Sunday, October 30, 2011

Usia Sebenar Perlu Kahwin Menurut Orang Tua-tua dan Faktor Melewatkan Perkahwinan

Isu paling hot apabila anda mula mencapai usia tertentu, yaaa.. bila nak kahwin?.. balik kampung beliau beliau mesti tanya soalan yang sama..

Sekarang ni berapa usia sebenar lelaki atau perempuan yang paling edial tuk kahwin?. sebab asal bestday ja orang akan tanya.. "Happy birth day.. bila nak kawin?" atau "selamat hari jadi.. wah tua sudah kau..bila ko mau kawin ni?" kalau yang kena tanya tu baru abis SPM tak pe la jugak.. kalau yang dah ageing.. agak macam cilaka jugak soalan tu hahahahahaha...

Orang tua tua cakap usia paling sesuai untuk berkahwin bagi lelaki ialah lingkungan usia 25-33 tahun.. yang perempuan pulak dalam lingkungan usia 20-26.. sesuai la agaknya.. kalau perempuan yang dah 27 tahun tak kawin lagi kira andartu la tu kan..huhuhu.. tapi lelaki bagi aku kalau dah 34-35 pun masih steady lagi, mungkin masih gagah lagi di atas ranjang kah kah kah..

'Kahwin la kamu, kerana perkahwinan itu dapat menghindar diri daripda perbuatan keji dan mungkar'.. memang betul la, kalau 'ekonomi' dah stabil eloklah kalau kawin cepat cepat.. daripada asyik berkepit buat benda yang bukan bukan.. kan..

asyik dapat bunga tello je kan.. bila nak bagi bunga tello pulak..ngeee..

Sebenarnya ada beberapa faktor sebab kenapa lelaki atau perempuan tu melewatkan perkahwinan, ni antara point dia yang aku baca dalam ikim.gov.my..

Revolusi pendidikan - lepasan SPM pas tu baru nak masuk Universiti tiga empat tahun.. then baru nak mencari pekerjaan dan kumpul duit tuk kawin, nak tak nak kawin dalam lingkungan usia 25-28 tahun jugak..

Peluang pekerjaan yang banyak tuk wanita - dulu dulu orang cakap perempuan berkahwin awal tuk kurangkan beban keluarga, tapi sekarang ni dah ramai wanita yang berkerjaya.. mereka boleh menanggung kos hidup sendiri tanpa bergantung kepada keluarga atau suami.

Tanggungjawab kepada keluarga - ni selalunya anak sulung la, abang long kak long.. tangguhkan perkahwinan sebab merasakan tanggungjawab untuk membantu keluarga terletak pada mereka.. terutamanya yang datang daripada keluarga susah..

Hakikat keluarga tidak lagi mendesak untuk berkahwin - sekarang ni ramai ibu bapa yang berpendapat tidak wajar mengaturkan perkahwinan anak mereka.. biarla diorang cari sendiri.. atau ada jugak ibubapa yang masih ingin merasai pulangan pelaburan membesarkan anak mereka.. harus berbangga kerana berjaya mendidik anak mereka sebagai orang yang berguna dan tahu membalas jasa orang tua..

Sikap terlalu memilih - perkahwinan adalah ikatan yang suci, long term punya story..biarlah perkahwinan itu adalah yang pertama dan terakhir.. sebab tu adalah awajar untuk memilih, biar puas hati.. dan daripada sudut yang lain pulak mungkin perempaun berfikir bahawa kuasa talak bukan pada mereka..

Terlalu banyak kisah sedih - sekarang ni macam macam, sumi/ isteri curang la, suami dera isteri, isteri lari tinggalkan laki.. laki orang larikan bini orang.. bini tak nak balik raya kat keluarga laki la kah kah kah..macam macam..

