Thursday, August 18, 2011

Mari Menunaikan Ibadah Zakat Fitrah

Alhamdulillah, kita telah melalui pertengahan bulan puasa dan kini kita menuju ke penghujungnya pulak.. tanggungjawab kita masih diteruskan, bulan ramadhan yang diawalnya adalah rahmat, ditengahnya adalah pengampunan dan dipenghujungnya pula adalah pembebasan daripada api neraka, so far macam mana, full tak puasa.. yang perempuan harusla ada yang tak full kan.. hehehe..

Selain ibadah puasa di bulan ramadhan ni satu lagi tanggungjawab kita sebagai umat islam yang perlu dilaksanakan iaitu zakat fitrah.. sudahkan anda menunaikan ibadah zakat?.. keh keh.. Abu belum lagi ni.. nak tanya orang padahal diri sendiri belum kan, hehehe.. saja berpesan pesan ke arah kebaikan.. demi masa..

Kalau dulu dulu zaman paliolitik zakat mak abu yang bayarkan, abu tak perlu fikir apa.. puasa tiba tiba je mak bagi tahu zakat fitrah dah bayar, selalu macam tu la.. ya la masa tu study lagi.. tak de sumber fulus sendiri, takan nak bayar zakat dengan pinjaman PTPTN.. boleh je kan rasanya tak de masalah, tak begegar pun duit tu, tapi mak dah bayarkan biar je la..

Sekarang benda benda macam ni abu kena fikir sendiri, bayar zakat zendiri.. makan sendiri, tidur sendiri..keh keh.. dah keja kena la fikir pasal diri sendiri.. tak boleh harapkan mak lagi.. abu tahu even abu bayar kat sini tapi mak abu tetap nak bayarkan jugak kat sabah.. tak pe la..

Marilah kita menunaikan ibadah zakat fitrah.. semoga ia dapat membersihkan jiwa dan rohani kita daripada sifat sifat tercelah tercela, mungkin ibadah puasa kita tak perfect 100% dek kekhilafan kita dalam tingkah laku dan tutur kata kita.. dengan itu diharapkan ibadah zakat ini dapat menyempurnakan apa yang tak sempurah pada ibadat puasa yang kita lakukan sepanjang bulan ramadhan ini... wah wah wah.. bila abu berbicara tentang agama ^^

 gambar daripada tokobakso.com

FYI, Berikut adalah Kadar Zakat Fitrah seluruh Malaysia 2011 (sumber)..
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Kelantan : RM7
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Trengganu : RM8/RM7/RM5
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Pahang : RM7
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Johor : RM7.50/RM5
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Melaka : RM6.50
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Negeri Sembilan : RM6.50
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Selangor : RM7
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Perak : RM7
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Kedah : RM7
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Pulau Pinang : RM7
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Perlis : RM6
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Sabah : RM7
  • Kadar Zakat Fitrah Negeri Sarawak : RM6.20
  • Kadar Zakat Fitrah Kuala Lumpur : RM7
  • Kadar Zakat Fitrah Putrajaya : RM7
"Rasulullah s.a.w. menfardhukan Zakat Fitrah satu gantang kurma, atau satu gantang gandum ke atas hamba atau orang merdeka, lelaki atau wanita, kanak-kanak atau dewasa dari kalangan orang Islam. Dan Nabi memerintahkan agar ia ditunaikan sebelum orang ramai keluar untuk melakukan solat (Hari Raya)".
(Riwayat Imam Bukhari dan Muslim) sumber 

ps: tidur awal esok nak ke Kuala Pilah... awalkah?! hahahaha..
penggunakan kata nama abu pulak malam ni hehehehe...

57 comments:

Bidadari Syurga said...

ok mcm biasa.... bayar jgn tak bayar....

sleeping_maniac90 said...

nsb bek ad ayh..
dia tlg byr kn hehehehe

muhamad hanif said...

mcm biasa, ayah aku yang bayarkan..



Err,

sha my heart said...

tercelah? haha~ perkataan baru ek? *tercela, perkataan yg betulnya. ni cikgu tatabahasa datang ni.. hihi~

Kite masih di bawah tanggungan parent. Diorang yg bayarkan =)

cucu umie said...

zakat ayie masih lagi bibawah tggungan family..incya-ALlah..3tahun lg..bru menunaikan zakat..

Hans said...

selamat membayar kepada yang perlu bayar
:-)

Azham Vosovic said...

I see.,... x pnh lg byr zakat sendiri hehehhee

leya said...

kalo pmpuan bujang tp dh keje ayh still kne byarkan ke? hehe..asal bersalam jek nk menikah, asal menikah je nak bersalam..:D

diana said...

masa umur 18 akak dah bayar zakat sendiri sebab masa tu dah kerja...
bangga la jugak..:p

Lalalililulu said...

dah keje kene byr sendiri....T.T...
tenks for da info...

syrupmasin said...

abah yg bayar kan lagi doe utk aku..haha

Fathiah Hamim said...

abah dah takda, so abang bayar please. hehe

mykhalis said...

perlis yang paling murah tue

nowriz said...

makcik, ramadhan ke-2 suda bayar.. :)
bayar la sebelum terlewat.. takut luper... :)

Qaseh dalia adelia said...

emm ayah yg salu bayarkan selagi tak kawen huhu ..

i am S!L4H.. said...

hehe. x pnah byr. org bayar kan. =)

Faraa Eiman's said...

ohhh , jap2 tnya bapak gua da bayar ke blom , haha ;p

sergeant keroro said...

hehe, tak layak nak bayar lagi :P

YOUsoF said...

