Saturday, November 5, 2011

Hentikan Pinjaman PTPTN 2013: Abang abang kakak kakak dah buat taik untuk adek adek

Mungkin ramai dah tahu pasal PTPTN bercadang akan berhenti memberi pinjaman kepada pelajar bermula pada tahun 2013.. betul ke?,  but let me say this "oyeh!!" bagusla kalau macam tu.. tak payah bagi pinjam, bagi free terus..haha..

Alasan, sebab PTPTN telah menanggung hutang yang banyak.. bagi pinjam kat orang.. pastu liat nak bayar balik.. kakak kakak abang abang dah buat taik.. adek adek yang kena.. adil la dunia ni kan..

Masa study kemain lagi bejimba jimba dengan duit PTPTN, main bowling, tengok wayang, pegi Genting, shoping kat pavi TS MV, gi lowyat beli talipon cangih manggih, beli CD game, upgrade PC/ lappy, jalan jalan sakan, beli DSLR, langgan pospaid, beli topup, makan kepsi McD secret recipe kenny rogers.. semua tak ingat tu duit pinjaman..

Well aku pun peminjam PTPTN jugak, aku pun masih bayar hutang aku yang beriban riban tu, terasa dah beban dia since ada komitmen tuk bayar pinjaman yang lain.. aku bayar ikut suka hati aku, kalau aku gembira aku bayar banyak, kalau aku sedih aku bayar sedikit la.. aku dapat tawaran ujrah, tapi aku tak isi.. alasan, aku tak nak dia ikat aku dengan certain amount yang aku kena bayar setiap bulan.. contoh masa bulan tu gaji seciput, pastu kena wajib bayar 145 tuk PTPTN pulak, sebab dah sign ujrah, apakah!.. kesan dia, pinjaman aku lambat nak habis dengan interest yang macam haram..

Emm.. terima la hakikat bahawa graduan dalam 1 Malaysia kita yang tercinta ini adalah underpaid.. gaji tak banyak mana.. jom tekan kokoleter tolak perbelanjaan sara hidup kita including saving tuk kawin, untuk masa depan/ emergency dan juga elaun untuk papamama..

Aku kalau nak cut cost perbelanjaan bulanan aku PTPTN adalah salah satu magsa utama.. as long as aku bayar, itu dalam kepala hotak aku (ekceli kadang aku tak bayar).. tak sempat bayar abis, mati kang pinjaman kita tu cam mana ek!? cuba semak dalam perjanjian pinjaman hehe...

Kadang aku terfikir banyak jugak duit PTPTN ni kan, dah 1.87 juta peminjam dengan peruntukan RM41.6 bilion.. mana datang duit tu?.. rakyat, mari kita fikir beramai ramai hehe..

Ada ke orang yang tak bayar lagsung?! ish! tak baik tau, duit pinjaman kena la bayar.. duit tu nak putar alam balik.. cam mana nak bagi pinjam kat adek adek.. diorang pun nak rasa meminjam duit rakyat tu jugak untuk belajar, cam mana kalau dah kehabisan dana, ingat ni bulu ketiak ke.. habis duit mana nak korek, kang tetiba diorang naikkan cukai jalan, tol etc. pulak, baru tau..

41 comments:

org muo said...

ptptn tidak harus dihentikan demi kepentingan & keperluan rakyat yg memerlukan... ramai rakyat msia x mampu menanggung kos pengajian anak-anak yg tinggi..kalau anak ada 4 org belajar serentak kat ipt camne ye...kesian mak ayah...kerajaan jgn jadikan alasan kerana peminjam x bayar maka ptptn dihentikan.. ada banyak cara nak dpatkan semula hutang2 tu...

Nalisa Syahira said...

btl , lagi bagus bg freee huahua ,

budakampung said...

ohhh tiidaaakkkkkk! abang2 jahat! ==" demm

YOUsoF said...

