Wednesday, August 3, 2011

Jangan Kuruskan Puasa

Kita sudahpun berada di bulan Ramadhan.. cepat je kan.. bersyukur kehadirat Ilahai kerana kita masi diberi kesempatan bertemu bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini.. mana tahu ini adalah Ramadhan yang terakhir buat kita kan.. kot kot esok esok kita dah menghadap Ilahi.. tapi amalan still tak kemana lagi.. huhu..

Sofar cam mana dengan puasanya.. ok tak? harusla ok kan.. dah besar panjang pun, badan semua dah ditumbuhi bulu, kalau tak tahan puasa.. apa la.. buat malu jak kan.. unless yang ada peristiwa berdarah itu lain cerita la, itu aku tak nak explain hahahahaha

Bulan puasa, bulan menguji kesabaran.. banyak jenis sabar yang diuji.. rasanya semua pun tahu kan, fadilat puasa, hikmah serta pahala yang dijanjikan oleh Allah swt. kepada mereka yang menunaikan rukun islam keempat ini dengan sempurna..

So marila kita berpuasa dengan ikhlas ya, jauhkan aktiviti aktiviti yang boleh mengurangkan pahala puasa.. jaga pandangan mata dan tutur kata.. nanti sia sia jak berlapar.. badan kurus.. pahala puasa pun kurus jugak.. tak ke rugi.. ya dak?.. hehehe pesanan untuk diri sendiri ni dan jugak kepada rakan rakan.. ok selamat beramal semua.. assalamualaikum..

54 comments:

cantekk said...
This comment has been removed by the author.
cantekk said...

baiklah.
mekasih atas nasihat ustaz abu tu.

*;-D komen yg 1st kna padam, salah eja.

ABU said...

yaaaa...aku tak layak jadi ustaz bah... saja2 ter-on mode ramadhan, konsep2 dakwah gitew!! :D

ABU said...

yaaaa...aku tak layak jadi ustaz bah... saja2 ter-on mode ramadhan, konsep2 dakwah gitew!! :D

zie_ira said...

hukhuk,,peristiwa berdarah ea abu,,=='


yeah2,,bulan puasa ni bukan thn lapar dan dahaga je,kan,,masa ni gak la nak lebih kan ibadah kepadaNya,,:)

selamat berpuasa !terawikh tak?

Azham Vosovic said...

hari pertama lembik, hari kedua da ok. hari ketiga ni je xtau lg...

syaz@rozelt said...

baekkk bos!hehe..nice morning tazkirah..simple yet nice n meaningful~ selamat pg!

[sutera kasih] said...

baiklah pak abu..thanks atas nasihatnya :P

sergeant keroro said...

semoga makin gemok dengan amal, keh3

p/s : taknak join ke? XD ada kosong lagi ni :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

biar bdan kurus tp berat dgn amalan..x gitu ustaz abu..

Miz Novexx said...

Selamat berpuasa Abu, jagalah pandangan anda!!!( ececeh ada gaya ustazah tak ) (^___^)V

qellissa said...

Selamat menjalani ibadah puasa Abu.;)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

alhamdulillah, semoga beroleh keberkatan :)

Shamsuddin Amin said...

ko tu slalu jak kurusskan puasa...
jom terawih...^^

Fathiah Hamim said...

puasa dengan ikhlas! betul!

Fathiah Hamim said...

puasa dengan ikhlas! betul!

yatie Awang said...

waalaikumussalam...
InsyaAllah...Abu dan selamat berpuasa ye

Lieyly ︱ Alia said...

HAHAHA . peristiwa berdarah...
skong ckp abu , kalau tahan lapar ja , tpi mata xjaga..telinga , mulut pon xjga , xdpt apa jgk :)

Far8 budak baik said...

harus lahhh elak kan
kurus kan puaser kn??
hahahahahha...
tu lahh aku skrg berjual
kat bazar..
mmg byk lahh tgk awek2 seksi
membeli kat situ..
grrr...rosak aku

NURUL NADIAH MAMAT said...

terima kasih atas ingatan en abu..... :))

selamat berpuasa....!!