Puas aku baca nak pastikan bahawa kau tersilap taip perkataan 'abu' di situ.. Rupanya kau betul² maksudkannya.. ;D



Terima kasih peringatannya abu.. Usop hargai.. hahaha

Edy Fee said...

tahun ni rase mcm nak byar snrdri.hehe
le lak cilap

Abang Stalker said...

zakat wajib dibayar. :) byk faedahnya.

amir aizat said...

saya ada ayah lg,hehe

Ramziah Mangsor said...

zakat fitrah menyucikan diri =)

best rasa bila dapat lunaskan zakat ini. sama2 berkongsi rezeki kpd mereka yg kurg bernasib baik.

Kita ni dah bernasib baik sb ada kemampuan utk ada blog, ada line or broadband.. =)

tia @ Ini Kisah Tia said...

heheee . sekarang bapaku yang bayarkan . nanti , suami .. hahaaa :)

Syuxer said...

boleh dah start bayar..aku suh kak aku bayarkan hehe..ianya wajib n jangan wat gila gi bayar selepas raya..haru biru jawabnya huhu

hahah lawak dowh gambar tuh..mesti kena pelempang 12 das..hahahah

Khairil said...

tunggu dekat2 nak raya baru bayar...

adan said...

abu.. klu aku mau bayarkan mak aku zakat fitrah boleh bah kan..?

p/s: kenapa aku nda boleh buat entri ar.. masalah2..

lilypelangi said...

aku kerja sementara masuk u kena baya sendiri ke bapak aku baya? heee

ILA HonEyBuNNy said...

nak kena tanya abah neh dah bayar lom..hehe

Henry Zackery said...

wajib bayar tau.. jgn lari... :)

Kerja Paling Disukai Lelaki

ABU said...

ala korang ni kalau nak bayar bayar je la.. kalau baik hati bayarkan aku sekali..hahahaha

Miz Novexx said...

err... tak sangka terengganu punye mahal, huhu








bapak yang bayarkan (^__^)V

Aki said...

Bah Abu,jangan ko lupa bayar zakat.. Hehe.. ko mo bayar 2 tempat tu.. satu di selangor,satu di sabah.. :-p

APAN said...

aku rasa aku pun nak start bayar tahun ni sendiri....
sebab da start keje skang...
huhu...

dill said...

terima kasih, abu! :)

dill.

Yua said...

blum layak tuk byr zkt.. ayh yg tlog byrkan =)

rara pinkmafia said...

rara tahun ni still papa yg bayar,taun depan suami yg bayar lak.hehehe

Run Away said...

mak selalu bayarkan...;d

WZulhilmi said...

Abu. Kenal aku tak?? hahaha

Btw zakat x pernah bayo sendiri lagi sbb student kan. ececeh.

amna said...

tukar abah ni.. hehe nnti org tnya dah bayaq lum naa..

fa-in said...

tq infonya,
lg 2, 3 tahun kut baru byr sendiri.
eh,ok apa abu bicara agama. :)

harrazdani said...

apesal terengganu ada tiga harga tu ....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

ok ustaz abu..tq sbb saling mengingati..

merahitujambu said...

insyaALLAH abah dh bayar mungkin

schaze zainn said...

ekekeke.. jangan lupe bayar zakat ye encik ABU.. xP

idaida0504 said...

waaa..bagus!!!!dah bayar zakat..

najihah sahami said...

wahh..negeri terengganu paling tinggi. hik2...kaya betul masayarakat terengganu nih.

selamat beribadah abu!!kmsalam kat mak abu ye. hak3.

adwafarahin said...

zakat adwa sudah dilunaskan oleh abah :)

Fyqa said...

byar cpat2!

:)

Far8 budak baik said...

wehhhhhh..dah bayar zakat sendiri pehhhhh..terharu aku bace..
aku masih mak ayah yg byr..
huhu..=)

yatie Awang said...

mesti bayar...abang yang bayarkan

ayie said...

besnyee dah dapat bayar..huhu

eh poie pilah wek po?? ayie ni asal pilah gak..hehe

[sutera kasih] said...

bapaku yg bayar :)

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...

saya dah bayar juga, baru mlm tadi..byr utk sekeluarga..di tganu ada 3 jenis beras yg digunakan org ramai. yg rm8 tu yg 5% hancur (kalo xsilap).. kene tanya semula amil zakat tu...

SELAMAT BERPUASA

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

amir aizat said...

byar cepat nau! hehe

ABU said...

ayie: aoh pegi sana buat farm audit..skjap jak outstation

blade: oh macam tu..thanks info..:D

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip tayar motorsikal pancit

Maaf dah lama aku tak ziarah blog ko lahhh... Maaf lah yerrrr...

harap semua orang tunaikan kewajipan sebagai yang hidup... moga dengan berzakat Allah beri keberkatan hidup

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!