Saturday, August 13, 2011

Apakah Perbezaan Diantara UK, England, London dan Jugak Great Britain

Kalau duduk lepak bersama rakan rakan kitaorang selalu menjual buah buahan.. tahu tak maksud menjual buah buahan tu?.. aku pun tak tahu, tapi yang pasti dalam bulan ramadhan ni kurang kurangkanlah menjual buah buahan ya hehehe.. ok lepak, selain membincangkan isu kerja bajet workaholic, kitaorang jugak selalu berbincang tentang isu isu semasa dan pengtahuan am, kalau cerita pasal artis memang tak la.. arghhhhh.. intro aku out!!..hahahaha

Sebenarnya aku tak pernah pegi Europe lagi, apa jadah ada kat europe tu pun aku tak tahu.. masa borak borak salah sorang kawan tu mengeluarkan soalan "Apakah perbezaan diantara UK, England, dan London..sila bincangkan?" lebih kurang macam tu la soalan dia... so, alang alang search, aku sertakan jugak jawapan bagi maksud Great Britain dan Manchester.. 

Ini cuma pengethuan am, saja saja nak kongsi.. tak nak pun tak pe.. boleh search sendiri hehehe..
Mari kita mulakan..

United Kingdom (UK) ialah gabungan diantara empat negara iaitu England, Wales, Scotland dan Northern Ireland..

London adalah ibukota bagi England dan bandar terbesar dalam UK.. bermaksud setiap negara dalam UK mempunyai ibukota masing masing, Wales ibukota dia ialah Cardiff, Scotland ialah Edinburgh dan Northern Ireland dengan Belfast.. dapat tak?

Great Britain pulak ialah geographic term memberi maksud bagi pulau pulau terbesar bagi Kepulaun British (British Isles) iaitu England, Wales dan jugak Scotland..

So, England adalah sebuah negara di dalam UK dan ia jugak sebenarnya adalah pulau..kan kan..
Manchester pulak ialah United..hahahaha..

Sila betulkan aku jika aku silap.. daripada sejarah korang search la sendiri ya..ok itu sahaja, simple.. Terima kasih kerana membaca.. 
Sumber: http://answers.yahoo.com/

London Bridge is falling down,
Falling down, falling down.
London Bridge is falling down,
My fair lady.

55 comments:

Mr.Thinker@Ali said...

dah kaji. betul apa yang dikongsikan. :)

Dhiya Fariza said...

Correct. I live there before. Nice one!

Rtp Farra Arisha said...

yup, i've searched it many times!! u're so smart. good for u to share the infos with all of us!! ;)

SoLy SoLicious said...

owhh..... begitu

Far8 budak baik said...

ade sorang kawan aku..
mmg suka lahh geografi ni..
sebut je ibu negara apa..
mesti dy tahu..
tapi klo aku..seyes tak
leh ingt..ingt kejap je..
esok lupa balik..
hahaha

blog-tips-kurus said...

maknanya, N.Ireland bukan Great Britain..? ooo.. rasanya pernah terbaca entry ni dalam blog HanisZalikha tapi sebab kurengg Geog, lupa dah. haha! mcm Far8 tu..

cucu umie said...

that's right bro.. masih lagi dlm kawasan UK semuanya.. kire perktaan itu semuaya merujuk kepada Uk..

Ain Zulaikha said...

jadi, bila awak nak bawak saya pergi sana? hahahahhaa

alif haris said...

perghh geografi aku kureng sikit haha ..yg aku tahu aku tinggal kt malaysia skrg ni haha :D

Cik Ca'ah said...

oh!
baru tau.
nice sharing,abu :)

Nurnajwa said...

Ehhhh? Laaa, baru tahu XD

syrupmasin said...

haha..ye ke doe..oke aku geografi cukop makan :D

Bro ahmad said...

bab ni fail la..tapi erope guna matawang sama kan?

sleeping_maniac90 said...

lorh sume tuh under uk??
ak ingt uk tuh ngara len..
bru tau wei..
tq~~ hehe

Shawn Razaleigh said...

oooh. nice one. keliru jugak dulu..awrr

sha my heart said...

aah, tahu jugak. terjumpa masa tgh cari jawapan assignment. Baca sejarahnya sekali. Baru faham apa tu UK, Great Britain dan England.

