Wednesday, May 25, 2011

Harga minyak Ron 95, diesel dan LPG kekal

Baru je terbaca dalam yahoo, nampakya buat masa ni harga minyak Ron 95, diesel dan LPG (liquefied petroleum gas) tidak akan di naikkan.. Ron kekal pada harga rm 1.90.. wah legala korang semua kan.. harap harap akan bertahan untuk jangka masa yang panjang. Untuk pilihan raya akan datang, mestila jaga hati rakyat ye dak.. Datuk Ismail Sabri cakap goverment kan concerned pasal welfare rakyat.. bagus la kalau macam tu..


Walaupun harga minyak tidak dinaikan, tapi mungkin pada masa hadapan, sapa tahu kan.. kita still lagi perlu berjimat cermat tidak boros dan membazir. Sebab itu semua adalah sahabat syaitan.. nak tak bersahabat dengan syaitan. tak nak kan.. hehehe

Bawah ni senarai yang mungkin kita boleh amalkan sebagai langkah untuk berjimat cermat..
  1. bawa bekal daripada rumah
  2. berhenti merokok
  3. baca ahkbar/ majalah melalui internet dan tidak lagi membeli
  4. menonton DVD di rumah, kurangkan menonton filem di pawaaganm.. ehem ehem..
  5. bayar secara online, tak payah nak kuar rumah
  6. car-pool bergilir gilir kereta dengan rakan pejabat
  7. kurangkan ke pusat membei belah, lepak beriadah di taman.. ehem ehem..
  8. ubah lampu di rumah menjadi lampu kos kuasa rendah
Korang boleh tambah lagi list kat atas tu, ikut kesesuain korang, bagus kan.. aku dapat dariapda irfankhairi.. semoga aku dapat mengamalkanya jugak.. tapi nampaknya aku macam ada problem jak untuk sesetengah list tu, maklumlah hidup bujang lagi, tak de dapur tak de bini.. loser pulak tu.. arghhh!!

17 comments:

adwafarahin said...

no 4 tu abu mcm ssh je nk tgglkan
hahaha

fikri FAUZI said...

ni semua propaganda dunia je ni..harga minyak naik la..harga runcit naik la..padahal kita bukan import minyak pun..

Cik Azizah said...

tah boleh caye ke tak tu...kita kena bsedia jugak..takut2 last2 minit dia kata ron95 naik 12mn ni..ha pe citer..bersedia lah lagi baik!

Dayana Nasir said...

nak lagi jimat, puasa je setiap hari kecuali hari yang haram puasa. attend segala jenis kenduri atau jamuan yang dijemput (tak yang dijemput toksah buat hal nanti kang ada yang masuk paper)

syrupmasin said...

hoho..yesss..bole mintak mak duet lebih nih sbb minyak ta naek :D

faiz said...

kedai pandai manage kewangan pasni..aku rase xlame harga minyak ni kekal..

rara pinkmafia said...

Alhamdulillah minyak tak naik kan.bersyukur sgt2.hmm tu lah,tapi takut gak.berjimat2 lah kan,.

Ain Zulaikha said...

haaaa dengar tu nasihat abg abu kita ni.. heehhe..

harap2 harga minyak maintain or turun lah kalau boleh

Shamsuddin Amin said...

alhamdulillah...

miss.Addin said...

alhamdulillah :) & yes! kena jimat cermat .

wunny said...

kena kahwin baru boleh jimat. yeke? he he he

Ayie said...

nasib baik tak naik.. hahaha..

Walaupun malaysia negara pengeluar minyak, tapi Malaysia cuma ada sekitar 2,900,000,000 barrel minyak je dan nilai tu semakin menyusut.. sok lusa habis jugak nanti..

nak taknak, pemimpin negara terpaksa ''melatih'' rakyat ''menjadi'' rakyat dinegara pengimport minyak..

andai kata laa.. minyak malaysia dah kering.. negara terpaksa menjadi negara ''fully'' pengimport minyak.. time tuh kompom harga minyak melambung.. bila rakyat dah ''terlatih'' membayar harga minyak tertentu, mesti takde masalah nanti..

cuma aku mintak supaya perolehan isi rumah tuh ditingkatkan lagi.. gaji kasi naik, harga makanan kasi kawal, banteras penyeludupan keluar barang bersubsidi, elakkan penyelewengan barang bersubsidi, kurangkan kemasukan warga luar, kurangkan aliran wang keluar negara.. sebolehnya, biarlah ''harga'' barangan tuh ''selari'' dengan kemampuan rakyat..

walaumacam mana pun, aku still bersyukur memandangkan harga minyak dan barangan di malaysia masih rendah.. err, sape guna ron97, nasib ko laa.. hahahaha

*sekadar pandangan, tak perlu ulasan.. hahaha*

cantekk said...

eh, apsal nomo 7 tu ada 'ehem ehem'? ooo abu...nakal ea ;-D

remote DVD player aku osak la, TERPAKSA la tgk wayang ;-) hihikk

tia @ Ini Kisah Tia said...

hahaa . Tia memang jimat habis ni . tak keluar rumah pon . ahahaa . btw , minyak tu mesti naik jugak . ready aje lah .

bila agaknya minyak keta tu nak diganti dengan air ek ? senang sikit . heee ~

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

tmbh satu g,kongsi mknn ngn kwn la..heheh..

byr steng2.. =)

Sumijelly said...

ala...kan dia kata "buat masa ini" tak naik...

masa-masa akan datang sure naik punya... mana ada minyak ygn tak naik tiap2 tahun?? ada ker??

huhuhuh


Sumijelly.com

ABU said...

adwa:usshhh!! hahaha

fauzi:betul tu bro..:D

azizah;ya betul..bersdia apa jua keadaan..:D

yana:ikat perut terus...haha

masin:pulak mcm tu..keh keh..

faiz:tak lama kekal..akn naik punya..:D

rara:betul2..kena jimat gak..

ain:harap2 turun terus..hahaha tunggu kucen betanduk la..:D

udin:ya la kan..

addin:yea zaaa...jimat jgn tak jimat..ikat perut..hehe

wun:skung pun kena jimat jugak..dh kawin nnti lagi la kena jimat..

ayie:tq bro..info yg bagus deh!!..:D

cantekk: ehemm ehem la..hahaha

tia:bagus la..ndak paya kuar2, jimat kan..minyak pasti akn naik lagi..abis mgundi..hehe

nusha:kakakah..blh pulak cam tu..

kak sumi: ada kak..minyak jonsen..hehehe..ya lojiknya mmg akan naik..dh cakp dlm entry kt bwah :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!