Sunday, December 30, 2012

Jalan Jalan Cari Makan: Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang

Bulan ni je aku dah dua kali makan Mee Udang Mak Jah.. gigih betul aku datang daripada KL pegi ke Kuala Sepetang Taiping Perak sebab nak makan Mee Udang Mak Jah..ko mampu hahaha..

Tak de la, sebenarnya singgah sebab kebetulan je.. alang alang sampai dan lalu kat Taipeng, so singgah je la makan..boleh tahan sedap, ye la dah famous masuk tv news majalah bagai.. blogger pun tidak kurang ramainya yang dah buat review pasal Warung Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang ni..

So sudih lah kiranya ambo pun nak buat entry pasal Mee Udang Mak Jah jugak.. stock tak nak ketinggalan haha..

Pelbagai jenis masakan berasaskan udang boleh menjadi pilihan korang..air bandung dia sedap..

Aku macam biasa la.. mee udang menjadi pilihan.. ada dua jenis mee udang rebus dia, ada mee udang biasa (RM7) dan satu lagi mee udang special (RM12)..

Makan Tak hengat dunia..BB pun nak makan sekali, kena percikan kuah mee udang mak jah..kemain..

Licin.. kulit udang je yang tinggal..

Macam ni lah suasana kat warung Mak Jah.. always ramai orang.. tengok gaya most of them datang daripada jauh.. yang singgah jalan jalan cari makan kat Perak

Bayar jagan tak bayar..haha

Tanya kat pelayan dia "Mak Jah ada tak?".. dia cakap "Mak Jah ada lagi..usia dia dalam 70 tahun macam tu, tak kuat sangat dah" woooo.. saja tanya haha..

So kalau korang pegi jalan jalan cari makan kat Kuala Sepetang, Warung Mak Jah mungkin boleh menjadi pulihan korang.. kalau guna GPS or google map susah sikit nak cari directions.. so paling senang korang cari direction ke Kuala Sepetang daripada exit Cangkat Jering, tepi jalan je.. ada signboard tunjuk arah Warung Mak Jah

Mee Udang Mak Jah
Kampung Menteri Kuala Sepetang Taiping
Tel No.: 05-8981400/ 012-2931101/ 017-4695026

Sebenarnya kat KL pun ada gak Warung Mak Jah, kalau nak pegi sana ni alamt dia, mungkin boleh membantu tuk cari direction:

Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang
Cawangan Kuala Lumpur
Blok 3A, No.22 Jalan Wangsa Delima 10, Wangsa Link
Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur
Tel. No. 03-41314430

PS..baca jugak: Warung Mak Teh Mee Udang Kuala Sepetang Taiping Perak


Tag: jalan jalan cari makan di tepeng perak, tempat makan yang best di kuala sepetang, mee udang kuala sepetang, sedapnya mee udang mak jah, gambar mee udang kuala sepetang mak jah, peta ke warung mak jah, jalan menuju ke warung mak jah kuala sepetang, resepi mee udang mak jah, cara buat mee udang mak jah, warung mee udang mak jah, harga mee udang mak jah kuala sepetang, harga mee udang mak jah wangsa walk, harga mee udang mak jah wangsa maju,alamat mee udang mak jah kuala sepetang, alamat mee udang mak jah wangsa maju, nombor telephone mee udang mak jah..

Wednesday, December 26, 2012

WW: Akan Menjadi Lebih Harummmmm...

Lepas ni akan menjadi lebih harummmm haha.. replaced my Bottled Night 
Beli Gucci Guilty SASA bagi voucher RM10, dua calender cards 2013 dan beg wanita satu hew hew..

Sunday, December 23, 2012

Taman Anggur Perlis: Jalan Jalan Ke Taman Anggur Perlis

Siapa tahu selain kat Tasik Beris Sik Kedah di Perlis juga rupanya terdapat sebuah taman anggur.. taman anggur ini terletak di Jalan Lapang Sasar, Bukit Ayer, batu Pahat Perlis, berhambiran dengan Taman Ular dan kebun mangga harum manis.. kalau nak masuk ke taman anggur kena bayar RM 3 bagi orang dewas..Rm 2 bagi kanak kanak..dibuka setaip hari 9am-6pm kecuali Isnin untuk penyelenggaraan..

