Monday, May 30, 2011

Tips hilangkan rasa mengantok di tempat kerja

Memandangkan hari ni ialah hari Isnin,.. aku nak bagi tips untuk hilangkan rasa mengantok di tempat kerja.. sudah semestinya korang tahu kenapa korang mengantok kan, ia mungkin disebabkan borring, penat, lapar ataupaun kurang stamina.. rasa mengantok sebenarnya mempengarui kualiti dan prestasi kerja, sebab tu elakkanla diri daripada mengantok di tempat kerja ok.. hehehe..


Minum teh hijau 
Teh hijau adalah untuk menggantika kopi, sebab orang cakap kalau terlalu banyak minum kopi boleh menjejaskan kesihatan ataupun ketagih. So mungkin lebih baik kalau digantikan dengan green tea.. sama macam kopi, ia mengandungi L-theanine yang dapat mengurangkan rasa ngantok dan meningkatkan focus semasa bekerj.

Berdiri dari kerusi
Seperti biasa kalau duduk di atas kerusi berjam jam ia menyebabkan kita rasa mengtok bukan.. so untuk hilangkan rasa mengantok korang mungkin perlu berdiri dari kerusi tu.. berjalan sekejap dan membuat sedikit aktiviti regangan.. henjut henjut, tarik tarik, picit picit, pusing pusing regangkan otot..

Tidur lima minit (napped)
Jika di tempat kerja, walaupun duduk diam je kan, tapi sebenrnya tenaga banyak digunakan untuk berfikir, kekurangan tenaga boleh menyebabkan kita rasa letih dan mengantok.. so lepas lunch, dengan tidur lima minit sahaja sebenarya sudah cukup untuk merehatkan badan kita.. cari tempat yang selesa/ tenang dan tidurlah.. ingat lima minit jak ok.. jangan telajak sudah..haha

ah! itu je la.. aku tahu, bagi korang ini mesti entry boring kan.. tapi ia sangat penting ok.. kalau rasa nak amalkan silakan silakan.. ada banyak lagi cara sebenarnya.. terpulang daripada korang nak ikut yang mana satu.. dah! selamat bekerja.. tingkatkan prestasi ok..

12 comments:

cayob said...

hahah ini kah yang ko buat selalu hahaha...

adwafarahin said...

abu mst tido lebey dr 5 minit
konpem nieh
hahahaha

syrupmasin said...

laa..asal sekejap sgt bole tido nih??

faiz said...

tido 5 minit bley ke...silap terlajak 2 jam..hehe

apik pehe said...

hehehe..tido 5 minit tu apik suke..hehehe

miss.Addin said...

haha bila nak nap tu , rasa macam tak puas .

chemay said...

kenapa lak kena berdiri atas kerusi tuh..
hehe
:P

ABU said...

sayang maksudnya berdiri daripada kerusi,,jgn duduk je..hehehe:D

adan said...

lagi satu bro.. beli mp3 pasang lagu hard metal! stratovarius rock!! kompom hilang mengantok.. ahaha

lagi satu.. basuh muka..

cucu umie said...

klau ayie beeter tido 5minit kot antara bnyak2 itu... kuikui xkan minum teh kecuali kopi..

Ini Kisah Tia said...

haha ! tidur 5 minit tu bukan 5 mint . over kali . hahaaa ;)

Susahnya Si Kacak dan Cantik

Abu Huzaifah said...

info yg menarik... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!