Wednesday, June 8, 2011

Tips untuk pengguna broadband

Nak cakap apa? tak de idea nak cakap... emmm.. brokbeng!!
Oh aku nak bagi tips sikit pasal broadband.. ini untuk pengguna broadband, jika anda berminat, sila teruskan membaca.. sedikit yang aku tahu dan mungkin korang pun sudah tahu..

Sebelum tu ingin aku katakan 'ini wilayah celcom'.. cam haram hahaha.. cuba korang tengok fanpage celcom dalam fb, abis diorang kena kutuk kutuk.. tapi aku lek jak.. sofar ok  jak aku pakai.. problem sikit sikit tu adalah..

Ramai sangat orang yang mengadu pasal line tenet dia macam hanjen.. sebenarnya ada beberapa perkara yang korang perlu tahu sebelum dan semasa memiliki berokbeng..

Sebelum beli pastikan coverage line tempat korang ok..
Jangn pakat beli jak.. kena explore dulu tempt korang tu line dia ok ke tak.. ada 3G ke tak?.. ni nanti dah beli baru mengadu lain macam taik.. haram provide internet sello macam siput.. hisap darah.. uit!

Tengok betul betul package yang diorang bagi..
Ni penting.. yang diorang sebut sebut 5GB la, 3GB la 2GB la.. tu bukan speed sebenarnya, samada korang tahu atau tidak aku cuma ingatkan semula.. itu adalah kuota yang diorang bagi, memang la dia cakap unlimited tapi kalau kuota tu dah habis internet korang still boleh pakai tapi line macam haram.. sello nak mapus.. buka fb boleh la.. kalau nak buka blog banyak widget, tunggu la kucing betanduk..

Jangan masuk page yang tak penting 
Pakai internet 2GB jak.. sedap je kan tengok youtube/ porn/ page page yang tak penting, yang tak berfaedah.. cakap tak download pun, tak save pun dalam komputer.. padahal masa berok tu tenga load nak tengok youtube etc, dia tenga download la tu.. contoh korang dah tengok 10 video clip darab 12MB.. dah  berapa banyak size kuota korang dah hilang.. kalau video ok, penting bagai tak kesah la kan.. tapi kalau entah ape ape.. buat rugi jak..

Ahh! bosan bosan bosan... sampai sini jak la, banyak lagi sebenarnya.. malas la nak cakap panjang panjang.. benda basic jak kot.. tak kan tak tahu kan..

Kalau nak tanya apa apa.. bagi jak pelempang kat aku.. jangan segan segan jangan silu silu ok!.. huooha huooha huooha<--- bunyi berok :D

34 comments:

apik pehe said...

itula..kalau guna beruk beng ni kena guna betol2..kena ader perancangan..hehe

syrupmasin said...

haha..ermm..macam mane pulak orang yg macam aku selalu delete usage doe?? haha..kalu dah dekat 5gb aku delete..huhu

Cik Azizah said...

oh yeker...jijah main hentam je pakai..patut lah selalu over limit..muahaha

Aisyah Aina said...

tak tau pape pasal broadband...kat rumah pakai wifi je :D

faiz said...

broadband ni mmg kena tgk tempat..xsemestinya semua tmpt dia laju..

adan said...

aku pengguna streamix tegar.. kah kah kah..

khairul akmal azman said...

keh3...
2 la pasai..
baik kai streamyx
no kuota

ABU said...

tu la baik pakai streamix..
tapi aku nak pakai mobile internet jugak..kalau nak ada broadband dgn streamix mampus laaa...:D

chemay said...

chemay pakai strimiks.
so tak ada masalah
*nada berlagak*
hahahaha

adwafarahin said...

ceq x pkai berukban pulak anyway tengs yep!