Menurut sumber penceritaan oleh En. Amad, Taman Anggur Perlis ini wujud dahulu sebelum Landang Anggur Sik Kedah.. ia diselenggarakan sepenuhnya oleh Jabatan Pertanian Negeri Perlis sebagai pusat kajian.. maksudnya bukan hak persendirian la dan bukan bertujuan unuk komersial macam kat Tasik Beris tuh..ok sekarang baru aku faham...

Ini adalah laluan pejalan kaki.. tepi green house taman anggur daripada pintu gate hadapan.. cantik kan, masih ramai lagi orang yang tak pernah sampai taman anggur ni..untuk pengetahuan korang luas kawasan yang telah ditanam dengan anggur adalah lebih kurang 5 hektar..

Bergambar di hadapan pintu masuk Taman Anggur.. time kitaorang datang dah tak de orang dah, kecuali orang yang berkerja di dalam taman tuh.. sebab dah petang.. sejam sebelum dia tutup.. waktu beroprasi ialah pukul 9am-6pm..

Taman ini terletak berhampiran dengan Banjaran Nakawan iaitu sempadan diantara Malaysia dan Thailand.. nampak tak bukit kat dalam gambar tu..ha yang tu la dia..aku suka kawasan ni sebab tenang.. cuma bagi aku spoil sikit sebab dekat dekat dengan kawasan ni ada kilang batu..

Buah anggur yang berjuntai di atas pokok..comel je, buah tak masak lagi.. anggur jenis color hijau.. tanya kat En. Amad dia cakap anggur yang tak masak ni sangat sangat tak sedap.. masam macam belimbing buluh, kita orang tak petik dan tak cuba rasa sebab dalam taman tu ada tanda "dilarang memetik"..

Ada beberapa jenis variety anggur yang ditanam kat taman ni antaranya ialah anggur jenis IAC, White Malaga, Black Opal, Loose Perlitte dan beberapa jenis lagi..

Beginilah suasana dalam taman anggur tuh.. kawasan yang dibuka untuk lawatan ni tak luas mana..cukup untuk pusing pusing kat dalam dan tengok macam mana la agaknya pokok anggur ditanam..

Pokok anggur yang ditanam untuk jualan ada kat belah belah sana.. jauh sikit, diorang pun tak buka tuk lawatan.. untuk menjaga kualiti buah dan mengelakkan serangan penyakit bawaan daripada luar oleh pengunjung..

Banyak peneragan yang diberikan oleh En. Amad.. semua kitaorang tanya daripada tanam sampailah memetik buah dan jualan.. kalau korang datang sini boleh lah berjumpa dengan En. Amad ni, jangan datang bodo bodo je tapi tak de imput hahahaha..

Ramai yang ingat anggur suka hidup di tempat sejuk kan.. dulu aku pun macam tu.. tapi tak, anggur sebenarnya hidup subur di tempat cuaca panas.. lebih kurang macam belah belah utara dekat dengan cuaca tropika..dan jangan tak tahu anggur banyak di tanam di Timur Tengah..

Bersalaman dengan En. Amad sebagai tanda terima kasih sebab entertained kitaorang.. gigih brother ni berkongsi info.. dia cakap kalau ramai orang tak denyerr dia nak layan kitaorang je.. dia mesti sebok kesana kemari menjawab soalan soalan pengunjung yang bertanya..

Ada pondok untuk berehat rehat dan main pondok pondok.. yang datang dengan family boleh la duduk kat situ susukan anak hahaha.. ke nak baring baring pun boleh..

Soon kawasan ini akan dimajukan lagi.. akan disediakan kafetaria, surau, tandas awam,  pusat jualan dan kedai cenderahati.. yang signboard kat atas tu tak de apa, cuma signboard je naik dulu tapi tempat tempat yang ditunjukkan tak de lagi hahaha.. kata brother tu dulu signboard ni kena tutup, tapi dah terbuka.. orang pun balik balik tanya mana kedai cenderahati pusat jualan bagai..

