Sunday, October 30, 2011

Usia Sebenar Perlu Kahwin Menurut Orang Tua-tua dan Faktor Melewatkan Perkahwinan

Isu paling hot apabila anda mula mencapai usia tertentu, yaaa.. bila nak kahwin?.. balik kampung beliau beliau mesti tanya soalan yang sama..

Sekarang ni berapa usia sebenar lelaki atau perempuan yang paling edial tuk kahwin?. sebab asal bestday ja orang akan tanya.. "Happy birth day.. bila nak kawin?" atau "selamat hari jadi.. wah tua sudah kau..bila ko mau kawin ni?" kalau yang kena tanya tu baru abis SPM tak pe la jugak.. kalau yang dah ageing.. agak macam cilaka jugak soalan tu hahahahahaha...

Orang tua tua cakap usia paling sesuai untuk berkahwin bagi lelaki ialah lingkungan usia 25-33 tahun.. yang perempuan pulak dalam lingkungan usia 20-26.. sesuai la agaknya.. kalau perempuan yang dah 27 tahun tak kawin lagi kira andartu la tu kan..huhuhu.. tapi lelaki bagi aku kalau dah 34-35 pun masih steady lagi, mungkin masih gagah lagi di atas ranjang kah kah kah..

'Kahwin la kamu, kerana perkahwinan itu dapat menghindar diri daripda perbuatan keji dan mungkar'.. memang betul la, kalau 'ekonomi' dah stabil eloklah kalau kawin cepat cepat.. daripada asyik berkepit buat benda yang bukan bukan.. kan..

asyik dapat bunga tello je kan.. bila nak bagi bunga tello pulak..ngeee..

Sebenarnya ada beberapa faktor sebab kenapa lelaki atau perempuan tu melewatkan perkahwinan, ni antara point dia yang aku baca dalam ikim.gov.my..

Revolusi pendidikan - lepasan SPM pas tu baru nak masuk Universiti tiga empat tahun.. then baru nak mencari pekerjaan dan kumpul duit tuk kawin, nak tak nak kawin dalam lingkungan usia 25-28 tahun jugak..

Peluang pekerjaan yang banyak tuk wanita - dulu dulu orang cakap perempuan berkahwin awal tuk kurangkan beban keluarga, tapi sekarang ni dah ramai wanita yang berkerjaya.. mereka boleh menanggung kos hidup sendiri tanpa bergantung kepada keluarga atau suami.

Tanggungjawab kepada keluarga - ni selalunya anak sulung la, abang long kak long.. tangguhkan perkahwinan sebab merasakan tanggungjawab untuk membantu keluarga terletak pada mereka.. terutamanya yang datang daripada keluarga susah..

Hakikat keluarga tidak lagi mendesak untuk berkahwin - sekarang ni ramai ibu bapa yang berpendapat tidak wajar mengaturkan perkahwinan anak mereka.. biarla diorang cari sendiri.. atau ada jugak ibubapa yang masih ingin merasai pulangan pelaburan membesarkan anak mereka.. harus berbangga kerana berjaya mendidik anak mereka sebagai orang yang berguna dan tahu membalas jasa orang tua..

Sikap terlalu memilih - perkahwinan adalah ikatan yang suci, long term punya story..biarlah perkahwinan itu adalah yang pertama dan terakhir.. sebab tu adalah awajar untuk memilih, biar puas hati.. dan daripada sudut yang lain pulak mungkin perempaun berfikir bahawa kuasa talak bukan pada mereka..

Terlalu banyak kisah sedih - sekarang ni macam macam, sumi/ isteri curang la, suami dera isteri, isteri lari tinggalkan laki.. laki orang larikan bini orang.. bini tak nak balik raya kat keluarga laki la kah kah kah..macam macam..

Selain faktor 'jodoh tak sampai lagi', bagi aku ekonomi diri adalah faktor utama mengapa yang kat luar luar sana tu tak kahwin lagi (cakap macam aku dah kawin je kan).. ok titk.. off the topic!! sensitip hahahaha..

ps: lain cerita kalau dtng drpd keluarga kaya raya.. hantaran, kos perkahwinan sampai ke anak pun family yang tanggung.. hebak :D

Thursday, October 27, 2011

Tutorial, Cara Nak Beli Tiket Kapal Terbang

Kebetulan hari ni aku nak beli tiket flight daripada tawau to KL.. so alang alang aku terus buat tutorial cara untuk beli tiket airasia untuk penerbangan domestik.. cool tak aku..kah kah.. blogger ni kalau boleh semua dia nak cerita dalam blog.. berak pun nak cakap jugak..

Ok mari kita teruskan.. keperluan:
Sign up dengan airasia, sebab pas ni senang nak semak penerbangan ka, inkes nak tukar flight ka.. apa kah..
Ada kad kredit atau online banking untuk direct debit daripada acc korang..


Dah login, daripada home korang terus pilih penerbangan, destinasi one way or two way, tarikh dan berapa guest yang nak travel sekali... entry ni aku terangkan tuk sorang guest ja ok..


 
Tekan search kat atas kemudian kuar window baru dan korang boleh bilih masa penerbangan, kalau ada tiket promo dia kuar dalam kolum promo la.. harus harga tiket lebih murah haha.. pastu tick Term and Condition dan kalau ada special needs select Yes..


Then ini guest details, kalau korang dah sign up airasia senang sikit sebab dia dah siap isikan, korang cuma perlu semak ja.. Contect Details korang, Select Guest(s) details tuk guest lain yang fly dengan korang dan Guest 1 details document tuk diri korang gak.. jangan tak isi..


Dalam Guest 1, tik 'im this traveler' isi Passport Details jika korang adalah pemegang paspot.. tak silap aku, orang semenanjung nak gi Sabah/ Sarawak kena ada passport kan.. then Flight Options, beli berat barang yang korang nak masukkan dalam bagasi.. beli online lagi murah daripada beli kaunter kat LCCT.. sama jugak kalau nak beli meal dan comfort kit..


Then pilih tempat duduk dalam kebin, yang tanda merah tu hot seats, mahal 30 sebijik.. yang gray bukan hot seats 6 ringgit sebijik, yang tanda X to orang dah booked .. pilih la mana mana, nak yang good view pilih kat tepi tingkap, tapi pandai pandai agak la sebab kang dapat yang kat sayap dia hahaha.. aku lagi suka duduk kat dalam sebab senang sikit gi toilet.. maklumla orang gemok tak larat nak besempit sempit hahaha.. tapi korang boleh Remove Seat, tak dikenakan bayaran.. tapi masa check in nanti dia akan bagi random seat.. man mana pun, untungla kalau tak dapat sebelah dengan orang badan bau busuk.. kah kah.. pening...