Cik Miza said...

xsuka celcom. walau apa pn alasannya

ayie said...

marilah bersama-sama tukar kepada wireless..mcm aku ni ha guna wireless free kolej je..hehe

Piah Becok said...

oooo baru tau. sebab selama ni pakai strimix je.. berukben ni tak tau pun pakai cemana.





cam over je tatau pakai. tapi realiti haha

terbaru-->WORDLESS WEDNESDAY #2 -->.lagi. -->life is like a MEMERANG

Ayie said...

tang porn tuh, memang tak bley blah.. hahaha..

Raji and Yeen said...

btol gak nih..
ni yg kadang2 kte ambil mudah lps tu dh ad brodben bler lambat barulah menyesal sume x.x

tia @ Ini Kisah Tia said...

alaa , kenapa cerita lagi sebab aku pun teringin mau beli berukband tu cuma nda tau bagus atau nda sebab ramai bilang nda bagusss ..

Scya Lollita said...

aku punya dh selamat diterminasi haha

lilypelangi said...

patut la berukband sy pon cm siot jer . main beli jer kan :p

nelly said...

nelly tak guna broadband .hehehe

cucu umie said...

ayie lebih prepare prepaid broadband untuk yg dok kg sebb kat area kg nie mane ad line 3g..heheh

zati embong said...

jat guna streamyx.hihi.betul 2,belum campur broadbnd 2 panas cam nk meletup coz lama sgt guna.huhu

Siti Mashitah Saidin said...

pkai berok ben kat poly ja.. tuh pon macam siput sedut... kdg2 ja dapat 3g... (maxis) ..celcom lagsung tak dapat...
lg sakit ati, dah la line siput sedut, member pegi bukak youtube la, menda la... makin slow~

Miss Anis said...

broadband celcom line laju je kt umah ni......

amna said...

nah pelempang! ihihi..
mr. ABU, thanks utk info ni. orang memang berhajat nak beli berok ni seko pasal nk duk uma sewa ni kang payah lak tada tenet nk buat kijo.

thanks untuk petua nk bagi beruk sihat!~

APAN said...

agak berpuas hati lagi ngan brdbnd aku setakat ni...
nak laju2 sngat mmg x bole sebab nme pun brdbnd...
iklan nak lebat je.haha...

~SaL IjOu~ said...

pakai celcom broadband kat kl je ok..balik kg cam ntah hape2 je (--")

Pijahh' de-Arr said...

KMI OK JEKK...~~

MSLAH SIKIT2 JEK..NO HAL LAHH..~

Shamsuddin Amin said...

Lori2,
tyr empat putus sambungan...
sori2,
bru dapat balas kunjungan...^^

ni satu pelempang dari ak...hoho

bunga said...

sama jer brodband mana pun..slow je kat umah bunga..ahaa

Ain Zulaikha said...

bod ben ni mmg nak kena tendang.. hahaha tapi pakai maxis okey je.. cuma quota dia cepat habis kalau tgk video and download, sebab tu siapa yang pasang auto play video mmg kena pangkah terus.. tobat tak nak masuk dah hahhaa

IT Expert said...

Habis tu ko pakai dial-up ke ?

Streamyx pun broadband la. Takde limit bandwidth pun. Ko tau x apa maksud broadband ? Yang pakai usb modem tu namanya wireless/mobile broadband, yang pakai fixed line tu namanya wired broadband.

contohnya:

Maxis = wireless broadband
Streamyx = wired broadband

Adehh, lemah tengok rakyat Malaysia yang masih confuse pasal broadband.

SiLabiLabi said...

"pinjam" wifi orang lagi senang, tak ada commitment nak bayar..hahaha

GEMPAR!! Artifak Tahun 1880 Yang baru dijumpai


Gambar : Kampung Tapak Pembuangan Bahan Elektronik

mazru said...

ash..

xchange link..koi da letakkan link blog ni di blog koi te..

heheh..

http://koianakpahang.blogspot.com

mohd zuki said...

pakai la vpn e-pahngi.bypass kouta korang 2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!