Semua yang di bawah ini telah berjaya dilakukan oleh Abu. Terima kasih. ;D



Bejimba jimba dengan duit PTPTN, main bowling, tengok wayang, pegi Genting, shoping kat pavi TS MV, gi lowyat beli talipon cangih manggih, beli CD game, upgrade PC/ lappy, jalan jalan sakan, beli DSLR, langgan pospaid, beli topup, makan kepsi McD secret recipe kenny rogers.


Syukur aku Felda support dulu. Semoga cepat hutang kau habis, senang nak fokus belanjawan untuk rumah tangga nanti.

Nurnajwa KZ said...

Pulak dahh, then cemana eden nk setadi nnt? -- grr!

Ini Kisah Tia said...

aku belum merasa pinjaman PTPTN ni lagi .. tapi bakal merasa .. cuma , kalau dihentikan pada tahun 2013 .. aku belum habis belajo lagi tu . aishhh .. cemana nak hidup nanti?

Dayana Nasir said...

PTPTN dihentikan. bukak satu universiti percuma tanpa yuran segala.hahahaha. student kena cari duit untuk belanja harian je. *takmungkin*

ABU said...

tia: dengar duit kos menjian diorng kekalkan.. macam mana tu? sila la google aku explen kang salah bagi fakta..good luck

yousof: untung la ko.. orng felda guru dan kaki tngn awam selalu dapat pembelaan kerajaan.. kitaorng kat GLC/swata ni di anak tirikn.. nak pindah kat UK la esok!!

Faaein Talip Roy said...

aku baru aje start pinjam PTPTN awal tahun ni. tahun depan kalo tak dapat.. gila arr.. meroyan aku kang.. hahaha.. nauzubillah..

puasa2 ni tak elok cakap bukan-bukan.. hish.. --> [kataku pada diri sendiri.. hahaha.. ;p]

inshaAllah dah start kerja lepas habis belajar.. aku bayarlah segala hutang yang ada..

*Selamat hari raya abu bakar ella... opss sorry tu orang lain.. hehe..

selamat hari raya aidil adha abu!.. ^^

onie said...

aku dah bayar ke belum eh?lalalallaa....hutang jangan dilupakan...

KhaiRin said...

sedekah je la duit tu PTPTN tu halal kn je...kn pilihanraya nk dkt ni kn abu knnnnn

Bidadari Syurga said...

bayarlah 50-100 ok aja... ni tak.. interestpun taknak bayar...

p/s: patutnya ada org pantau bagi pd org yg takda duit bebetul...

dill said...

mase saye blajar dulu, duit ptptn yang baki tu je utk belanja makan, beli buku, fotostat nota & baran2 tambahan.

tak merasa nak bergumbira mcm orang lain. sbb saye tau, saye tak mampu.

sekarang ni alhamdulillah masih berusaha dengan gigih utk bayar hutang ptptn.

arap2 habis ikut jangkaan. insyaallah.

dill.

si robot comel said...

surat ptptn tiap tahun datang kat rumah,padahal dorang tau yang aku ni masih belajar,macamlah aku tak ingat nak bayaq bila dah kerja nanti,haih,

Nafisah Ruslan said...

dapat duit pt pun masih rasa tak cukup.. haih!

sleeping_maniac90 said...

nasib baik ak dpt biaswa hahaha..

Ummi_R❀salici❀us said...

alhamdulillah aku dpt JPA!
tapi still ada hutang 3k dgn pt
pelik jugak byk betul duit diorang nak bg duit kat org, pastu org pulak tak byr2.. mcm aku :P
kalau nak stop terus, jgnlaa..
tp cuba limit-kan penerima, tgk result lah senang kan... hee~
sbb tak semua result yg ok dpt biasiswa..

ekabukanmakcikkau. said...

dia memang macam tu kan, masa aku mulalah nak kena semua lulus sejarah baru boleh dapat sijillah . nanti wajib lulus BI pulak . ihhhhh mencik ! hah tahun 2013 tu tahun aku habis SPM lah tuh , herghhhhh

Cik Itam said...

slah org y x reti bayar blik gak..nak pulun2...bayar blik xnak...

