Wednesday, June 29, 2011

Mari Menderma Darah: Mitos Derma Darah Jadi Gemuk

Tengok..baru jak hari tu aku cakap pasal derma darah.. hari ni aku derma darah dah tadi kat office.. borak borak dengan rakan sekerja rupanya ramai jugak yang takut nak derma darah, tapi ada jugak yang first time menderma.. kenapa nak takut, sebenarnya tak skit pun, macam kena gigit semut jak..hehehe..

Aku nasihatkan, baik korang derma darah, besar jasa yang korang buat, mungkin darah yang korang dermakan itu akan menyalamatkan nyawa orang lain.. tahu tak, pusat darah negara mengalu alukan korang berbuat demikian.. pernah sekali hospital daripada Kota Kinabalu call aku kat sini supaya mendermahkan darah aku ni.. see, betapa diroang memerlukan darah..

Aku ni jenis darah O.. orang yang pemurah la agaknya, boleh bagi darah kat semua jenis darah lain, tapi bersifat memilih, ia cuma boleh menerima jenis darah daripada O sahaja.. kasihan kan..hahaha..

Perlu korang tahu:
Keriteria utama orang yang boleh menderma darah ialah
  • berat badan melebihi 45kg
  • berumur 18-60 tahun
  • anda sihat pada hari itu
  • tidak berada dalam pengaruh alkohol atau ubat ubatan
  • tidur melebihi 5 jam
  • tidak mengandung
  • kali terakhir menderma 3 bulan yang lepas
Keistimewaan untuk penderma darah
1 kali - percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan (tidak termasuk x-ray dan pembedahan) dan wad kelas dua untuk tempoh 4 bulan 
2-5 kali - percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan dan wad kelas dua untuk tempoh 4 bulan dan percuma bagi pelalian Hepatitis B 
6-10 kali - percuma rawatan pesakit luar untuk 1 tahun dan rawatan perubatan kelas dua untuk 6 bulan
11-15 kali -  percuma rawatan pesakit luar untuk 2 tahun dan rawatan perubatan dan wad kelas dua untuk 1 bulan 
16-20 kali - percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan dan wad kelas dua untuk 2 tahun
21-30 kali - percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan dan wad kelas dua untuk 3 tahun
31-40 kali - percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan dan wad kelas satu untuk 4 tahun

41-50 kali - percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan dan wad kelas satu untuk 6 tahun 
Lebih 50 kali - percuma rawatan pesakit luar dan rawatan perubatan dan wad kelas satu untuk 10 tahun dan wad kelas dua seumur hidup selepas 10 tahun di wad kelas satu.. 
Sumber: buku merah derma darah tu, daripada rujukan surat pekeliling KPK 5/2005 bertarikah 20 Julai 2005, aku salin jak daripada buku tu keh keh keh

Tengok gigih tak aku.. aku nak suruh korang derma darah ni.. derma darah cepat!!..
Oh ya.. masa dokter tu tenga cek kesihatan aku.. ada orang bertanya "betul ke kalau derma darah badan kita boleh jadi gemuk?"... dokter tu jawab "mitos!!"..

Berikut adalah gambar aku yang tampan ketika menderma darah bersama dua orang makhluk tuhan yang gedik datang menyebok..hahahahaha.


.
ps: entry auto publish, tak sempat nak bw, esok aku balas kunjugan korang ok.. tidur awal hari ni sebab badan agak lesu lesu..^^

53 comments:

muhamad hanif said...

muka kau..penuh dengan kebanggaan betul


AHHAHAHAHAHA

cucu umie said...

hehe..ayie biase juga derma darah..masyuk la..kawan2 ayie pon ramai yg xnak derma darah..tak thu ah knaper..huh

Wani said...

waaoooww!!
banyak nya keistimewaaan dia!
dah umo 23 tahun, sekali pon x pernah derma darah lg..
kena terai2 derma nih =)

nfdeeda_zubir said...

menderma darah diibarat seperti mencabut gigi..
serius tak berani

syrupmasin said...

aku ta penah doe derme darah..teringin gile :D

Bella Bell said...

hahhaa.. comel je abu ni..


errr.. tak pernah derma darah sebab takut jarum! serius takut tengok jarum dia.. huhuhuu!!~


^^

vampire's lovex said...

aku darah AB !!! so memng darah kedekut hahahaha...

dapat sijil kan ???

