Sunday, April 10, 2011

Cuti cuti: Melancong ke Sabah

Kali ni aku nak buat entry untuk merangsang orang..grrr..jangan salah faham pulok, aku nak rangsang korang supaya pegi ke sabah jalan jalan cuti cuti satu malaysia..hehehe

Entry ni mungkin bersiri, cuma kali ni aku nak bagi tumpuan untuk encourage minat korang  sahaja, belom cerita pasal apa yang ada kat sabah lagi ok..tapi aku yakain ramai je kat sini yang tahu sabah ada banyak tempat tempat yang best..


Ok fine, selalu kalau orang lain ajak pegi sabah, first apa yang korang akan fikir?.. 'Tiket kapal terbang mahal la bang..ko nak belanja boleh lah'..itu Kan!! 

Korang pena tak tepikir yang satu hari nanti korang akan pegi sabah jenjalan.. mesti korang nak kan. Oh! Seronoknya jalan jalan, naik flight pegi sabah, tengok negeri orang.. masyarakat, budaya, makanan, permandangn, tempat yang lain yang mungkin kat sini TAK DAK..ala..sesuatu yang lain, pengalaman baru, seronok kan..

Aku ada je kawan dalam fb, dan di tempat kerja yang dorang sebenarnya tak de la apa sangt nak pegi sabah..tapi dorang saja nak jalan jalan tengok tengok tempat orang lain sambil melancong ringan ringan.

Dengar cerita dorang memang best, dorang ni pegi pun tak de la sampai belanja rubu rubu, dah dirancang dengan teliti, so kos tak de la mahal sangat, bagus kan..


Atlist kalau orang lain tanya, anda boleh berkata 'oh aku dah perna pegi sabah!!'.. Sure korang akan bercerita non-stop tentang apa yang korang tahu, tak kirala cerita best ka atau tak best, yang penting ada sesuatu yang anda boleh ceritakan dan orang akan mendengar cerita anda dengan bersemangat.. see.. seronok kan!!.. di mana ada kemahuan, di situ ada jalan..

Sebenarnya kalau nak pegi sabah tak de la rumit sangat, cuba baca entry en wanbu ni..(eh! tapi dia cerita simpel je sebab itu entry GA) tambah tambah lagi kalau korang ada family, member yang tinggal kat sabah, lagi mudah.. Zazzzz je boleh pau dorang lagi hahahaha..

Cuma selalu orang akan fikirkan ialah KOS terutamanya flight,..try tengok entry aku pasal tips untuk mendapatkan tiket kapalterbang yang murah.. sebenarnya tak de la mahal kau kau kalau korang bijak, tiket flight boleh dapat sangat murah untuk penerbangan pergi balik.. I tell u.. yang penting ialah perancanagn yang teliti..ala contoh, beli bulan ni, pas tu lima enam bulan akan datang  baru terbang, bukanya apa pun..yang penting dah beli tiket rm 56 (cth) two way Kuala Lumpur - Kota Kinabalu, tak ke bebaloi..huhuhu..


Rugi korang kalau tak kuar jenjalan... Ya la, kita ni tak de la sehigh klass macam haniz zalikha kan, pegi travel luar negara (hope soon i will), but at least kita kuar, go someware jalan jalan, menjauhkan perjalanan dan meluaskan pengalaman..setuju tak dgn apa yang aku cakap ni? kalau tak..tak nak kawan!!..

20 comments:

Ayie said...

sabah memang cun..!! tak payah pegi Paris hapa bagai, Sabah kan ada..??

PK said...

gua pun teringin sangat nak jejak kaki kat sabah.

mykhalis said...

nk pergi sabah kalau ptptn sanggut leh gi tak?heeee

Shazmiey Abdurahman said...

lama suda nda blik sabah ni woo..rinduu..tunggu raya mungkin...hihihi..

bunga said...

wah..mmg cantik..bunga pernah p sekali dulu..

Shamsuddin Amin said...

sabah tanah air ku...

tringt plak lagu time skolah rendah...^^

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
test sekal seafoodnya sedap

Imran nyambek said...

air laut cantek.

GiveAsh said...

ayie..betul..apa melancong dulu dalm negri, baru ke luar negara kalau dah abis round..

GiveAsh said...

pk..bha begayak kau sana..kau ada spilok di sandakan

GiveAsh said...

mykhalis..rasanya tak de masalah kot sbb still dlm malaysia lgi..

GiveAsh said...

shazmiey..jgn kau mungkin2..balik2 kalau kau mau balik..
aku balik bulan lapan ni..kau kunak kan..hehe..aku LD

GiveAsh said...

bunga..tahniah atlist anda telah sampai ke sana..good job done..hehehe
so how was it? seronok kan..:)

GiveAsh said...

udin..ya la kau skung di sabah..balik kl jgn lupa bawak something..kalu ndak kau tepelanting..keh keh..

GiveAsh said...

brutalsolo..seafood..like, terbaik dri Ladang..haha

GiveAsh said...

imran.. selain air laut..ada bnyak lgi yang catek..hehe

adwafarahin said...

x berpeluang lg pegi sbah
nnt bole jd tour guide adwa ya bile adwa nk g sabah nnt :)

GiveAsh said...

bolh sajoh adwa..jgn risau hehehe

Shamsuddin Amin said...

klo ak x bwa someting...
ak tepelanting...
masalanhya ak pening...
cukup tnaga kha mo kasi tepelanting...?

har har har...

GiveAsh said...

haha yola!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!