Mawar berduri said...

wuhu .. pt ni org kata PTPTpu .. ngee~ tp klu xde pt pn shh jgk,

anak2 yg pandai x semuanya dtg dari klrga yg berkemampuan utk tanggung 100% kos pembelajaran..

mawar sendiri tgh pinjam 38 ribu skrg ni utk dgree .. yg dip lg? huuu >_< pejam mata rapat2 ..

Bro Ahmad said...

biasa la abu orang nak meminjam senang tapi bab bayar balik liat..bukan duit ptptn je..tabiat orang melayu macam u la..mudah lupa

cantekk said...

peritnya...
korang siap2 tolak dlm slip gaji kan sng..tayah pk dah kn..

zaman2 dlu pinjam yayasan 5k je, itu pon perit nk byr. yg lahanat ny, surat warning smpai jgk kt penjamin. dia pulak siap pggl bapak kita dtg umah. mcm s.. je.

*luahan psaan. haha

kajaharuna said...

nasib baik belajar tak pinjam PTPTN :)

Cik TeN10 said...

fuhh kira aku bernasib baik la kan.. dulu pun aku hampir2 nk sambung belajar kt universiti tempatan dan hampir2 nk buat pinjaman PTPTN.. aku rasa better mohon biasiswa drpd buat pinjaman ptptn ni.. time dpt duit mmg la best tp time nak membayar tu yg xbest tuh.. ade sedara aku nama dia dah kena blacklist dah sbb xbayar ptptn la.. skrg ni kos hidup makin tggi.. duit keluar macam air je.. pape pun ganbatte !! bayar wehh bayar..

psttt.. terima kasih atas komen anda.. :) pasni aku tempek gambar dan membebel lagi ea.. aku tau aku mmg cool.. keh3

btw natang yg bakar sebelah sotong tu scallop.. sedap ooo.. comel tak comel aku telan banyak la jugak.. keh3

sha my heart said...

berjimba2? Rugi la wei kalau sia2kan masa belajar macam tu jer. Masa belajar la time paling best dan paling ideal nak jalan2, fun-fun segala. Tapi PTPTN mana cukup. Anak orang kaya boleh la sesuka hati jer belanja. Kena pandai2 plan dan jimat2 jugak.

Pasal pembayaran balik, bila dah kerja, kena la bayar balik.

Nak jawab pasal pemansuhan PTPTN pada tahun 2013. Diorang akan bagi yuran pengajian sahaja dan duit poket akan pihak lain pula bagi pinjam. Pelaksanaannya entah bagaimana.

Perlu Tahu: Dua isu dalam sistem pendidikan Negara

Rtp Farra Arisha said...

pandai meminjam, harus pandai jugalah membayar..hee~

iMBobo said...

kalau btul lah ptptn xde lps ni, kesian kat adik2 kita..susah nnt nak cari duit masuk univ..

schaze zainn said...

aku pun sama, bayar ikut suka hati je
kalo bulan tu aku dah limit duit aku bayar 50 je.
kalo duit banyak aku byr 100..haha

reza al-razi said...

dah pinjam bayar le.. takut2 nti x smpat bayar, roh tergantung2 kat langit sbb ada hutang yg blum setel...

Anonymous said...

BANYAK ANTARA KORANG TAK FAHAM...SEBENARNYA PELAJAR TAK BANYAK HUTANG DENGAN PTPTN. PTPTN SEPATUTNYA HANYA TUNTUT PELAJAR DUIT SARA HIDUP......DUIT PINJAMAN UNTUK BAYARAN YURAN PELAJAR SEPATUTNYA PTPTN TAK PAYAH TUNTUT PADA PELAJAR...KERANA ITU DUIT KERAJAAN DAPAT BALIK..

SO KAKAK2 ADIK2 MC TAK FAHAM KE?

TENGOK FORMULA KAT BAWAH NI...


PERUNTUKAN KERAJAAN----(memberi dana)kepada---------> PTPTN"Agensikerajaan"--(yuran pengajian)------->IPTA"Agensikerajaan"----(duit hasil yuran menjadi duit HASIL IPTA)------dan duit HASIL tersebut-----diberi kembali kepada kerajaan sebagai kutipan hasil pendapatan kerajaan-->= Jawapanya kerajaan dapat duit kerajaan balik..tapi pelajar dapat ilmu dan HUTANG...


