Thursday, February 16, 2012

Kenapa Perlu Remove Friends List Dalam Facebook

Sejak kebelakangan ni macam dah ramai orang dah start mengambil kira tentang privacy masing masing dalam laman sosial.. merimove friends list dalam facebook dah selalu orang cakap cakap.. perasan tak korang? perasan tak?.. ke aku je yang buat buat perasan hahahaha

Sebab orang Malaysia ni kuat sangat main facebook.. friends list beribu ribu, ada yang siap buat acc baru pulak tu, sebab acc yang satu lagi dah terlampau banyak sangat friends.. wah! bunyi macam jeles pulak aku orang lain ramai kawan aku pulak tak ramai kawan.. tak ok tak..

Mari sini aku nak racun otak korang.. nak bagi idea jahat kat korang.. hahaha

Kenapa perlu remove friends list?
Annoying la ramai sangat kawan.. suka suka hati je tag sana tag sini, ntah hape je diorang tag, kadang tu invite game tanam tanam bunga dan macam macam lagi la, notification pun jadi ntah pape..

Dalam time line.. menyemak, kenal pun tak, buat apa sebok nak tahu kan.. status pun bukannya berilmiah sangat pun.. kat home balek balek upload gambar yang annoying.. macam ni korang nak letak dalam friends list?.. tak payah la.. buat semak aje..

Siapa yang patut kena remove?
Selain orang yang aku sebut kat atas.. ala senang aje.. kalau korang rasa perlu ke dia tahu dalam semua benda yang korang buat, perlu ke dia tahu pasal status atau gambar korang.. kalau korang rasa ia sebagai kawan, tak pe la dia tahu so tak yah remove la.. biar je dalam list korang.. 

Macam tu jugak sebaliknnya, kalau korang rasa buat apa aku nak tahu pasal dia ni.. tak penting, tak kenal langsung.. so apa lagi tekan la unfriend..

Kadang ada je orang langsung korang tak kenal.. ntah bangla ke orang jamaika ke hape tetiba dalam friends list, gembira sangat ada orang add mengkali.. tekan je approve semua kan.. tak tengok pun siapa, kawan blog pun bukan kawan lama pun bukan.. eik?! pelik siapa ni.. apa lagi, jalankan tugas tanpa ragu ragu remove terus hahaha.. 

Baru la nampak exclusive tak ramai kawan, boleh tak aku cakap macam tu hahaha..
Public figure sangat sampai ketahap retis.. padahal orang biasa biasa je pun.. kalau betul betul retis atau sedia fofular tak pe la jugak kan.. mungkin boleh la cakap " oh! dia ni memang popular.. no wonder dia banyak friends".. tapi kalau takat so so.. mesti orang cakap "ala dia ni mesti gigih add orang" hahahaha..

Dan tahu tak korang?!.. sebenarnya ada ramai orang yang suka curi gambar orang then bincang kat laman sosial lain.. atau bbm.. hati hati.. hehehehehe

Btw, kalau korang terasa dengan entry aku ni aku nak mintak maaf awal awal.. aku ni bukannya bagus sangat pun.. ada je ramai orang yang aku add.. dan ada ramai jugak yang aku dah buang..

So, adil la.. kalau korang rasa aku ni bukan siapa siapa.. korang remove daripada friends list korang aku tak kisah.. negara demokrasi kan.. suka hati buat pilihan.. ok selamat bersosial.. 

44 comments:

Eera Shera said...

ade je unfriend sbb x kenal sape la die ni..friend request pn x approve dah kecuali byk mutual fren..betul la nk privasi..ckop kwn, family dan kwn2 blogger

chemay said...

chemay jenis mmg tak akan apprve orang yang chemay tak kenal.
so jarang la jugak nak meremove ni.
tapi lepas ada kes dengan senior itu hari.
chemay remove senior2 yang lain.
then block terus.
so takde lah diorang sibuk nak stalk2 lagi.
hehe

Gen2Merah said...

ehehehe.. tersenyum saya membacanya... kalau saya pun, tengok friend yang buat status macam2, sampai dia nak pegi tandas pun nak umumkan satu dunia----> mmg kena remove.. ahahaha.. mnyemakkan wall ja.. asyik status dia ja yang penuh.. ekeke

