Friday, November 25, 2011

Benarkah Blog Peribadi Kurang Mendapat Sambutan?

Yeah!! page rank (PR) kini kembali kepada yang dulu, Alexa jugak sudah mula meningkat tak sangka pulak cepat dia naik.. err cepat kah? hahaha.. 27 entries daripada ashgive.com selepas tukar domain Sep. lalu, menyebabkan aku terpaksa merangkak daripada awal semula.. bolehla untuk blog cikai cikai macam ni.. lagipun blog tak hebat mana, memang padan la dengan kedudukan.. "riak padahal orang lain lagi superb" (monolog dalaman)..

Sebenarnya orang kita ni adalah antara rakyat yang ter paling addicted dengan internet, Malaysia berada dikedudukan top top ya sila maklum.. rasanya rakyat dia mati kalau tak dapat online sehari hahahaha.. internet bagaikan makanan ruji di negara ini..

Sebab itu laman laman sosial seperti facebook dan twitter sangat mendapat sambutan dalam negara kita.. blog pun sama, semakin hari semakin banyak blog yang wujud, ia bagaikan fenomena.. dan pada masa yang sama sudah tentu semakin ramaila si penggila trafik dan PR hahahaha.. tak de la, maksudnya persaingan kedudukan web page dalam google semakin sengit..

Selalunya blog peribadi kurang mendapat tempat dalam google dan masyarakat tempatan er tempatan.. walaupun sudah ramai yang menyerlah tapi jika dibandingkan dengan blog yang bertemakan artis/ hiburan, politik dan info-news serta cerita cerita pelik tapi benar even kadang kadang mengarut, blog jenis ini lah yang lebih cepat mendapat sambutan.. dengan syarat gigih itu harus ada la..

Sebab tu juga nenek aku pesan, jangan cerita yang personal sangat dalam blog, light light sudah la.. kang orang termuntah katanya, kalau boleh buat blog yang berinformasi lagi bagus.. tapi aku jawab kat nenek aku.. "ndak pa la bah nek.. blog orang suka hati orang la bah mau buat apa.. macam diary untuk di baca jak bah tu hehehe".. (dialog rekaan semata)..

So, adakah benar blog peribadi kurang mendapat sambutan?? emmm...

Blog bagaikan sejambak bunga.. tak de kaitan.. mengada hahaha..

50 comments:

Bro Ahmad said...

blog peribadi best kalau pandai olah ayat yang menarik..tapi untuk pembacaan blogger jugak kan. melainkan blog informasi lagi2 terkena keyword mahal trafik di page 1 rilex je hari2 ada je visitor datang hmm.

KhaiRin said...

personally, sy tgk keadaan blog tu dulu. kalu entry dia tiap2 hari dok cite psl ank, bini, laki, sape yg x jemu. org lain pon ada anak bini laki jg.
kalau boleh pelbagaikanlah. share ilmu. krg kn copy paste. dr situ org akn respek dlm diam.
yg da glamer (blog) tu biar la..jd kn panduan je...pendek kata, be yourself n DONT CHEAT!

ABU said...

aku suka bila ada komentar mmberi pndagn seperti ini..oyeah!!

ciK LyndaWawa said...

kadang2 yala hbez..dari plagiat ambik entry org nak...tul x?hehe

Eera Shera said...

jadi diri sendiri..jgn curik idea atau penulisan org lain.

dan jangan sombong nak tegur org. terima segala pendapat dan tak lokek jugak berkongsi ilmu..

tak kisah la blog peribadi ke ape, asalkan kite hepi bila dapat kongsi sesuatu yg berguna..

nak ckp lebih2 aku pun baru nk hidup haha

Anif Abdullah| AA said...

depends pada bentuk penulisan orang tuh.. tak boring n tak terlalu ber-diari kan?
lagi berinfo,lagi bagus.. tp ikutlah..

Aman Ibrahim said...

It depends how the writer utter his/her words. Kalau best maka akan menarik minat pembaca like myself, I like fatin liyana, maria and some of them.

Lieyly ︱ Alia said...

kalau blog peribadi tuh best..mesti ramai jgk :)

ya dak ?

cik najihah said...

bagi sy blog peribadi x de yg salah pun kalau nak pemes..
cume jangan bagi orang jelak nak bace dah la

dill said...

menulis biar menggunakan akal. sekali-sekala selitkan informasi berguna.

