Sunday, September 18, 2011

Kini Aku Dengan Domain Sendiri Ashgive.com

Jika korang perasan aku telahpun bertukar kepada domain sendiri..oyehh!! kaya sudah mengkali dengan duit nuffnang haha.. Bunyi Kotak Kosong BKK pun dah tinggal kenangan.. tukar pegi ashgive.com, barula bunyi macam amarika sikit keh keh..

Tula pasal kalau duduk depan komputer lama sangat.. tak tahu apa nak buat, tekan tekan terbeli pulak domain, bengong haha.. tak plan pun sebenarnya nak beli masa terdekat ni, ingat nak tunggu dulu, tengok la cam mana.. tup tap tup tap eik! petang tadi aku termasuk pulak dalam web NetKL, tekan online chat dan aku dilayan degngan baiknya oleh Cik Liza.. tu yang terbeli tu..
Chat dengan Cik Liza (ye ke Cik?..yeye je aku) tanya semua benda yang aku nak tahu pasal domain ni, tabah jugak dia melayan aku even solan aku tu macam bodoh hahaha.. dia bagi guideline A-Z macam mana nak beli.. aku just follow je..

Hujung hujung dia keluarkan Invoice sebelim aku buat pembayaran melalui CIMBCLIKS..

Murah je, boleh dimiliki oleh semua orang.. RM 31.60 setahun.. setahun ya diulang taip setahun, bayaran RM 3.00 hengit dikenakan sekali sahaja sebagai charge tuk diorang tukarkan domain tu, kita just tunggu, kejap je diorang buat.. total RM34.60..
Kenapa nak beli domain?.. oh, aku pun tak tahu kenapa hahahaha.. aku tak fikir panjang pun sebenarnya, tapi apa yang aku tahu domain sendiri ni bagus.. nak aku hurai jugak ke? cuba korang search, belambak blog yang bagi reasons bestnya memiliki domain sediri.. antaranya cuba korang klik ni hatibatu.com dan kat sini budakbotak.com

Bagi aku pulak, aku suka sebab ia nampak lagi cool dan bergaya hahaha.. ya la aku ni.. dengan domain baru ni tak de apa yang berubah, aku blogging seperti biasa, feel domain ni tak dapat lagi.. gitu gitu je.. kegigihan tak bertambah pun.. biasa je.. tapi sedih googel tak detect lagi, kalau Bunyi Kotak Kosong pulak dia detect dengan jayanya..

Setakat ni aku tak terfikir lagi nak beli hosting baru.. tak silap aku hosting ni lagi mahal daripada domain.. biarla kekal dengan hosting blogspot ni..

Dulu aku tak tau jadah apa tu hosting dan domain dan aku tak tahu nak bezakan dua menatang ni.. nak share kepada mungkin yang tak tahu lagi.. sebenarnya website ni umpama seperti umang umang, blog dengan domain dia ni adalah binatang umang umang dan cengkerang dia adalah umpama seperti Hosting tempat dia menapak.. dia boleh tukar tukar cengkerang kan.. so sama la macam domain ni. eh! apa aku cakap ni?  betul ke? korang fikir la sendiri hahaha..

Sebelum tu mungkin ada yang tertanya tanya, kenapa pilih nama ashgive.com? cuban tengok dalam invoice kat atas tu.. sebenarnya ash give adalah nama aku, cuma aku amarikakan dia supaya bunyi dia lagi sedap.. abu bagi.. yeahh!!

32 comments:

adwafarahin said...

perhhh da ade domain sendri..hebak la abu! :)

Ini Kisah Tia said...

aisehmannnn .. hahaaa .. ada suda genk ni kalau gini . tahniah abu . slow2 jak kaw mendayung r .. tabah syak lah alexa rank mu semua start dari 0 balik .. hehe :)
tapi lama2 naik juak tu ..

hadi said...

mantap la domain baru..('',)

Mohd Izzar said...

ouh. hebat. tahniah. tahniah. hohoho

dill said...

memang amerika ah, abu!

dill.

schaze zainn said...

ouh hebat! xP

tahniah ye..

harrazdani said...

tahniah bro...semakin maju dlm dunia maya ini..kipidap abu.

Fara E's said...

hebat la !

C` Ayob-Ilmu Asas Hidup said...

asaman.....www.ashgive.com bah sudah dia..bah tukurlah geng...theme ini. tukar dengna web...baru mantop!!!

^baju kurung^ said...

ingtkan blog omputih mne ak folo td, he2. style la abu!

Saiazuan said...

eh murah giler~

Miz Novexx said...

pergh!!! x sangka dah ada domain ye,
heheh, tahniah2 :D

syakey said...

cambest je ada domain sniri...

Bro ahmad said...

woww ada domain sendiri..tahniah, bro baru pakai blogspot 2 bulan terus pakai domain sendiri..sebab apa?

WWW hahaa best2 terasa tu wepsite sendiri walaupun masih menumpang kt blogspot.

cantekk said...

wah.
murahnye.
=) insya Allah akan dtg.

YOUsoF said...

Bagus la kau Ashgive! Aku tak terfikir lagi nak tukar2 sengkerang ni..


At last aku tahu jugak cerita di sebalik nama Amerika Ashgive kau tu..

budakampung said...

wiwit! maju setapak! kehkehkeh

Anif Abdullah| AA said...

bagus laa.. dah ade domain sendiri..
nak sangat tukar.. :)

Siti Mashitah Saidin said...

jelos aih!

d_LA said...

welkem 2 da club..aku pun bli kat NETKL gak..mmg terbaik la bg aku lynn dorang. lyn je kite tnye ape

Lieyly ︱ Alia said...

wooo bestlah domain baru :D

caliph shuriken said...

dasat.. maju setapak lagi.. congratz bro ^^

anamizu said...

perhhhhh!
memang AMAREKA mu abu!
"ASH GIVE=ABU BAGI"


hahahahahahahaha







adoila takleh nak benti gelak plak dah nih! adoi tolong! tolong!

ABU said...

hahahaha.. tumpang gelak sekali..:D

APAN said...

style...dah ade domain sendiri skang...abu bagi tu mmg nama betul ko ke bro?
lps ni hosting lak la tu...
rindu la aku ngan bunyi kotak kosong lps ni.haha...

~SaL IjOu~ said...

wallaweh.hebat.best.cool!~ ^^

kotak bulat said...

best la ad domain sendiri.. kb rasanya tak tukar kot..hehhe

[sutera kasih] said...

teringinnya mau ada domain sendiri..murah pulak kan..aritu menang hosting percuma tp nada domain..hampeh, aku mau domain jak xmau hosting hahaha

KhaiRin said...

hebat + tahniah!

A retarded kitty said...

fuyoo! makin maju mu nih

i am S!L4H.. said...

eh murah je kannnn. apekatetolongbelikankitesekali. auwwwww

*lempanggggssss

ecadwinkyasha said...

ada domain sendiri baru BEST ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!