So siapa nak melihat bagaimana anggur ditanam boleh lah korang berkunjung ke Taman Anggur Perlis.. susah jugak nak cari tempat ni sebab tak de signboard Taman Anggur disediakan.. cuma daripada Kangar korang follow je signboard Taman Ular.. daripada simpang masuk Taman Ular korang terus lagi lebih kurang dalam 4km boleh jumpa dan kat tepi jalan je.. jumpa taman anggur dulu sebelum kebun mangga harum manis..ok itu je, thanks singga baca..

PS entry lain: Ladang Anggur Tasik Beris Sik Kedah


Tag: Taman anggur perlis, jalan jalan ke taman anggur perlis, apa ada dalam taman anggur perlis, pokok anggur di malaysia, tanam anggur di malaysia, cara tanam anggur, buah anggur dari perlis, melantak buah anggur di perlis, pokok anggur untuk di jual, info tenteng anggur, pusat penyilidikan anggur, jualan anggur tempatan, tanam anggur tempatan, alamat ladang anggur perlis

Friday, December 21, 2012

Majlis Resepsi Sue Dan Hanif Kangar Perlis

Tidak semena mena aku telah menjadi tukang gambar orang kawin hahaha.. jadi bidan terjun, tangkap gambar di majlis persandingan dan makan beradab pasangan pengantin Sue dan Hanif ada 16hb baru baru ni.. di rumah pengantin perempuan kat Kangar Perlis..ok baru nak update haha..

Walaupun ada jurufoto berbayar tapi aku pun dok sebok tangkap gambar sana sini..tapi macam biasa lah setakat kamera biasa biasa ditambah pulak dengan tukang gambar yang forever amateur pesen gambar pun light light je, setting semua tak betul haha.. ada banyak jugak gambar yang aku tangkap, nanti nak pas kat pengantin lelaki..duk kat Banting..

Layan beberapa keping gambar je kat sini..

Salah satu dulang hantaran..errr betul kan hantaran? bawak time pegi rumah perempuan..

Pengantin lelaki tiba di rumah pengantin perempuan..disambut dengan cium cium tangan hew hew..

Raja Sehari bersama rombongannya tiba.. pak pak ketepung ketepung ketepung!! (bunyi kompang)

Salam mak mentua dulu..ewah!

Mak mentua dan pak mentua pengantin perempuan..

Mak mentua dan pak mentua pengantin lelaki..

Family belah pengantin lelaki..

Member pengantin lelaki..

Makan beradab..banyak gambar lain lagi, sesi suap menyuap tapi tak tepek kat sini ah..

Adoi tolong la.. ko ingat ko herry potter pakai spek mata bulat hahaha

Dan sebagai penutup aku nak mengucapkan selamat pengantin baru kepada Sue dan Hanif..semoga berbahagia ke akhir hayat, hingga ke jannah..aminnn...

Thursday, December 20, 2012

Shopping Di Padang Besar Perlis: Membeli Barang Murah Di Padang Besar

Entry sebelum ini aku ada bagitau yang aku nak pegi satu lagi negeri yang aku tak pernah masuk kat semenanjung Malaysia ni.. negeri yang di maksudkan ialah Perlis Indera Kayangan yeiii clap clap clap!!.. finally I have completed my unexpected journey hahaha.. ada beberapa tempat yang menarik aku dah pegi.. and this entry from Perlis is going to be another sequels jeng jeng jeng.. aku akan story daripada homestay, ulaq besaq, anggur, majlis kahwin dan banyak lagi..

Tapi untuk entry ini aku cuma nak bagitau hangpa semua aku dah mai sini padang besaq.. takdaq beli apa apa, cuma jalan jalan saja.. ikut member..layansss gambar yang aku tepek ni... bagi gambaran sikit pada hangpa semua yang tak pernah sampai Padang Besar lagi (cehh bajet aku je yang pernah buat entry pasal padang besar)..