Ezad Skytech said...

haha....aq pun banyak remove friend yang tak berapa nak kenal ni..biar la tak ramai friend kat fb tu...drpd friend beribu..tapi yang kenal hanya 80% je..nak buat pe kan...haha~

Fakhrul Haiyin said...

bangga siot baca entri ni. kah3. aku suka jugak m'remove fren ni. lagi2 kalau yg malar memaki ntah apa. remove trusss !

semutsengal said...

nasiblah aku takda fesbuk. yea tak ABU ?

Cik TeN10 said...

ahaa.. aku sebelum approve friend request aku akan check dulu spe org tu.. org yg aku kenal dan berkaitan ja aku akan approve.. mcm junior aku ke, senior aku ke, cikgu aku ke, kwn2 skolah kompm lah kan, kwn blog yg baik slalu chit chat ngn aku etc.. tp aku ada satu MASALAH BESAR !! ko xfriend dgn aku pun kt fb.. so cmne aku nak REMOVE KO ABU ?? hahaha =p

biela bell said...

hahaha.ada pulak kes kumpul friends beribanRiban semata2 nak lawan kawan fesbuk sape lagi ramai. =.='

hassy chan said...

hahaha
nsb baek la friend ak tak ramai..
xpyh ssh2 nk buang sana sini..

CikAnyss' :O said...

whohoh , nak tmbah friendlist abu lah , hehe .. a'ah , tapi friend request byk sgt pon xbest ...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

dulu akak mmg hati-hati bila nk approve org..tp since buat bisnes online ni kena approve jer walaupon x kenal sbb manlah tahu dia customer kan (mmg pon salunya)..


tp kalau akak tgk mcm mencurigakan akak x approvelah

syakey said...

aku bab bab friendlist ni mmg waspada terlebih.

tp betul la tu,buat apa nyemak pala otak baca status org tak brapa nak kenaiii kan -___-

maybe sapa yg bribu membe dia kt fesbuk sbb nak banyak org like sgala kejadah yang dia post wall dia kottt

Fara E's said...

kau nak delete aku lettew :(

YOUsoF said...

Nasib baik aku tak sefofular kau.. Kawan tak sampai 5ghatos pun.

Tapi lepas ni mungkin aku buang unfriend jugak kot orang yang langsung aku tak kenal mak bapak diaorang tu..

Fatin Mraz said...

yeay!!!
mari me'remove'... hahahaa

so far i just 'unsubscribing' dari bbrp kawan.. n penah gak sekali remove...

Rtp Farra Arisha said...

can't removing people in our friend list dengan sesuka hati unless kita ada sebab dan musabab. sebelum dari itu lagi have to re-check friends request so that teman2 yang terpilih untuk menjadi teman facebook tidaklah menambah masalah after we all have accepted them...:)

Liyana Zahim said...

Hahaha.. Aku epruf je sune org lntkla.. Lagipong aku jrg2 tgk feed news so tatau aktiviti fren.. Tp mslhnye bukan aku yg remove org weh, org yg remove aku.. Mgkin aku anoying jugak.. Hauhauahauahauahau~

Hanif said...

Kalau yang jenis annoying..pasti kena buang tapi setakat ni semua aku terima..heheheh

Ezad Skytech said...

jenis yg suka invite game2 ni mmg aq akan unfriend...haha..

p.s - nak tukar google home page tu..buka google...klik CHANGE BACKGROUND IMAGE kat bawah sebelah kiri...tapi kena log in akaun google dulu...kalau tak log in..home page standard je la..takde image..

A retarded kitty said...

aku approve orang aku kenal je

CekbOlat-bOlat said...

xnak friend ngn ABU.. haha <-- perasan

bolat remove yg mne mganggu.. tingg!

~SaL IjOu~ said...

ko da remove aku ke Abu..sobs*

p/s: aku da bejaya menyewa kat puchong~ =p

YOUsoF said...

