Thursday, August 4, 2011

Mandi Sungai Menjadi Hobi di Bulan Ramadhan

Kelakar jep kalau ingat zaman kanak kanak rebina berpuasa.. masing masing ada cerita.. sungguh aku begitu naif dan tongok pada masa tu, ingat ingat balik memang boleh buat aku gelak sendiri haha..

Dulu dulu aku tinggal kat kampung, kat Tawau..  berpuasa dibulan ramadhan sebagai budak kampung memang berbeza dengan budak bandar.. kalau cakap pasal sungai, main tarzan tarzan dan panjat pokok memang aku hebat.. itu aku mengaku.. hahaha.. walaupun tenga berpuasa aktiviti macam ni tidak ditinggalkan, mandi sungai? fuh bulan puasa makin kerap.. berendam sampai ke petang hahaha..

Duduk dalam sungai bukanya barang sekejap.. mahunya sampai tiga empat jam, sejam sebelum buka puasa baru balik kat rumah.. aku dan sepupu aku akan menjadikan mandi sungai sebagai hobi setiap menjelangnya bulan ramadhan.. jahil tak jahil.. hahaha..

Tahu tak sebab apa? kalau tenga berpuasa seronok tau mandi sungai ni.. sejuk je badan, dahaga pun tak terasa sangat.. sambil menyelam, berkuak lentang atau berenang berirama ada la tu air yang masuk dalam mulut.. hahaha.. ini la dia yang dikatakan menyelam sambil minum air..

Banyak aktiviti yang boleh dilakukan kat sungai, lumba renang boleh, main kejar kejar boleh.. main tarzan tarzan loncat dalam sungai pun boleh jugak.. walaupun puasa tapi kitaorang tak rasa penat langsung.. aku pun tak tahu, pelik tak? padahal dah kenyang minum air sungai hahahaha..

Adik adik jangan tiru tau aktiviti kat atas.. sah sah puasa kitaorang masa tu batal..

Untuk pengetahuan korang sungai kitaorang tu bersih tau (ye la tu bersih hehe), jernih je air dia.. itu dua puluh tahun yang lalu la.. sekarang ni tak tahu la pulak.. sebab aku dah tak duduk kat Tawau dah.. lagipun mandi sungai tidak lagi menjadi hobi aku..

gambar hiasan budak kampung

46 comments:

cucu umie said...

haha..mandi sungai...ayie mandi sungai juga cuma time tu bkn bulan pose ah.haha

dill said...

huhu. dulu tak de la sampai berendam kat sungai tu. tapi aktiviti lain tetap diteruskan walaupun puase. budak2..tenaga infiniti. haha!

dill.

Dhiya Fariza said...

interesting :D and gambar lawa!

NURUL NADIAH MAMAT said...

paling takut main sungai...takut buaya....ahahaha...

zaman kanak2 zaman paling menyeronokkan...

Azham Vosovic said...

hahaha, saya takut mandi sungai sbb selalu terbayang ada lintah lah, buaya la...mcm2 lg la walaupun sungai tu cetek....

Aki said...

mandi sungai jadi hobi sampai ke tua.. hahaha..

[sutera kasih] said...

makruh puasa kalo cmtu hehe

Miz Novexx said...

hahah, kantoi!!! mandi sungai rupanya nak minum air kan??? (^__^)V

belog|amiyo said...

mandi sungai bulan posa kenyang perut la wey. haha

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

kenyang air nie..bnyak air dalam badan dah nie..hahaha

ArulchelseA said...

tirok ni bak kata org n9..kih kih kih

Aman Ibrahim said...

Mandi sungai best kowt!!

Fathiah Hamim said...

kat kl neh nak mandi sungai pun takut. nanti ada kincing tikus

fa-in said...

haishh geramnya. dr kecik tak pernah mandi sungai. laut pernah la.

amir aizat said...

mandi lumpur la best,haha

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

haha..sgt bagus lah kau Abu..ta bole bla menyelam smbil minum air..

terkentut dlm air tak ke naya.. cnfirm batal pose bro..haha..