Oleh itu, pada saya ptptn tak payah tuntut pelajar duit pinjaman utk yuran..sebab itu duit (kerajaan to kerajaan).. ptptn tak rugi..ptptn hanya kutip pinjaman kos perbelanjaan peribadi....

Anonymous said...

BANYAK ANTARA KORANG TAK FAHAM...SEBENARNYA PELAJAR TAK BANYAK HUTANG DENGAN PTPTN. PTPTN SEPATUTNYA HANYA TUNTUT PELAJAR DUIT SARA HIDUP......DUIT PINJAMAN UNTUK BAYARAN YURAN PELAJAR SEPATUTNYA PTPTN TAK PAYAH TUNTUT PADA PELAJAR...KERANA ITU DUIT KERAJAAN DAPAT BALIK..

SO KAKAK2 ADIK2 MC TAK FAHAM KE?

TENGOK FORMULA KAT BAWAH NI...


PERUNTUKAN KERAJAAN----(memberi dana)kepada---------> PTPTN"Agensikerajaan"--(yuran pengajian)------->IPTA"Agensikerajaan"----(duit hasil yuran menjadi duit HASIL IPTA)------dan duit HASIL tersebut-----diberi kembali kepada kerajaan sebagai kutipan hasil pendapatan kerajaan-->= Jawapanya kerajaan dapat duit kerajaan balik..tapi pelajar dapat ilmu dan HUTANG...


Oleh itu, pada saya ptptn tak payah tuntut pelajar duit pinjaman utk yuran..sebab itu duit (kerajaan to kerajaan).. ptptn tak rugi..ptptn hanya kutip pinjaman kos perbelanjaan peribadi....

lilypelangi said...

pihak ptptn tak harus hentikan pinjaman nie , susah bagi orang yang tak kaya nak sambung blaja.. hm , orang yang hutang perlu baya hutang..

محمد رازيق said...

hehe.. best2 bro.. suasah juga kalau henti. anyway salam idul adha :)

Lieyly ︱ Alia said...

hahaha , sakan abu beletiaq :D

kahh3 , ntah..nsib alia nk smbung study thun neyh..kalau thun depan mybe xdpt dah pinjam apa..

Fathiah Hamim said...

mujur la aku tak amek ptptn.

oits jangan kecik ati! aku dah tag kau nehh (:

semutsengal said...

tulah, sejak aku abes blaja ni. Macam terasa pulak bila iklan ptptn dimainkan di televisyen.



AHAHHAHAHA

sergeant keroro said...

haha, aku tak amik ptptn :p

Ivan said...

along kerajaan mau bnkrup hehehe

Hans said...

kalau aku tahu memang aku xminta PTPTN
dah bunga mahal
apa2pun nasib aku minta Ujrah
xpayah nak bayar bunga yang melampau2 harga tu

Afzainizam said...

dulu hanya ada biasiswa ajer ngan pinjaman Mara ajerr...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
Selamat Hari Raya Aidil Adha
pada Korang semua yerr
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
diy polishing head lamp kereta

azwa_rahmat said...

hmmmm....mgkin skrg kite esp golongn muda student ni da kne bijak pikir mcm mane nk buat duet tym stadi...bukan tao blaja jeee....buat bisnes kek ke...fotografi ke...mne la tao kannn...da kaye ilmu n pengalaman..ade duet snirik lg....well,bisnes is about money makes money...9/10 rezeki kannn tuuu....so kawan2 student sume!!duet ptptn yg masih ade tu cepat2...save utk modal bisnes kowg......yg x ckp tu...pandai2 la korek buat part time kdai mkn ke...hahah...t da bez blaja bole bukak bisnes snirik...x yah keje...nk harapkn gaji ciputtt bulan2 kannn...da la keje pon susa nk dpt...saingn tggi....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!