(padahal blog saye pun tah pape)

haha!

dill.

Fatin Mraz said...

sy setuku dgn kata2 dari nenek kamu..walopun personal blog.. n3 light2 sudah.. hehee

jgn keterlaluan, kerana keterlaluan akan buat trafik away..

hehee.. setuju gak ngan bro ahmad.. oke jer.. asal olah ayat tu menarik..

x gitu?

Cik TeN10 said...

Kalau aku pulak..aku xkisah blog tu peribadi ke ape..aku baca and kalau aku suka aku akan dtg lagi..bg aku cara mengolah ayat dlm sesuatu penceritaan itu penting..org yg xpndai mengarang mcm aku selalunya tempek gmbar then cerita la sket2..heeeee

ekin alias said...

tak kisah blog peribadi ke tak...aku baca je hoho

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

bukan makanan rugi adik tp makanan ruji haha..cthnya akak boleh pengsan oo kalau x online haha


bg akak pulakkan x kisahlah blog personal ke blog mcm mana ke asalkan gaya penulisan org tu menarik akak akan baca gila-gila punya baca..so far kebanyakan blog peberet akak semua blog personal..

ABU said...

suka bila kak rina datang komen :)

Umie Artoqiemie said...

nenek aku pun pesan bende yang sama cewah.. ke kite sama nenek ni? hahaha.
blog bagaikan sejambak bunga? memang orang sastera la kau hahaha.

khairul akmal bin azman said...

hehe.. x gak!
tgk owner blog tue..
klw dia karang best..x pe la..

Yatie Awang said...

entahlah nak cakap, semuanya terpulang atas seseorang...

pandainya nenekkkk....tabik spring kat nenek hahaha

Rtp Farra Arisha said...

for me, it will be fine if somebody gets personal blog..but they don't have to write such a very personal thing of theirs or at the same time membuka pekung di dada..that's not too good..hehe. as long as anybody loves to read their stories, everything would be okay then..:)

Fathiah Hamim said...

blog bagaikan sejambak BUNYA eh bro! =P

peribadi okay je, asalkan tak boring sangat la kot

sleeping_maniac90 said...

bg ak xd mslh pun..
aslkn penulisan dia menarik..
even bnd simple pun bole jd best hehehe

onie said...

hat cintan cintun tu kamek lemah semangat,huhu....

ABU said...

like komen Fath..
dan semua..

APAN said...

bagaikan fenomena...ayat pe la tu.haha...

erm...bagi aku mmg blog personal ni payah sikit kot nak naik.sebab aku x fokus ke personal sngat blog aku tuh...xtau nak citer pe tntang diri aku.mungkin update sebulan sekali je la nanti...

yg penting, ayat power.personal or tak, kalau ayat bes mesti ada orang ghairah nak baca kot... :)

ABU said...

ah betul tu apan, basically hampir semua komntar bersepakat olahan ayat yg best menyebabkan kita ramai pembaca.. setuju dgn korang semua..

Hans said...

blog peribadi akan berjaya bila ayat2 yang dia taip berlainan dari blog peribadi sedia ada
:-)

amna said...

bergantung kepada reader juga..
kalau jenis yg ske, ske la kot & sebaliknya :)

Afzainizam said...

EEEmmmm aku respek kat ko... kerana banyak yang membuatkan aku tersedar... bukan senang rupanya nak buat blog ni... yupp Blog peribadi ni bagus juga kerana banyak gak orang yang suka... tapi kena jaga penulisan dan isi didalamnya kerana takut dikatakan

" Blog Syok Sendiri"

Kalu ikut populariti Blog peribadi lebih banyak pengunjung berbanding Blog Tutorial yang kurangggg dapat sambutan... kesian kan macam blog aku..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
air balang kenduri kahwin

budakampung said...

kena tengok cara penulisan r..kalau cara tulis bes, boleh je hidup..n gua paling menyampah kalau blog peribadi tu penuh dengan entri pasal makwe/pakwe diorang je..blog jenis ni gua baca tajuk entri je lepastu terus pangkah..hahaha

ABU said...

en nizam.. blog anda sebenrnya sangt bagus.. full dgn info, blog spesifik pasal keta dan engine..

and sebenarya sangt ranai silent reader.. serius..