Pastu pegi Insure Travel Protection pulak.. tik sebab must agree, then jadah skybus dan tune talk.. yang dua ni aku ignore.. dan kat sebelah kanan tu dia dah total semua included harga tiket, berat bagasi, airport tax, fuel surcharge and others taxes/fees..


Pastu Review and Pay, pilih korang nak bayar guna apa, credit card, voucher atau direct debit.. selalunya aku guna direct debit la, guna akaun CIMBkliks.. kalau guna credit card korang isi la detail pasal kad korang tu tapi kalau guna direct debit dia kuar macam kat bawah ni..

Then korang baca apa yang dia tulis kat situ.. kalau semua ok tekan 'click here to proceed'..


 Pastu kuar pop-up natang ni.. login dan buat pembayaran macam biasa.. ikut cara bank korang masing masing la.. dan pastu jangan lupa print korang punya travel intinerary dalam step 2 gambar kat atas tu..
siap dah.. hehehe.. sekarang semua orang boleh terbang..

ps: baca kat sini tuk tips tiket murah, dan kat sini tuk cara nak tukar flight..
ps: sila buat semakan betul betul tarikh dan masa penerbangan korang sebelum membuat pembayaran.. ini adalah entry tutorial sahaja.. Kesilapanmu Bukan Kesilapanku.. ok! good luck..

Wednesday, October 26, 2011

Kalau JK Ada Blog, Mesti Ramai Followernya

Selain menyayangi kucing.. aku jugak sebenarnya seorang yang sayangkan berok, bukti hari tu aku dah post satu gambar berok dalam blog aku hahahahaha.. tengok kat sini.. hebak tak berok bernama JK tu, tu berok En Jamil Kucing.. bbcatlover..

Nak lagi bukti nah!! tengok gambar kat bawah ni.. penyayang tak aku? penyayang tak?! begitulah wajah sebenar seorang yang sayangkan berok seperti aku.. tahu tak perasaan aku masa berok tu panjat kat badan aku.. tahu tak! hahaha..

uuuwakkk.. uuuwakk.. (JK berbunyi)...

Tapi budak dalam video ni lek je peluk si JK kat bukit bintang.. mungkin sebab si JK pakai baju kot.. tengok la gambar kat atas tu.. dia bogel kot, dia macam nak rogol aku je.. nampak je kote dia hahahaha..


Tapi JK ni berok yang jinak, bijak dan kelakar, aku gelak gila jumpa dia masa kat rumah En. Jamil Kucing.. dia reti belagak kaki dia sakit kena rotan, padahal tak de apa apa pun, reti salam dan cium tangan orang.. lucu.. siapa nak kena panjat korang boleh jumpa JK kat area bukit bintang.. ada je sana dengan tuan dia..

Menurut En. Jamil berok ni pernah beberapa kali digunakan untuk iklan tibi dalam dan luar negara.. pernah jugak beberapa kali muncul di dalam tibi bersama selebriti tempatan.. wah pemes jugak si JK ni.. kalau dia ada blog mesti ramai follower dia.. kalah cik epal, satu kali post entry, orang yang mendoakan dia kurus mesti beratus ratus jugak hahaha.. hebak la JK.. aku tak cakap cik epal macam berok ya.. awas sapa buat cerita.. aku suruh JK rogol korang nanti..

Oh btw, En. Jamil datang mengiau ngiau dalam blog aku semalam, singgah dan bagi komen lagi.. thanks En. Jamil.. memang tak la nak buat kucing penyet tu hahahaha..

Tuesday, October 25, 2011

Bah Mari Belajar Bahasa Sabah: Logat Tawau

Dulu aku pernah buat entry tentang bahasa sabah, nak baca sila klik kat sini, tapi bahasa yang aku terangkan tu lebih kepada bahasa/ logat KK.. seperti yang aku pernah cakap, logat sabah boleh dibahagikan kepada dua iatu logat/ accent/ slang KK dan slang Tawau..

Logat tawau lebih banyak dipengaruhi oleh masyarakat suku kaum bugis, bajau, suluk, tidung dan bahasa daripada Indonesia..

Jika berbual bual dengan masyarakat sabah secara jelas korang boleh men-detect dia (he or she) gitu kan hahaha.. sedang bercakap menggunakan logat tawau hanya dengan mendengar beberapa perkataan dan lenggok bahasa yang dipertuturkan...

Beberapa perkataan yang digunapakai untuk logat tawau:
Pinggir/ Siring  - Tepi
Jap - Penumbuk
Tabla/ Penabla - Curi/ Pencuri
Ambek - Ambil
Calledak/ lanjik - Sundel/ miang / gatal
Hambur - Berselerak
Ndak usah - Tak payah
Tapok - Sembunyi
Ember - Baldi
Bebeng - Air liur
Sot-sot - Bodoh
Grodok/ antam kamemon - Main bantai je..

Selain itu, punggunaan perkataan "bah" masih banyak digunakan dan selalunya ia hanya diletak di hujung dan di tengah pada kebanyakan ayat.. amat jarang perkataan "bah" digunakan di hadapan ayat jika bercakap menggunakan logat tawau...

Contoh (tengah): Celledaknya la bah budak perempuan tu... (budak perempuan itu sangat gedik)
Contoh (belakang): Jangan ko masok dalam ember tu nanti pecah bah.. (jangan masuk ke dalam baldi itu, nanti ia akan pecah)

Terdapat juga perkataan seru/ penegasan atau saja saja yang boleh digunakan untuk menggambarkan rasa terkejut, kagum dan marah.. contoh perkataan dan ayat yang biasa digunapakai...
Ui - Ui! kau mau makan apa di sana?..(cop! kat sane ko nak makan ape?)
Be - Be..lainnya jugak sudah perangaimu ni.. (wey.. apesal perangai awak ni dah lain)
Dui - Dui! tinggal lagi ko mo eksen eksen situ.. (ek elleh! tinggal lagi nak bergaye kat situ..)

Ha! lebih kurang macam tu la logat dia.. kalau korang datang tawau confirm korang agak pening pening sedikit.. tapi korang tak yah nak risau sebab orang  tawau cool cool belaka.. sama dengan dengan masyarakat Sabah di daerah yang lain.. mari la bercuti cuti di tawau.. hehehehe..