Report kat mak kau nnt..Abu kecik2 nakal doe..kehkehkeh >.<

k e y r i said...

bestnye kalau dpt mandi sungai. tapi bulan pose memang terbatal lah mandi sungai lame2 kan? hahahahahahaha =.=

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

ms kecik dulu akak duk hutan..jd x penah rs mandi sungai psl takda sungai..yg ada pokok kelapa sawit ngan rimau..jd akak biasalah bermain ngan rimau..baca jelah ya percaya jangan yg bab rimau tu hehehe

Shamsuddin Amin said...

ko suka kan...
mandi sambil minum ... hahaha

rara pinkmafia said...

mana aci mandi sampai petang.hehehe,tapi tu lah budak2 kan.hehehe

Anif Abdullah| AA said...

hohoii..memang best mandi sungai ni..lama dah tak mandi.haha..

Scya Lollita said...

abu , rindu nak dtg blog ko tp berukband x brape nk mngizinkan T.T


alahai , kau ni ckp sal mandi sg . tringn plak . sebaek bln p0se hukhuk

Hans said...

hahahahaha
kecil2 mandi sungai tambah2 time bulan puasa boleh buat hilang dahaga ohh
ekekekke

deeya said...

haha yesh ! rindu zaman kanak2 .. kampung memang besh . leh mandi parit , pastu terjun dari jambatan . siap ayah buat kan rakit lagi pakai batang pisang . hahaha ! rinduuuu ~

oh yer ! aku pun ade gak maen tarzan2 . pakai pelepah pokok kelapa . hehe ~

syrupmasin said...

haha..adoii..mandi sungai mase puase dekat taon2 lepas ade buat..haha :D

Pyka Rahmat said...

dan dan pula dah nak jadi hobi mandi sungai. haha

abah khalisha said...

dalam entry abah pasal kenangan ramadhan dulu-dulu pun mention pasal menda ni lah..mandi sapai kecut jari-jari..hehehe

abah khalisha said...

dalam entry abah pasal kenangan ramadhan dulu-dulu pun mention pasal menda ni lah..mandi sapai kecut jari-jari..hehehe

Syuxer said...

minum air sungai secara tak sengaja tuh hahaha...

aku time kecik2 dulu, men guli sampai ke petang heheh..x berasa penat pun hehe

lilypelangi said...

ouh~ duk tawau. fuh ! memang best lau dapat mandi air sungai .


sy dlu maen pantai jer , sebab labuan tak de sungai . hehe

mykhalis said...

hahahha.. standart la tue.. mana tahan

Fyqa said...

nk batal pose letteww

:)

sleeping_maniac90 said...

hahaha..
nakal ye!!..

Far8 budak baik said...

hahahahahaha ni lah org cakap..
sambil2 menyelam mminum air ehhh??
hahahahaha..seyes kelaka kau cerita..
aiyo yo...aku pun dulu mandi sungai..
tapi jarang je time kat terenggaanu dulu..seyes best kn...habis hitam kulit2..ekeke

zaty luvlianncezzz said...

haha. mcm sgt indah je kngn tyme kecik. ape pn x sedar kn tyme tue

S a l a m r a m a d h a n~
Jum hayati di sini (^o^)
suatu kisah di ramadhan

amna said...

huhuhu.. habis makruh + makruh + makruh la ^^
budak2 nikai nih..

sha my heart said...

tak ada sungai, parit pun jadi.. haha~ kenangan zaman kanak2 dulu. lawak2.

ILA HonEyBuNNy said...

tawau eh?

tetiba teringat kenangan di sana...hehe

n teringat dulu ustazah selalu pesan n cakap..budak laki kalau panas mandi sungai...nanti air msk dalam badan...hehe...zaman budak2 sekolah dulu..ahhah

chemay said...

lama dah tak mandi sungaii..
rinduuuuu.
*jum pergi sungai ramai2 dengan blogger*
\hehehe
:P

Nurnajwa said...

Sah le batal puasa time tu XD

Mst rndukn nk mndi sungai? ;D

*skrg byk sungai dh kotor --*

Ezay Hadry said...

best wey mandi sungai..mandi parit pun best mase kecik2..
ada dah ke gathering blogger pakat mandi sungai ramai2? ekekeke

alif haris said...

perghh dah lama tak mndi sungai ..
huhu

izzah said...

wahh..baik punye strategi!!haha..

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip periksa kerosakan san servis radiator

masa kecik kecik dulu mmg puas minum air sungai masa puasa... segar ajerr rasa

hamba Allah said...

gambar memang taley laa..semat abis ! kahkah

ayie said...

waah jom mandi sungai..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!