Wednesday, May 11, 2011

Siapa Roger Hargreaves : Siapa Martha Graham

Perasan tak korang dua hari ni google keluarkan gambar yang menarik dalam homepage search engine dorang. tidak kah korang terasa ingin tahu...
Roger Hargreaves atau Charles Roger Hargreaves (9 Mei 1935 - 11 September 1988). Beliau adalah seorang penulis dan pelukis buku kanak-kanak yang tersohor...aku pun tak tahu sangat pasal karya dia ni..tapi yang pastinya hasil penulisan dan katun beliau telah menjadi sebahagian budaya popular selama 25 tahun di barat sana.. buku beliau telah di translet sebanyak 20 bahasa di seluruh dunia..

Pada tahun 1975 dia menghasilkan siri animasi Mr Men Show, Mr Tickle yang disuarakan oleh Arthur Lowe(pelakon popular beritish zaman 70an).. lepas tu Hargreaves menghasilkan pulak seri Little Miss yang mula muncul di televisen pada tahun 1983. Walaupun Hargreaves banyak menulis cerita anak-anak namun dia terkenal sebab Mr Tickle dan Little Miss.

********

Martha Graham (11 Mei 1894 - 1 April 1991) adalah seorang koreografer penari Amerika terkemuka, dianggap sebagai salah satu perintis tarian moden. Dia menciptakan bahasa gerakan yang baru, dan menggunakannya untuk mengungkapkan rasah gairah dan kemarahan. Dia menari dan menjadi koreografer selama lebih dari tujuh puluh tahun.. penari pertama yang pernah muncul di dalam Withe House, seorang duta budaya, dan penari pertama jugak yang menerima penghargaan tertinggi USA: Medal of Freedom.

*ehsan wiki dan about.com

14 comments:

adwafarahin said...
This comment has been removed by the author.
adwafarahin said...

icon google tu comel la!

abu nie auto publish ke atau anda gigih x tido lg?
:P

apik pehe said...

hehe..baru jer terperasan biler bukak google tadi...

cantekk said...

kan,,ce tgk ari ni nye..
da mcm tarian kungfu pon ado..
tp cantik

deeya said...

ouwh .....! ta tau pun .. huhuhu ~ homepage google tu chumel ^__^

nas said...

salam
ingatkan gambar ape tadi kat google
upe2nye pasal minah ni
hehehheee
google mmg kreatif :)

Shamsuddin Amin said...

abu memang gigih...
gigih, sgt sgt gigih...
gigih segigih gigihnya...
abu memang gigih...

faiz said...

owhh...igtkan apala kartun2 tu..

ABU said...

adwa: hehehe ilmu autopublis dah ada, gunakan sebaiknya..hahaha

apik: keh keh..semalam2 tak nampak kan..har har..

Cantekk:awk sunguh cantik hari ini..^^

deeya: cumil kan cam awak la kan..:)

nas: google biasanya bg penghargaan kepada orng2 yg memberisunbangan kepada manusia..tp yg pemes2 ja la kot..bagi diorng..

udin: ha ha..

faiz: hahaha aku pun baru tau..

YOUsoF said...

Haa aku ada perasan icon comel tu..



25 tahun tu.. Hebat sungguh la kan!



Rajin la ko Bu! ;D

bunga said...

emmm.emmm..:0

adwafarahin said...

ok dean tu namanya perli adwa kah?
-__-

cik aisha said...

baru taw...heheee

ABU said...

yousof: 25 thun gile tak hebat..hahaha

bunya: emm.emm jugak la :D

adwa: dia mmg cam tu..

aisha: aku pun bru tau jgak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!