Tuesday, June 28, 2011

Baby Dalam Semak



Alololoooo.. comelnya la bah baby ni.. napa letak dalam semak.. tak kasihan ke kat dia..
Aku terbaca kosmo onlin, bayi lelaki dijumpai di dalam semak masi hidup di Kampung Pertama Machang, Bachok, untung bayi ni masih hidup.. kalau korang nak baca lengkap pegi beli newspaper kosmo hari ni katanya..

Sedih kan tengok baby ni kena buang.. penat jak orang cakap 'jangan buang bayi, jangan buang bayi' itu perbuatan keji.. masyarakat benci.. masi tak nak dengar cakap. cuba pikir kalau kalau baby tu kena makan anjing ke apa, atau kena gigit semut.. nanti mati, lagi kasihan..

Sedap jak cakap kan, tapi mesti ibu baby ni pun tak nak buang baby dia, mesti perasaan dia pun sedih masa nak buang.. ataupun takut.. kalau tak de perasaan ni mungkin bukan manusia la kot..

Tapi cuba pikir kenapa kes macam ni selalu berlaku? takut, mungkin sebab ibu bapa perempuan tu tak nak terima anak dia melahirkan anak luar nikah, atau takut malu dengan pandangan jijik masyarakat.. abistu kenapa mengandung? sebab main dengan boyfriend, kalau buat seks sedap, pergaulan bebas.. semua sebab godaan nafsu.. abistu nak salahkan sapa? nafsu?.. sapa yang kawal nafsu?.. nak menunding jari pada siapa?.. semua bermula pada diri sendiri kan..

Sebab tu, penting untuk korang memilih kawan yang betul, jangan berkawan dengan orang yang salah.. terutama sekali yang masih duduk kat sekolah, universiti ka jangan kawan dengan orang yang korang rasa boleh bagi pengaruh negatif kat korang.. mula mula tu memang best.. tapi hujung hujung korang tahu sendirila akibatnya.. penat becakap balek balek benda yang sama.. fikir fikirkan la..

Kot kot ada ibu bapa yang terbaca entry ini kan, pesanan untuk pakcik dan makcik " kenali rakan anak anda"..

41 comments:

ayie said...

meh encik abu ambik anak tu dibela :)

aqmalazmi said...

comeyy..kesian die nagis..mesti cari mama die ann

muhamad hanif said...

zaman skg,

buang bayi dah mcm buang smpah je,.

Syuxer said...

napelah mak dia wat cmtuh T_T..xde perasaan langsung..manusia tuh..bukan robot..hhuhu..

dorang tak tau ke sakit dowh kena gigit semut,dahla budak kecik tak reti nak buang semut tuh..aku x boleh bayangkan..

sungguh sakit dibiarkan bersendirian,lapar,kesejukan,asyik digigit oleh nyamuk,semut dan macam2la..kalau nasib xde luck mungkin dipatuk oleh ular..

baby tuh tak bersalah langsung tapi yang buat seks x halal itu patut diperlakukan cam baby tadi(dibuang dan dibiarkan)..

Fyqa said...

ksiannye la haii

Siti Arfah said...

Em sdey2 . Mmg comel baby tu . Ni la jd bla mnusia dh x berperikemnusiaan. ish3 .

Khairil said...

manusia yang buat ni mungkin dah hilang akal dah kot?...

Aki said...

Perhatian Kepada Semua,Bos Abu adalah Contoh Terbaik Lelaki Idaman Gadis di Malaysia.. Yeah.. ^_^.v..

NARDtheNERD said...

berani buat berani tanggung..
ni berani buat tak berani tanggung..
kan abu kan?..
:)

yatie Awang said...

isu yang tak pernah habis, yang ada anak buang, yang tak dapat anak, macam2 cara dilakukan,..entahlah...dimana letak perasaan pun tak tahu, kalau dah tak nak bagi je kat orang atau kat rumah kebajikan, ni pergi buang, buat anak tu anak patung je...sesuka hati je nak campak....

syrupmasin said...

sian baby tuh..

zie_ira said...

tu la,,,kcian sgt baby tu,, da la comel ,,tp kite xtau an pe yg ade dalam hati perut mak bapak yg buang bayi ni,,ish2,, xtau bile kes2 mcm ni akn berakhir,,T_T

niena shopping2u said...

sian kn baby ni... syukur dia dijumpai... moga ibu&bapanya menemui jln keinsafan..azab dh tggu tu

Nik Azny said...

Siannya baby tu. kecik lagi :(

Abu Huzaifah said...

smpai hati... siapalah punya kerja... npe buang kat semak2... klu tknak jgn bunuh... keji sungguh...

rara pinkmafia said...

kesian kan baby tu.rasanya yg kes kena buang dekat pokok serai tu kan.kejinya perangai.

ain revival said...

sepatutnya dah pndai buat pndailah tanggung..org gini mmg kejam laa! binatang pun protect anak2..kite manusia buang pulak~

amna said...

baru pagi tadi dengar berita ni kt BULETIN PAGI TV3. syukurlah ada pakcik yang jumpa, kalau idok jadi baham anjing la jwbnya. sian..

mrs.asrafovic said...

dunia2...
xngeti beza ke baby dgn smpah~~
suke2 je buang...

lpas TOUCH then GO...
then?? LET "it" GO...
haaa...xleh go prngai cmni...

adan said...

isu buang bayi kembali merebak..

Mawar Berduri said...

nanti aku kenalkan abg sahidzan dengan parents aku..

lilypelangi said...

bayi itu tak bersalah . . kesian dia. hm , mnta2 la dijauhkan menda2 cmni

zazaw said...

sape lah bangang saangat pergi buang anak tuu??

sian baby tuu

nawal addina said...

alahai , siyan nya bby tu :(

tanak bg kat nawal ! jngan buang !!

missh chiorika said...

siannya bby uh !

A retarded kitty said...

dah sedap-sedap buat,, akibatny tak nak tanggung.

ISH3

ecah mashuri said...

kenapa perlu smpai buang2 nie???pandai buat pndai la jaga.ish2.

izzah said...

sian nye lah budak ni..tak de hati perut btl mak bapak dia!!

aleen aiden said...

baby kan comel..bg kat org len yg xley pregnant lg bagus dr buang.huhuh

czueka zulaikha said...

rasa nak lempang je org yg buang baby ni. buat pandai jg ta pandai.. grr *emo jap :P

Miscellaneous Smiles said...

taktau nk kata pa

~SaL IjOu~ said...

mak bapak kene awasi penggunaan tenet anak2 yg masih skola gak..byk ngat pengaruh buruk yg boleh menjurus ke arah yg x sepatutnye tu~

ishiko said...

cess.... kesian baby tuh..

nurfatiha blacky said...

mcm2 lah sekarang. kesian kat baby tuh :(

GaRy™ said...

nak nasihat camana pun, dah diorang x nak dengar, tu yang buat geram tuh... huhuh~...

Bidadari Syurga said...

subhanallah... akak tak sggp baca... tkt menanggis dpn paper... buat reti... dh jd anak lari... sbe ajalh/.....

amny said...

huurrrmmmmmmm....dunia akhir zaman.....

Addin said...

sehari lebih dari 2 bayi kena buang . isk !

meaw said...

mungkin sebab tu lah si emak buang baby tu kan,takut dipandang hina oleh masyarakat kan.... macam meaw,kawan2 meaw semua parents kenal, sama ada laki atau perempuan...

alif haris said...

manusia dah lagi teruk drpd binatang .. astaghfirullah

amir aizat said...

dunia akhir zaman mcm nilah jadinya kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!