Kata carian yang lain:
belajar bahasa kadazan
belajar bahasa dusun
belajar bahasa brunei
belajar bahasa suluk
belajar bahasa bajau
belajar bahasa bugis
belajar bahasa sungai
belajar bahasa timor..:D
arghhh!! matila kalau nak listkan semua sukukaum di sabah kah kah kah...

Monday, October 24, 2011

Mana Lagi Sedap, Ayam Penyet Kah Kucing Penyet Kah

Selapas berhimpun semalam dan menunaikan tanggunjawab semua bagai.. kitaorang singgah ke Summit USJ terus ke Restoran Ayam Penyet the traditional Indonesian cuisine.. yam yam.. aku memang suka ayam penyet, kalau kat kampung nampak ayam bejalan jalan rasa macam nak penyet penyet je diorang semua, termasuk anak anak ayam.. nak makan keh keh keh...

 Ini la dia payung makan nasi ayam penyet ni hahahaha.. terima kasih, apa tu? nak korek idong ke? hahahaha

Susah bejalan dengan orang politik ni.. nak makan pun Satu, apa apa pun satu malaysia.. kome ni susah bebenor.. baik kome pegi menchako dindin..

aku bukan orang jawa tapi aku suka makan tempe hehehe.. selain ayam, sambal dia aku suka even pedas giler..  sebenarnya aku tak boleh nak makan pedas sangat sebab confirm keesokan pagi dia aku akan sakit perut.. untung kalau tak cirit buih..

 Hidangan sampingan.. sampingan kah?! rasa dia ni very typical indonesian food.. kalau kat sabah rasa dia sebijik macam mie sedaap perisa soto datang daripada indon melalui tawau kah kah kah.. tak tahu kat sini ade ke tak.. tak survey coz lama dah tak makan mie instant..


 Ingat lagi tak korang dengan kucing yang terperangkap bawah keta diselamatkan oleh bomba tu, tak ingat baca kat sini... ni la dia kucing hitam tu.. dah besar pun dia, senang hati buncit sudah, kanyak makan whiskas hahahaha..

Lagi satu kucing yang gemuk dan berat.. nak masak kucen penyet pas ni ngeeeee...

Sunday, October 23, 2011

Gambar Sekitar Himpunan Sejuta Umat Stadium Shah Alam

Bawah ni adalah gambar semasa himpunan sejuta umat kat stadium shah alam petang tadi..
Sebenarnya yang datang tak seramai mana pun, tak tahu la, dalam 5000 pun mungkin tak sampai kot.. biasala kalau aktiviti macam ni.. kalau ada game, konset atau pesta kebudayaan memang la ramai yang datang memberi sokongan..

Perhimpunan ni berjalan dengan lancar dan aman.. pihak penganjur jugak berjaya menyampaikan matlamat dan mesej mereka kepada orang ramai dan juga pihak media..

Syukur la sekurang kurangnya ada jugak usaha untuk mempertahankan agama Islam dan Institusi Beraja dalam Malaysia ni.. sepatutnya kita semua termasuk diri aku sendiri perlu lebih sedar bahawa gejala murtad dalam negara kita ni sebenarnya semakin aktif dan berleluasa..




Ribuan umat Islam yang menghadirkan diri.. mendengar pidato yang di sampaikan oleh para pemidato.. kalau korang dengar mungkin korang teketok sedikit kepala tu tentang betapa seriusnya aktiviti memurtadkan orang Islam dalam negara kita ni..
 
Baca kat sini, Deklarasi Himpunan Sejuta Umat..

Friday, October 21, 2011

Jom Pegi Ke Himpunan Sejuta Umat

Jumpa korang kat sana esok, ramai ramai kita pegi ke perhimpunan halal ini.. genapkan sejuta umat, daripada duduk kat rumah tak buat apa apa.. makan tidur facebook blog twitter tibi astro jak.. baik korang pegi join ke perhimpunan Himpunan Sejuta Umat ni, ada jugak faedah untuk agama bangsa dan negara..

Jangan main pegi jak..
Ketahu objektif perhimpunan.. baca ni aku cedok bulat bulat daripada website himpun.org:

Apa yang kita mahu capai dalam Himpunan Sejuta Umat ini ?
  • Untuk menerangkan kedudukan perkara yang sebenarnya tidak seperti yang digembar-gembur melalui media.
  • Mengukur tahap kesatuan dan semangat kekitaan dikalangan orang Islam khasnya terhadap gerak-kerja Kristianisasi termasuk peristiwa 3 Ogos 2011.
  • Memberitahu rakyat perlunya persoalan aqidah ditangani melalui hujah agama bukan dibiarkan berlarutan menjadi modal politik.
  • Menserlahkan Institusi Raja yang menjadi payung Bangsa Melayu dan Islam dalam hal peranan mereka dalam sama-sama menangani isu yang menyentuh sensitiviti orang Melayu Islam di negara ini.
  • Menzahirkan kekuatan aqidah dan keimanan masyarakat Islam sambil memberi amaran tentang bahaya yang akan menimpa negara ini seandainya isu ini terus dieksploitasi.
  • Menyedarkan rakyat tentang wujudnya peruntukkan dalam Perlembagaan dan undang-undang negeri yang tidak mengizinkan mana-mana pihak mengganggu-gugat kesucian Islam serta tindakan mendakwahkan agama selain daripada Islam kepada orang Islam.
Ketahu juga larangan dan garis panduan, tentatif, prinsip pehimpunan, lagu tema dan informasi terkini yang lain dalam website rasmi Humpunan Sejuta Umat di himpun.org..

Thursday, October 20, 2011

Apa Yang Berlaku Kalau Kita Tukar Domain?

Since ada orang tanya apa yang berlaku kalau kita tukar domain, biarla aku jawab dalam entry ni.. mungkin ramai yang nak tukar domain.. tapi mungkin ramai jugak yang tak nak.. 'buat apa nak tuar domain kan, blog bukanya ada apa pun.. saja saja nak berblog tempat nak lepak malam/ masa free.. daripada tengok website yang bukan bukan, lepak dalam blog boleh dapat banyak info.. (aku dah cakap, jangan tiru ayat aku atau buat ayat yang lebihkurang sama maksudnya hahahaha..)

Kenapa nak tukar domain?
Tak de alasan lain bagi aku, cuma nak nampak cool je dengan domain tu.. ramai gila je blogger yang taraf retis tak tukar domain, contoh.. nak bagi jugak ka? tak payah la kan..

Apa yang berlaku kalau kita tukar domain?
Ada beberapa perkara yang berlaku.. first, rangking alexa dan Page Rank (PR) korang akan jatuh gila babi, so terpaksa la korang merangkak semula.. siapa nak tukar domain tukar la sekarang, kalau dah rangking top top macam ujang tu baik tak payah la.. dah telanjur..