ArulchelseA said...

jgn gemokan perut..kih kih kih

muhamad hanif said...

oh,

peristiwa berdarah tu mcmana yea ustaz ? saya kurang paham.


lallalalalaa

Hans said...

insyaallah
sama2 kita berusaha supaya puasa kita tidak kurus
amin

nurAMALLINA said...

peristiwa berdarah? haaha

vampire's lovex said...

abu ! aku nak duit raya...cop awal2..takut lupa hahahaha...

selamat berpuasa abu !! ^^

sha my heart said...

jom2 beribadat di bulan yg penuh berkat ini =)

cucu umie said...

selamat berpose bro..hehe dah hari yg ke-3 nie..

lilypelangi said...

selamat berpuasa !


banyak2 kan lah ibadat sunnat :D

Siti Arfah said...

Salam ramadhan kareem abu. :). Moga ramadhan kali ini penuh makna .

syrupmasin said...

betol tuh ustaz abu..slmt puase :D

Syuxer said...

jom kita gemukkan puasa kita..:)..

selamat berpuasa bro..

tido ajela untuk elakkan kurus puasa heheh..

ILA HonEyBuNNy said...

terima kasih atas peringatan ini...

jom ramai2 kita gemookn puasa ita dengan beramal ibadat...;-)

Cik TeN10 said...

syukur alhamdulillah masih berpeuang merasai Ramadhan tahun ni.. selamat menjalani ibadah puasa.. =)

sleeping_maniac90 said...

haha..
ak msih kuat utk bpose.. hehehe..
slmt bpose abu!!

Abu Huzaifah said...

hari puasa tetap main bola petang2.. hOhO

Bidadari Syurga said...

puasa tetap usha baju raya... heeee

amna said...

best3..
susah nak jaga mata kt bazar ramadhan =.=''
pandang kanan, nampak tut.. kiri tut.. argh!!

ïêmå å¢klê§ said...

ala, puasa nak upah duit xboleh ker???
haha...

dill said...

Abu! Salam Ramadhan. jangan lupa simpan spare utk duit raye dill.

dill.

Mell 10-11 said...

For everything english premier league and fantasy football...Malaysian style...
fantasyonthego.blogspot.com...Join our official league for the extra kick

adan said...

selamat beramal abu bulan puasa ni..

YOUsoF said...

Terima kasih En. Abu di atas nasihatnya.. ;D


Betul tu, wugi kot kalau pahala pun sekurus badan kita. Semoga memperoleh ramadhan yang lebih berkat..

Liyana Zahim said...

Selamat beramal bersame2.. =)

deeya said...

selamat berpuasa dan beramal di bulan ramadhan abu .....!

nak wet raye .. hehe ~

izzah said...

slm Ramadhan,abu!
puasa elok2 ye..haha

Rtp Farra Arisha said...

yup, sama2 kita beramal. tingkatkan sifat mahmudah dan peliharalah akhlak sebaik mungkin. happy ramadan kareem ya :)

Syazwan Che Deraman said...

betol tu..mgkin ramadhan tahun nie adalah ramadhan yang terakhir bagi kita kan..

tumbuh bulu?..hahaha..kat mana tu?.

selamat berpuasa bro :)

Pyka Rahmat said...

kalau online lama lama takpe ke?

Nurnajwa said...

Ahaha, peristiwa berdarah? ;D

alif haris said...

hahahaha ko pn gune istilah peristiwa berdarah gak ke ? :D

yg penting jgn malas2 time puasa ni :)
rajin2kan amal ibadah ,buat kerja ^^

amir aizat said...

nice entry abu! hehe

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip periksa kerosakan san servis radiator

tak adenyerrr nak diet2 ni mmg dah nama nya puasa ... mmg perut kempis

ayie said...

puasa kali ini best sbb 100% puasa ngan famili..hehe

Tea Dno said...

berpuasa biarlah ikhlas ye anak2. sekian. ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!