Sunday, June 19, 2011

Sihir tak Bermenfaat

Keh keh keh.. gempak je tajuk..
Kalau korang ingat aku sebenarnya dalam proses nak menghabiskan buku harry potter sebelom filem last dia kuar kan..tengok kat sini.. tapi 'sepertinya' aku mengahadapi masalah, aku baru jak sampai buku yang ke empat Goblet of Fire.. ada tiga lagi, semua tebal tebal.. gila aku tak sempat sebab masa huhuhu.. ka ini cuma alasan aku jak hahahahaha. Tak pe rasanya sempat kot sebab filem Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 keluar kat Malaysia tak silap aku 14 July.. kena baca laju laju ni hahaha.. untuk pengetahuan korang aku baca yang melayu punya okay.. tak de la bongok sangat bi, cuma aku tak nak tanggung risko, kang aku tak paham, buat apa nak malu kan hehehe..

Jika korang adalah peminat Harry Potter mungkin korang sangat familiar dengan mantera kat bawah.. ini adalah mantera daripada ahli ahli sihir JK Rowling.. ada banyak lagi sebenarnya..

ALOHOMORA  Membuka pintu atau tingkap yang terkunci
APPARATE  Muncul di tempat manapun yang diinginkan. Catatan: Hanya boleh dilakukan oleh penyihir berusia minimal 17 tahun dan telah lulus ujian khas. Tidak dapat dilakukan di dalam Hogwarts, serta merupakan salah satu mantera yang amat sukar dan kompleks, jika tersilap salah satu anggota tubuh si penyihir akan tertinggal di tempat asalnya sebelum ia berpindah.
AVADA KEDAVRA  Salah satu Sihir Tak Terampun. Menyebabkan kematian sementra. terdapat pancaran cahaya berwarna hijau dan biasanya tidak meninggalkan bukti kerosakan pada tubuh mahupun penyebab kematian sehingga tidak dapat kenal oleh kaum Muggle.
EXPECTO PATRONUM  Mencipta Patronus (pelindung) untuk mengusir Dementor. Catatan: Sebentuk asap kelabu/perak akan keluar dari hujung tongkat sihir ketika menggunakan mantera ini. Bentuknya bermacam macam, biasanya binatang. Kekuatan Patronus, bergantung kepada kekuatan fikiran penyihir. Patronus adalah jelmaan fikiran-fikiran baik dan bahagia penyihir.
EXPELLIARMUS  Melucuti senjata lawan.
FINITE INCABTATUM   Menghentikan mantera-mantera yang sedang bekerja.
LOCOMOTOR MORTIS  'Mengikat' kaki mangsa, sehingga tidak dapat bergerak.
LUMOS   Menyalakan cahaya kecil di hujung tongkat.
MOBILICORPUS   Menggerakkan atau memindahkan tubuh seseorang. Catatan : Biasanya digunakan ketika mangsa dalam keadaan tidak sedar atau tidak berdaya.
MORS MORDE   Mewujudkan bayangan tengkorak yang bercahaya, ke langit, dan seekor ular keluar dari mulut tengkorak. Merupakan tanda Lord Voldemort dan para pengikutnya Deats-Eaters.
OBLIVIATE   Memadam atau mengubah ingatan seseorang kebiasaangya kepada Muggle
REDUCTO   Menghancurkan benda padat yang menghalang jalan.
RIDDIKULUS    Mantra untuk berhadapan dengan Boggart. Catatan : Mantera ini membolehkan Boggart berubah menjadi sesuatu yang kita sukakan
SERPENSORTIA  Mengeluarkan ular besar dari hujung tongkat yang mengarah ke musuh penyihir
WINGARDIUM LEVIOSA   Menerbangkan benda.

ok fine info ini sangat tidak berguna sama seperti info Krabby Patty tu.. hahahaha..
sumber wiki: List of spells in Harry Potter

41 comments:

izzah said...

bnayk juga mantera harry potter..agak2,bahasa apa dorang pakai??

chemay said...

pernah tengok merlin?
spell yang no1 tuh.
dalam cerita merlin
dia tukar jadi
tospringee.
haha
:P

liyana said...

sy mmg plg x mnt citer harry potter.klu novel la
kalu movie tgk la gk.hihi

ABU said...

izzah: tak tahu la jugak..paza zaman paliolitik kot..hahaha
mgkin basa buat2 sediri la..:)

chemay: oh ya ke?..baru tahu..tak tngok merlin..