Lagi apa yang berlaku?
Iklan cam nuffnang korang akan ada interruption, tapi kejap jak.. tak silap korang masukkan balik kod kod iklan tu semula, then semua akan kembali seperti biasa..

Lagi apa?
Tempat ping ping atau send entry korang terpaksa register semula, contoh macam Apesal.com dan lain lain.. ping ping tu aku suggest buat semula lah, buat koding macam biasa tuk tepak dalam blog.. link link url korang pulak akan terganggu beberapa hari, aku perasan hari tu, kalau aku post new entry link aku kat bloglist korang lambat nak update.. but then lama lama dia ok balik..

Lagi?
Yang kat atas tu je yang aku perasan berlaku kat aku.. yang lain korang carila sendiri untuk info, yang ada pengalaman sudi sudi la berkongsi kat ruangan komen, kan sharing is caring hahaha.. follower, entry semua tak de apa yang hilang, perkataan 'blogspot' tu je yang hilang.. lain tak de apa.. aku tukar domain kat NetKL, RM 34.60 jak.. klik kalau nak, LiveChat dulu tanya apa yang patut sebelum korang beli domain tu.. ok good luck..

gambar tak de kaitan

Wednesday, October 19, 2011

Aku dan Penyakit Keep In Touch Deficiency

Kalau korang nak tahu aku sebenarnya mempunyai penyakit yang bukan dibuat buat.. korang baca tajuk mesti lah korang boleh agak jenis penyakit macam mana yang aku maksudkan kan kan.. penyakit yang boleh menyebabkan aku dicop sebagai sombong.. dalam bahasa sabah disebut sebagai tambirang ataupun kumpau..

Sejak dulu lagi aku memang dah ada penyakit ni, keep in touch dengan kenalan kenalan aku la.. bukan benda lain ok.. tak nak la touch touch benda lain pulak kan, bukannya muhrim, dosa tau.. aku tahu maksud carik carik bulu ayam tu apa, tapi aku tak berkeep in touch bukannya sebab aku gadoh apa pun. aku memang jenis yang macam tu.. tak denye nak rindu rinduan bagai, yang berlalu biarkan berlalu..hahaha pulok macam tu.. btw, apa kaitan dengan bulu bulu ayam di sini..

Ya serius, aku ada ramai kawan masa kat sekolah, uni masa diploma dan degree.. tempat kerja lama, ramai kawan macam korang jugak la.. tapi hampir 90 peratus aku dah lost contact dengan diorang, ada beberapa kerat je yang aku masih ber hello hello.. untungla ada facebook, boleh klik like kalau rajin.. tu pun friend list tak ramai mana.. aku kalau lama tak jumpa kawan lama aku jadi segan pulak.. ni mungkin disebabkan aku jugak adalah jenis yang pemalu orangnya.. muntah ijo jap!! weeekk!!...

Sama jugakla kalau aku tak berkeep in touch dengan korang dalam blog ni, aku harap korang tak marah dengan aku.. atau merajok ka apa, sebab aku memang macam tu, lain lagi dengan kesibukan yang melanda.. tapi kalau korang 'buzzzz', aku seperti biasa tak sombong dan akan 'buzzz' korang balik.. perasan tak korang aku baru je puji diri sendiri kat sini hahaha.. macam tak biasa je kan...ngee..

 JK, the berok next door.. motif aku letak gambar berok?! hahaha..

Monday, October 17, 2011

Taman Perlindungan Kucing Bakal Wujud di Malaysia

Macam biasa alasan blogger kalau lama tak online.. busy konon.. ya, sorry lately aku memang busy, tak dapat nak terjah blog korang.. sebab audit nak datang dan banyak check list yang tak complete lagi.. arghhh!! sentap mak ayam!!... sebelum tu aku nak bagi tahu, aku gelak gila baca komen korang dalam entry sebelum ini.. memang macam nak karate je korang satu satu.. hahahahaha..

Terusakan...
Siapa cakap dia sayangkan kucing sila teruskan membaca hehehehe...
Cuba korang tengok gambar kat bawah ni, aku kopi daripada blog Tempat Lepak Kucing, http://www.kucing.my/,

gambar daripada luar negara.. mana ntah..

Sebenarnya Malaysia juga bakal meyediakan satu kawasan khas untuk kucing kucing terbiar.. satu persatuan NGO yang dinamakan sebagai Persatuan Perlindungan Kucing Selangor dan Kuala Lumpur, kini giat untuk menjayakan usaha itu dibawah pimpinan pengerusai persatuan iaitu En Jamil bin Ismail atau lebih dikenali sebagai Jamil Kucing..

Rombongan persatuan telah bertemu menteri kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia dan telah berbincang tentang hal ini.. dan hasil perbincangan dengan Datuk Seri Noh Omar, beliau telah menawarkan satu kawasan (lot) di dalam area Bukit Ceraka Shah Alam untuk dijadikan satu Taman Kucing..

wahhhh ramainya kucing.. siap ada rumah rumah lagi...

Usaha ini masih diperingkat awal dan ia memerlukan sokongan daripada pihak berwajib dan orang ramai yang sayangkan kucing kucing comel terbiar.. lawatan ke Bukit Cerakah, plan dan kertas cadangan telah dibuat dan kini berada di peringkat akhir untuk dikemukakan kepada kementerian.. tahniah kepada Datuk Seri Noh Omar dan PPKSKL.. semoga usaha ini berjaya..

Dengan itu saya ingin mengajak korang untuk sama sama memberi sokongan kepada usaha ini.. sertai Persatuan Perlindungan Kucing Selangor dan Kuala Lumpur dan selamatkan kucing kucing terbiar.. Tak sanggup nak tengok kucing mati dilanggar kereta, patah kakinya, kotor jatuh dalam longkang, kurus kering tak makan, mengeletar kesejukan kat tepi bangunan, homeless dan banyak taik matanya ^^.. sedih dowh!!.. borang keahlian ada kat sini.. banyak aktiviti telah dirancang untuk menyelamatkan kucing kucing yang comel itu..

ps: ramai yang cakap dia sayangkan kucing, tapi itu mungkin pada mulut sahaja..
ps: video jamil kucing bersama zizan raja lawak.. klik kat sini..

Saturday, October 15, 2011

Yang di-Pertuan Agong ke-14.. Daulat Tuanku..

