Monday, September 19, 2011

Tips Kelihatan Awet Muda

Wah dah lama gila aku tak bagi tips kan!? perasan tak? ah! bajet ramai stalker je aku hahaha.. btw, hari ni aku nak bagi tips.. please take note, tips ini sangat penting ok..

Pada kebiasaanya jika kita bertemu dengan orang yang baru kita kenali, bertanya tentang usia adalah sesuatu yang normal kat Malaysia ni, perasan aku pernah gi oversea haha.. serius itu normal kan.. so hari ni aku nak bagi lima tips untuk kita awet muda.. dan boleh membuatkan orang salah menilai range angka umur anda yang sebenar.. sama yang macam aku alami la..oh!! please perasan again...


Makan makanan bernutrisi 
Apa makanan bernutrisi tu? contoh macam buahan.. sila makan buah buahan yang mencukupi untuk korang kelihatan awet muda.. buah buahan jugak mengandungi anti oksidan yang tinggi.. 

Minum air mencukupi 
Jangan biarkan diri anda tidak mendapat air yang mencukupi.. kalau boleh bawak air kemana sahaja korang pergi, ikat kat pinggang.. badan kita memerlukan air yang mencukupi untuk melakukan semua aktiviti dalaman.. pengambilan lapan gelas sehari adalah disarankan.. ingat 70% daripada komposisi badan kita adalah daripada air.. 

Elakkan sinaran matahari berlebihan
Satu yang korang perlu ingat, elakkan diri korang daripada terkena sinaran matahari yang lama dan banyak.. jangan biarkan diri korang berjemur di bawah pancaran matahari yang terik.. sebab ia boleh merosakkan lapisan kulit korang.. tapi perlu korang tahu jugak, sinaran matahari diwaktu pagi adalah baik.. 

Lakukan perkara yang korang gemari 
Ikhlaskan diri anda untuk melakukan sesuatu perkara.. jangan memaksa diri korang untuk menerima segalanya di depan mata. kalau tak suka tinggalkan.. jika korang merasa terpaksa ia akan menyebabkan korang tertekan seterusnya korang akan mengalami stress.. stress mempengaruhi emosi korang dan ia boleh menyebabkan korang kelihatan tua daripada usia sebenar.. senyum, ikhlas ingat itu... 

Berfikiran positif
Korang perlu berfikiran positif dalam apa jua hal yang berlaku pada diri korang, selagi ia tidak mengancam diri korang.. korang jugak perlu tahu bahawa setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.. then barula diri korang menjadi lebih bersemangat dan ceria..

Bagus kan tips kat atas tu.. tak paya beli products yang mahal mahal.. original, terpulang daripada diri korang untuk mengamalkannya.. ok good luck...

37 comments:

izzad b* said...

pakai susuk leh x?keke

vira said...

hii salam kenal iya dari vira .. :)
jangan lupa mapir keweb vira iya di http://www.rumahkiat.com/ vira mau berbagi pengalaman nih.:)
wah bagus juga iya blog ka2 ... ^_^ good luck iya.....

anamizu said...

aku memang suka LAKUKAN PERKARA YANG AKU GEMARI..iaitu makan free! hahaha



AMAREKA mu abu bagi.com :P

ABU said...

hahahahahaha awak ni kelakar la..^^

nub said...

meloqlaqlah selalu. harhar

chemay said...

duduk lame2 mengadap blog.
boleh awet muda tak?
:D

dill said...

yah! terima kasih doc! akan cuba diikuti :)

dill.

Mohd Izzar said...

hohoo. ya. mmg tips yg bagus. :)
insyaallah akan diamalkn. hehe

abah khalisha said...

orang tgk abah mcm budak2 sekolah menengah lg..padahal anak sorang dah..ahhaha
Abah di Tahan Polis

leya said...

yeahh sume tips tu mmg aku amalkan cewahhh...pgi2 drive nk g keje kalo ade mtahari trpacak dpn muke saje jek biarkan siap trkebil2 thn silau..awet muda pnye psal hahaha

harrazdani said...

aku nak tambah satu lagi...sentiasa berwuduk insyaallah nampak lebih muda kerana nurr yang lahir daripada wuduk yang ihklas kerana allah.

~SaL IjOu~ said...

on top of all the tips..kene konsisten~ tengah berusaha ni~ aja2!

Miz Novexx said...

plus... senyum sokmo!!! heheh

ABU said...

wah banyak tambahan ni..bagus..
lagi?

ILA HonEyBuNNy said...

yeahhh...

nak awek muda jugak...hehe..

pk positif tu pntg..hehe...

Yatie Awang said...

4 antaranya tu oklah...bagaimana pulak org yg kerjanya tengah panas...payah nak elak tu hahaha

ABU said...

apa blh buat.. cepat nampak tua la dia.. tak blh elak, hidup msti ditruskan..syukur dgn nikmatNya..:D

zureen said...

wah.. patutpun muka encik kelihatan berseri je..

zureen said...

komen di atas tipu semata-mata. haha! ;p

ABU said...

kuang asam!!! hahahaha

sleeping_maniac90 said...

ak da ckup awet muda..hahaha
ohh sgguh perasan...

syakey said...

dh tua tetap dh tua. terimalah hakikat sebenar. hahah

Aki said...

makan viagra,konfom awet muda.. :-p

[sutera kasih] said...

senyumlah selalu hihihi
bang bu, ada tips mau kasi kurus pipi yg tembam ndak?haha

KhaiRin said...

amik wuduk dgn ikhlas pun bleh awet muda

Azham Vosovic said...

sy sekarang suka senyum...dgn harapan nampak lebih muda...

Fara E's said...

perghh , gua camtuh ? haha ;p

aziekz said...

bnyakkan membaca,,awet muda jge,,,:)

A retarded kitty said...

pakai botox

kekkee

YOUsoF said...

Jangan perasan terlalu kerap Abu, kalau perah santan tu ok lagi..


Terima kasih tipsnya, mungkin aku boleh guna cara ikat botol kat pinggang tu, sebab aku kuat minum air.. Maka itu badan aku kuat berpeluh.

bunga said...

bunga selalu awek muda..hahaha..walau lau keluar dengan mak mesti ingat mak bunga kakak bunga..hehehe

Bro ahmad said...

semoga muda remaja heheee...tips yang menarik

Panggil Aku Han said...

dgn hanya wuduk pn boleh kekal awek muda ^_^

Umie Artoqiemie said...

jauhkan diri dari asaimen.. insyaAllah awet muda..

Anif Abdullah| AA said...

aku dah amalkan semua,tapi nak dapat muka lebih bujang cmne eh abu... huhuhu

ABU said...

oh kalu mcm tu anif.. rajin2 la ambek wuduk mcm yg diorng ckp kat atas tu hehehehe..:P

Afzainizam said...

wajahhh kalau nak berseri kena amalkan bacaan ayat alquran... lain kalau muka da seri nur cahaya ni ngan tak bercahaya iman ... cantik camner guna teknologi moden cantik lagi muka kalau serinyer dengan iman..

buat pembaca blog kami
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
Jom Terjah entry terbaru ??
air balang kawin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!