Wednesday, June 15, 2011

Tips Keselamatan Menggunakan Internet Banking

Memandangkan sekarang ni musim hack menghack kita sepatutnya lebih berhati hati ketika menggunakan perkhidmatan internet.. terutama sekali yang berkaitan dengan akaun peribadi kita seperti bank dan sebagainya..

Sebut pasal bank, adakah korang mengamalkan langkah langkah yang keselamatan yang betul ketikan menggunakan perkhidmatan internet banking? tak pasti?.. kita tahu pihak bank mungkin telah memberi jaminan keselamatan kepada pengguna e-Banking mereka.. tapi bagaimana pula di pihak kita?.. main belasah jak kan..


Di sini aku ingin berkongsi dengan korang tips tips keselamatan untuk pengguna internet banking..

Jangan menggunakan komputer awam
Cuba elakkan mengakses akaun internet banking menggunakan komputer yang di tempatkan di tempat awam seperti di perpustakaan ataupun di CC.. biasalah kalau banyak orang yang dah pakai komputer tu selalunya banyak dijangkiti segala macam virus. Ingat, spyware yang ada di komputer awam macam ni boleh mengintai transaksi anda.. lebih buruk lagi apabila ia dapat mencuri data data korang..

Pengawasan rutin 
Lakukan pemeriksaan online bank anda anda secara rutin.. dengan ini, ia dapat memastikan bahawa tidak terdapat transaksi mencurigakan di dalam akaun anda.. jika terdapat sesuatu yang aneh, segera buat laporan kepada pihak bank...

Kuatkan password anda
Gunakan password yang tidak mudah di curi.. sebaik baiknya gunakan password yang menggabungkan huruf dan angka.. ingat, jangan sesekali mengunakan password daripada tarikh lahir ataupun IC korang sebab ia sangat mudah untuk di curi.. adalah lebih baik jika korang mengubah password secara rutin.. dan sudah pasti korang harus ingat password tersebut.. jagan asyik dok tukar tukar..last last lupa pulak..keh keh..

Jangan percayakan bank ataupun polis
Jangan pernah memberi password korang kepada sesiapa pun termasuk pihak bank ataupun pihak berkuasa seperti polis.. bank mungkin sesekali bertanya kepada anda tentang informasi peribadi seperti nombor kad pengenalan tarikh lahir dan nama ibu untuk melakukan verification.. tetapi bank yang baik tiada hak untuk menanyakan password korang.. ini termasuklah pihak polis.. tiada hak tau!!.. 

Antivirus 
Sila pastikan komputer yang anda gunakan untuk mengakses online banking korang dilengkapkan dengan antivirus dan sistem keselamatn yang bagus.. serta pastikan jugak ianya update.. ini adalah untuk keselamatan, siapa sangka.. perlu anda tahu, dunia maya penuh dengan perangkap, program jahat dan hackers..

Ok aku rasa tips tips kat atas serius sangat berguna dan sangat penting.. jangan pandang enteng.. ingat itu!!

23 comments:

Siti Mashitah Saidin said...

uih~ bahaya skrg nih kan? :P

Siti Mashitah Saidin said...

uih~ bahaya skrg nih kan? :P

ABU said...

tahu tak per..hati hati ok..

ABU said...

tahu tak per..hati hati ok..

tia @ Ini Kisah Tia said...

nda lah aku mau guna online . bikin takut eh hacker2 ni . adesss ~~

adwafarahin said...

skrng nie mcm2 la so kene la hati2 dok
tengs yep abu! :)

cucu umie said...

thnkx gor the sharing info..stkt nie xpnh lagi guna banking on9..haha sebb memang xthu nak guna

syrupmasin said...

berhati-hati :D

nelly said...

nice tips ..
:)

fadh leyanie said...

ha`a skng ni mmg musim org mnghack.....
kesian yg kne hack..

vampire's lovex said...

tah pape kan..main hack hack lak skg...rasa nk tampor2 je...biasa sgt tu hack orang hehh...

liyana said...

THANKS
and beware!hmm

Cik Bidadari said...

mujur takda... kita pakai yg asas2 aja... ebanking nie.. tak retilah sangat...

Mawar Berduri said...

tiada sudah guna bank secara on9.. hari tu salah password, terus kena block.. huhu..

Nurnajwa said...

Nasib aku tade bank :>

Hahahhaa, kuno gilaaaa XD

Abu Huzaifah said...

fuuhh!! bahaya lah skunk ni... makin menjadi2..

ABU said...

tia:tenknologi tia..rugi kalau ndak dipakai..ndak paya Q time p byr bill..:D

adwa:yes skung kena berhati2..

cucu:tak pe tips ni blh pakai sampi bila2..hehe

masin:ya berhati2..

nelly:tq..:)

fath:jom saling hack menghack..:P

vp:hahahaha awk nak kena hack ke..:)

yana:,ost w'come

bidadari:teknologi..nikmatilah sebelom mati..hehehe

mawar:blh buat baru la..:)

najwa:buat la satu..nti tak ya pgi Q byr bill..

abu:tula skung kena berhati2...huhu

~SaL IjOu~ said...

nak share jugak.nak selamat bukak satu account spesifik utk online banking je & make sure duit dlm tu utk buat pmt online je..nak simpan duit byk2, simpan lam account lain yg xde online banking..pengalaman kije kat bank~ langkah berjaga2..

amir aizat said...

ish bahaya ni.tak penah2 lg utk mncuba,huhu

ABU said...

sal ijou: thanks share..betul tu..

amir: try la ok je kot..kita kena berhati jak la..cam biasa..mana2 pun kena berhati2 jgk kan..:)

cantekk said...

aku mmg rajin buat pengawasan rutin...
mmg tak berubah la duit aku yang rm21.00 tu..
alhamdulillah ;-p

miss.Addin said...

dunia dah tak selamat . ek ? ada kaitan ke :) hee

Mr.Thinker@Ali said...

Hahaha. Setting kt application yg kita gunakan supaya x remembered apa2 passwords dan juga history. Penting tuu. Password yg aku guna, ada dalam 20 panjangnya termasuk simbol pelik2. LOL! ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!