Monday, June 20, 2011

Cara Meningkatkan Jumlah Pageview

Page view ataupun page impression adalah jumlah halaman yang dikunjungi/ diakses oleh pengunjung dalam sekali kunjungan... sama seperti aku ramai blogger berpendapat jumlah page view yang tinggi menunjukan bahawa blog korang adalah menarik perhatian dan bermenfaat.. walaubagaimanapun untuk mandapatkan page view yang tinggi adalah tidak semudah yang kita sangkakan.. ia memerlukan beberapa teknik dan aku sekarang ni tenga mula mengamalkan teknik tersebut..ceh ceh!!..hahaha..
Oleh yang demikian disini aku ingin kongsikan cara cara untuk meningkatkan jumlah page view.. 

Rajin update blog
Yaa.. kena rajin update blog.. update dengan info info yang terkini, bermenfaat dan menarik perhatian.. dengan itu pembaca tetap korang tidak akan lari.. lagipun kalau blog tak berupdate nanti berhabuk, banyak sawang sawang.. nak tak rumah korang banyak sarang labah labah? tak nak kan.. 

Membuat entry berangkai 
Berangkai, berantai, berkait? hahaha mana mana la.. ok, walaupun teknik ini agak klasik tapi sebenarnya ia sangat berguna untuk meningkatkan jumlah page view.. buat entry bersiri atau sekurang kurangnya entry yang terbaru tu ada kaitan dengan entry yang lepas lepas.. dan jangan lupa linkkan entry tersebut.. 

Meletakkan widget entry popular/ recent post kat side bar
Teknik ni sangat mudah dan aku tengok pun ramai sangat orang gunakan.. meletakkan widget entry popular/ entry terkini kat side bar.. tambah tambah lagi kalau gambar dan tajuk entry tu menarik..  

Membuat entry yang berkualiti
Entry yang berkualiti ialah entry yang memberi menfaat kepada pengunjung dengan bahasa yang menarik minat pembaca.. yang ni aku pun try nak improve.. sebab entry yang berkualiti tentu akan menambahkan jumlah page view..

Ada banyak lagi sebenarnya trik untuk meningktkan page view dalam blog.. cuma ini jak yang aku dapat listkan, walaupun nampak mudah dan sederhana tapi ia memberi efek kepada blog korang.. kalau nak ikut aku bukannya ok sangat pun, cuma nak kongsi kongsi ilmu di petang hari hehehe.. aku masa mula mula berblog benda benda macam ni la yang aku nak baca..

ok sekian..(pantun 3 kerat)
kajang pak malau kajang berlipat..
akau tak pernah lagi makan sate kajang..
sapa nak ajak aku makan oi..hahaha...

44 comments:

cucu umie said...

incya-Allah dpt dimanfaatkan bersama..sekrng pon ad mase nie nak bt mcm hang ckap tu..kan best kalo dh ad pembace setia..hehe

CIK FERRA AWW said...

MASALAH I PULAK KALAU CUTI I TAK DAPAT UPDATE. AND TERUS PEMBACA KURANG SOB3

liyana said...

huhu,,tjuk yg gmpak2 gtu pn dpt mngkatkan pageviews
pnulisan dr hati..
bru org mnt nk bacekan..
try to improve the quality of it

Siti Mashitah Saidin said...

yg entry berantai tuh setuju.. kadang2 cerita apa2 pon, bnyk org baca...

Miscellaneous Smiles said...

pen merah,
pen biru,
dh lama saya tak,
mai sini wuwuwu.


abu..~

Aki said...

mari p Kajang.. hahaha.. ^_^.v.. Sa belanja,tapi pakai duit ko la Bos Abu.. hahahaha..

Meck said...

tq info!

adwafarahin said...

mmg x kene btl pantun tu hahaha

abu tq 4 da info!

tia @ Ini Kisah Tia said...

pangg ! pantun tak kena . bhahahaa ..

fikri FAUZI said...

teknik2 yg bagus untuk diguna pakai.pantoi kau apapasai berterabor bro! haha

ïêmå å¢klê§ said...

iema maen type je entry tah pape...
nk dapat cop sirim 2 memang tnggu zaman batu balik semula la..
hahah

Cik Bidadari said...

entry berkualiti... betul tu... bilalah nak dpt view banyakkan? mekasih... berguna nie...

syrupmasin said...

terime kaseh abu :D

khairul akmal azman said...

okai!

izzah said...

wah..tips berguna ni pak abu..hehe..
tp,klu kau buat pantun yg sedap sikit,sure rmi org belanje..

Miss Elle said...

woo.. menarik.. :)

ABU said...

jgn cakap pasal pantun...arghhhh!!

Fathiah Hamim said...

semua tuh tips yang berkesan.

err kaitan sate kajang tetba? :D

nawal addina said...

tengs , nice :)

*haha , pntun hancor weh !! XD

Bro ahmad said...

tips yang berkesan,,nak cuba praktikkan kt blog...:)

Acik said...

Gunalah LinkWithin! Betul tak?

Tukar link, boleh?

aLyA_syGS said...

hari tu da buat recent post..tapi xbgerak pulak...nice tips nyway :)

zaty said...

hai, saya singgah, komen n follow kamu .
update blog ikut mood kesannya blog tak maju.. huhu

chemay said...

mekasih abuuu
:)

Khairil said...

ada pantun untuk Encik Abu...

Sate Kajang jauh beribu batu ,
aku juga tak pernah makan lagi ,
Kalau ada yang sudi nak Encik Abu,
Jangan lupa ajak aku sekali...

hahaha....

amna said...

thanks mr.ABU
saya suka tips ni. nak tambah widget tu juge ^^

faiz said...

kalo buat read more xslp bley naik pageview..

sergeant keroro said...

nice tips bro, tabik spring!!! XD

KaoRu said...

Nice tips :)

Shamsuddin Amin said...

ko mmg pakar dalam hal ni...
tgok la page view ko... haha

omai.n i k l i s a said...

aku men suke taram je, dah la pemalas nak blogwalk.
patotlah xde orang baca blog aku.

NuSaNa NoSa 91 said...

yup2~ keen pon ngah fikir cara nk wat entry berkualiti.. kdg2 sampai pening.. aigooo~ =.="

~SaL IjOu~ said...

alamak..bab rajin update blog tu yg susa sket tuh ..huhu

Abu Huzaifah said...

info yg menarik cik abu..huhu... :)

z a z a said...

yng last point tu yg plg susah. berkuality kah? hurmm

ishiko said...

masalahnye xbrape nk rajin hapdate, keh3x..

nurAMALLINA said...

Terima kasih abu untuk info ini ^^

GaRy™ said...

entri aq berkualiti ke?... huuu...huuuu...

Raji and Yeen said...

hohoho thx for sharing..
bab entry berkualiti tuh mmg agk susah nk ikut xD

amir aizat said...

samelah tgh nak mencuba,hehe
ceh nak berpantun knon,hahahahah

[sutera kasih] said...

thanks share tips Abu, terbaekkk :)

Mawar Berduri said...

nak buat entri berkauliti tu yang payah sikit.. kena perap otak nie tau.. huhu..

meaw said...

abu terbaik ah entri ni .. :D

adaberada said...

aku tertinggal bas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!