Nice sharing =)

Edy Fee said...

wow rajin cari jawapan..lau aku jawab
entah..hahhaha
hurmm mmg semngat ni..leh kje kat info centre

Lieyly ︱ Alia said...

rajin betoii abu ^^

lilypelangi said...

aku memang fail skit bab geo2 nie .

btw . nice sharing ! :D

Qaseh dalia adelia said...

qaseh baca ni baru tahu ..bab kaji mengkaji ni failed ..mengaji pun bukan tetiap ari huhul

Abu Huzaifah said...

waahh.. trima kasih.. aku baru tau =..=".. err.. Manchester United? hehe.. Liverpool macam ne plak?? hikhik

Aki said...

ngam.. ko juga la Abu.. ^_^.v.. Hehehe..

Bigdaddyz said...

simple tapi padat...nice!

Anif Abdullah| AA said...

ouhhh..aku dulu keliru gak..hehe

bgus abu..share :)

Miecyber said...

Tak pernah pergi London lagi lahh..

Azham Vosovic said...

hahaha. selama 5 tahun benda ni menghantui aku masa teacher tanya kt sekolah dulu. dsbbkan malas nak membuat rujukan, tak tau smpailah sekarang...thanks for sharing

[sutera kasih] said...

oooooooooo..cmtu pulak...failed bah geo & sejarahku dolu-dolu hhoho

thanks bang bu bagtau pengetahuan am bah ni heee

ïêmå å¢klê§ said...

la yeker.
aku pun ingat uk 2 negara laen

WZulhilmi said...

nice info btw. good good buat research. =)

siti kektus said...

oooohhhh. ;)




geografi tere masa fm3 je, pastu tak ingat dah. tu pon dlm malaysia je. ;)

Fathiah Hamim said...
This comment has been removed by the author.
Fathiah Hamim said...

people sometimes get confused that london is in america. hehe

muhamad hanif said...

aku nak pergi sana esok..


doakan aku ya! ;)

dill said...

btol tu abu! pandai die

dill.

ILA HonEyBuNNy said...

xtau apa2...

ne baru baca info neh dah jadi tahu la...ehheh

nak p london la..huawwawa

Bob Merley said...

Betol!!! There also thing Commonwealth realm which include canada, australia, and others (=

Wanie said...

hehe..thanks for the info..dulu ingat england & UK ni same je..rupe2nye england salah satu negara UK..

i am S!L4H.. said...

dapat2. ehehe
*tp x tau bertahan bape lame*
hahha

Aisyah Aina said...

aku nak pergi london tp takde siapa nak bawak :'(

GaRy™ said...

nice!! aq pun konpius sebelum ni... huhu...
lamanya tak lepak sini.. T^T

Henry Zackery said...

yeah !! london bridge is falling down

LASER KEYBOARD YANG SANGAT CANGGIH

sergeant keroro said...

yeke? baru tahu, hehe :P

nice :D

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip servis motorsikal kupcai scooter

aku tak pandai kecek logat london... kecek bahaso klate boleh lahhh

amir aizat said...

nak pergi UK!! haha

Liyana Zahim said...

Oo ek? Baru tau.. Bese la belajo smpai drjh 5 je dlu.. So mmg tak smpt ambik geog.. Hahahha..

Ayuh kte pindah london beramai2! Erkkk~

Syuxer said...

memang betul bro kongsikan tuh..hehe..aku dulu ingatkan united kingdom tuh jah england je hehe..last2 baca sini memang gabungan 4 negara..patutla dalam olimpik tarak men bola pakai nama england heheh..

Bidadari Syurga said...

haish... mengkaji nie... bagus nie... buat akakpun nak google gakkkk

schaze zainn said...

ok yg pasti belum pernah jejakkan kaki kat sana..hikhik xP

nunama said...

wow! nice one. interesting. thanks for this information. hehe. :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

ececeeee . pengkaji suda dya :D

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

nice entry..mmg pening memula kan..skang paham dah..

APAN said...

mende ni mmg banyak memberi kekeliruan kat orang mesia rasanya.aku pun agak sukar nak paham dulu...skang ni paham gak la.harap berkekalan la memori aku pasal info ni.huhu...

Ramziah Mangsor said...

suka lagu yg last tu..'my fair lady'.. haha~

Hanif Idrus said...

Dahsyat kau yek..lepak sama kawan2 bincang bende macam ni...aku kagum..hehehehehhe

dear xila said...

apesal ko up entry ni kat g+? huhui~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!