Ini ialah Gapura Square yang terletak kat Padang Besar.. satu complex membeli belah kat sana.. sebelum ni aku ingatkan padang besar ni macam one street banyak deretan kedai kedai.. rupa rupanya selain deretan kedai kat luar..komplex pun turut disediakan jugak.. kat dalam ada banyak kedai kedai menjual baju jersey, baju t-shirt, seluar dan macam macam lagi.. susunan kedai dan suasana dia macam dalam gambar kat atas.. 

Padang Besar ni selalu dikaitan dengan barang yang murah.. baju, bag semua dijual dengan harga yang amazing spiderman.. emmm pada aku tak de la murah sangat pun, diorang pun dah bijak.. pandai kalau weekend harga barang diorang letak mahal..tak semurah yang aku sangkakan

Aku mula mula ingat murah sangat.. tengok tengok alaa.. lebih kurang je macam kat uptown shah alam.. cuma mungkin kelebihan bagi orang yang pandai tawar menawar.. atau sesetangh barang tu memang dapat murah kat sini je banding kat tempat lain, contoh macam back pack atau jersi yang quality baik sikit.. kalau setakat baju biasa tuh bali kat KL pun ok, tambah tambah lagi time macam ni banyak jualan murah..original lagi..

Sebagai kenang kenangan untuk diri sendiri aku cuma beli t-shirt I Love Padang Besar dan fridge magnet untuk member office.. tu je, tak de apa pun, ye la kan bujang nak beli apa..jenjalan je lah..

Yang Paling penting aku dah sampai kat sini..selalu je dengar orang cakap padang besar padang besar.. so ini la dia..Abu was here hahaha..

Padang Besar ni memang agak besar jugak la tempatnya..tak habis pun round semuanya, tak larat eh..lagipun aku tak berniat nak beli apa apa..

Kitaorang ada tiga kereta semuanya.. together gether dengan family kepada kawan member aku yang nak kawin keesokan harinya.. aku pun cuma tumpang sekaki je, dia pun ajak mintak teman..dan kebetulan aku memang tak pernah sampai Perlis lagi.. kebetulan ini lah masanya tu jenjalan hahaha..

Padang Besar adalah salah satu tempat yang must visit dalam list kitaorang.. dan disebabkan itu aku pun tanpa segan silu bergambar ala ala retis kat depan kedai orang jual kerepak hahaha.. mahu tak bergambar, sebagai bukti beb..

Masa kitaorang kat sana tetiba hujan turun.. emmm biasalah kan sekarang memang musim hujan.. yang aku tengok ada dua orang budak syok gila main hujan.. jeles pulak aku tengok, nak join tapi malu la pulak kan hahaha.. last sekali main hujan macam tu masa kat Pangkalan Balak kat Melaka dua tahu lepas, masa jenjalan dengan member opis jugak..tu je yang aku ingat..

Lenjun berlari lari anak pegi cari tempat makan kat luar.. ada satu deretan gerai makan.. so kitaorang pun melantak kat situ je la..ramai orang, time hujan siapa nak pegi keluar masuk kedai, duduk kat gerai makan je la yang palig best.. sementara menunggu hujan berhenti..

Aku tak tahu nak makan apa.. tanya apa yang special kat situ, tapi dia sebut semua yang biasa makan kat Selangor.. ingat nak makan sesuatu yang special, tak de kat tempat lain, tapi tak da apa sama je.. aku cuma makan nasi gorang ayam.. biasa je, yang penting kenyang alhamdulillah..

Ini adalah sebahagian pemandangan kat luar area padang besar.. sebesar besar lama.. ada kat bawah dan kat atas lagi.. nak round semua duduk la kat sana sehari suntuk sampai tercabut kakai..