Aisyah Aina said...

movie pon aku tak pernah tengok...ni lagi la nak baca novel dia....layan novel jiwang best la...hahaha

syrupmasin said...

haha..lepas nih bole gune dekat dunie nyate :D

cucu umie said...

hehe..ayie ad yg bi punye sampai abis lol..kuikui tpy bukan semua ayie punye ayie pinjam member..nak pinjam boleh jer..heheh

APAN said...

sanggop ko baca bro...aku rasa buku dia semua tebal2 kot..tpi x per ar.ko minat kan.haha...

nasib la kalau tibe2 jadi mantera tu...

Cik Azizah said...

abu!! nak pinjam novel tu..filem yg part 1 dah tgk gan dia..nak tgk part2 pulak july ni..tak sabar nak tgk.best Harrypotter ni!

so cepat lah tamat novel tu..nak pinjam ni!!

~SaL IjOu~ said...

Aku suka ngk die nye movie je..baca novelnye lambat g kot..tp kalo cite vampire (twilight) tu aku baca novelnye ;p

nawal addina said...

harry potter best ! XD

adwafarahin said...

wah kazen aku pengomen pertama! hihi

nape la adwa x mnt erk HP nie -__-

semoga dpt khatam ye abu hihi ^^

Aman Ibrahim said...

waa~ rajin la Abu meng'listkan mentera harry potter nih. Aman duk dengar adik2 main pakai tibai ja sebut, sambil memnbuat adengan haru-biru dalam rumah. Semua feeling ahli sihir lepas tengok citer haha..

yatie Awang said...

kena belajar ni haha...mana tahukan nanti nak guna waktu kecemasan hehe

apik pehe said...

hahahah...banyak wehh..nak baca mane satu ni?

Shamsuddin Amin said...

zam zam... allakazam...

lilypelangi said...

tak sabar nak tgk cter ni!! :)

Abu Huzaifah said...

haha... cube test.. :)

Lieyly ︱ Alia said...

AVADA KEDAVRA !

HAHA , mcm2 kan ayat dia..bahasa apa ah ^^

M Fizan said...

huhu..aku dah setahun lebih kot tak layan harry potter punya buku..btw, aku paling suka sumpahan-tak-terampun avada kedavra dengan cruciatus..very2 best :D

czueka zulaikha said...

aku layan mantera p.ramlee bukak gua je haha :P
ta sabar nak tgk harry potter part2 :)

Cik Bidadari said...

heeeeeeeeeeeee... akak malas nak baca buku... akak suka tgk cd ulang2... heeeeeeeeeeee... best2

perindu bintang said...

*mawar berduri adalah budak hantu harry potter.

kihkihkih..

tak sabar oii, tunggu part 2..


oh ya,abu semakin terer memahami maksud puitis.. yeah!

nurfatiha blacky said...

BANYAK MENTERAA diaa. aduiii. nasib baek x minat harry pottter . haha *ade kaitan ke. haha

zureen said...

nak terai menda ni! iihihihihi

::contengan hati::)) said...

tak sabar nak tunggu last cerita ni dah baca buku dia tapi nak tengok ceria gak lagi best kan kan ;)

suka buat main mantera dia tu lgi2 kalau time tolong ibu masak ahaah ;)

Bro ahmad said...

ajar mentera nih...boleh jadi ahli sihir la lepas ni XD hahaha....:)

bunga said...

xlayan..hahaha..

