Tuesday, September 27, 2011

Reaksi Pengguna Terhadap Aplikasi Baru Facebook

Nampaknya selepas seminggu beberapa aplikasi baru yang diperkenalkan oleh facebook ia mendapat pelbagai reaksi daripada pengguna laman sosial tersebut.. issue paling banyak diperkatakan ialah tentang privacy penggunaan seperti tidak lagi diutamakan oleh facebook..

Dengan memperkenalkan fungsi ticker rakan kita boleh mengikuti segala aktiviti kita secara real-time walaupun kita memberi komen/tag pada status atau gambar yang bukan rakan kepada rakan kita.. begitu juga fungsi subscribe yang mana memberi peluang kepada rakan kita tidak terlepas melihat segala kemaskini yang kita telah lakukan.. pendek kata facebook tidak ingin rakan kita tertinggal daripada mengikuti perkembangan kita..

Facebook kini memberi tumpuan kepada perkongsian media dan garis masa.. perubahan demi perubahan dilakukan oleh facebook dilihat sebagai satu cara untuk menjaga hati pengguna ekoran saingan daripada laman sosial yang lain seperti twitter dan google+...


Namun demikian ia mengundang banyak reaksi negatif daripada pengguna.. contoh komen di bawah ini mendapat rate yang tinggi dalam laman web BBC News... 

(In recent weeks Facebook have been the best possible advert for Google+. First they change the chat system so it's not as easy to see which friends are online, then then changed the photo system so it's slower to load and doesn't work too well on a mobile, and now they've changed the main page so I have to click to see the latest posts, why on earth would I not want to see them when I log in?) comment from BBC News  

(With the recent changes and no warnings, I have left Facebook and now that a few people I know are on G+ I think I'll be staying on that from now on. It's actually quite nice having a nice peaceful social network where you feel in control of things. Facebook, for me, has massively shot itself in the feet of late.) comment from BBC News

So, dengan perkembangan terbaru facebook ini adakah anda merasakan privasi anda selamat? jika anda berkata "tidak", mungkin anda perlu menutup account facebook anda sekarang.. dan duduk diam diam depan tibi goyang goyang kaki...hehehe.. 

"Stop complaining about hiding features and privacy.Facebook is a SOCIAL media site, you cant be social and hide the things about your self that make you who you are."

Ps: Ia ibarat ko lapar mase lunch tapi malas nk turun..pastu bila jarum jam terletak pada no.3, ko bising nk mkn..memang nk makan penyepak..hik3

34 comments:

Rtp Farra Arisha said...

FB's new look isn't interesting like before..takde privacy langsung..:O

schaze zainn said...

siyez aku pun tak suka aplikasi baru FB ni.

nyemak je tgk update baru org.adeh

Liyana Zahim said...

Dun tag ppl at ur coment n dun upload ur pics.. Tu je.. Herherher..

adan said...

dah nama pun tpt bersosial.. haha.. tp serius la banyak jugak yg komplen..

budakampung said...
This comment has been removed by the author.
budakampung said...

gua tak ambik kesah pon ticker tu..kalau org baca komen2 gua pon apadahal..dah nama pon laman sosial..gua x kesah pon dgn pmbaharuan fb skarang..janji takyah top4~kehkehkeh =D

dill said...

if you can find 'Only Me' phrase, just click it!

and i can assure you, nobody will complain anymore. haha!

dill.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak mmg x minat fb dari dulu..fb dah berubah pon akak x perasan..jarang post apa-apa kt sana..paling habes pon just like post kengkawan..tp akak gunlah fb utk bisnes online (buat pages khas..silalah like kalau sudi..ada kat blog cik betty akak tu)

Lieyly ︱ Alia said...

ramai gila update status kt fb pasal fb baru neyh..ahaha !

Addin said...

fuh nasib takda fb :p

Zul Fattah said...

aku ok je..

ArulchelseA said...

sndiri mau..sendiri tangung..aku tk kisah pun psal fb ni..

APAN said...

aku mmg kurang selesa gak ngan perubahan si mark ni...tp nak wat camne, dia bukan paksa aku guna pun.aku je yg gatal nak guna sngat.terima je la.huhu...

anamizu said...

nak yang puaskan hati,buat laman social sendirila..buat cmne yg hati sndiri nak..hahaha





cik ana.

Nurnajwa said...

Haha, kte ok je XD

Syazwan Che Deraman said...

aku tak suka muka buku.
tapi aku suka najwa latif.

Anif Abdullah| AA said...

semak la benda tuh...haha

~SaL IjOu~ said...

aku x amek hal pun pasal tu..sbb aku jenis x suke menghupdate~ ;p

ciK LyndaWawa said...

dah namanya free..terima seadanya..huhuhu=]

syakey said...

itu la tujuan asal pembuat fesbuk. nak bagi orang lalai, lepas tu nak suruh kita stalk semua orang. lepastu assignment apa kejadah semua last menet baru terkontang kanting nak buat. XD

Yen said...

bikin panas bha kan..sikit2 mo tukar..

adwafarahin said...

x suka giler fb baru nie huh!

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

argh..menci..menci.menci..hahaha..tapi nak buat macamm mana..takde pilihan..

ayie said...

senang aplikasi br skang..xyah nak pening3 nak stalker..haha

YOUsoF said...

Aku OK aja. Mark bukan mintak yuran bulanan kat kita pong.. ;D

meaw said...

jawapan yang tepat ko bagik abu,hehehehe! kalau tak suka,rimas,nyemak,baik katup je lah fb tu,tayah duk banyak songeh,benda free jugak kita gunakan....hiks

Fara E's said...

susah nak komen bout facebook skrg , haha

harrazdani said...

ada pro and cont...tp bg aku kurang privacy laaa...

apik pehe said...

hahaha..advantage untuk stalker...
tapi kalo taknak seua tu..kena guna friendster balik..hahaha..takpon myspace..

Ini Kisah Tia said...

aku bukak fb untuk men game syak .. haha

Saiazuan said...

tuka twitter or g+ je la..haha

abah khalisha said...

abah layan je

aziekz said...

..xwujud lg FB..aku la...bla ntah tak tahu...ketinggalan bbnor...

cantekk said...

skang like gmbo org lain pon, org leh tau.. org asing pon siap bole nk like, nk komen kt pic kita. semak aa..

aihetyu! but ainidyu..fb ;-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!