan Semporna daripada Floating.. nampak wet market dan masjid.. nice kan, daripada area Floating ni sebenarnya korang boleh nampak banyak bot bot kecil yang lalau lalang..

Macam ni, bot ini digunakan sebagai penggankutan awam untuk ke pulau pulau yang berdekatan, antaranya ialah Pulau Bum-Bum.. jangan tak tahu kat pulau tu ada kereta tau.. even tak de jambatan menghubungkannya..

Welcome to Pulau Penyu Semporna.. pulau ni pulau paling kecik aku pernah jumpa.. kecik je dekat tepi area tempat feeding fish tu.. aku tak tunjuk pulak gambar dia kan.. sori la korang hehe.. maklum la bajet retis, posing paling diutamakan haha.. oh ya sini ada banyak ikan yang besar besar..

Anak buah aku pun kuat posing sebenarnya kah kah.. untungla diorang ada gambar masuk dalam internet, nanti dah besar boleh tengok tengok balik.. cari aje abubagi.com..

Ah!! malas nak letak caption..

Ini pulak ialah Floating Restaurant, Pearl City Restaurant Semporna.. makanan laut menu yang paling istimewa.. murah tak murah datang sendiri baru tahu.. tapi macam biasa la kalau korang membuat percutian bajet bagus korang survey dulu..    


Kitaorang tibai goreng goreng aje.. ni aku order nasi goreng isi ketam.. emmm isi ketam dia memang terasa, sedap, ni ketam segar tau.. bukan ketam yang bentuk macam sausage tu..

Tengok tu, sampai tempat basuh tangan pun aku nak gambar hehe.. cantek la dia buat dengan kulit kerang yang gedabak ni.. keretip..

Korang nak ke Pulau Mabul dan Pulau Sipadan atau mana mana pulau perairan Semporna disinilah korang akan naik.. naik bot macam kat atas tu.. best, aku dah pernah pegi sekali kat Mabul dan Sipadan suatu ketika dulu.. nak cerita memang tak dan dalam entry ni..

 Dragon Inn Floating Resort.. macam rumah panjang kat atas air, affordable, selesa tak selesa cantik tak catik korang tengok sediri dalam website diorang... dragoninnfloating.com.my, buat reservation terus..

Apa apa pun, nak merasai pengalaman yang ohsem datang la sendiri ke Semporna.. perjalanan lebih kurang 40 minit daripada airport Tawau.. nak ke Pulau Sipadan yang famous amos tu di sini la tempatnya..

Monday, March 19, 2012

Aktiviti Bersama Keluarga Di Pantai

Kejap je masa berlalu.. cuti seminggu macam air je zap zap zap.. tak sedar dah habis.. tak puas betol.. apakandaya hendak mencari rezeki yang halal, kugigihkan jua langkah ini kembali ke Kuala Lumpur..

Tak nak tulis panjang panjang layankan je la gambar kat bawah ni.. gambar sehari sebelum aku balik KL.. aktiviti keluarga mandi mandi di pantai lagi..

Pantai Kahapan Lahad Datu Sabah

 Melantak beramai ramai

 Bakar kepak ayam.. belakon je ni

Bekubang dalam laut.. macam 'aspalela' dah korang

 Main pasir buat sitana istana

 Fariz nak jugak main pasir

Apakah apakah?!

 Loncat loncat atas air

Renang acara bebas, kejap je semput 

Niceeee....

Hari ni hari Isnin, tapi aku still cuti lagi.. aku nak setelkan beberapa urusan peribadi.. kalau hari hari berkerja memang malas betol aku nak pegi sana pegi sini, lagi pun masa tak sempat..

Apa apa pun esok dah start kerja.. sudah pasti kerja belambak dan audit yang nak kena buat.. fuhh!! ingat boss aku terus aku down.. semangat semangat datangla... auto-publish 

Sunday, March 18, 2012

Jalan Jalan Dan Melantak Di Tawau Sabah

Hari Khamis dan Jumaat baru baru ni aku dan cousins dan nak buah aku pegi jenjalan kat Semporna dan Tawau.. bukannya tak biasa ataupun first time pegi, cuma selalunya pagi atas urusan lain dan bukan untuk berjalan jalan.. kali ni memang bercuti cuti la, cari tempat makan yang besat dan duduk hotel bagai.. kah kah kah kalau difikir takyah duduk hotel pun boleh sebab rumah keluarga pakcik makcik ramai kat Tawau..