Patik ingin mengucapkan tahniah kepada tanah berdaulat Kedah Darul Aman diatas perlantikan baginda sultan negeri Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah(83) oleh Majlis Raja Raja sebagai Yang di-Pertuan Agong yang ke-14.. patik Hang Abu (eik pelik je bunyinya) ingin menzahirkan rasa kesykuran patik kehadirat ilahi dan semoga tanah naungan Baginda Sultan berada dalam keadaan aman dan damai hedaknya..

Patik mendapat tahu berita gembira ini daripada rakyat jelata yang mengupdate blog.. sungguh laju mereka itu, ingin menarik trafik laju laju barangkali hahahaha.. mohon ampun kerana patik yang hina ini tertawa sedikit..

Dikhabarkan juga.. ini adalah kali kedua Tuanku ditabalkan menjadi Yang di-Pertuan Agong.. kali pertama pada 21 September 1970 dan berakhir pada 20 September 1975 setelah 5 tahun penggal pemerintahan.. pada masa itu patik belum dilahirkan lagi dan ayah patik Hang Lebat Misai entah dimana gamaknya..

Perlantikan Tuanku Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah sebagai pemerintah negara akan berkuatkuasa pada 13 Disember depan.. daulat tuanku..

Ah! fail gila aku berbahasa istana..hahahaha...
Aku dah tak ingat dah turutan turutan Yang di-Pertuan Agong selepas belajar kajian tempatan masa sekolah rendah dulu tak silap aku, ohmaigot.. tak pe la yang penting kita taat, jangan buat onar dan menjadi rakyat Malaysia yang berguna itu pun dah kira cukup.. syukurla kita dikurniakan negara yang aman dan makmur.. ya dak?..

ni masa aku pegi outstation kat Negeri Sembilan, singala begambar kejap kat area Istana Besar Seri Menanti sambil mengambarkan kehidupan beristana zaman silam di situ, dan patik sebagai Hang Kebun huk huk huk... baca kat sini untuk istana di Negeri Perak pulak.. sebab dulu tengok dalam buku text je kan.. so, kalau jumpa istana istana ni aku jadi batak gila..hahaha... siapa tinggal negeri yang ada istana zaman silam macam serbuk adabi tu? ajak la aku datang kat tempat korang.. excited ni nak ber backpacker satu malaya bajet mat saleh hitang..

ps: quick update nak ke lowyat jap lagi..

Friday, October 14, 2011

Tragedi Oktober Tanganku Patah

Eik sekarang dah bulan oktober la... 13 haribulan baru nak sedar dush dush!! ok! its too much mengada..

Cakap pasal oktober ni, aku ada satu Tragedi Oktober yang memang aku tak boleh lupa la, asal dengar lagu awie tragedi oktober aku mesti teringat, ni semua pasal minat aku yang suka panjat pokok macam monyet masa kecik kecik dulu..

Masa tu aku sekolah rendah darjah lima lagi, kira masih suci lagi la.. aku dan sepupu pegi panjat pokok rambutan kat dusun pakcik aku.. disebabkan kepakaran memanjat yang aku miliki.. aku berjaya menjatuhkan banyak buah rambutan.. tapi yang satu tangkai ni betul betul buat spoil..

Aku tahu rambutan tu memang duduk kat hujung dahan.. sebab aku rasa aku ni hebat, aku nak jugak jatuhkan buah rambutan tu.. aku siap buat kiraan satu dua tiga, serius tak tipu.. pada masa yang sama jugak dalam kiraan yang ke tiga aku dengar bunyi ranting patah.. prek!! aku jatuh dengan ranting pokok rambutan tu sekali, daun dengan buah dia yang aku nak capai tu.. malang sebab tangan sebelah kanan aku ni yang sampai kat tanah dahulu.. masa tu jugak aku rasa macam aduhhh!! siku sebelah kanan aku ni sakit gila babi..

Ketika kejadian aku tak nangis dan tak cakap apa apa pun kat sepupu aku (bukti aku seorang yang gagah).. aku senyap je dan terus balik rumah, tinggalkan diorang dengan rambutan rambutan tu.. masa otw balik tak de orang nampak barulah aku nagis sambil berjalan hahahaha (bukti aku seorang yang pemalu) lawak jugak aku rasa..

Mak aku tak hantar aku pegi kelinik atau hospital.. dia bawak aku pegi berubat kampung pulak dammm.. tahu tahu je la kalau berubat kampung ni..

Beberapa minggu aku tak pegi sekolah sepanjang tu jugak aku berurut kampung, setiap kali tangan aku ni kena buat treatment aku mesti menangis hahahaha (tangan patah kena urut bai, siapa tahan)... cuti sakit duduk kat rumah je mengangkang.. fuh!. masa tu jugak aku risau kalau kalau tangan kanan aku ni tak balance dengan tangan kiri.. aku mesti akan mengalalami kemurungan yang berpanjangan sampai sekarang haha.. sib baik ok..

Selepas kejadian tragedi oktober tu.. aku dah tak seberapa nak panjat pokok dah.. kalau sebelum tu.. pokok taugeh pun aku boleh panjat tau.. dada merah bergesel dengan batang pokok pun aku tak kesah.. mak aku? haruslah mara hahahaha..
Begitulah alkisahnya, sekian.. thanks untuk yang baca... waccca!! gua karate sapa tak baca hahahahaha..

 nasib baik la nikmat tangan ni tidak di tarik.. masih boleh berpeluk tubuh lagi..

Thursday, October 13, 2011

Kuatnya Pengaruh Filem Tempatan

*serius entry panjang.. tak nak baca sila pangkah ^^

Mungkin korang dah tahu pasal cerita video lucah Mimi one Nation Emcees yang tersebar tu kan.. aku tak tengok lagi klip yang dikatakan tengah hot tu, aku pun tak nak tengok sebab aku tak suka lucah lucah ni.. tapi dalam blog blog dah berleluasa di canang canangkan.. sedangkan filem Klip 3gp tak kuar pun dalam pawagam lagi.. apa cer?!


Adegan seks mengairahkan Mimi dan Fikhree Bakar adalah salah satu scene dalam filem Klip 3gp terbitan Grand Brilliance.. namun menurut Aidil klip itu adalah versi yang ditokok tambah oleh pihak tidak bertanggungjawab dan bukan seperti yang diarahkannya (bharian)..


Aidil jugak berasa bersalah kerana hubungan Mimi dan balak dia si Jojo renggang disebabkan aksi ranjang yang dilakonkannya dalam filem tersebut.. Jojo tidak dapat menerima lakonan Mimi.. tapi Aidil dengan pendirinnya sendiri bahawa itu adalah lakonan semata mata dan ia bukanlah Mimi yang sebenarnya.. tahniah Mimi kerana berjaya menjiwai watak dengan baik sekali (gua.com).. bravo..


