Tuesday, August 9, 2011

Antara Pengalaman Kerja Dan Gaji

Aku tergerak untuk bercakap sedikit tentang pengalaman kerja dan gaji.. jika anda di beri peluang mana yang menjadi pilihan anda? samada gaji yang tinggi ataupun pengalaman kerja yang bagus.. situasi berlaku pada usia yang masi muda bujang dan jika dilihat anda sepatutnya boleh pergi lebih jauh..

Dulu masa mula mula aku terjun dalam dunia pekerjaan setalah berfikir untuk tidak meneruskan profession sebagai pelajar aku beranggapan bahawa gaji yang besar bukanlah menjadi keutamaan bagi aku.. apa yang berada dalam fikiran aku ialah aku tak ingin menjadi seorang yang jobless, duduk kat rumah mendengar soalan pakcik2, makcik2 dan sepupu2 aku bertanyakan "bila ko nak kerja?".. arghhh sakitnya telinga aku pada masa tu..

"tak pe la kerja apa pun boleh.. yang penting pengalaman.." itu adalah perinsip awal aku.. dan ianya kekal sehingga beberapa ketika.. aku yakin ramai dikalangan fresh graduan juga berfikiran seperti ini dan kita juga telah diberitahu supaya tidak memilih kerja.. ya kan..

Ketahui la korang bahawa sebenarnya setelah korang bekerja korang akan mula berfikir tentang sama ada gaji yang berbaloi dengan tenaga yang diberikan.. korang akan mula berkira tentang gaji yang korang dapat adalah sedikit dan tidak setimpal dengan apa yang korang berikan kepada majikan, bukannya tidak bersyukur tapi ini adalah hakikat kehidupan apabila kos hidup semakin meningkat.. pernah tak dengar tentang kakitangan awam atau suasta minta supaya gaji diorang di naikkan?.. pernah kan..

Tambah tambah lagi kalau korang mempunyai komitmen.. ada kereta nak bayar setiap bulan, pinjaman pendidikan, rumah, untuk parent lagi.. nak saving lagi untuk future, ini untung kalau ada balance setelah tolah tolak semua.. wahh..

Mungkin pada masa tu korang tak fikir dah pasal pengalaman.. sebagai orang bujang usia pun masih muda lagi, tak kesah dah sama ada background study related tak dengan kerja yang korang buat, yang penting gaji masyuk, kerja lebih masa even kalau fikir fikir ia sepatutnya bukan level study korang yang penting ialah dapat gaji banyak..

Tup tap tup tap in case ada masalah di tempat kerja, nak cari tempat kerja ditempat lain.. dan pada masa ni la korang akan berfikir "kalau interview nanti apa aku nak cerita tetang pengalaman kerja aku?".. apa yang paling bermain dalam fikiran korang "sampai bila aku berada di tahap ini, apa akan berlaku empat lima tahun akan datang?" see..

Apa motif entry aku ni sebenranya hehe.. korang fikirla sendi ya..  tu pun kalau korang baca semua, sebab ramai dikalangan reader blog ni adalah student.. mungkin malas nak ambil tahu pasal benda benda macam ni lagi.. atau bakal guru yang memang jelas tak nak ambek port pasal kerja lain selain mendidik anak bangsa.. selalu mendapat pembelaan kerajaan, ya dak?.. hehehe..

48 comments:

dill said...

sekarang ni duit memang memainkan peranan penting dlm kehidupan. kalau setakat gaji 500, susah nak hidup kat bandar2 besar. lebih2 lagi banyak komitmen lain mcm yang abu cakap kat atas tu. ape2 pun kene rajin usaha. kalau hanya biarkan diri di takuk lama, kite takkan ke mana2.

Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum melainkan mereka berusaha untuk mengubahnya sendiri.

eh. ape dill merepek ni. ahaks~

ABU said...

oh cikgu dill.. anda sangat memahami perasaan hatiku :P

SoLy SoLicious said...

betol pendapat dill tu ....bnyak benda pakai duit..lebih2 bileh dah ade tanggunjawab besar, byr kete, byr umah..kalo ade bini+anak2 pulak...