Masa otw sempat la berBBM dengan kawan tanya tempat makan yang best kat Tawau..  kawan aku yang bernama Ija tu bagi info tang pisang goreng cheese, sanggar peppek tawau, cendol sus, sup tulang tawau, nasi lalap, bakso dan gado gado yang paling syok di dunia katanya haha..

Banyak sangat, sah sah la aku tak dapat nak pegi semua.. dengar cousin cerita lagi pasal ikan bakar dan makanan laut dia yang ohsem kat sana.. emmm.. kahwin orang tawau gak la baru sempat nak merasa semuanya..

Petang baru sampai kat Bandar Tawau selepas daripada Semporna.. pastu check-in kat Kingston Hotel then dapat la minum minum petang di restoran Mengo Sago Indocafe kat Bandar Fajar.. dekat aje daripada hotel tempat kitaorang menginap.. restoran ni famous dengan pisang goreng cheese atau orang sabah bilang (orang sabah cakap) sanggar cheese dan mango sago dia.. tak jumpa kat mana mana kot, hanya di tawau...

Rasa dia memang awesome, patutla ramai gila orang kat sini.. pisang goreng yang ditabur dengan cheese dan  serbuk manis ntah ape nama dia.. mango sago dia sedap, ice blended perisa mango dan dicampur dengan mango dipotong dadu dan pearl sago.. nak rasa datang la sini bercuti cuti tawau..

Cuma satu je problem dia.. restoran dia kecik sangat la, sempit pulak tu.. rasanya dia kena besarkan lagi.. barula orang boleh lepak lama lama sikit.. tapi tang rasa dan kesedapan.. bagus bah..

Malam pulak kitaorang merayau rayau sekitar bandar.. tapi petang tu sempat lagi pegi Pasar Gantung Tawau depan Survey dan Prakwell.. pegi cari ole ole untuk di bawa pulang..

Antara suasana Bandar Tawau pada waktu malam.. ronda ronda dulu bah, datang bukannya nak lepak kat hotel.. kan nak melancong, so buat la cara melocong.. no point kalau pegi jenjalan tapi habiskan masa kat hotel hehe.. 

Pusing pusing kat tepi laut sambil mencari tempat makan yang best kat situ.. orang cakap kat tepi Highway Tawau tu terdapat satu kawasan makan yang famous..

Oh ya, utuk pengetahun korang kebanyakan makanan di tawau ni banyak di pengaruhi oleh makanan dari pada negara jiran iaitu Indonesia.. terutamanya makanan daripada masyarakat suku kaum bugis..

Ini la dia nasi lalap yang selalu disebut sebut tu, agak pelik gambar dia disebabkan lighting.. size postion dia agak besar, satu hidangan dengan dua ketul ayam goreng atau ikan dan sayuran seperti kobis dan kacang.. sambal dia sedap sebab dicampur sedikit dengan daun basil..

Sebenarnya kalau korang pernah makan ayam penyet lebih kurang macam tu la.. cuma beza pada ayam yang di penyet dan sambal dia.. kazen aku cakap kat Sarawak pun ada gak  macam ni tapi nama dia lain, lebih kurang macam sebutan lalap jugak la.. lupa dah aku, gagap mengkali haha..

Ini adalah Pasar Besar Tawau syurga membeli belah pelbagai jenis keropok/ kerepek, ikan kering, udang kering, bilis kering, sotong kering dan macam macam yang kering.. spenda kering pun ada ya hehe.. ada jual baju kat tingkat atas..