tahniah,kau la wira negara *tetiba hehe

::contengan hati::)) said...

dah lame tak melawat kawan2 ;)

best kan derma darah ;) tapi ibu dah tak bagi derma darah lagi dah sedih

qamarguyz said...

salam ziarah..
hMm..ak belum pernah derma darah ni br0..bukan takut ke apa, tapi....
jeng jeng jengGg

Bidadari Syurga said...

kita tak pernah derma darah... takut jarum tu yg utamanya... kalau dah sampai seru insyallah... gagahkan juga. gemuk?

p/s: ganti darah baru... mungkinlah ada selera makan di situ... entahlah

Amiey White said...

okay fine ! touching , amiey kurus -.-" tak pernah derma darah

apik pehe said...

hehehe..baper tong buat tuh?

Miscellaneous Smiles said...

ameklah darah aii..~~
hehee

Addin said...

haha nak derma tapi berat tak cukup ;p

nurAMALLINA said...

Berlagak gila siot muka abu. ahahha

Syuxer said...

kita sama darah ar O..hheheh..memang ksian kan..kita pemurah tapi xde pilihan nak dapat darah A ke AB ke huhu..

aku dah 2 kali dah derma darah..kat tempat aku,jarang wat kempen derma darah..jadi aku x dapat nak tolong.

banyak darah ko derma..:)..semoga usaha murni abu neh mendapat keredhaan dari Allah s.w.t..

Aki said...

lawalah Abu.. hahaha..

lilypelangi said...

teringin lar nak derma darah . skg nie asik tak lepas coz berat tak cukop . huhu

rara pinkmafia said...

tp dorg kata kalau kite mkn vitamin yg dorg bg tu akn gemuk.better jgn mkn.

yatie Awang said...

kakak belum pernah juga derma darah, kenapa?? tak tahulah..hehe...

Asyraf Arif said...

tak suka jarum ! -.-

Aman Ibrahim said...

haha pic last sekali~ muka memang tersenyum habis..

mitos rupenyer kalau gemuk derma darah

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

As-salam..Abu..long time no see..keh keh keh..

Nampaknya akak x layak derma darah psl x cukup berat..

ena meina said...

darah o,kite serupa..heheh~
btw nk tye betul ker kalo drma drh brat kiter akn maintain?
ker MITOS SHJ?hehe~

zie_ira said...

ehehe,, muke penuh confident disitu,,:D,,

ira pernah derma darah ,, xgumok2 pon,,hehe,,mitos2,,

eyh ,ira da email tau,,cek email ea,,trima kasih,,^^

~SaL IjOu~ said...

Pertama kali nak derma darah dulu aku agak cuak sbb org dok ckp mcm2..deorang ckp lepas derma darah pening2 la, sakitla..tp bila da derma, xde pun sume tu..

Excited nak derma darah lagi lain kali~ ^^

leya said...

tringin gk nk mnderma dara..eh darah tp time brkobar2 ni xde la plak kempen mnderma kt area sini.. time tkut2 dlu mcm ari2 plak ade kmpen ni mne2..haih ;p

mykhalis said...

jujur tak tahu faedahnya.. memang la nampak cam tak ikhals.. tapi kalau ada ganjaran memang bertambah semangat..hehe

chemay said...

teringin nak derma. tapi takut. aiyaaa -.-

Abu Huzaifah said...

hoho... bgus derma darah... dapat pahala... dpt menyelamat kan org.. :)

NuSaNa NoSa 91 said...

xbleh nk derma darah.. huhuu~ T_T

meaw said...

errrr...tengok doctor pon tak ley,jarum pon tak ley...nak derma darah lagi tak boleh,troma!huhu

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
diy buat mudguard dari fibreglass

yang pasti derma darah ni untuk orang yang amat memerlukan pertolongan kita.. ia amat bermakna sekali

niena shopping2u said...

kucing mmg suka curik tulang.. =.='

dh bnyak kali derma darh, tpi xgemuk2 gak lagi huhu

**::CIKNUURUL::** said...

xpernh derme even drh O jgk,.tringn sbnrnye tp xtau bile dn kt mne nk g derme,.err,bley ke cmtu?,.huhu

Fathiah Hamim said...

takut mahu dermaaa

sarah said...

yg tak derma darah tu pon gemok xder faedah..kalau derma darah tu buat gemok pon at least ada pahala jgk haha..neway jemput jengah http://sintaksiss.blogspot.com/

cikida said...