Shamsuddin Amin said...

sebab tu ak resign... x berbaloiiii... hahaha

Mr.Thinker@Ali said...

aku baca sepenuhnya. :)

sedang berfikir. sememangnya ada ketepatan dgn apa yg ko kongsikan. mmg byk org pertikaikan dgn tangga gaji dan taraf hidup skg ni. tidak dinafikan. pemilihan untuk bertukar kerja itu suatu jalan yg terbaik. mencuba untuk kesesuaian yang lebih selesa, dari segi gaji terutamanya. masa interview untuk next job, boleh dah goreng kaw2 sampai terliur interviewer tu dengar nanti. good luck bro. :)

Edy Fee said...

yup..kalau nak tunggu keje yang betul2 minat tu mmg la lambat sikit..kne sabar ler...
hurmm kerja kompom nak gaji best...letih keje terasa berbaloi sikit

sergeant keroro said...

zaman sekarang duit memang penting. serius.

Aki said...

Abu,ko paham2 ja la hidup d KL ni.. haha.. tapi,setiap apa yang kita buat tu pun jadi pengalaman juga kan.. So,si Aki rasa,teda masalah juga ba tu.. Peluang sentiasa ada d mana2.. ^_^.v..

cucu umie said...

memang nowadays kite akan fikir begitu apabila berada dialam pekerjaan..adkh cukup gaji yg diberikan and setimpal dgn kerja yg kita lakuan.but pada ayie mungkin setimpal dgn kerja yg kita lkukan yg pntg kne pandai berjimat ah dlm menguruskan gaji tersebut.. itu pntg supye tidak cukup gaji tersebut..

meaw said...

duit sekarang ni penting,pengalaman pon penting,tanpa duit tanpa pengalaman susah juga untuk kehidupan seterusnya..

duit kalau tade, nak makan?nak beli tu beli ni?

pengalaman kalau tade? macamana nak prepare untuk kerja lain...

lebih kurang macam tu lah, adehh,,terbebel panjang lak,kekekekeke ^__^

yatie Awang said...

kakak dulu tak fikir tentang gaji, yang penting nak kerja dan akan dapat gaji

amir aizat said...

gaji plg penting kan,huhu

deeya said...

dua2 penting . pngalaman aku , pd awal bkerja aku cume nak kan pngalaman & tak kisah pun dibayar brape . hnya berbekalkan sijil klayakan dari politeknik , aku cume dibyar gaji 800 jer .

tp lme-klamaan aku mule berontak . kte kene brani mntak naikkan gaji related dngan qualification & experience keje kite .

klau x , mogok ! eksyen cm nak benti keje . pastu slalu MC tp kerja kena buat gat . dan alhamdulillah , berkat ksyukuran & doa yg tak putus2 gaji aku pun smakin b'tmbah . dan naek dan naek dan naek tiap2 tahun . (ceh ! pdahal bru 3 tahun) . huhu ~

yg pnting yakin pd diri , rajin usaha . percayalah , anda akan rase kelainannya . chaiyok2 !!

ArulchelseA said...

zaman ini zaman duit...tak de duit diri tersepit..tp jgn sampai mkn rasuah..nnt bangsa akan musnah....

syrupmasin said...

duit-duit..penting.ohh..jessie j yang cakap duet ta penting dlm lgu price tag..haha :D

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kalau org baru nk berjinak dgn dunia pekerjaan especially fresh graduate tak yah pikir pasal gaji tp pengalaman tu penting..tp bila u dh start ada komitmen ms tu u dah kena fikir psl gaji..

muhamad hanif said...

tulah,

sekarang takleh demand sangat kalau tak jobless lah jawapannya, nak kerja bagus semua mahu pengalaman..



ummpphh.