Ini En. Afiq dan En. Fadir.. member aku pegi sekali kat Perlis.. tengah google jalan nak pegi Taman Anggur Perlis.. entry next aku cerita pasal Taman Anggur pulak ok.. ofkos ada banyak gambar..hehehe


Tag: Padang Besar Shopping, Shopping di Padang Besar Thailand, Kedai jersi Padang Besar, baju jersi murah di padang besar, alamat padang besar, jalan ke padang besar, jalan jalan di padang besar perlis, barangan murah di padang besar, apa yang menarik di padang besar, ole ole cenderahari daripada padang besar, barangan thailand di padang besar

Saturday, December 15, 2012

Jalan Jalan Di Negeri Orang

Sori kalau korang rindu aku dalam beberapa hari ni.. aku pegi jenjalan melengkapkan journey aku ke negeri negeri kat semenanjung yang aku tak pegi lagi.. ada satu lagi negeri yang aku tak masuk..puihh!! macam retis bajet hahaha..

Doakan perjalanan aku di permudahkan..
Salam rindu untuk korang semua mmmuhhh!! gedikss ^^
ps: auto publish


Friday, December 14, 2012

Tibai Buah Buahan Di Felda Sungai Koyan Raub Pahang

Malas betul nak update entry on time.. selalunya tiga empat lima hari atau berbulan selepas hari kejadian baru nak tulis dalam blog, tak boleh nak jadi wartawan, lampi hahaha.. malas nok, nak buat macam mane.. ni pun kira ok la, berupdate la jugak sikit sikit..

Nak kabo aku daripada makan durian lagi..keh keh.. tak settle settle dengan durian, ye la orang ajak pagi kampung, ada pokok buah buahan kat belakang rumah.. ambo on jerr.. lagi pun ambo memang suka makan buah buahan tempatan hehehe.. ye tempatan..

Ini Gambar pinggan kat R&R Genting Sempah.. singgah sarapan kat sana, masih banyak kabus time tu.. sebab gerak awal daripada Puchong, yerr awal lah sangat.. oh aku baru perasan aku sorang je yang tak terbalikkan sudu dah garfu.. kelas sangat uolzz..hahaha..

Ini lah dia kitaorang kat Felda Sungai Koyan Raub Pahang.. hari tu Felda jugak, tapi kat Felda Kota Kelanggi Jerantut Pahang.. pegi makan durian jugak..fuh!! kemain aku pegi makan durian jauh jauh..

Yang menghadirkan diri, patik hang kebun.. Alia yang gemok, Markumi dan En.Sham.. ni sebenarnya kitaorang pegi rumah kakak kepada En. Sham, Kak Ida.. dia yang ajak datang pegi sana, sebab banyak sangat durian, manggis dan rambutan.. tak de siapa nak makan.. eh! tau tau je kan Kak Ida kitaorang ni pellahap buah buahan..

Aku sampai sampai tak baca bismillah terus pegi panjat pokok manggis yerr.. nasib baik la tak de banyak serangga kat atas pokok tuh.. gigih aku jatuhkan sebesen buah manggis.. pencapaian yang sangat bagus selepas beberapa tahun tak panjat pokok buah..

Umi dan Alia pulak jolok buah manggis daripada bawah dan kutip buah yang aku jatuhkan.. En. Sham pulak kutip buah durian yang dah gugur.. begitulah kitaorang saling membanting tulang dan tolong menolong antara satu sama lain seperti orang desa yang bermasyarakat dan hidup harmoni (wah gitu ayat aku) hahaha..

Terus makan bawah pokok yerr.. yang gambar kat atas ni stock bawak balik Puchong.. tu pun sebab tak larat dah nak makan.. banyak sangak kot..

Kak Ida baik sangat, dah la baik pandai masak pulak tu.. sedap ikan Patin masak tempoyak dia, Alia makan satu jam tanpa henti, jumpa lagi pekasam emmm..memang makanan dia la.. tu dia jugak yang first duduk kat situ..

Kitaorang makan kat luar, bentang tikar.. macam berkelah..nyaman sungguh, suasana kampung sangat.. best laaaa.. nyesal makan banyak sangat durian, dapat makan sikit je nasi, sedap Kak Ida masak..

Huha huha kitaorang pun bersiap nak balik, kena balik awal sebab esok pula nak kerja.. bonet belakang keta En. Sham penuh sumbat dengan durian rambutan dan manggis.. bauh harum sambil ber camwhore..