Emmm.. aku tak tahu nak cakap apa, tapi bagi aku filem Melayu ni dia mempunyai aura tersendiri, maksud aku dia sangat dekat dengan jiwa penonton, even masih ramai rakyat yang masih kurang menyokong filem tempatan.. tapi mungkin sebab filem dia yang diarahkan oleh orang kita yang sememangnya faham dan tahu jiwa dan kehendak masyarakat kita..  dipendekan huraian, maksud aku disini ialah filem melayu sebenarnya memberi pengaruh yang lebih kuat kepada orang kita berbanding filem luar..


Paling kurang pun kalau filem luar, aksi yang best best.. kita akan cakap..'wah! hebanya dia.. dahsyat gilerrrr', dan kalau aksi ganas, lucah.. kita akan cakap 'Bodoh..macam siot, memang kalau orang amareka!'..  


Persoalan juga timbul apabila sejauh mana kita boleh mengawal anak muda kita yang underage supaya tidak menonton filem filem yang dilabelkan sebagai PG dll.. mungkin sesetengah orang boleh lepas tangan dan menyalahkan ibubapa tentang hal ini.. tapi pengaruh kepada anak bangsa siapa nak jawab..


Sebab tu sebenarnya aku lebih rela melihat aksi aksi lucah atau yang terlampu dilakonkan oleh orang luar berbanding lokonan hasil anak bangsa kita sendiri.. mungkin pendapat aku ni sempit, dan tidak adil kepada industry filem tanah air.. tapi entahla.. bagi aku, lakonan2 seperti itu sangat mempengaruhi anak muda kita sekarang.. ya la dilakonkan oleh MELAYU, beragama Islam, bertutur munggunakan bahasa melayu even ada yang campur2 I..I..You..You... tapi seperti yang aku katakan di atas, ia sangat dekat dengan jiwa kita..


Mungkin penggiat seni akan memberikan alasan.. 'Ingin menunjukkan rialiti sebenar masyarakat kita.. supaya menjadi pengajaran kepada kita semua'.. tapi aku tak yakin ia begitu.. dengan aksi gairah, lucah, ganas, kepercayaan karut, tahyul dan bahasa2 tidak sopan yang digunakan pada aku sebenarnya ia lebih banyak medatangkan pengaruh negatif berbanding 'pengajaran' seperti yang dimaksudkan oleh mereka si penggiat seni..


Berkarya la, tapi tak payah la nak menonjolkan perkara perkara yang over sangat.. buat filem filem yang sesuai dengan masyarakat kita dah la.. sebab tu aku suka filem filem allahyarham Yasmin Ahmad.. bagi aku arwah menghasilakn filem yang betul betul original.. biar filem kita dengan identitinya sendiri.. 


Apa apa pun kasihan kat Mimi.. baru nak terjun dalam bidang lakonan terus dihujani dengan cabaran besar.. bad entrance.. ngko pegi belakon adegan porno macam tu siapa suruh.. agak agak la.. tengok trailer je pun mungkin ramai dah yang mencanak anunya.. kan dah betul betul jadi 3gp, simpan dalam henpon, boleh tengok dalam bilik sorang sorang.. pastu teeeettttt...


Sebenarnya aku dah lama kenal Mimi, of cost la dia tak kenal aku.. sebab dia ni dulu study kat UiTM Menggatal KK, ambek kos Diploma in Science.. dia memang aktif masa kat U, so kira famous jugak la.. sama macam si Mark Glenn One In The Million tu.. 


Sekali lagi, apa apa pun.. selamat berkarya kepada penggiat seni tanah air.. ini cuma pendapat peribadi aku yang sangat sempit.. aku cuma melihat daripada sudut pandangan aku sebagai penonton yang hidup didalam kelompok masyarakat sederhana.. tidak pernah berkumpul bersama golongan golongan artis yang sememngnya Glam.. jangan sentap mak hayam sudeh!!..


Sebab tu aku lebih suka melihat teguran Tun Dr Mahadir terhadap lambakan filem seram secara general.. bukan kepada filem seram sahaja tetapi applicable kepada genre filem yang lain jugak..

Tuesday, October 11, 2011

Cara Perempuan Masak Stim

adakah angka tu accurate

Oh finally entry Tips Untuk Mendapatkan Harga Tiket Kapal Terbang Yang Murah telahpun mengalahkan entry Osama bin Laden Mati Dibunuh.. no wonder la sebab entry tips tiket kapal terbang murah tu sentiasa ada dalam senarai Ngetop Minggu Ini.. carian dalam google pasal tiket pun setiap hari ada yang masuk.. yeah!! mari buat tips banyak banyak hahaha

Dan diikuti oleh entry Seluar Dalam Paris Hilton yang menjadi pujaan paparazi kat Amareka.. aku tak paham benda benda lucah jugak yang orang suka cari kan hahahaha.. (ekceli aku buat buat tak faham) ngeee..

ini contoh carian pada suatu ketika, apa main stim stim dalam blog aku ni.. dammm aku tak pernah bagi totorial cara nak bagi perempuan stim.. matila..

Sebenarnya blog aku selalu jugak dibanjiri oleh perkataan perkataan lucah.. tapi tak de la sebanyak entry Melancap Guna Timun si Hamzah tu.. maksud aku entry si Hamzah yang bertajuk Melancap Guna Timun.. dengan izin aku ingin menyebut antara keywords lucah yang pernah singgah dalam blog aku antaranya ialah pelir stim, seks dengan jepun dan lain lain.. tak sanggup aku nak sebut hahahaha.. aku kan budak good good..
Pengajaran dia ialah ping your entry dan jangan menculah!! haha..

Monday, October 10, 2011

Mantan Perokok Tak Tegar

Terlebih dahulu, biar aku bagi tahu kat korang gambar kat bawah tu adalah aku.. aku sebenarnya adalah bekas perokok.. perokok tak tegar la..hik hik.. tapi itu dulu.. sekarang aku dah stop.. sama macam aku dah stop download movies free online.. ngeee..

Dulu aku saja saja merokok masa aku dah start kerja.. ya la kan tak bergantung dengn duit family berani la nak merokok konon.. masa study memang tak, sebab aku sedar status aku sebagai pelajar, tak reti nak cari duit lagi.. lagipun aku ni kategori budak yang good good, (puji diri sendir ya.. harap maklum..)  dan masa kerja tak sangka pulak aku boleh attached dengan benda tu dekat dua tahun lebih..

