Sunday, June 12, 2011

Kebaikan menangis

Siapa kat sini yang suka menangis.. aku tak suka menangis, lama gila dah aku tak menangis.. tak silap aku last time aku menangis masa dekat raya puasa hari tu.. sedih dowh sebab aku tak balik kampung, masa tu aku betul betul homesick, dengar lagu raya terus becucuran air mata aku hahahahaha... ingat balik kelakar jugak aku rasa.. mengong...

Kalau korang nak tahu menangis sebenarnya mempunyai banyak kebaikan.. aku sarankan supaya korang selalulah mengis sebab ia memberi menfaat yang baik kepada mata dan perasaan anda.. antara faedah menangis ialah...

Membantu penglihatan
Sebenarnya  mata kita mudah terhidrasi oleh pergerakan udara di sekeliling kita.. air mata dapat mengurangkan hidarsi, megelakkan mata menjadi kering seterusnya membantu mencerahkan lagi mata korang.. takyah minum inershine dah.. 

Membunuh bakteria
Air mata dapat berfungsi sebagai pembunuh bakteria, macam antibac jugak la.. tak perlu Eyemo, korang cuma perlu menangis jak.. air mata mengandungi lisozom yang dapat membunuh 90-95% bakteria jahat..

Mengubah mood 
Apa yang korang rasa selepas menangis? tambah nak meroyan atau makin ok?... makin ok kan.. mood sediah dah kurang kan.. so, itu la dia.. mengis dapat mengubah mood anda daripada tak ok kepada mood yang lebih bagus..  ini disebabkan selepas menangis sistem hati, otak dan jantung kita akan menjadi lancar..

aku rasa sedih pulak tengok gambar ni...

Mengurangkan stress
Semasa kita menangis sebenarnya air mata mengeluarkan sejenis hormon stress yang terdapat dalam badan.. hormon tersebut dipanggil endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin.. selain menurunkan level stress, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi etc..

Jadi apa di tunggu lagi.. menangis la korang sepuas hati, biar sampai mata kau buta macam mata Kasim Selamat..keh keh keh...

34 comments:

apik pehe said...

nanges tu dapat release tensen..huhu...

chemay said...

sedih pulakk bace entry nie abu.
sobs3
:P

Aisyah Aina said...

hari2 aku menangis...sebab kalau mengantuk mesti keluar air mata...menangis jugak tu kan...hahaha

aku_gadis_bintang said...

nangis tu best laa..kalau laki nangis lagi best..kira nye bertuah laa kalau laki nangis..:)

DIEDA said...

acoco jom nangis secara jemaah jom :D hek hek

fiQ'Ra Pancake said...

yup, betul tu~ tapi jgn nges slalu.. huhu ~ t dah xde air mata nk kuar :D

adan said...

kesimpulannya menangis membantu menyihatkan diri sendiri.. so,jom kita menangis beramai-ramai.. nice info bro.. ^___^

Miecyber said...

Menangis takper, jangan meraung sudahlah...

Basikal elektrik boleh lipat

Miscellaneous Smiles said...

huaa..aku tak nangis..tak nagis..~~

peh malu wehh nk nagis2 nihh..hehee

: husna : said...

nangis kerana takutkan Allah dapat halang dari masuk neraka. woo ^^

SoLy SoLicious said...

ni kena menangis sepuasnye smpai bengkak ni..hehe

::contengan hati::)) said...

dulu suke lah menangis sekarang dah rock dah hahah

aty shakira said...

:) betul

Imran nyambek said...

die best kalo nangis kluar hingus sekali.pastu terjilat en hingus tu.perrggh.kaw.

faiz said...

aku baca entry ni sambil nangis..heheh

bunga said...

betulll...:)

menangis mampu hilangkan stress..

Shamsuddin Amin said...

ko nangis la selalu...

Isteri Encek Bard said...

baru tahu... nice entry

cantekk said...

imran pengotoq!

aku da lme gile babas tak nangis kerana lelaki,,wow stetmen ;-D hihi

ermm..abu, aku nk menangis krn kekhilafan dan dosa2 aku selama ni,,

amir aizat said...

saya suka nangis dalam kerete jer,haha

rara pinkmafia said...

fuhhh nasib rara mmg suke nanges.heheh

Scya Lollita said...

air mate dpt dekatkan dri dgn ALLAH (:

ayu Yusop said...

haha. samala kita dh lama x nangis. btw,duk sabah kat mana ? :)

ain revival said...

aku nak mngis byk2 start hari nie..haha

Rtp Farra Arisha said...

apa yg dicakapkan tu ada betul laah jugak kann. hmm. kalo baby yg baru lahir tu menangis mcmna pulakkk?

amna said...

thanks utk info ni mr.ABU :)
kalau nangis time tengah kecewa / marah, insyaAllah akan kurang perasaan tersebut selepas tu :')

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sbb tu perempuan suka menangis..sbb kami dh tahu kebaikan nanges ~heeee

miss.Addin said...

bila tension automatik boleh nangis :)

czueka zulaikha said...

kira mata czueka lagy oke la dr abu ni? haha sbb aku slalu nanges haha.
aku senang keluarkan air mata tibe2 tp ssh nanges..ahh cm ne tu :P

meaw said...

jom nangis reramai :P

APAN said...

x penah lagi baca info sal menangis gini.haha...

agak rindu gak nak menangis.aku pun lme gak kot...

tpi camdoh lak kalo tbe2 nak nagis kan.haha...

Mohamadazhan.com said...

setuju..menagis dapat kurangkan rasa tekanan dan mendekatkan diri dengan pencipta atas muhasabah silap lalu =)

Muhammad Burn said...

menangis baca entry ni. hehe

tshirt koyak said...

gua dah banyak tahun xmenges..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!