Syuxer said...

hahah boleh try neh nak lawan santau ahahah...

err mana ko dapat buku neh versi BM..nak beli ajatnya hehe..berapa harganya bro?

amir aizat said...

part2 dah klua ker abu?

deeya said...

mantera anjasmoro ?? yo ! kuey harry potter .. kuey karo keturunanmu bakal dadhi keturunanku . orak nyantek manak sampek kapan pun ..

bhahaha ! pernah tngok harry potter sekali jerp =)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

ingtkan ko baca english punya td..akak nk kagum dah..bkn apa psl akak pun kalau novel bi K.O ~heee

ena meina said...

alah abu
tgk cd jer,lg phm..
rjin tol abu bce buku HP ek
bgus2..hehe

ain revival said...

baca buku harry poter..gler ah.aku tgok ketebalan dy pun dah putus angin nak baca..hehe..juz kayan muvie jep..:)

aku suka sebut expecto potranum..y dy ckp berkali2 time training dalam Harry Potter & The Prisoner of Azakaban.hehe best~

tia @ Ini Kisah Tia said...

haha . avada kedavra ;)

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
اسلام عليكم

http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip beli kereta terpakai

uihhhhh orang putih pun ada magic main sihir gak .... ingat orang kita ajer yang percaya benda macam ni...

Diriwayatkan daripada Aisyah r.a katanya: Rasulullah s.a.w pernah di sihir oleh seorang Yahudi dari Bani Zuraiq yang bernama Labid bin al-A'sham sehingga Rasulullah s.a.w merasakan seolah-olah melakukan sesuatu yang tidak dilakukan oleh baginda. Pada suatu hari atau pada suatu malam Rasulullah s.a.w berdoa dan terus berdoa, kemudiannya bersabda: Wahai Aisyah, apakah engkau merasa bahawa Allah memberiku pertunjuk mengenai apa yang aku tanyakan kepadaNya? Dua Malaikat telah datang kepadaku. Salah satu di antara keduanya duduk di samping kepalaku, kemudian yang satu lagi duduk dekat kakiku. Malaikat yang berada di samping kepalaku berkata kepada Malaikat yang berada dekat kakiku atau sebaliknya (bercakap-cakap): Apa sakit orang ini? Yang ditanya menjawab: Tersihir. Seorang lagi bertanya: Siapakah yang menyihirnya? Yang satu lagi menjawab: Labid bin al-A'sham Salah seorang bertanya: Di manakah sihir itu ditempatkan? Yang satu lagi menjawab: Pada sikat dan rambut gugur yang berada di sikat serta pundi-pundi yang diperbuat dari kurma jantan. Salah seorang bertanya: Di manakah benda itu diletakkan? Yang satu lagi menjawab: Di dalam telaga Zu Arwan. Aisyah menyambung lagi: Lalu Rasulullah s.a.w pergi ke telaga tersebut bersama beberapa orang Sahabat baginda. Kemudian baginda bersabda: Wahai Aisyah demi Allah, seakan-akan air telaga itu berwarna inai (berwarna kuning kemerah-merahan), kemudian pokok-pokok kurma yang ada di situ bagaikan kepala-kepala syaitan. Aku (Aisyah) bertanya: Ya Rasulullah, Mengapakah engkau tidak membakar saja benda itu? Rasulullah s.a.w menjawab: Tidak. Mengenai diriku, Allah telah berjanji menyembuhkanku dan aku tidak suka membuatkan orang ramai menjadi resah, kerana itulah aku menyuruh menanamnya .

iniialahaku said...

APPAPONXBLEY....pufff..jadila komen aku ni..haha

Raji and Yeen said...

owhhhh ak suka expetro petrolum..
pernah gak try nak wat
tapi xjadi lak =.=

Miecyber said...

Entri menarik Hehehehe


Kereta masa hadapan

ABU said...

hahaha ramai sgt orng nak try kuarkan sihir..hahahaha

brangn la tu..aku Wingardium laviosa kang korng semua baru tahu hahahahaha

Fathiah Hamim said...

adeh. aku tak pernah nak berminat harry potter neh. memang tak bermanfaat. =.=

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!