Monday, January 2, 2012

Antara Azam Dan Cita Cita

Kalau tahun baru je orang mesti akan sebut azam.. apa azam tahun ni? azam tahun lepas dapat ke tak? tak de pulak sebut cita cita.. apa cita cita tahun ni? cita cita tahun lepas dapat ke tak? err.. peliknya..

Ok mari cari dalam kamus.. dict.rewaz.org

Cita-cita
Harapan, hasrat, keinginan (yang kuat)
Ayat: seakan-akan digerakkan oleh cita-cita hendak bertemu dengan anak bininya; cita-citanya ingin menjadi jurutera apabila besar kelak;

Azam
1. Kemahuan (keinginan, cita-cita, dan sebagainya) yang sangat kuat, tujuan (yang sesungguhnya)
Ayat: dengan melancarkan projek-projek ini, kerajaan telah menunjukkan azam nya hendak menambah penghasilan sawah;

2. Teramat mulia
Isimal azam nama yang teramat mulia (nama Allah).

Selalunya cita cita ni kita cuma sebut time sekolah je.. macam aku dah besar panjang ni (besar dan panjang kah?!) kalau orang tanya tang cita cita aku terus gelak.. aku dah tak tahu apa cita cita aku sebenarnya, mungkin aku akan jawab.. "cita cita aku ialah aku ingin berjaya dalam hidup" hahahaha.. eh gelak, betul la kan.. siapa yang tak nak berjaya...

Sepatunya la kan, cita cita disebut dengan lebih spesifik.. contoh nak jadi ahli perniagaan import export, nak jadi bomba, peguam, doktor, angkasawan, penternak udang rimau.. macam tu kan? tapi kalau dah usia sekarang ni aku cakap nak jadi doktor mesti orang gelakkan aku hahaha.. aku dah tersasar jauh tuk jadi doktor.. doktor tumbuhan boleh lagi la kot hahaha

Sejak kecil lagi cita cita aku tak konsisten sebenarnya, mula mula masuk sekolah rendah dulu aku cakap dengan cikgu sekolah memang pun aku nak jadi doktor.. ntah tak pasal pasal aku tukar cita cita aku nak jadi polis, mungkin sebab aku tak cukup cerdik kot kat sekolah hahaha.. 

Pastu aku fikir fikir susah jugak jadi polis ni, nanti gadoh pulak dengan mahasiswa.. so aku tukar nak jadi ahli sains.. paling last aku ingat aku cakap aku nak jadi guru.. mendidik anak bangsa katanya.. dan sekarang lain pulak jadinya dah terjun dalam bidang quality pulak.. tup tap tup tap sekarang ni aku bercita cita ingin menjadi seorang artis yang terkenal, nak kena gosip hari hari hahahahaha..

Untuk adik adik, kalau korang nak capai cita cita korang ofcos korang kena belajar kuat kuat, masuk kelas yang cerdik kat sekolah menengah, barula peluang bertambah cerah.. yang paling penting masa korang decide nak ambek kos apa masa nak masuk universiti.. kalau dah agak agak tersasar pandai pandaila korang adjust.. tapi yang terpaling penting result SPM mestila superb, barula boleh demand.. jangan jadi macam aku, gelap pandangan mataku, kompius hahaha..

kalau cita cita korang tercapai nak jadi perdana menteri nanti opis korang kat sini la.. wah!! good luck.. sila tadbir urus negara dengan baik ya, perangi rasuah..

24 comments:

KhaiRin - anies said...

x de azam x de cita2..cuma nk langsaikan hutang 'diri sendiri'..

slmt thn br abu!

Gen2Merah said...

saya pun tak tahu apa lagi azam ni.. asik2 sama je macam tahun2 sebelumnya.. ehehehe...

selamat tunaikan azam di tahun 2012 ini

ciK LyndaWawa said...

selamat berazam baru..hud.hud..

delarocha said...

harap harap azam tahun ni tak sekerat jalan

Fara E's said...

baik ahbang abuuu , haha ;p

cantekk said...

haha...terbaik la, baru skarang cite2 nk jadik dokter =D

aku takde nk azam2 sgt..aku go wit the flow jek,,tgk kadaan..

yg pnting Allah bg aku sehat, murahkan lg rezki, permudahkan urusan..dpt jgk aku terus berbakti kpd mak abah, family aku..dan semua..

dill said...

salam 2012, abu :)

dill.

dye.yana said...

azam cita-cita untuk tahun baru takde. sebab hari-hari mesti ada azam baru . hikhik

Rtp Farra Arisha said...

jika ingin bercita-cita, marilah kita mengerti dan mendalami apakah kemahuan dan kesesuaian cita2 yang kita ingin menjadi kelak, so that we could handle everything well...right?

Aki said...

Selamat Tahun Baru Abu!! ^_^.v..

~SaL IjOu~ said...

aku ada kawan nama azam..*tiber

slamat tahun baru Abu!~ =)

Nurnajwa KZ said...

Hakhak, ok fine fine kte belajar rajin rajin :)

rozeeta rashid said...

dulu cita2 nak jadi lawyer. last2 jadi loyar buruk je. haha.

happy new year! =)

Afzainizam said...

rasanya tak target taun ni pasal tiap -tiap tahun tak pernah sampai pun azam dan cita cita tak menjadi...

dulu aku nak jadi jurutera sekarang aku rasa jadi orang dah kira ok lahhh

semoga hari mendatang lebih baik dan semoga tercapai apa yang diimpikan :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
goodbye 2011 and welcome 2012

~SaL IjOu~ said...

minum milo jadi sihat & kuat!! *err,ada kaitan x, haha!

ya, smoga kita terus bersahabat..ko mmg seorang kwn blogger yg best Abu!~ stay the same~ =)

hani said...

cita2 anak murid aku kat sekolah yang aku kagum sangat sampai arini:
1) penternak ayam organik
2) penggali kubur.
serius aku kagum dgn anak murid aku 2 org ni.hehe..

Anonymous said...

some people tend to sound so happy, but in real life, they are just bunch of boring people who spend time blogging 24/7. No time for friends no more.

ABU said...

sori baru terbaca komen kau anon sebab dua hari tak buka blog..

Anon kau mmg bodoh!!!

Hanif said...

cita-cita berubah mengikut masa..hehhehe.

Ahmad Syuxer said...

cita-cita ini sentiasa berubah..mengikut konsep kita hanya merancang Allah s.w.t yang menentukan..

azam ini kalau buat betul2 Allah s.w.t akan izinkan azam itu dimakbulkan selagi azam itu benda yang baik diazamkan.

aku punya cita-cita nak jadi ahli arkeologi last2 terarkeologi dengan dunia komputer hehe

APAN said...

dulu pun angan2 nak jadi mcm2...x terlintas lansung nak buat keje sekarang ni.tau pun tidak dulu...
tpi aku suka ngan bidang sekarang ni...

sape la tinggi sangat cita2 tu nak jadi PM...kena kawen ngan anak najib dulu la...pastu tunggu turn la pastu.haha...

Yatie Awang said...

samalah, akak dulu pun selalu confius nak jadi apa..azam pulak banyak sangat..entah berepa yang tercapai hahaha...

YOUsoF said...

Masa dekat sekolah rendah dulu kawan aku ada tertukar tempat antara cita² dengan hobi.. Masa tu cikgu tanya sorang², tiba turn dia dia jawab macam tu.. Kitaorang tumpang gelak je.. hehehe

Cukup la dulu pernah jadi artis, penat la asyik kena gosip je. ;D

Emmet said...

wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!