Bosan dalam keta, aku sempat tidur dua kali, kenyang sangat mengkali.. lepastu bangun terus buat kerja kerja seperti yang ditunjukkan di dalam gambar di atas.. aku pakai sapu tangan kat kepala inspired by turban Alia hahahaha..

Sempat  gambar signboard besar Bentong yang ada kat tepi jalan.. sila noted aku dah sampai Bentong.. ni je la kerja aku.. dah namanye berjalan jalan kan, so aku pun snep snep je lah..

Ini pulak kat area Pekan Bentong.. daripada atas kereta sempat gambar Masjid Bentong, gerai buah buahan segar dan kedai jual kabinet dapur, tv dan lantai lamina grrrr... cuma sedih tak sempat singgah nyanyi lagu Aizat kat Sungai Lui..

Apa apa pun thanks kat En. Sham.. bawak kitaorang jenjalan makan durian kat Felda Sungai Koyan.. thanks jugak kepada Kak Ida yang very nice and friendly kat kitaorang.. seronok sangat weekend tu.. sampai masa kita jumpa lagi..

Wednesday, December 12, 2012

Bowling Tournament MAFC Group Of Companies: Polkadot Hitam Naib Johan

Sabtu baru baru ni company tempat kerja aku MAFC Group dengan kelab KRK telah menganjurkan pertandingan bowling di Ampang Superbowl IOI Mall.. game bermula 8.40pm dan berakhir lebihkurang dalam pukul 12.00pm..tiga game, menjadikan kami sebagai pemenang tempat kedua (kembang idong seketika!)..

Setiap kumpulan kena ada lima orang dan dalam kumpulan tu wajib atleast ada seorang perempuan.. so kitaorang Polkadot Hitam nama diberi diwakli oleh aku, Hamdan, Afiq, En. Fadir dan Mala.. semua hebat hebat kecuali aku.. kalau aku tak de mungkin diorang boleh jadi juara kot hahaha..

Wajah wajah kumpulan naib johan.. dan untuk pengetahuan korang, kumpulan Polkadot Hitam juga telah dianugerahkan sebagai kumpulan terbaik.. ia dinilai berdasarkan kebisingan, team, dan performance.. dapatlah baucer membelih belah di Jusco.... lepas la kot nak beli seluar dalam yang ada potongan harga 70%..

Ini mungkin salah satu punca performance aku drop masa malam tu (ceh! macam performance tip-top)..aku dok sebok pegi mencapap kat kumpulan lain.. jalan jalan, pegi bergambar sana sini hahaha.. aku tak boleh la duduk diam la, macam ada je ulat dalam bontot aku ni.. gatal kalau duduk kat satu tempat je dalam event macam ni..

Tengok tu hahaha..Azrul bawak anak dia si Alif, ramai staff yang bawak anak dia masa event tu, Mr. Mama pun ada.. meriah uolzz.. oh ya semua peserta diberikan sehelai tuala kecik untuk lap ketiak basah semasa pertandingan.. ye la kat, habis baling bola terus terkinja kinja.. mana tak basah keti..

Beberapa kategori telah dipertandingkan.. selain group tempat pertama sampai ketiga ada jugak kategori pemain terbaik lelaki dan perempuan satu hingga tiga, group best performance dan juara longkang..

Wah tuudiaa.. gaya je lebih.. tapi balingan choy!.. horror.. hahahaha.. bertuah betul aku duduk satu kumpulan dengan orang yang hebat hebat.. ada la jugak kenang kenangan daripada kelab KRK MAFC Group sebelum bla very soon..

Dan ini adalah juara juara longkang.. kategori wanita dimenangi oleh Mazunita dan bagi lelaki dimenangi oleh Zulhilmi.. ia dinilai berdasarkan kekerapan bowling masuk ke dalam longkang keh keh keh.. for the record, dua dua diorang ni datang daripada kumpulan yang sama.. dan sah sah la dorang ni nombor satu paling uncit hahaha.. dan dan Mazu pegi berlatih sebelum hari perlawanan.. rupanya rupanya nak belatih merebut hadiah juara longkang hahahaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!