Niena Pengembara Ilahi said...

mmg.. bgi seorang pelajar duit rm1000 tu dh cukup besar, tpi bla dh keja tetap... tau la duit RM2500 tu nk agihkan camne.. tu pn masih blum ckup lgi, nk bayar pinjaman perumahan, kereta, bgi duit kt parents.. msa tu jgak rasa cm nk rompak bank.. tpi bersyukur je dgn apa yg ada.. InsyaAllah rezeki tu makin berkat ^^


klau nk dpt sesuatu yg terbaik kna la usaha lbih :)

Niena Pengembara Ilahi said...

mmg.. bgi seorang pelajar duit rm1000 tu dh cukup besar, tpi bla dh keja tetap... tau la duit RM2500 tu nk agihkan camne.. tu pn masih blum ckup lgi, nk bayar pinjaman perumahan, kereta, bgi duit kt parents.. msa tu jgak rasa cm nk rompak bank.. tpi bersyukur je dgn apa yg ada.. InsyaAllah rezeki tu makin berkat ^^


klau nk dpt sesuatu yg terbaik kna la usaha lbih :)

Qaseh dalia adelia said...

yelah bro..skang pun tgh cari kerja lain .. bujang ni boleh lah tggung utk diri sendiri ..

Hans said...

betul2
aku pentingkan gaji dan persekitaran kerja yang bagus
:-)

ayie said...

bagus-bagus entry ni..bagi ayie idea nak demand kerja..hahaha

Fathiah Hamim said...

sebenarnya duet sangat penting untuk dunia sekarang. huhu

ABU said...

oh ramainya orang pentingkan duit hahaha betul setuju kat korang..

tapi hakikatnya gaji sepatunya bergerak seiring dengan pengalaman kerja barula syokk!! :D

Far8 budak baik said...

haah..tu ar kn..aku baru je
terfikit gitu..tapi aku pun tak tahu..kemana hala tuju aku..
tapi yg penting..nk kerja yg
bergaji lahhh..gaji tu tak kesah..
asal dapat kawen 4..HAHAHAHAHA

sleeping_maniac90 said...

bile bca pe y abu tulis nih, wt ak tkut lak nk msuk alam pkrjaan..
at least skang sbgi student ak xperlu pkr duit ckup k x, berbaloi k gaji ak ngn kje aku.. nnt da kje knpem nk kne simpn duit..

xnk jadik dewasa la cm nih hak3..

lilypelangi said...

aku skg nie kerja , setiap hari dapat rm20 . walaupon tak banyak . tapi lepas la tuk beli brg sendri n buat duet smpanan smbung blaja nnti . huhu

WAHIDA ALIAS said...

asal gaji cukop tok tampung hidop tu sudahla..persoalannye..cukup kah??haha

Anif Abdullah| AA said...

dua-dua tu penting.. pengalaman tu membawa kita kemana-mana..duit pon ikut sama,jika kita diberi peluang untuk memilikinya.. Sebab tu,aku pernah terpikir baik buat bisnez dan takmo bergantung keje kerajaan.. tapi berapa ringgit sangat? ya kene bersyukur.. tapi bila kos hidup menekan,1001 persoalan ialah how to get money... Bagus entry ini..Membuka mata pada fresh graduan.. aku plak bakal grad tak lama lagi..hmm, kene survey industri yg betul2 market skunk ni even cam tak kene ngan degree..tapi keadaan dah tak macam dulu..takleh memilih.. hmm,chaiyok abu!!

YOUsoF said...

Paling penting kita enjoy dengan apa yang kita buat dan cuba ikhlaskan.. Kalau ada rezeki lebih inshaallah ada...



Tapi apa yang aku nampak ramai penjawat awam kerja manyak relax woooo.. tapi gaji seddap.. (tak semua la).. ;D

[sutera kasih] said...

ku baca bang buuuu..sbb nya ku pun jobless skrg..bernanah telinga dgr org2 balik2 tanya suda kerja ka???

uerghhhh..bawa ku skali keja bang buuuuuu :P

ILA HonEyBuNNy said...

tetiba takkot lak bila dah habis belajar nanti...

pengalaman kerja mmg penting..sbb kalau di U kbykn belajat teori ja bukan praktikal sgt...