Ini semua disebabkan pengaruh rakan sekerja kat company pertama tempat aku kerja.. eik!! salahkan orang lain pulak! hahaha.. yaaa betul rakan sekerja mempengaruhi aku dan suasana kerja yang sangt stress.. tanpa sebab aku boleh terjebak..dammm!! finally aku resigned dari tempat tu.. sebab aku tak tahan.. hahaha..

 gambar gedabak jadi kenangan aku dan rokok (kenangan la sangat).. antara perkara bodoh yang pernah aku buat dalam hidup aku, tapi tengok macam bergaya jugak aku dengan rokok tu kan hahaha..

Untungla aku sedar merokok itu sebenarnya betul betul tidak medatangkan faedah.. then aku stop sebelum aku menjadi lebih terok.. aku kira bertuah sebab aku masih boleh kawal lagi, tapi agak kasihan untuk mereka yang sangat tegar.. susah dah nak berhenti, asap berkepul kepul macam corong asap kilang dah aku tengok..

So kesimpulanya, tak yah la merokok.. jangan cuba try test.. tak de apa faedah langsung.. paling penting kena pandai bergaul, kalau ada member yang ajak merokok atau buat benda benda yang tak baik takyah follow.. sayang kat nyawa wey!!.. sekarang memang la sihat.. tunggu la esok esok, tahula.. tapi masa tu menyesal dah tak berguna.. bagai anjing dengan bayang bayang.. apa kaitan? haha.. yang merokok tu better korang stop sekarang!!. hari ni jugak, tiru macam saya..

Saturday, October 8, 2011

Review, Pendapat Aku Tentang Filem Al-Hijab

Wah lama dah aku tak tengok cerita melayu kat panggung, last sekali cerita Nur Kasih yang tak best tu.. dan hari ni aku pertaruhkan duit aku sebab nak tangok first day punya show Al-Hijab.. jangan cakap aku kedekut macam haji bakhil haha.. mungkin korang tahu sebabnya.. secara jujur aku tak tengok lagi KL Gangster yang orang cakap best gila babi tu.. hatta yang passing passing daripada pendrive download free pun.. yaaaa.. ada perkataan hatta disana..

Sekarang mari baca pendapat aku pulak pasal filem Al-Hijab.. mungkin berbeza atau lebih kurang dengan pendapat bloggers Baguses lain yang dapat tiket free tayangan khas tu.. tapi tak pe la, tak dapat free pun aku still tak rasa menyesal atau rugi dengan duit lapan henggit aku haha..

official poster filem Al-Hijab

Tahniah kepada Pierre Andre, beberapa tahun menyepi tanpa filem seram yang best selepas Jangan Pandang Belakang.. ko memang masih hebak pasal bab bab cerita hantu ni.. gua tabek sama lu..

Al-Hijab adalah filem seram yang sangat ringkas, sangat mudah untuk difahami.. dan sesuai sangat dengan orang macam Kita ni.. hantu dia pun memang macam betul, make-up dia hidup dan tahap keseraman yang boleh dipuji.. ada beberapa part yang buat aku berasa kemaluan masa dalam panggung, jerit sebab terkezutt.. ni mungkin sebab hantu dia yang nampak macam real dan ditambah pulak dengan kesan bunyi yang mengejutkan.. ya, kesan bunyi dia ok, sesuai serta tidak berlebih lebih bagi aku..

Pierre Andre agak berani dengan menyelitkan unsur humour dalam filem ni.. ketika Bell Ngasri and the gang tumpangkan si Rafael kereta.. memang menjadi lawak kat situ, dan agak seram masa mat indon tu cakap yang si Rafael sebenarnya ditemani awek cun, sedangkan yang lain tengok dia sorang je yang tahan kereta diorang tadi.. tapi sedikit kecewa sebab pengarah tak tunjukkan hantu yang duduk kat belakang hilux bersama sama dengan si Rafael tu.. aku nak sangat tengok..

macam siot hantu duduk kat sebelah dia pun dia tak nampak..

Filem ni sedikit je pelakon dia, tak ramai mana pun.. semua hebat termasuk Nur Fathia yang dikatakan baru memegang watak penting dalam filem.. masa dia kejutkan si Rafael daripada tidur kat atas lantai, Qiss (Nur Fathia) nampak cantek bercampur wajah dengan seram.. serius aku terperanjat time tu hahaha.. I segan..

Apa yang tak seberapa nak menjadi filem ni?.. first, bagi aku 15 minit yang pertama Pierre Andre dengan kebolehan dan pengalaman yang dia ada, dia mungkin sepatutnya boleh buat yang lebih bagus daripada itu.. aku rasa macam tak seberapa best pulak part ni.. aku nak lagi seram.. paling kurang pun tinggalkan tanda tanya/ perkaitan dengan the whole story, ka aku yang kurang faham kat situ hahaha.. 20 minit seterusnya seperti biasa, a bit boring sebab pengarah seperti hendak memperjelaskan lagi awal jalan cerita dia..

wah hantu merangkak.. "hang buat apa kat situ?"..

Second, sedikit pelik dengan Mak Itam yang terhutang budi dengan mak si Rafael tu, boleh pulak dia tahu nombor telefon dan hajat si Rafael yang nak berjumpa dengan dia.. aku berpositif  sahaja bahawa Mak Itam ni kan dah tak ada hijab, meant dia mungkin dah berkomunikasi dengan spesis2 hantu tang hal itu.. ya la kot.. hehe..

Third aliran masa yang agak pelik dimana jangka masa malam dia yang tersangatlah panjang.. mungkin sebab pengarah nak konsistenkan adegan seram dia kot.. banyak sangat perkara yang berlaku pada satu malam.. mungkin sepatutnya Pierre Andre kena pecahkan kot dan letak lagi banyak hantu hantu yang seram haha.. secara jujur, disebabkan hantu dia yang nampak seram tu la aku lagi suka kalau dia padatkan dengan kemunculan lagi banyak entiti.. tapi jangan banyak sangat la.. kang temuntah hantu...

scene yang ni aku tak nampak semalam.. kalau korang pegi tengok, tolong cek ade ke tak de hahaha

Seterusnya, "dubbing" yang fail bagi aku.. kalau aku tengok filem dengan mulut dan suara macam tak ngam emmm.. memang hilang mood aku.. nasib baik la fail dubbing dia tak banyak.. cuma di awal awal cerita jak.. mungkin penggiat filem melayu kena banyak belajar lagi pasal benda ni.. hahaha.. yeah!!