Kebanyakan orang yang melancong ke pantai timur sebelum balik ke KL diorang akan pegi ke pasar besar tawau ni dulu, beli ole ole, keropok amplang, kue cincin atau segala macam jenis kering kering yang aku sebut kat atas tu..  so, korang yang datang tawau jangan lupa singgah sini ok, serius rugi tak pegi..

Permandangan daripada tepi highway tawau pada waktu siang.. banyak kapal kapal nelayan..

Otw balik singgah kejap kat Giant Tawau.. LD takde Giant ok, tengah dalam pembinaan, ntah bila nak siap.. singgah sini shopping shopping kejap, beli makanan sebab nak singgah lagi berkela kat Air Terjun Madai.. wah kemain lagi hahaha..  


Thursday, March 15, 2012

Moment Moment Biasa Bercuti di Kampung Halaman

Hi semua.. first macam biasa la nak mintak maaf sebab tak dapat nak bw.. korang datang kat blog buruk aku ni tapi aku pulak tak buat kunjungan balas.. statement basi yang diulang ulang hehe..

Ya serius aku sedang berada di kampung Lahad Datu, Sabah.. line internet macam hanjeng, kadang 3G, kadang GPRS, kadang lagi EDGE.. tinggal lagi 3GP je belom.. slow yang amat, selalu online kat twitter dan fb je, tu pun guna henpon cap ayam, ok la jugak.. nak blogging mampos la betri cepat abis cas.. so kalau nak berkeep in touch follow la kat twitter @ashgive.. wah gitu sempat lagi promot acc twitter kah kah kah..

Tengah malam ni time aku menguap nguap line ok pulak sikit.. so dapatlah update entry dengan beberapa gambar..

Sofar tak de lagi apa yang best berlaku kat kampung, just spent time dengan family je kat rumah, lagi pun cuaca kat Sabah macam tak ok sangat, asal petang je hujan asal petang je hujan.. asal hujan je petang.. macam tu la.. nak jalan jalan pun macam tak best..

Oh ya, gambar kat atas tu ialah sayap pesawat AK5152, suka ambek gambar daripada atas, nice kan.. AirAsia je, tu pun tiket promo, tak pe la yang penting  'sekarang semua orang boleh terbang'...

Kalau korang nak tahu ini la bandar lahad datu.. satu gambar aje, ni pun view daripada terminal.. besar gak bandar ni, bandar ke empat terbesar selepas KK, Sandakan, dan Tawau.. dan ia masih terus membangun, tiap kali balik cuti ada je perubahan yang aku tengok.. fyi, tak silap aku tanah paling mahal kat sabah ni kat lahad datu la, mengalahkan KK mengkali..

Kat rumah tak de apa nak buat, aku ada dua anak buah yang nakal, kepoh dan banyak tanya hahaha.. pening aku layan karenah diorang.. sekarang ni diorang tak tagih pulak basikal yang aku cakap nak belikan tu.. harap harap la diorang tak tagih sampai aku balik KL nanti.. hahaha..

Waktu malam selalu je ajak main cekgu cekgu.. masalahnya dia nak ajar aku bahasa cina, jadah apa dia cakap aku pun tak faham, siap nyanyi lagi.. adoi! malu aku dengan budak budak ni..

Paling best, aku dah ada passport ngeeee.. pasni boleh la pegi Europe, USA, Korea, Jepun, Middle East semua negara.. ok berangan jap.. hahaha.. malu gak, orang dah lama buat, aku je ni yang ketinggalan, baru tekedek kedek kat imigresen mintak buat pasport..

Ni gambar time rumah aku kena fogging petang tadi oleh pegawai kesihatan, anak jiran sebelah rumah dijangkiti demam dengue, dia dah kena tahan di hospital.. ada kes dengue macam ni baru la kesihatan kengkabut nak fogging bagai.. disebabkan sorang tu kena jangkitan, satu kawasan perumahan kena fogging, bagusla macam tu.. 


Beginilah suasana kawasan perumahan time kena fogging.. aku tengok macam perang di asia barat jek kah kah kah.. semua orang kena keluar daripada rumah time asap tu kena sembur.. so macam tu la keadaanya..