Abg Stalker said...

aku blog personal.tp x sume cte hal aku je.sbb hidup aku x de yg best selain dr tdo,mkn,solat dan berak.tp aku puas hati sbb dpt taip ikut suka hati aku.spe nk mrh2 ikut suka dia jgk.hehe

sbb aku blog campur2,so aku x kesah klu follower x ramai.sbb aku nk kepuasan menaip dan memuntahkn apa yg aku rasa.

Atiqah Razak said...

tapi ada je blog personal yang dapat sambutan. wuu. and blog sy pun macam Abg Stalker ;)

CikGu Ma said...

bg akak kalo blog peribadi menarik kalo ayat2 attractive dan berinformasi (tp akk tak hebat) (",)

jom baca (",)
kata-kata adalah cermin peribadi

C` Ayob-Ilmu Asas Hidup said...

hahaha, luahan rasa sedih lah ini bro....ala hai......byk orang comment ko ye...mantoplah!

Lea Isnawi said...

kalo takde penggunaan terlebih huruf W

ok la kott....

ABU said...

apanya yg sedih ayob.. baca dulu dong isi entrynya.. jgn komen doang hahahahaha (hebak gak aku cakap indon)

YOUsoF said...

Peribadi tak peribadi, asalkan aku puas hati sudah. (ayat rekaan)



Bagi aku tak salah nak peribadikan 100 blog tu, tapi pastikan isi blog tu 'berwarna-warni'. Pandai olah, santai² insyaAllah ur blog gonna be ok. ;D

Juliet_iRa~" said...

ada je y dpt sambutan..

just be the way u are..:)

ehehehe..

pss : yela penat belajar tau ms cuti la nak qada tidur..kekekke

sha my heart said...

aku lebih selesa buat entri personal. e-diary kot. haha~ kena berubah ni.

jom main twitt pula

Finaz Jaafar said...

ops ops ops..blog gwa pun blog peribadi..**patut la xrmy singgah =_="

ala, blog jenis ape pun kalau pandai olah, pandai bawak memang akan dapat sambutan,, den ni kes tak brp nak reti la tak disambut2..lalaal

El-Janna said...

kadang kadang blog kena byk variasi. hehe
kadang kadang cerita poasal hidup kita. pasal hidup org lain, kadang2 boleh bg tips yg tak terlalu tipical.. best blog mcm tu. tp xmmpu lg nk buat mcm tu. personal blog pun best jgk. tp kena pndi olah ayat. kadang2 kita rasa hidup kita boring. eat pe nak cerita. same je. tp kalau pandi olah ayat. ia nmpk lebih menarik. macm hanis zalikha. yuyu zulaikha. sama je^^ gud luck btw^^

Ezad Skytech said...

aq tak reti sgt nak buat blog informasi ni...haha....

sekarang ni pun aq banyak baca blog2 personal...heee~

EmpayarUtama said...

bergantung, aku suka-suka je

ILA HonEyBuNNy said...

terpulang jugak la...

ada y kisah peribadi dpt dmbutan..mb kisah dia menarik..

tapi xsemua bnda kita leh cerita kan..ehhe

Bella Bell said...

blog aku lebih kepada blog peribadi. huhu.

Anak Wak Mail said...

aku pon tak tahu aku suka apa.ikut mood..kadang2 suka je baca blog peribadi,,boleh tahu cite orang sekeliling..haha..;)

amir aizat said...

cool ap blog peribadi, hehe

~SaL IjOu~ said...

terpulang kepada pembaca..mereka yg menilai..& kepada penulis..perlu pandai mengolah..nak pandai mengolah,kene banyak membaca..
aduh..aku nak kene byk membaca neh~

syakey said...

depends. macam aku rasa, blog aku memang peribadi. tp aku rasa sebab gamba orang jadi minat. hueiiii. terperasan kejap XD

tp kan aku akui, blog peribadi budak laki lebih berganda menarik dr blog peribadi budak pompuan yang tak habeh2 cta boipreng boipreng boipreng. hahah

anamizu said...

guwa setuju syakey punya point tu.. majoriti blog peribadi bdk lelaki lagi cool compare to bdk pmpuan..haha





luv,
cik ana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!