Yang lain korang tengok la sendiri.. tak rugi layan filem ni, paling syok kalau tengok waktu malam, baru ada feel.. aku rasa hijab aku ni tebal la.. sebab tu sampai sekarang aku tak pernah tengok hantu lagi atau seumpama dengannya.. tapi terus terang, aku tak nak kalau hijab aku ni dibuka.. siapa yang nak kan? hahaha.. mintak mintak la aku tidak diperlihatkan benda benda macam tu.. kita just perlu yakin bahawa selain manusia Allah swt. juga menciptakan jin dan syaitan dan mereka boleh berada di mana mana sahaja...
Rating, tujuh point lima per sepuluh Abu Bagi..^^

Wednesday, October 5, 2011

Rabu Yang Tak Bisu

Hari ni adalah hari rabu dan ini adalah entry yang tak seberapa nak wordless wednesday, sebab ada banyak gambar dan words.. lama dah gambar ni ada dalam draft.. entry paling cepat dan tangkas aku boleh post sekarang.. aku masih kat Cameron Highland.. ni pun curi curi pakai pc opis sementara menunggu result experimen yang tengah running, matila aku kalau kedapatan/ ketahuan/ kantoi hahaha..

berjumpa dengan jamil kucing.. yeah!! siapa jamil kucing ni?.. try search dalam google.. banyak cerita pasal jamil kucing dan kucing kucing dia kat bukit bintang.. keh keh keh.. lambang kat pintu tuh hehehehe..

mari berkelah dalam dapur hahahaha... cantek spek mata dan topi tu.. ni gambar masa kat rumah en faizal kat kampung melayu subang.. ini kes jalan jalan cari makan la ni hahaha..  

ni lagi dua orang pakai crown.. kelas kau jah!!

siapa cakap lelaki tak reti nak buat kerja kerja dapur, basuh pinggan je la, masak tak berapa sangat.. masak air boleh la haha.. perut kena sensored harap maklum hahahaha...

ni masa open house kat rumah en zahrin kat ampang.. aku banyak makan kambing time ni.. boleh? dulu aku tak makan kambing sebab aku tak tahan dengan bau dia.. sampai kat KL ni aku jadi sangap kambing golek pulak.. hairan bin ajaib betul, baru aku tahu daging kambing golek tu sedap..

habis kambing golek pegi restoran Warisan Sambal Opah pulak malamnya.. ni sapa yang duduk kat subang wajib tahu tempat ni.. nasik lemak yang super sedap.. kalu nak jumpa pegi je dekat dengan masjid subang.. lepak sampai pagi subuh pun boleh.. boleh bersyisah..hehe..

ni la dua orang pelanggan setia Restoran Warisan Sambal Opah sejak tahun 1980.. tengah makan sambil menyebut arr arr arr.. mungkin sedap sangt la tu kot.. ish komee ni... 

lepas tu pegi balun Float A&W pulak hahahaha.. ni memang terbaik punya.. yo ho ho!!

Amacam?.. wordless wednesday tak? hahaha.. oh ya, tolong aku jawab survey kat bawah shoutbox tu.. nak tahu kebanyakan reader abubagi dot kom ni kuat makan ke atau kuat tidur.. saja saja nak tahu.. terima kasih sudi singgah beguling guling.. 

Monday, October 3, 2011

Blog Hilang Aku Jadi Cuak

Siapa tak cuak kalau blog dia hilang..dush dush!! satu hari ni aku tak online blog sebab tak boleh nak login.. "Blog cannot found" dia cakap.. malam tadi lagi dah start, ingatkan esok pagi (pagi tadi) dia akan ok, positif la konon.. tengok, sampai kepetang still tak boleh nak login jugak.. sighh!!

Finally berjaya, dia cuma nak verification semula dengan nombor talipon, dan dapatla login.. confident je sebab sebelum ni tak pernah dengar mana mana blogger yang blog dia vanish terus, kebanyakan kes lebih kurang macam aku ni.. so, kalau blog korang tak boleh login, buat lek..jangan choy!! hahaha.. btw, thanks tu adwa sebab bagi sokongan moral dalam facebook.. you have been such a good friend.. sebenarnya aku makin cuak bila dia cakap "lepasa 15mint try lagi" sebab problem ni sejak daripada malam tadi lagi..


Oh, esok aku akan pegi outstation kat Cameron Highland lagi, rabu baru turun.. argh!! mesti bosan kat atas, try bawak lappy cap ayam aku ni.. kalau line 3g ok kat atas boleh la online.. kalau tak boleh duduk diam diam je la goyang goyang bontot makan strawberry hahaha..

Saturday, October 1, 2011

Enjoy The Royal Treatment With Magnum Free

Tengok iklan Magnum nuffnang dalam blog ni pun aku seperti merasai kehidupan diraja, royal, golden mewah dan eksklusif berpanjangan.. sigh!! hahaha..

Semalam bos baru dipartment kitaorng dah masuk.. dan dia bagi kitaorang aiskrim Magnum Almond free.. dan seperti yang di khabarkan rasanya memang emmm.. dan aku suka.. dan aku nak lagi kalau ada.. dan.. dan..

Aiskrim Magnum daripada chocolate Belgian dilancarkan awal bulan sembilan hari tu.. tidak dinafikan even harga dia agak mahal sedikit, RM 3.90 sebijik tapi ia berbaloi bagi aku.. coklat retak yang lebih tebal didatangkan dengan tiga varian iaitu Magnum Classic, Magnum Almond dan Magnum Truffle membangkit selera untuk "merasai pengalaman diraja".. over tak ayat aku, pengalaman diraja!? hahaha.. Enjoy the Royal Treatment..

Boleh didapati di merata rata tempat kedai, mall/ KB mall yang ada peti ais Walls dalam malaysia ni.. pegi la beli.. sedap dowh haha, multipacks mini Magnum pun ada jugak, tak silap aku harga dia RM 9+, isi dia tak ingat berapa ..

Aku punyala terpesona dengan container lori Magnum yang lalu lalang kat atas jalan raya tu, tengok macam peti harta karun je bergerak.. tak tahan, hari tu aku ajak member pegi berMagnum.. tapi tak done sebab setengah jam kitaorng tunggu kaunter kat tesco puchong masa diorang tengah tukar shift.. malas kitaorng terus bla.. malang sebab peti ais dia tu berkunci.. takut kena curi la tu..

hanya tinggal batang kayu Magnum, ais dia aku dah kerjakan, esok esok nak pegi beli..

Untuk maklumat lanjut sila klik iklan Magnum jika korang nampak terbang terbang dalam blog ini..:P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!