Selain faktor 'jodoh tak sampai lagi', bagi aku ekonomi diri adalah faktor utama mengapa yang kat luar luar sana tu tak kahwin lagi (cakap macam aku dah kawin je kan).. ok titk.. off the topic!! sensitip hahahaha..

ps: lain cerita kalau dtng drpd keluarga kaya raya.. hantaran, kos perkahwinan sampai ke anak pun family yang tanggung.. hebak :D

46 comments:

Fatin Mraz said...

tuan rumah ni x kahwin lagi ye..hehee.. masih dalam lingkungan umur tu ker.. =]

ABU said...

ehem ehem!...trbatok jap..

Syuxer said...

ada benar gak point2 yang ko senaraikan..

wanita bila dah ada kerjaya yang kukuh, dorang cam tak nak kawen je..mungkin fobia dngan kisah penceraian kot..

lelaki kawen lewat xpe hehe

::contengan hati::)) said...

lama tak singgah sini ;)

dulu impian nak kawen paling lambat umur 25 tapi desbabkan habis belajar umur 25 so tukar impian umur 26 lah kawen ahha,, sambil belajar sambil cari jodoh boleh hahaha gatal!! ;)

Nurnajwa KZ said...

Hmm, kte tak kahwin lg sbb faktor no. 1. Haha, padahal baru enam belas. Cis!

Bella Bell said...

aku tunggu orang datang pinang aku je.. hehehe..


err.. lama dah tak datang blog kau.. berubah sikit ea.. nice :)

faiz amir said...

kalo boleh, ak na kawen taun depan gak , tapi tade duet na kawen , acano ? hahah

cucu umie said...

bg ayie terlalu ramai yg memilih terutama wanita termasuk lelaki juga..

sleeping_maniac90 said...

header da len.. hahaha..
bila ak mau kawen??? *blink3*..

Bro ahmad said...

tunggu nasi minyak ni XD

Lieyly ︱ Alia said...

abu bila ang nak kwen ? hehehe !

saya cello191 said...

perempuan sekarang ramai yg t'lebih kejar kerjaya~~~

org muo said...

kalau dah ada calon, kawen la cpat :)

Anonymous said...

aku nak kawen bu... !!! -kido-

cik sakdi said...

hahahaah ye la kalau kat ngara lain lek2 je kawin umo 35 kan sbb masih hebak! hahaha tp tol la faktor2 tu. nak sambung belaja lagi,,bayar hutang dan lain2 hahah

KhaiRin said...

bkn nk materialistik tp hidup skrg serba serbi kena ada $$$... bkn senang nk tanggung anak / anak org....

Umie Artoqiemie said...

lama dah kawen kalo anak dato an? hahaha

~SaL IjOu~ said...

"kalau perempuan yang dah 27 tahun tak kawin lagi kira andartu la tu kan..huhuhu.."

oh..aku terasa..sob*

kajaharuna said...

kaja, bila nak kawin??
aku kawin sekarang, jum la..

alasan saya, bila orang tanya macam itu..

woahh.. kau buat entry pasal kawin ke? caya la!

onie said...

abu,nanti kan bah kalau kau nak kawin panggil aku tau :D



p/s: ce baca entri onie balik,bawahhhhhhh sekali... sebab apa onie nak resign..

adwafarahin said...

abu bile nak kawen? hahahaa :P

amir aizat said...

dah smpi seru !!

syafiqakarim said...

ah,bagi aku standar kawen utk perempuan 28.normal.dan family aku pun mmg ttp kan 28 ke atas.
biar ada degree,kerjaya,duit byk.
so kalau kena tinggal,kau still boleh
hidup.ahaha.tp utk laki,lebih 28 pun ok.

Abu Huzaifah said...

jodoh msih ade... antara cepat dan lmbat je... btul lah tu... ramai wanita bekerjaya... peluang mmng senang dpt kat pmpuan...

dill said...

yeap. ini isu sensitif.

dill.

Bidadari Syurga said...

jodoh di tangan Dia... rasanya lebih fokus pada pasangan yang kurang rajin nak bekerja...

p/s: tu salah satu faktor...