wahh,,derma darah...sy x berani.wuwu

alif haris said...

haha best derma darah .. ? :D

toblerone said...

da lame smpn hjt nk derma drh.. ad j mslh ble ad pluang.. huhu

Raji and Yeen said...

woahhh cool gila derma darah
padan lah muka bangga jer tu ;P
btol xsemua org boleh derma darah T.T
ak nak buat Medical checkup pun dh nk pitam o.O

cik azeya said...

aku takot kene cucuk jarum. sakit woo. ritu kene cucuk jarum sebab nak ambik darah kat hospital pun aku dah keluarkan air mata setitis dua. inikan pulak nak derma darah. T-T

APAN said...

darah kita sama bro...aku baru 3 kali derma darah.yg last tu paket 350ml je kot.darah aku malu nak kuar...haha...

YOUsoF said...

Bagus la ko Bu siap ada dua orang cewek teman ko ek.. camni semangat la ko nak derma darah selalu...

Aku pernah derma sekali je, teringin jugak nak derma lagi sebab aku memang nak kejar 'mitos' tu.. ;D

Siti Mashitah Saidin said...

tak boleh derma darah.. berat 43 ja! hahaha!

ABU said...

hanif: tak de la bangga..tapi gumbira dpt menderma..

cucu: tu la pasal tak tahu knape..pengcut la diorng ni cis!!

wani: tahu tak pe..derma la derma la..

nfeeda: la apasal takut. tak sakit la..

masin: try la its feel vry good..

bella: aku mmg comel hahahaha

vp:ya dpt sijil..tq tak bangga pun cuma happy..wirakah? haha

contengan hati: ya mmg best..

qamaguyz: jeng jeng jeng apanya..taku la tu..hahaha

bidadari: bilala la agankya seru tu datang kan..:)

amiey: hi kurus, derma la kalau dah gemuk sikit ok hahaha

apik: stu beg ja kun..syurla ada..payah jugak nak kuar..hahaha

pijah: tak na aigh!! :P

addin: makan bnyk2 dulu bru blh..hehehe

nuramallina: tak de la belagak..

syuxer: kalau ada peluang drma la lagu..best kan..

aku: ya mmg..:)

gemukkan bdn sikit dulu :P

rara: tak tahu la pulak..mungkin kot, tapi aku makan jak hehehe

yatie: try la kak..bet oooo..

asyraf: ok je la..tak skit pun..

aman: ya mitos jak kata docter tu..

kak rina: napa tak layak..oh ok new baby soon..:)

ena: ya kita serupa..huhu :)

ziera:kan mmg mitos la kot..

sal ijou:kan..best kan..best je rasa..

leya: derma la..best oooo..

en kalis: tu la sambil2 membantu..abu tak kesah sngt faedah tu..yg penting dpt menderma..

chemay: tak perlu nak takut la..

abu: ya betul setuju..

nu sana nosa 91: apasl? derma jak..bantai hehehe

meaw: hahaha ya latu alasan derma cepat!!

zam: ya sngt bermakna..:)

niena: mitos kan..tu la pasal tak gemok2 hehehe

ciknuurul: try la..ok je la..:)

fatihah: jgn takut dear..ok jak..

sarah: hahaha kan kan..

cikina: apasal tak berani..tak sakit la..

alif: ya mmg best..

toblerone: huhu derma jgn tak derma..yg penting iklas..kan :)

raji: tak bangga la..yg penting derma dgn iklas..ok ja tak skit try la its good..

cik azeya: jgn takut la..tak sakit..

apan: hahaha aku pun mcm tu gak dulu..

yousof: hahaha kawan office tu..menyebok.. derma la lagi aku sarankan hehehe

siti: hahaha makan bnyak2 dulu..

amir aizat said...

kne reject nak derma tak boleh, mcm mnaer? ahha

cantekk said...

haha....
ttiap tahun aku join,..
tp xpenah lepas.. darah tak cukup zat!

POSH76 said...

bagus derma darah ni.....dapat pahala

zhry said...

Kalau banyak kali derma rambut akan tidak beruban.

zhry said...

Kalau banyak kali derma rambut akan tidak beruban.

zhry said...

Kalau banyak kali derma rambut akan tidak beruban.

zhry said...

Kalau banyak kali derma rambut akan tidak beruban.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!