Monday, September 26, 2011

Siapa Si Pemikir Daerah

Pemikiran kedaerahan (provincial thinking person-PTP) bagi aku tidak perlu wujud di dunia.. tak de yang istimewa si pemikir daerah.. dia hanya mempunyai pemikiran yang sangat sempit, menyakitkan hati, menjengkelkan dan sentiada merasakan diri dia tu hebat sangat.. perasan bagus..

Ciri ciri si pemikir daerah
Merasakan diri dia tu sangat penting dimata orang lain..
Kuat perasan.. selalu perasan bagus rasa diri dia hebat berbanding orang lain..
Selalu bermuka muka.. putar alam, cakap sana lain cakap sini lain..macam ular..
Bila dipuji tambah mintak puji.. riak makin eksen kalau mendapat pujian even sedikit pun..
Gila glam.. kepoh suka mencipta kontroversi semata mata ingin popular macam superstar..
Suka mencari perhatian orang lain..
Dan jugak gipang...

Siapa si pemikir daerah
Dia ni boleh berada di mana mana sahaja, bekeliaran di muka bumi mencari popularity, dia mungkin berada di tempat kerja, kolej, di kampung, atau di mana mana sahaja.. mungkin jugak dia berada di dalam kelompok korang tapi korang je yang tak perasan dengan dia ni.. kalau korang rasa ciri ciri pemikiran daerah yang aku sebut kat atas tu ada dengan dia.. ha!! dia tula si pemikir daerah.. kalau dah kenal pasti korang cepat cepat cop kat atas dahi dia "Si Pemikir Daerah hambek kau!!".. hahaha.. baru dia tahu.. tapi sebenarnya kebanyakan si pemikir daerah ni adalah orang yang lebih senior atau orang yang lebih dewasa daripada kita.. so hati hati.. jangan terperangkap dengan tong taik kosong diorang...

Elakkan diri dari perangkap si pemikir daerah
Daripada korang dok asyik layan kata kata fitnah dan tohmahan dia terhadap orang lain, masuk bakul, suka puji diri sendiri baik korang tinggalkan je dia.. toksah layan.. buat hal lain dan sebokkan diri dengan benda benda yang lebih berfaedah.. kalau tak boleh nak elak, anggap je bunyi berok kalau dia tengah bercakap.. masuk kiri keluar kanan dan adalah lebih baik korang fokus kepada benda benda lain berbanding korang membuang masa layan orang macam ni..


ps: ini bukan entry sentap.. ^^

28 comments:

Fathiah Hamim said...

kalo hang tak cakap provincial thinking, aku tak kan paham entry neh. hehe

ABU said...

hahaha aku suka sebut pemikiran daerah..mmg layak baginya :P

aiEz said...

pertama kali dgr pe,ikir daerah tu jugop,heh...btw,thanks bro singgah blog td..salam ukhwah..:)

adwafarahin said...

errr 1st time dgr la abu cane nieh??
hahah :P

meaw said...

semoga jauh dari sikap orang yg seperti provincial thinking,hoho

dill said...

manusia mcm tu usah dilayan sangat. makin dilayan, makin menjadi. bikin ribut je. hehe

dill.

Eera Shera said...

tinggalkan je org mcm tu.bkn dpt untung ape pun. buat sakit ati jek

muhamad hanif said...

ya Allah,

jauhkan lah hamba mu dri pemikiran seperti ini.



LALLALALALALAL

budakampung said...

jadah pemikir daerah??hahaha..pepandai je kau kan~

ABU said...

term baru la..aku lempang satgi baru tau..haha..

schaze zainn said...

haha dari zaman aku skolah, masuk asrama, masuk u, pi keje benti, pehtu blaja balik, then skrg keje balik, mmg komuniti ni still tak hapus2 lagi..ekeke xP

*ekceli ayat aku dah mcm keling haha

cik sakdi said...

OH,. maksudnya mentality rendah la ye?? eh tol ke? hihi pikir dia betul je. haha

i am S!L4H.. said...

uit abubagi. pemikir negeri plak camane?

<--- x phm pemikir daerah ad hati nak yg negeri.
kakakaka

APAN said...

xtau lak ada gelaran tok orang mcm ni...kalau ikut ciri2 tu mcm penah jumpa gak....

Irfan Jamil a.k.a AkuShare said...

Banyak beno yg dia kena pikir
Salam dari AkuShare dan Irfan Jamil Jom lawat Blog Artis saya

anamizu said...

adehh pemikir daerah.




cik ana.

Zul Fattah said...

aku pernah jumpa la org cam ni.. busy semacam je.. aku xleh duk skaki dgan dia.. mesti gadoh r punye..

apik pehe said...

aaa..aku tak paham ni abu..hehehe

rara pinkmafia said...

adehhhhh blogger pon pemikir jugakkan.hehehe

Nurnajwa said...

Hahaha,ni mcm more to lpas geram je entry ni ;D

chill la :)

Umie Artoqiemie said...

adakah abu si pemikir daerah??..


haha

ishiko said...

pemikir daerah.. heh heh

Fara E's said...

blur jap aku td , haha

adan said...

wah.. entri macam tak puas hati pun hado.. haha..

YOUsoF said...

Sikit pun tak rugi kalau tak berkawan dengan orang macam ni..




Gipang tu apaan sih?

ABU said...

Gipang tu GILA PANGKAT lah hahahaha

YOUsoF said...

Hahah.. yang aku tau Gibi je.. Gilaba** ;DD

regreatnosoul said...

besela tu,orang gini,,,pemikiran dorang tu memang budget good jerr...kalau puji sikit labung nyer lebih..dorang bukannye ikut resmi padi pun makin berisi makin tunduk,tapi ikut resmi lalang,makin berisi makin tegak jadinyerrrr.Tin kosongla katekannnn.hmmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!