Abg Stalker said...

hahaha..betul3!lelaki klu kwin umur 34,35 masih berbisa di ranjang.pheww~wa suka gila.haha


ehem,jgn la ckp 27 tu tuk prmpn da andartu.ada yg blm ketemu jodoh kot.nowadays prmpn bkje mostly kwin umur 28,29.bdk2 prmpn opis aku sume mcm tu. :)

by Zent said...

Salam kenalan dari shah. Tujuan shah singgah sini sebab nak ajak korang semua join FOLLOWER GIVEAWAY shah yang baru sahaja dilancarkan :)

kalau berminat boleh join di sini ye: http://shah-cyber.blogspot.com/2011/10/giveaway-pertama-sc-di-blog-baru-ni.html



Giveaway: http://shah-cyber.blogspot.com/2011/10/giveaway-pertama-sc-di-blog-baru-ni.html

anamizu said...

tentangan / halangan dari fmily pun bleh jd slh 1 sebab gak.. mybe dah ade calon, tp parents plak x stuju dgn bakal calon die tu so terpakse la postpon..last2 x kawen2 =P



luv,
cik ana

si robot comel said...

kahwin kahwin,sana sini sibuk pasai kahwin.Hehe.

haa,tuan empunya blog ni bila nak kawin?hehe,tak sabo nak makan nasi minyak ni

Anak Wak Mail said...

zaman sekarang ni perempuan ramai tak kawen lagi,,sebab lelaki terlalu sedikit..pastu banyak laki nak jadi perempuan..haha..

ko cakap tu semua aku setuju!hehe

Syazwan Che Deraman said...

aku nak kahwin muda.
tapi tak dapat.
sebab tanggungjawan kat keluarga aku.
sebab ekonomi.
huhuhuhu.
bro, sponsor aku kahwin ok?
hahha

muhamad hanif said...

abu nak kawin.abu nak kawin.!!




ahahahahahahah

afzainizam said...

oohhhh kalu umur 50 tahun pun masih hebat diranjang beb.... tongkat ali kan ada....


Apakah umur menjadi ukuran penting dalam perkahwinan.. Kerana umur bukanlah menjamin kebahagiaan..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
Cara Post mortem ayam dan lain2 burung

Fara E's said...

feewittt , hhaa

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

Fuhh..umur 23 dah leh kawen ke tak ek??sesuaiii takk??opps:d

YOUsoF said...

Harap² aku dapat kahwin awal, sama macam kau.. ;D


Tengok dari gaya, aku rasa umur kau 36 nanti pun kau masih gagah. haha

Aien Not Alien said...

senarai sebab2 tu sangat bertepatan dengan kenapa dan mengapa aku tak kahwin lagi...hmmmm....

err...muda lagi ni~

LoveHijau said...

Lelaki tak de masalah, tetapi kalau wanita tahap kesuburan paling tinggi 16-25,negara-negara maju pun masalah yang sama wanita berkerjaya lambat kahwin.

Download Lagu Kebesaran Negeri Percuma

Cik TeN10 said...

aku tggu kad wangi2 dr ko wehh.. hahah :D

cantekk said...

tah la, taleh nk pk lg bile aku akan kawen,, ko?

rozeeta rashid said...

bukannya memilih. cuma jodoh tak sampai lagi. bila hati dah suka, tak kisah dah kriteria yang nak dicari tu ada ke tak. hehe.

frust punca kahwin lambat. trauma. haha.

Addin said...

*batukbatuk* addin nak pegi cari laki la. kahkah :p

amna said...

rasa dah sesuai sgt nak kawen ni kalau ikut umuq ni. hua3~

armouris said...

info tentang kahwin di SIHAT SELALU - Permata Yang Hilang - Panduan Seks Melayu Islam

haniekunie said...

................ speechless. i'll be 27 this year.. terasa habih!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!