*Hahaha secara tak sengaja aku dah dapat sebijik 'bongok' dari Abu.. ;D


Sorry².. Dah ada orang tanya mimpi apa, aku suka la nak kongsi. Mana aku tau kau nak baca time sunyi macam tu. heheheheh

BENA said...

adakah aku frens list kau dekat fb abu ? hahaha :)

MaryaYusof said...

Salam Abu,

Pikir byk kali jgk nak remove rs bersalah sb putuskan silaturrahim.. Tp klau annoying sgt remove jelahkan :)

Salam kenal~

Abu Huzaifah said...

kadang2 ade org mrah sebb remove friends. adehh... come on lah... fb je kot.. =..=" ... timeline menyemak... saket mata... susah nak baca status.. adehhh... =..="

Fyqa said...

kesah klo aku remove org tpi takkesah klo org nak remove aku,

ahaxxx

fathiahRAIHANA said...

ha'ah, unfriend sbb privacy. dlu mula2 buat fb umo mentah lagi, main aprove aje smua org --"
skrg tidak lagi, heee.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

agree bab tag tag tu...haha skali bukak brlambk notification, tp sume tag, n games..haha

tp malas benar nak remove friendlist..

adan said...

aku stim sgt nak remove friendlist dalam fb yg belagak artis...! aku dah remove sorang dua friend kat fb tu.. aku rasa blogger gak.. tp budak2 la..

"hari ni aku bagi makan kucing comel aku ikan"

5minit lepas tu..

"tadi kucing aku pecahkan gelas mak aku,nakal sangat.."

5minit lepas tu..

"cian kucing aku,mak kurung dalam sangkar"

memang tak ar..! sbg contoh jak bro..

Yatie Awang said...

oooo...gitu ek hehehhe

akak sokong

APAN said...

bukan keghairahan aku nak add org.sebab bila add x wat pe gak pun...nak like pun pyh.pe lagi nak komen.tmbah2 status pelik2...skang ni pun slow2 aku buang.ngan adanya birthday notification senang sikit...sebelum wish, tengok dulu profile membe tu balik.kalau agak2 da lupa, and dia pun lupa kat aku, terus delete...x perlu berpikir panjang.haha...

Aisyah Aina said...

fb friend aku 0. takde sorang pungg. haha

budakampung said...

gua sekarang ni fesbuk pon takde..dah deactive..so, takyah risau la psal sume ni~kehkehkeh =P

emy zulaiha said...

yeah mari bersosial bersama..eh? haha emy unfriend je sape yg tak kenal.sng! tak semak..kan kan kan?

Anak Munsyi said...
This comment has been removed by the author.
Anak Munsyi said...

Fren fyqa daripada 4k tggal 2k lebih-2. still meremove org lagi skrg. menyemak tuu sgt lah betuL . kalau dlu org add main accpet ja now fren request dah nak dekat 1000 ta accept pown, hahah. peace :P

semutsengal said...

Abu !

si robot comel said...

aku je lepas meringankan friends list aku,hewhew

Hanif said...

Dalam melempang kat sini !!!

rozeeta rashid said...

tiap2 kali bukak fb banyak kot notifications. semua game je. hehe.

dulu ada la main approve je friend request. lepas tu orang tu terlebih mesra pulak. tiap2 gambar nak komen. post apa2 semua dia komen. padahal tak kenal pun. seram pulak. delete la jawabnya. haha.

sekarang tengok yang kenal baru approve.

Afzainizam said...

eeemmm dalam facebook aku ramai yang aku tak kenal dari aku kenal.... but aku tengok orang gak kalau tak kenal tak adanya aku nak approve....

bukan pilih bulu tapiii faktor keselamatan identiti perlu diambil kira

Story terbaru blog kami...
masalah kereta lembab tak ada pickup

syafiqakarim said...

dalam fb aku kan bu,
semua budak blog.tp kdg 'stalker' ni
bijak.add budak2 blog mber aku,da jd
mutual friend,then add aku.kehkeh...
selalu aku rjn juga remove kwn.lagi2
yg status asek cari pasal.meluat yuuuu

Juli GS said...

buycheapfacebooklikesGood information here. I will post these information to my facebook page. It is really very informative for others.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!