Empat hari berlalu tak de apa yang gempak berlaku, semua moment moment biasa aje.. cuma pagi tadi je aku pegi Kinabatangan, tu pun sebab urusan kerajaan, tak de pun jalan jalan.. sesekali gak pegi Kg. Burung rumah pakcik aku, tangkap burung.. aku tipu..

Esok ingat nak jalan jalan kat Tawau dan Semporna.. kalau jadi la, barang pun dah packing ni, cuma yang pasti nak ke Pulau Sipadan tu memang tak sempat.. dengar dengar diorang tak galakkan sebab sekarang musim hujan dan angin kuat.. emmm.. sodih..

Saturday, March 10, 2012

Melawat Ladang Anggur Tasik Beris Sik Kedah

Siapa tahu sebenarnya Malaysia memiliki ladang anggur yang terbesar di Asia Tenggara.. wah hebak la Malaysia ni, boleh tanam anggur kat low land..

Ladang Anggur Tasik Beris ni terletak kat Sik Kedah.. fuh! jauh gak tempat ni.. kalau daripada Sungai Petani lebih kurang dalam 50 minit gak la.. sesat salah masok simpang, salah jalan, U turn bagai  lebihkurang 2 jam la kot kah kah kah.. sebenarnya nak cari ladang anggur ni kitaorang telah sesat, tahh! empat kereta salah masuk jalan hahahahaha.. masuk dalam ladang getah...

Ladang Anggur Tasik Beris memulakan operasi diorang sejak 2007.. err outdated betol aku ni, tak tahu pun ada ladang macam ni dalam negara kita.. ya la kan ladang ni terletak area Sik hulu sana, mana nak tau..

Gini la rupa paras pokok anggur tu, alaa.. macam tanaman hiasan aje.. ladang anggur terbahagi kepada dua seksyen, iaitu Ladang Anggur Perdana Telaga Batu dan Ladang Anggur Sungai Enam Sik Kedah..  seksyen perdana ni la yang dibuka untuk orang ramai tuk lawatan..  keluasan 4 ekar dan ditanam dengan lebih kurang 1000 pokok anggur..

Kalau korang sampai sini korang berpeluang tuk membeli buah anggur tempatan, cake anggur, jus anggur, key-chain anggur, baju anggur, topi anggur dan wanita anggur keh keh keh.. oh ya, ladang anggur ni menghasilkan 4 jenis anggur iaitu White Melaga, Black Grape, Black Opal dan Loose Pelite.. emm macam macam, tapi aku beli yang kat atas tu aje.. aku tahu anggur itam dan anggur ijau, yang ijau tu lagi manis daripada yang itam.. tak percaya pegila Sik beli dan rasa.. jauh tuuu...

Kepada sesiapa yang nak sangat tengok cam mana anggur di tanam dan rupa bentuk pokok anggur itu, so di sini la tempatny.. tak yah nak pegi eropah luar negara bagai, di sini pun ada...

Bayaran masuk ialah RM 4 henggit bagi dewasa dan Rm 2 bagi kanak kanak.. ada sales gallery, surau dan  tandas.. err tandas pun mau cakap kah!! hahaha.. ok kat sini ada tasik beris yang lawa.. serius lawa.. tak tipu..

Ini la wanita wanita anggur.. pakai baju kurung gi ladang anggur mahu tak vogue hehehe.. sebenarnya kitaorang daripada rumah member kahwin.. so pecah lobang dah, entry ni entry basi keh keh keh.. tak pe la basi pun basi la ya.. yang penting aku dah bagi tahu kat korang kat Kedah ada ladang anggur.. untuk korang yang tak pernah tahu la, sama macam aku..

Anggur adalah antara buah favourite aku.. bukti tengok tu aku melahap anggur setangkai sekali harung.. fyi, anggur adalah buah yang kaya dengan vitamin A, C dan B6 selain mineral lain seperti kalium, kalsium, fosforus, magnesium, besi dan lain lain..  dapat merawat sembelit, senak, keletihan, gangguan buah pinggang dan pencegahan katarak mata.. see bagus kan.. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!