Azham Vosovic said...

Eh, mcm nak perli bakal guru jer..hehehe, kecik hati hahahahah.... xdahal la bro kalau kita amek dua2 benda tu seiring... hehehehe

Lieyly ︱ Alia said...

bnyak entry pasai keja la neyh :D
heee , alia lg xdk pengalaman..bru nk cri..

Abu Huzaifah said...

kerja je apa pun... yg pnting pengalaman kerja... :)

APAN said...

sedikit sebanyak pe yg ko tulis ni sama ngan pe yg aku rasa skang.biarpun belum cecah setahun aku keje, tapi aku dah start feeling mcm ko tulis tu.mula2 keje mmg x pikir sngat gaji.nak cari pengalaman dulu.tpi bila dah keje dan melalui bnyak tekanan kerja, mende ni akan bermain di pikiran.huhu...

tapi bagi aku, ada baiknya berpikiran mcm ni.supaya ada kesedaran nak tingkatkan taraf hidup :)

nub said...

baik gua jadi budak sampai bila2

bukankosong said...

gaji penting,keje yg ok pun penting

yg penting cari keje yg ko rasa ko puas,ko suka plus gaji yg ok dengan ko.

Rancanglah kehidupan baik2,jgn biar diri kat takuk lama.

Even gaji besar tp keje mcm celaka,seteres bagai pun xsyok gakkk

siti kektus said...

tak de pengalaman pon susah gak. company macam nak yg berpengalaman.


duit pon sama penting. lagi2 yg dok kat tengah bandar. semua kena beli.

yg penting kite usaha dulu lah. rezeki mesti datang nanti. ;)

vampire's lovex said...

terbaik lah abu..abu dah dewasa...boleh mintak duit raya da...hehehe...

adwafarahin said...

byk company mntk pengalaman la kan xpe yg penting usaha, rezeki allah kat mane2 je

Nurnajwa said...

Tak phm tp nk komen jgak, hehehehe.

ïêmå å¢klê§ said...

gaji yang besar menjadi keutamaan aku sekrang..huuh
tapi betul la dari xdapat keje, baek keje je gaji 1k pun...

schaze zainn said...

memang betul. mule2 lepas abis belajar tak kisah sgt kije pe, jnji pengalman.

tp skrg dah kerja baru faham perit kerja ni =,=" tambah2 lg kalau kite ni zero knowledge.

dah tentu asik kene buli jek. masa tu baru terfikit, is it worth berkeje dgn gaji yg di beri tu.

tia @ Ini Kisah Tia said...

adeh , macam aku lah ni . mula2 ni nda kisah kerja apa asal ada pengalaman .. hehe :D

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip Pemeriksaan servis kereta

EEEMMM AKU DAH RASA KERJA MAKAN GAJI, KERJA SENDIRI, KERJA BAWAH ORANG, KERJA ATAS ORANG.... YANG PENTING DUIT KITA TU HALAL BIAR DAPAT BERKAT HIDUP BESAR KECIK GAJI KALAU BERKAT CUKUPPPP UNTUK HIDUP

Ramziah Mangsor said...

suka entri ni..

sb ianya persoalan biasa bg yg bekerja. kalau rasa tak berbaloi, kdg2 motivasi utk kerja pun jatuh (down).

Tapi kena igt, buat kerja kena ikhlas, semoga berkat =)

Mrs. Daniel said...

tak sabar nak keje...ada $$ semuanya jadi. susahnya duduk mencongak siling berangan itu ini tapi takda yang masyukkk...nak harapkan gaji suami jerk, cukup memang cukup. tapi keinginan wanita sukar dipenuhi. haha...ada-ada jer idea nak gi shopping mall.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!